Zebrák, tervek, rangsoroló

Hazatértek ifjúsági versenyzőink a tavaszi edzőtáborokból. Fiataljaink közül többen is lehetőséget kaptak arra, hogy melegvízi helyszínen készülhessenek. A tavalyi ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerző kajakos, Gazsó Dorka Dél-Afrikában, Varga Ádám Sevillában gyűjthette a kilométereket. A szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén nagy sikert arató kenus, Szőke Attila számára pedig a szolnoki edzőtábor hozott előrelépést.

Fiatalok
Hír

„Elmentünk evezni és láttunk zebrákat, meg antilopot legelni” – nem mindennapi élményt jelentett a tavalyi ifjúsági világbajnokságon két aranyérmet szerző Gazsó Dorka számára a dél-afrikai edzőtábor. Ám nem csak ezért volt hasznos a KSI fiataljának az ott eltöltött időszak. Véleménye szerint rengeteget tudott fejlődni a technikája.

„Pontosan ennek köszönhetően most jól fut a hajóm, és ezért nagyon sokat várok ettől az idénytől. A tervem, hogy kijussak az ifjúsági világbajnokságra, egyelőre ez a legfontosabb cél, de hogy melyik számban és kivel, azt még nem tudom megmondani” – magyarázta Gazsó Dorka, aki úgymond a „régi családjával”, a már U23-as korosztályba lépő Racskó Fruzsináékkal edzett együtt.

A tavaly világbajnoki aranyérmet szerző négyes, valamint páros tehát már nem tud rajthoz állni, a május közepi rangsoroló azonban sok mindenre választ adhat a versenyzők számára.

„A rangsoroló után már látni fogom, hogy a válogatóra miként, kivel érdemes készülni. Az ott nyújtott teljesítmények sokat elmondanak arról, hogy ki, mennyit tett bele a téli és a tavaszi felkészülés során. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert bárkit le tudok követni, vagyis szerintem nem lesz nagy gond a csapathajókkal” – tette hozzá a versenyző.

Varga Ádám Petró Erikkel közösen nyert tavaly világbajnoki aranyérmet K-2 1000 méteren, a fiatal kajakos az idén az egyesre helyezi a fő hangsúlyt.

„Télen nagyon sokat fejlődtem minden téren, előre tudtam lépni futásban, úszásban és kondiban. Ezt mutatta a győri fizikai felmérő eredménye is. Két hétig Sevillában melegvízi edzőtáborban voltam, ahol sok kilométert tudtam gyűjteni, így hamarabb elkezdhettem intenzívebben edzeni, mint múlt évben. A legfőbb célom, hogy ezer méteren egyesben kijussak a világbajnokságra és ott a dobogón végezhessek” – magyarázta Varga Ádám, aki emellett szeretne a maraton világbajnokságra is indulói helyet szerezni és jó eredményt elérni.

És hogy a fiatal kajakos hosszú távon gondolkodik-e az ezer egyesben?

„Most még csak az idei ifjúsági világbajnokságra gondolok, utána nem tudom, hogy mi lesz. Az ezer méterhez nagyon jó állóképességre és keringésre van szükség, amit szorgalmas munkával lehet elérni. Persze erősnek is kell lenni, de az állóképesség jóval többet számít” – mondta a versenyző.

A tavalyi szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén remeklő kenus, Szőke Attila mandula-gyulladása miatt nem jutott el melegvizes táborba, ő Szolnokon készült.

„Teljesen elégedett vagyok azzal a formával, amit az edzőtáborban tudtam hozni. Sikeresnek mondhatom a 2000 méteres és a 10 kilométeres időre menés eredményét is. Úgy érzem, sokat fejlődtem technikailag és fejben, most már jobban ki tudom zárni a zavaró tényezőket, de még van mit csiszolni ezen és a technikánom is – mesélte Szőke Attila, aki az idén mindenképpen szeretne kijutni párjával, Slihoczki Ádámmal az ifjúsági világbajnokságra, ugyanakkor az egyes indulást sem zárja ki. – Ádámmal ütőképes párost alkotunk, technikailag jól illeszkedünk egymáshoz, ráadásul jó barátok vagyunk. Bízom benne, hogy C-2 1000 méteren kijutunk az ifjúsági világbajnokságra és a legjobbat hozzuk ki magunkból. A tavalyi idők alapján akár az dobogót is érne.”

Drámai hajrá a Dusin

Továbbra is remekül szerepelnek a magyarok a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dél-Afrikában zajló Dusi Marathonon.

Hír

A nyitónap után a második napon 43 kilométer várt a mezőnyre. A péntek pedig így indult Dél-Afrikában:

A férfi párosoknál Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscherrel egy hajóban három másik kettőssel szinte együtt ért a célba. Hivatalosan Borosék másodikként végeztek a világ legjobbjainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egység mögött.

A női párosok versenyében a csütörtökihez hasonlóan a harmadikként zárta a napot Kiszli Vanda a dél-afrikai Jenna Warddal a Jordan Peek, Cana Peek és a Bridgitte Hartley, Christie Mackenzie kettős mögött.

A vegyes párosoknál a második helyről várta a napot Czéllai Zsófia és Brandon van der Walt, a magyar, dél-afrikai kettősnek sikerült ledolgoznia valamennyit hátrányából, és továbbra is a második helyen áll.

Rövidesen jelentkezünk a helyszínről is tudósítással.

Boros Adrián még az első nap után nyilatkozott stábunknak:

A szombati zárónapon 36 kilométer vár a mezőnyre.

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon: