Kovács Béla a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának elismerésében részesült

Március 14-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Bálnában tartott ünnepségen díjazták a Magyar Kajak-kenu Versenybírói Testületének korábbi elnökét, Kovács Bélát. Mivel a helyszínen nem tudott jelen lenni így Magyar Kajak-Kenu Szövetség Dr. Baráth Etele Székházában megrendezett ünnepség keretein belül vette át a díjat.

A magyar kajak-kenu sportért tett több, mint 60 éves szolgálatáért Kovács Béla a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának elismerésében részesült a március 15-i ünnepségsorozat alkalmával. A díjazott betegsége miatt sajnos nem tudott személyesen jelen lenni az ünnepségen, így március 21-én csütörtökön szűk körben adtuk át számára az elismerést a Latorca utcai Dr. Baráth Etele Székházban.

Az MKKSZ képviseletében Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára és egyben a Szövetség elnöke mondott köszönetet Kovács Béla hosszú évtizedeken át tartó áldozatos munkájáért.

„Mindig nagy öröm, ha valaki a kajak-kenu családból nőtte ki magát és nem csak a mi berkeinkben ismerik el munkásságát – kezdte beszédét Schmidt Gábor, kiemelve, hogy 2015-ben Arany Érdemérmet kapott Kovács Béla, örökre beírva magát ezzel a magyar kajak-kenu sport történelmébe. –Magyarország Kormánya is úgy gondolta, hogy Bélának a sok-sok éves a kajak-kenu sportban eltöltött munkáját is szeretnék elismerni, ezért idén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.”

Nagy tekintélyű, nevelő szándékú versenybíró

Schmidt Gábor kiemelte, hogy már a gyerekeket is a fair play betartására tanította, amellett, hogy igen nagy tekintély övezte személyét a versenypályák mellett.

„Sokszor erőteljesen lépett fel. De aztán mindenki hamar rájött arra, hogy Béla erőteljes fellépése mögött valahol mindig a segítő szándék húzódott meg, hiszen nem szeretett volna mást, mint, hogy a kajak-kenu egy olyan sportág legyen, amelyben a szabályszerűség, a szabályok betartása, az egymás iránti tisztelet, a fair play is ott lenne a gyerekek mindennapjaiban. Nagyon-nagyon sokszor élt azzal, hogy ha egy szabálytalanságot, egy nem fair play szerű cselekedetet vagy akár csak egy kis káromkodást is hallott, akkor egyszerűen megkérte az illetőt, hogy menjen fel hozzá és elmagyarázta neki, hogy ez miért nem volt helyes. Úgy gondolom, hogy ezzel ő nagyon-nagyon sokat tanított és próbált hozzáadni a gyerekek fejlődéséhez is. Sokszor nem a versenyzőkkel van a baj a pályán, hanem az edzőkkel, akik a felhevült helyzetben nem biztos, hogy mindig a megfelelően nyilvánulnak meg.”

A jövő versenybíró generációit is segítette kinevelni

Habár Béla bácsi nem tört nemzetközi elismerésre, versenybíró utódai rendre megfordulnak olimpiákon és más világversenyeken. Schmidt Gábor kiemelte, hogy a Szövetség továbbra is tartja azt a hagyományt, – amelyet Béla bácsi vezetett be – hogy egy olimpiai ciklusban egy versenybíró útját egyengetik, menedzselik, annak érdekében, hogy a lehető legjobb személyt tudjuk kiküldeni az ötkarikás játékokra. Az idei év még különlegesebb lesz, hiszen Béla bácsi növendékei közül Giczy Gergő indítóbíróként vehet részt az olimpián, míg Weixl Mónika vezető célbíróként lesz jelen a párizsi paralimpián.

Labdától a bokszkesztyűn át az evezőkig

A labdarúgás, ökölvívás, vízilabdázás majd kézilabdázás után egyik osztálytársa invitálására látogatott le az MTK vízi telepére 1960-ban. Az MTK-ban kezdett kajakozni 1960-ban, majd az Újpesti Dózsában folytatta pályafutását, 1961-62-ben ifjúsági válogatott volt.

Az edzések mellett lelkesen végezte a versenybírói tanfolyamot is, 1963-ban kajak-kenu versenybíró vizsgát is tett, és felnőtt versenyző korában már gyerekversenyeken bíráskodott.

1965-ben a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség versenybíró bizottságának vezetője lett (ahol a mai napig aktív tevékenységet folytat, mint alelnök), 1986-tól az MKKSZ Versenybíró Bizottság -1989. novemberétől a neve: Magyar Kajak-kenu Versenybíró Testület - elnöke. A Testület éléről több, mint 30 év után 2022-ben vonult vissza a 80 esztendős versenybíró.

Béla bácsi az ünnepségen elárulta:

„Megszállotja vagyok a kajak-kenunak, ezért tudtam ennyi éven keresztül tevékenykedni a sportág berkein belül.”

A csütörtöki összejövetelen jelen volt többek között Dr Baráth Etele, az MKKSZ Közgyűlésének elnöke, Vaskuti István, a Nemzet Sportolója, Dr. Janza Péter, a Felügyelő Bizottság elnöke, Horváth Péter, a Felügyelő Bizottság tagja, Fábiánné Rozsnyói Katalin, mesteredző, Dónusz Éva, olimpiai bajnok, Szakács Bálint, ügyvezető igazgató, Boros Gergely, szakmai igazgató, Kubina Ádám, főtitkár, Hajdu Botond, para szövetségi kapitány és Makrai Csaba, kajak utánpótlás szövetségi kapitány is.

Szívből gratulálunk Béla bácsinak az elismeréshez és jó egészséget kívánunk!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók