Mégse

Fábiánné Rozsnyói Katalin

Születési hely

Budapest

Születési idő

1942. november 20.

Legjobb eredményei

Olimpia K-2 500 m II. 1968.

Története

Fábiánné Rozsnyói Katalin 1957-ben kezdett kajakozni az Újpesti Dózsában, majd 1966 és 1973 között volt a válogatott tagja. Két évtizedes sportolói karrierjének csúcsát az 1968-as mexikói olimpia jelentette, amelyen Pfeffer Annával ezüstérmet nyert K–2 500 méteren.

A tizennégy országos bajnoki címet hozó pályafutása befejezése után, 1977-ben kezdett edzősködni volt klubjában, férje, az olimpiai bajnok Fábián László szakosztályvezetése alatt – aki hosszú időn keresztül támogatta felesége szakmai munkáját is. Eleinte kisgyermekekkel foglalkozott, utólag nagyon fontosnak ítélte meg ezt az időszakot, amelyben hasznos tapasztalatokkal gazdagodott. Az UTE, az MTK és a Vasas SC trénerként több olimpián volt a magyar csapat tagja, 1989 óta mesteredző. 

Első jelentős sikereket elérő versenyzője Mészáros Erika volt, akinek ő adta a kezébe a kajaklapátot, s aki húszévesen két világbajnoki címet is szerzett 1986-ban, majd az 1988-as szöuli játékokon K–2 500 méteren nyert ezüstérem után az 1992-es barcelonai olimpián Czigány Kingával, Dónusz Évával és Kőbán Ritával négyesben diadalmaskodott. 

A legendás mesteredző a női kajak szakágban korszakos egyéniségeket juttatott el olimpiai bajnoki címekig, illetve érmekig: Kőbán Rita 1992-es négyesbeli sikere után 1996-ban Atlantában K–1 500 méteren győzött, míg a kezdeményezésére egy hajóba ülő, egyaránt háromszoros ötkarikás első Kovács Katalin és Janics Natasa éveken át világverő párost alkotott. Az elitből együtt dolgozott többek között Kozák Danutával, Szabó Gabriellával, Fazekas-Zur Krisztinával, Dónusz Évával, Bóta Kingával, Szabó Szilviával és Benedek Dalmával. 

A győzelmeket hozó olimpiai esztendők mellett edzői pályafutásának ugyancsak meghatározó éve volt a 2006-os, amikor tanítványai a szegedi világbajnokságon kilenc aranyérmet szereztek – ennél többet nem lehetett nyerni női kajakban.

2011-ben kezdett férfi kajakosokat edzeni, a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős még abban az évben aranyérmet nyert a szegedi világbajnokságon K–2 500 méteren. Egy évre rá, a londoni olimpián ezüstérmes lett a Kammerer Zoltán, Tóth, Kulifai, Pauman Dániel négyes ezer méteren.  

Sikereihez egyaránt hozzájárult a keménysége, a munkába vetett hite, a rendkívüli fegyelme és a korát rendre meghaladó edzésmódszerei. A női sportolókkal való közös munkáról és az edző-tanítvány kapcsolatról úgy vélekedett: nőkkel sokkal inkább képes nő bánni, mert kevésbé elnéző, mint a férfiak, akik néha megsajnálják a versenyzőket a kemény munka során. 

„Aki visszakérdezett, mennyi van még hátra, annak rátettem még egy lapáttal” – mondta a győzelmekhez vezető útról. A versenyzők pedig elfogadták ezt, mert tudták: csak vele lehetnek sikeresek. 

Kivételes edzői pályafutásáról ekképpen nyilatkozott: „Nőként egy olyan területen lettem sikeres, ami a férfiak privilégiuma volt előtte, ezért apró bántásokat kaptam. De én hittem a munkában, a versenyzőimben, és ők is hittek bennem. Ráadásul nem tudták, hogy ez engem inkább arra sarkall, hogy felvegyem a kesztyűt, és megmutassam, engem nem lehet csak úgy félrelökni az útból. Ezért keménynek mondanak.”

Fábiánné Rozsnyói Katalint itthon hatszor (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006) választották meg az év edzőjének. A magyar kajak-kenusport Arany érdemérmes mesteredzőjének munkáját számos kitüntetéssel díjazták; elismerései között van a NOB-elnöki különdíj (2005), a MOB Nők Sportjáért Életműdíj (2013), A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2015). 2017-ben Prima Primissima-díjat vehetett át, és 2018-ban ő lett első magyar edző, akinek NOB edzői életműdíjjal ismerték el a tevékenységét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság méltatásában felidézték, hogy  tanítványai 11 olimpiai, 84 világbajnoki és 70 Európa-bajnoki érmet nyertek.

Az utóbbi időben a Óbudai Ganz Vízisport Egyesület fiatal sportolóit segíti szakmai tanácsadóként.

Bonn Ottó

Bonn Ottó

Fábián László

Fábián László

Söptei Róbert

Söptei Róbert

Urányi János

Urányi János

Cseh Lajos

Cseh Lajos

Dávid Géza

Dávid Géza

Varga Ferenc

Varga Ferenc

Bánfalvi Klára

Bánfalvi Klára

Péhl József

Péhl József

Vajda Vilmos

Vajda Vilmos

Babella László

Babella László

Hajba Antal

Hajba Antal

Novák Gábor

Novák Gábor

Füzesséry Gyula

Füzesséry Gyula

Tatai Tibor

Tatai Tibor

Horváth Péter

Horváth Péter

Angyal Zoltán

Angyal Zoltán

Giczy Csaba

Giczy Csaba

Koléder Vilmos

Koléder Vilmos

Kovács Béla

Kovács Béla

Vaskuti István

Vaskuti István

Dr. Baráth Etele

Dr. Baráth Etele

Kása Ferenc

Kása Ferenc

Kovács Katalin

Kovács Katalin

Fábiánné Rozsnyói Katalin

Fábiánné Rozsnyói Katalin

Simon László

Simon László

Füleky András

Füleky András

Kadler Gusztáv

Kadler Gusztáv

Sziklenka László

Sziklenka László

Ludasi Róbert

Ludasi Róbert

Sári Nándor

Sári Nándor

Csipes Ferenc

Csipes Ferenc

Kozák Danuta

Kozák Danuta

dr. Molnár Mária

dr. Molnár Mária

Szilárdi Katalin

Szilárdi Katalin