Csongrádi Sárkányok

Csongrádi Sárkányok

Név: Kis-Tisza Vízi – Sport Közhasznú Egyesület avagy a Csongrádi Sárkányok
Szín: kék-piros
Megalakulás éve: 2010 és azóta folyamatosan formálódik
Város: Csongrád
Csapatkapitány/edző: Dányi Ferenc az edző és kormányos. A csapatkapitány személye mindig változó
Tagok (lány/fiú) totál 54 / 20 fiú, 34 lány
Roadshow indulások: egy indulásunk volt eddig, még a megalakulásunk előtt 2010-ben Szarvason. Akkor egy céget képviselve indultunk és éppen csak picin múlott a dobogó, így akkor sajna nem jutottunk ki a szegedi VB-re
Legjobb idő (200m): „Sosem az idő számít, csak az hogy te legyél a leggyorsabb” . A legjobb eddigi mért időnk: 0:51:58.
Mottó: „Sárkányhajón dob van. Nyerni jöttünk – Jól van?

Hogy kerültetek kapcsolatba a sportággal?

A kajak-kenuval javarészt már régebbről megismerkedtünk, van, aki űzte a sportág valamelyikét, vagy a gyerekeink űzik jelenleg is. Így csak egy lépés volt, hogy a sárkányhajózást is kipróbáljuk. A 2010-es rendezésű szarvasi roadshow kapóra jött, hisz Csongrádtól nem messze van, beneveztünk. A verseny előtt egyszer átmentünk Szarvasra, hogy gyakoroljunk egy órányit és nagyon kellemesen jól éreztük magunkat. A versenyzés napján nagyon izgalommal álltunk oda rajthoz, és a végén éppen, hogy egy kicsivel lettünk negyedikek.

Hányszor tréningeztek egy héten?

Téli időszakban ki-ki edzőterembe jár vagy aerobikkal próbál formába maradni, nyári evezős időszakban heti 1 alkalommal edzünk együtt a sárkányhajóban. Az idei évben már heti 2 edzést tervezünk.

Hány kilométert eveztek egy edzésen?

Kezdetben 3 km-nél megállapodott a társaság, de mára már 8 km-t is megteszünk.

Milyen márkájú hajót/lapátot használtok edzésen?

Nekünk még régebbi típusú BUK hajóink vannak (2), lapátot pedig gyártattunk üvegszálból illetve faanyagból, de a mérete megfelel a szabványos sárkányhajó lapátoknak, hisz egy eredeti lapátról vettük le a méreteket.

Hány éves a csapat legfiatalabb, illetve legidősebb tagja?

A legfiatalabbak ülnek a súlyuk miatt is a dobnál, közülük is a legfiatalabb 11 éves. A legidősebb pedig egy 65 éves hölgy, aki az edzéseket is látogatja és jár velünk a versenyekre is.

Csapattagok gyermekei, unokáinak száma?

Ezt nem számoltuk még össze, de mindenkinek van legalább 1-2 gyereke, akkor legalább van a csapattagoknak 20 gyermeke összesen, unoka pedig 2 van biztosan.

Mi az eddigi legjobb sárkányhajós élményetek?

Saját rendezésű Sárkányos Pünkösdi versenyeink élményei mindig pozitívak. Minden évben, idén már harmadik alkalommal rendezzük meg a Csongrádi Pünkösdölés keretein belül a „Sárkányos Pünkösdöt”, amely napon minden a sárkányhoz kapcsolódik. Van rajz- és szobrászverseny óvodáskortól-felnőttkorig különböző kategóriában, természetesen sárkány a téma. Továbbá „Fűszerezz sárkányfűvel, tüzelj sárkánytűzzel” elnevezésű főzőverseny, és volt már virágos karneválunk is, ahol a helyi virágüzletek öltöztették fel autóikat sárkánymotívumokkal. Illetve a főattrakció a sárkányhajós futamok, itt a környékbeli baráti-körök csapatai és a cégek csapatai versenyeznek 200 m-en. 2011-ben 21 csapat nevezett összesen, 2012-ben 18 csapat versenyzett. Létrehoztunk helyi vállalkozó segítségével egy vándorkupát, minden évben a győztes csapat neve felkerül a kupa talapzatára és egy évre hazavihetik azt. Az egyesületünk csapata ezen a versenynapon roadshow keretén belül versenyezik a környékbeli egyesületek sárkányhajós csapataival. Tavaly szerveztünk körversenyt is, ami talán a legjobb versenynek mondható, mert nagyon élvezetes és látványos.

Ki az a híres kenus v. kajakos, akit szívesen bevennétek a csapatba?

Pulai Imre személye.

Nemzetközi versenyek, eredmények?

Még nincs nemzetközi eredményünk, eddig csak hazai berkekben mozogtunk, annak is csak az Alföldi területén, települések közötti versenyeken. Mindig a dobogón állva fejezzük be a versenyeket.

Részt vesztek csapatként más sporteseményeken?

Eddig még nem volt rá példa, hogy együtt a csapat más sporteseményen is versenyezzen. De vannak kajakos és kenus gyermekek, akik természetesen indulnak a hazai versenyeken a Kis-Tisza Vízi- Sport KHE színeiben. Tavaly lett egy 9. és egy 6. helyezett kenu párosunk a Magyar Bajnokságon.

Van beavatási szertartás a csapatba kerüléskor? Mi az?

Nincs, de gondolkozunk rajta.

Nálatok a lányok, vagy a fiúk a kitartóbbak?  

Nagyjából azonos arányú a kitartás a fiúk és lányok között, de azért a lányok talán kicsit fanatikusabbak.

Ki a hangulatfelelős az edzéseken, versenyeken?

Vagyunk többen, kinevezett „mókamesterünk” nincs. Általában jó az alaphangulat, amelyet csak fokozunk. Ha mégis akad rosszkedvű személy a csapatba, akkor törekszünk, hogy ő is jobb kedvre leljen, felejtsen el minden mást és szórakozzunk együtt.

Hány tetoválása van a csapatnak összesen?

Nem számoltuk még össze, de többeknek van sárkányt ábrázoló tetkója.

Hány liter sört/bort tudtok körülbelül meginni együtt 1 óra alatt?

Ezt eddig hanyagoltuk, de lehetőség szerint kipróbáljuk és lemérjük.

Figyelemmel kíséritek a kajak-kenu sport eseményeit?

Egyértelműen igen.

Bármi, amit el szeretnétek mondani:

2012 októberében egy újabb sikerrel gazdagodott a Kis-Tisza Vízi- Sport Közhasznú Egyesület Szegeden, ez pedig egy úgynevezett Boszorkány sziget–Maros-torkolat rekordkísérleten való részvétel nyújtotta élmény volt.A kísérlet lényege, hogy összesen nyolc folyamkilométert (+-100 m) kell megtenni bármilyen vízi járművel minél rövidebb idő alatt. Mi „csongrádi sárkányok” természetesen a sárkányhajót választottuk, mint vízi járművet és a 7.9 fkm-es távot 45perc 53 másodperc alatt teljesítettük. Ezzel az idővel sárkányhajó kategóriában rekorderek lettünk.

Hajrá Sárkányhajósok!

Teljes galéria megtekintése