Zebrák, tervek, rangsoroló

Hazatértek ifjúsági versenyzőink a tavaszi edzőtáborokból. Fiataljaink közül többen is lehetőséget kaptak arra, hogy melegvízi helyszínen készülhessenek. A tavalyi ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerző kajakos, Gazsó Dorka Dél-Afrikában, Varga Ádám Sevillában gyűjthette a kilométereket. A szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén nagy sikert arató kenus, Szőke Attila számára pedig a szolnoki edzőtábor hozott előrelépést.

Fiatalok
Hír

„Elmentünk evezni és láttunk zebrákat, meg antilopot legelni” – nem mindennapi élményt jelentett a tavalyi ifjúsági világbajnokságon két aranyérmet szerző Gazsó Dorka számára a dél-afrikai edzőtábor. Ám nem csak ezért volt hasznos a KSI fiataljának az ott eltöltött időszak. Véleménye szerint rengeteget tudott fejlődni a technikája.

„Pontosan ennek köszönhetően most jól fut a hajóm, és ezért nagyon sokat várok ettől az idénytől. A tervem, hogy kijussak az ifjúsági világbajnokságra, egyelőre ez a legfontosabb cél, de hogy melyik számban és kivel, azt még nem tudom megmondani” – magyarázta Gazsó Dorka, aki úgymond a „régi családjával”, a már U23-as korosztályba lépő Racskó Fruzsináékkal edzett együtt.

A tavaly világbajnoki aranyérmet szerző négyes, valamint páros tehát már nem tud rajthoz állni, a május közepi rangsoroló azonban sok mindenre választ adhat a versenyzők számára.

„A rangsoroló után már látni fogom, hogy a válogatóra miként, kivel érdemes készülni. Az ott nyújtott teljesítmények sokat elmondanak arról, hogy ki, mennyit tett bele a téli és a tavaszi felkészülés során. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert bárkit le tudok követni, vagyis szerintem nem lesz nagy gond a csapathajókkal” – tette hozzá a versenyző.

Varga Ádám Petró Erikkel közösen nyert tavaly világbajnoki aranyérmet K-2 1000 méteren, a fiatal kajakos az idén az egyesre helyezi a fő hangsúlyt.

„Télen nagyon sokat fejlődtem minden téren, előre tudtam lépni futásban, úszásban és kondiban. Ezt mutatta a győri fizikai felmérő eredménye is. Két hétig Sevillában melegvízi edzőtáborban voltam, ahol sok kilométert tudtam gyűjteni, így hamarabb elkezdhettem intenzívebben edzeni, mint múlt évben. A legfőbb célom, hogy ezer méteren egyesben kijussak a világbajnokságra és ott a dobogón végezhessek” – magyarázta Varga Ádám, aki emellett szeretne a maraton világbajnokságra is indulói helyet szerezni és jó eredményt elérni.

És hogy a fiatal kajakos hosszú távon gondolkodik-e az ezer egyesben?

„Most még csak az idei ifjúsági világbajnokságra gondolok, utána nem tudom, hogy mi lesz. Az ezer méterhez nagyon jó állóképességre és keringésre van szükség, amit szorgalmas munkával lehet elérni. Persze erősnek is kell lenni, de az állóképesség jóval többet számít” – mondta a versenyző.

A tavalyi szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén remeklő kenus, Szőke Attila mandula-gyulladása miatt nem jutott el melegvizes táborba, ő Szolnokon készült.

„Teljesen elégedett vagyok azzal a formával, amit az edzőtáborban tudtam hozni. Sikeresnek mondhatom a 2000 méteres és a 10 kilométeres időre menés eredményét is. Úgy érzem, sokat fejlődtem technikailag és fejben, most már jobban ki tudom zárni a zavaró tényezőket, de még van mit csiszolni ezen és a technikánom is – mesélte Szőke Attila, aki az idén mindenképpen szeretne kijutni párjával, Slihoczki Ádámmal az ifjúsági világbajnokságra, ugyanakkor az egyes indulást sem zárja ki. – Ádámmal ütőképes párost alkotunk, technikailag jól illeszkedünk egymáshoz, ráadásul jó barátok vagyunk. Bízom benne, hogy C-2 1000 méteren kijutunk az ifjúsági világbajnokságra és a legjobbat hozzuk ki magunkból. A tavalyi idők alapján akár az dobogót is érne.”

Évzárót tartott a RÖMI KKSK is

A hétvégi eseményen a klub sportolói megünnepelték a nemzetközi versenyeken szerzett érmeket és a magyar bajnoki szereplést is.

Hír

Kilenc Európa-bajnoki cím mellett tovább 14 érmet szereztek nemzeti csapatként a szegedi Eb-n a klub sárkányhajósai és az idei klubvilágbajnokságon is nyertek egy arany- és egy ezüstérmet. A RÖMI KKSK idén is simán győzött az ötfordulós magyar bajnokságon, miután rövidtávon, hosszútávon és így az összetettben is ez a klub szerepelt a legeredményesebben.

Az idei sikereket a szombati évzárón ünnepelték, ahol őzből készült pörkölt és idősebb Foltán Lászlónak köszönhetően májas lecsó volt a menü.

“Büszkék vagyunk rá, hogy 2006 óta minden olyan világversenyről, ahol rajthoz álltunk, tudtunk aranyérmet hazahozni. Töretlen akarattal készülünk a jövő évi atlantai világbajnokságra, annak ellenére, hogy ez a túra komoly anyagi kiadást jelent a sportolóinknak. Idén az utolsó akciónk a szokásos december 30-i Margitsziget-kör futás lesz, amit egy termálfürdőzéssel zárunk” – mondta Reményi “Römi” Péter, a klub névadó csapatkapitánya.

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.