21 aranynál járunk!

21!

Aranyesőt hozott az Olimpiai Reménységek Viadala szombat délutáni programja. A magyar válogatott a szombati 1000 méteres döntőkben a 13 aranyérem mellé szerzett még hat ezüstöt és egy bronzérmet is. A Dunaferr 17 éves kenusa, Slihoczki Ádám eddig egymaga nyert négy arany-, és egy ezüstérmet.

A szombat délutáni 1000 méteres döntők az egyesek küzdelmeivel indultak, ahol a magyarok a délelőtthöz hasonlóan meggyőző teljesítménnyel rukkoltak elő. A tizenkét egyéni számból hétszer magyar versenyző állhatott a dobogó legfelső fokára. Az alaphangot rögtön az első döntőben az 1999-es születésű kajakos Varga Ádám adta meg, aki egyedüli magyarként hagyta maga mögött az egész mezőnyt.

A délután legfölényesebb győzelmét Bragato Giada mutatta be a 17 éves kenus lányok között. A Tiszaújvárosi KKSE kiválósága több mint tíz másodperccel bizonyult jobbnak a második, horvát Vanesa Totnál, és megszerezte a magyar különítmény tizedik aranyérmét Szegeden.

A 2000-es korosztály lányainál egyesben a szombat a Nagyok napja volt. K-1 1000 méteren előbb Nagy Viktória Fruzsina versenyezte le szlovák és dán riválisait, majd néhány perccel később C-1-ben Nagy Bianka a pénteki 200 méteres sikere után a leghosszabb távon gyűjtötte be saját maga második aranyérmét.

A 15 éves kajakosok döntőiben négy magyar állt rajthoz, és mindannyian érmet szereztek. Elsőként a fiúknál Opauszky Márk aratott győzelmet fináléjában, aki nagy csatában győzte le a cseh Tomas Sobiseket, míg a harmadik helyre Redl András Vilmos hozta be a magyar hajót. A lányoknál kettős hazai siker született. Csikós Zsóka a tegnapi bronzérme mellé ma gyűjtött egy aranyat is, míg a ma bemutatkozó Fekete Viktória egy ezüstéremmel gazdagodott.

Ugyancsak a legfiatalabbak kenusoknál ért fel a csúcsra a délelőtt egészen kitűnően versenyző Molnár Csenge, aki sikerével harmincra növelte a magyar érmek számát.

A párosok első döntőjében a Lukács István – Obert Ákos kajakduó kiélezett küzdelemben újabb aranyat hozott az 1999-es korosztályban, két tizeddel felülmúlva a csehek hajóját.

„Nagyon összpontosítottunk a versenyre, egész héten itt voltunk, készültünk, gyakoroltunk. Mi elsősorban az iramra építettük a távot. A rajtunk nem is sikerült annyira jól, de felhoztuk őket 500-nál, utána pedig volt erőnk robbantani háromszáznál és 150-nél és utána már sikerült beérni elsőnek.” – mondta Lukács István, a Gödi SE friss aranyérmese.

A legidősebb kajakos lányoknál az egyre népesebb magyar közönség kétszeresen örülhetett. A legfényesebb érem Szendy Lilla Katalin és Gamsjager Lisa-Maria nyakába került, míg a dobogó második fokára felálló Tóth Dominika – Biben Karina Klaudia kettős sem lehetett elégedetlen a helyezéssel.

„Bár nem erre a távra készültünk, hanem az 500-ra, de örülök, hogy ebből is ki tudtuk hozni a maximumot – mondta Szendy Lilla Katalin. – Szerintem ma kipihenjük az ezer métert és holnap újult erővel tudunk odaállni az ötszázra. Ha azt a pályát is fel tudjuk így építeni, akkor szerintem ott is győzhetünk.”

A nap végén a kenusok halmozták a sikereket. Bragato Giada is másodszor állhatott Szegeden a dobogó tetején Szigethy Virág párjaként, míg a nap tizenkettedik, összességében pedig a huszadik magyar aranyát a 16 éves kenu párosoknál a Kocsis Ádám – Zombori Dominik összetételű magyar egység érte el.

A 17 évesek között pedig diadalmaskodni tudott a magyar csapat két „éremhalmozója”. A Slihoczki Ádám – Szőke Attila kenu páros a pénteki 200 méter C2 és C4 sikere után 1000 méteren sem hagyott nyitott kérdéseket. A Dunaferr és a Lágymányos két tehetsége először párosban ünnepelhetett győzelmet, majd – pénteki teljesítményüket megismételve – a nap utolsó döntőjében, Kállai Róbert Gidával és Zombori Csongorral kiegészülve a négyeseknél sem találtak legyőzőre. A Slihoczki-Szőke kettős négy-négy aranyérmet ért el, amivel a magyar csapat legsikeresebb tagjai.

„Nem gondoltam arra, hogy én lehetek az ORV legeredményesebb versenyzője, már az nagy öröm számomra, hogy itt lehetek és ennyi mindent elértünk a párommal, Szőke Attilával együtt. Még holnap szeretnénk megnyerni az 500 párost és akkor teljesen elégedetten mehetek haza.” – mondta Slihoczki Ádám.

Ezüstérmekből sem volt hiány szombaton a Maty-éren. A listát Slihoczki Ádám kezdte meg. A Dunaferr kenusa a 17 éves egyéni kenusoknál érte el a második helyet. Az egy évvel fiatalabb kajakos fiúknál Kós Tibor Benedek fél másodperccel kapott ki a kirobbanó formában lévő dán Rasmus Knudsentől. Egy kicsit kevesebbel maradt alul Kállai Róbert Gida ugyanebben a korosztályban a kenusoknál a szlovák színekben versenyző Koczkás Dávidtól.

A 15 éves C1-esek küzdelmeiben a dunaújvárosi Kollár Kristóf is a dobogó második fokára állhatott jelentős előnnyel a harmadik helyezett német, Timo Schröder előtt. A számot a japán Riku Yonemitsu nyerte meg.

A magyar válogatott két nap után 21 arany-, 11 ezüst- és 5 bronzéremmel toronymagasan vezet az éremtáblázaton. Az Olimpiai Reménységek Versenye holnap az 500 méteres táv küzdelmeivel fejeződik be.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók