Zebrák, tervek, rangsoroló

Hazatértek ifjúsági versenyzőink a tavaszi edzőtáborokból. Fiataljaink közül többen is lehetőséget kaptak arra, hogy melegvízi helyszínen készülhessenek. A tavalyi ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerző kajakos, Gazsó Dorka Dél-Afrikában, Varga Ádám Sevillában gyűjthette a kilométereket. A szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén nagy sikert arató kenus, Szőke Attila számára pedig a szolnoki edzőtábor hozott előrelépést.

Fiatalok
Hír

„Elmentünk evezni és láttunk zebrákat, meg antilopot legelni” – nem mindennapi élményt jelentett a tavalyi ifjúsági világbajnokságon két aranyérmet szerző Gazsó Dorka számára a dél-afrikai edzőtábor. Ám nem csak ezért volt hasznos a KSI fiataljának az ott eltöltött időszak. Véleménye szerint rengeteget tudott fejlődni a technikája.

„Pontosan ennek köszönhetően most jól fut a hajóm, és ezért nagyon sokat várok ettől az idénytől. A tervem, hogy kijussak az ifjúsági világbajnokságra, egyelőre ez a legfontosabb cél, de hogy melyik számban és kivel, azt még nem tudom megmondani” – magyarázta Gazsó Dorka, aki úgymond a „régi családjával”, a már U23-as korosztályba lépő Racskó Fruzsináékkal edzett együtt.

A tavaly világbajnoki aranyérmet szerző négyes, valamint páros tehát már nem tud rajthoz állni, a május közepi rangsoroló azonban sok mindenre választ adhat a versenyzők számára.

„A rangsoroló után már látni fogom, hogy a válogatóra miként, kivel érdemes készülni. Az ott nyújtott teljesítmények sokat elmondanak arról, hogy ki, mennyit tett bele a téli és a tavaszi felkészülés során. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert bárkit le tudok követni, vagyis szerintem nem lesz nagy gond a csapathajókkal” – tette hozzá a versenyző.

Varga Ádám Petró Erikkel közösen nyert tavaly világbajnoki aranyérmet K-2 1000 méteren, a fiatal kajakos az idén az egyesre helyezi a fő hangsúlyt.

„Télen nagyon sokat fejlődtem minden téren, előre tudtam lépni futásban, úszásban és kondiban. Ezt mutatta a győri fizikai felmérő eredménye is. Két hétig Sevillában melegvízi edzőtáborban voltam, ahol sok kilométert tudtam gyűjteni, így hamarabb elkezdhettem intenzívebben edzeni, mint múlt évben. A legfőbb célom, hogy ezer méteren egyesben kijussak a világbajnokságra és ott a dobogón végezhessek” – magyarázta Varga Ádám, aki emellett szeretne a maraton világbajnokságra is indulói helyet szerezni és jó eredményt elérni.

És hogy a fiatal kajakos hosszú távon gondolkodik-e az ezer egyesben?

„Most még csak az idei ifjúsági világbajnokságra gondolok, utána nem tudom, hogy mi lesz. Az ezer méterhez nagyon jó állóképességre és keringésre van szükség, amit szorgalmas munkával lehet elérni. Persze erősnek is kell lenni, de az állóképesség jóval többet számít” – mondta a versenyző.

A tavalyi szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén remeklő kenus, Szőke Attila mandula-gyulladása miatt nem jutott el melegvizes táborba, ő Szolnokon készült.

„Teljesen elégedett vagyok azzal a formával, amit az edzőtáborban tudtam hozni. Sikeresnek mondhatom a 2000 méteres és a 10 kilométeres időre menés eredményét is. Úgy érzem, sokat fejlődtem technikailag és fejben, most már jobban ki tudom zárni a zavaró tényezőket, de még van mit csiszolni ezen és a technikánom is – mesélte Szőke Attila, aki az idén mindenképpen szeretne kijutni párjával, Slihoczki Ádámmal az ifjúsági világbajnokságra, ugyanakkor az egyes indulást sem zárja ki. – Ádámmal ütőképes párost alkotunk, technikailag jól illeszkedünk egymáshoz, ráadásul jó barátok vagyunk. Bízom benne, hogy C-2 1000 méteren kijutunk az ifjúsági világbajnokságra és a legjobbat hozzuk ki magunkból. A tavalyi idők alapján akár az dobogót is érne.”

Remek magyar kezdés a YOG-kvalifikáción

Fantasztikusan kezdték a magyar lány kajakosok a Barcelonában zajló ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt, miután az első és a harmadik helyet szerezték meg a nyitónapon.

Hír

A síkvízi selejtezőből Rendessy Eszter a legjobb, Újfalvi Laura pedig a harmadik idővel került a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kiesés szakaszban folytatták a küzdelmeket. Az elődöntőig mindketten eljutottak, ott azonban összekerültek, így nem tudott az első két helyen magyar végezni. Végül Rendessy Eszter jutott a döntőbe, amelyet meg is nyert, a bronzfutamon pedig a mezőny nagy részétől egy évvel fiatalabb Újfalvi Laura győzött, így az első és a harmadik hely is a miénk lett.

„A lányok döntős és kisdöntős győzelmének értékét növeli, hogy az egyértelműen rosszabb pályán aratták, ugyanis egész nap nagyon nagy szél volt, a lelátó felőli pályát pedig szélvédett környezetben kezdhette, aki odakerült, a végén pedig, az egyenesben hátszele volt” – értékelt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki nagyon elégedett volt a magyarok teljesítményével.

A megnyitón a magyar csapat

A fiú kenusoknál Pálla Balázs a 10., Kuska Bence pedig a 17. időt érte el a selejtezőben, így ők nem jutottak tovább a nyolc közé, de ezzel még nem veszett el a kvóta, hiszen Európából az első hat nemzet versenyzője kvalifikálja magát az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, Pálla pedig ebben az összevetésben a harmadik helyen áll.

A lány kajakosok és a férfi kenusok szombaton ugyanilyen rendszerben versenyeznek majd szlalomban, és a síkvízi eredménnyel összesítve alakul ki a végső sorrend. A szabályok értelmében egy országból csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így nagy harc várható a két magyar kajakos lány között a kvótáért.

Pénteken fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka kezdi meg szereplését Barcelonában a síkvízi versennyel.

Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

A négy szakágból háromban magyar versenyző végzett az élen a Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai válogatón, így bezsebeltük a maximálisan megszerezhető négy kvótát.

Hír

A szombati nap még csak félhivatalos eredmények jöttek, de vasárnap hivatalos lett, hogy a síkvízi és a szlalom összetett versenyét a lány kajakosoknál Rendessy Eszter nyerte meg, Újfalvi Laura pedig ötödik lett. Európából az első hat helyezett kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i játékokra, de miután a szabályok szerint egy nemzetből csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így Rendessy Eszter képviseli majd hazánkat Argentínában.

A fiú kenusoknál a szombati szlalom után kiderült, hogy Pálla Balázs összesítésben a negyedik helyen zárt, ám a legjobb európai lett, így ugyancsak ott lehet az ifjúsági olimpián.

A vasárnapi eredmények még nem hivatalosak, de a magyar küldöttség számításai szerint a lány kenusoknál fantasztikus, kettős magyar siker született, a síkvízi és a szlalom eredmények összesített rangsorában Gönczöl Laura és Opavszky Réka végzett az élen holtversenyben. Kettőjük között az döntött, hogy Gönczöl Laura előrébb zárt síkvízen, ahol második lett, ezzel ő kvalifikálta magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak megnyerte az összetett versenyt, ezzel ő is utazhat majd októberben Buenos Airesbe.

„Ez így egyszerűnek hangzik, hogy a négyből három szakág versenyét megnyertük, de nagyon nem volt ilyen egyszerű – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az értékelést. – Nagyon magas színvonalú versenyt láthattak Barcelonában, csapatunk erejét pedig az adta, hogy a remek síkvízi eredmények után szlalomban is a középmezőnyben tudott végezni, holott voltak olyan síkvízi versenyzők, akik nem is tudták teljesíteni a szlalompályát. Köszönöm az edzők munkáját is, azt gondolom, hogy méltóképpen képviseltük Magyarországot. Rendkívül hosszú volt ez a verseny, feszített volt a tempó, ránk fér most a pihenés, kaptunk is egy kis kimenőt” – mondta Makrai Csaba, aki vasárnap este elvitte egy rövid barcelonai városnézésre a fiatalokat.

Az augusztusi bajnokságig most minden versenyző a síkvizes szezonra koncentrál, majd augusztus közepétől együtt készülnek az októberi YOG-ra, szeptemberben pedig egy közös edzőtábort is tervez az utánpótlás szövetségi kapitány.