Zebrák, tervek, rangsoroló

Hazatértek ifjúsági versenyzőink a tavaszi edzőtáborokból. Fiataljaink közül többen is lehetőséget kaptak arra, hogy melegvízi helyszínen készülhessenek. A tavalyi ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerző kajakos, Gazsó Dorka Dél-Afrikában, Varga Ádám Sevillában gyűjthette a kilométereket. A szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén nagy sikert arató kenus, Szőke Attila számára pedig a szolnoki edzőtábor hozott előrelépést.

Fiatalok
Hír

„Elmentünk evezni és láttunk zebrákat, meg antilopot legelni” – nem mindennapi élményt jelentett a tavalyi ifjúsági világbajnokságon két aranyérmet szerző Gazsó Dorka számára a dél-afrikai edzőtábor. Ám nem csak ezért volt hasznos a KSI fiataljának az ott eltöltött időszak. Véleménye szerint rengeteget tudott fejlődni a technikája.

„Pontosan ennek köszönhetően most jól fut a hajóm, és ezért nagyon sokat várok ettől az idénytől. A tervem, hogy kijussak az ifjúsági világbajnokságra, egyelőre ez a legfontosabb cél, de hogy melyik számban és kivel, azt még nem tudom megmondani” – magyarázta Gazsó Dorka, aki úgymond a „régi családjával”, a már U23-as korosztályba lépő Racskó Fruzsináékkal edzett együtt.

A tavaly világbajnoki aranyérmet szerző négyes, valamint páros tehát már nem tud rajthoz állni, a május közepi rangsoroló azonban sok mindenre választ adhat a versenyzők számára.

„A rangsoroló után már látni fogom, hogy a válogatóra miként, kivel érdemes készülni. Az ott nyújtott teljesítmények sokat elmondanak arról, hogy ki, mennyit tett bele a téli és a tavaszi felkészülés során. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert bárkit le tudok követni, vagyis szerintem nem lesz nagy gond a csapathajókkal” – tette hozzá a versenyző.

Varga Ádám Petró Erikkel közösen nyert tavaly világbajnoki aranyérmet K-2 1000 méteren, a fiatal kajakos az idén az egyesre helyezi a fő hangsúlyt.

„Télen nagyon sokat fejlődtem minden téren, előre tudtam lépni futásban, úszásban és kondiban. Ezt mutatta a győri fizikai felmérő eredménye is. Két hétig Sevillában melegvízi edzőtáborban voltam, ahol sok kilométert tudtam gyűjteni, így hamarabb elkezdhettem intenzívebben edzeni, mint múlt évben. A legfőbb célom, hogy ezer méteren egyesben kijussak a világbajnokságra és ott a dobogón végezhessek” – magyarázta Varga Ádám, aki emellett szeretne a maraton világbajnokságra is indulói helyet szerezni és jó eredményt elérni.

És hogy a fiatal kajakos hosszú távon gondolkodik-e az ezer egyesben?

„Most még csak az idei ifjúsági világbajnokságra gondolok, utána nem tudom, hogy mi lesz. Az ezer méterhez nagyon jó állóképességre és keringésre van szükség, amit szorgalmas munkával lehet elérni. Persze erősnek is kell lenni, de az állóképesség jóval többet számít” – mondta a versenyző.

A tavalyi szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén remeklő kenus, Szőke Attila mandula-gyulladása miatt nem jutott el melegvizes táborba, ő Szolnokon készült.

„Teljesen elégedett vagyok azzal a formával, amit az edzőtáborban tudtam hozni. Sikeresnek mondhatom a 2000 méteres és a 10 kilométeres időre menés eredményét is. Úgy érzem, sokat fejlődtem technikailag és fejben, most már jobban ki tudom zárni a zavaró tényezőket, de még van mit csiszolni ezen és a technikánom is – mesélte Szőke Attila, aki az idén mindenképpen szeretne kijutni párjával, Slihoczki Ádámmal az ifjúsági világbajnokságra, ugyanakkor az egyes indulást sem zárja ki. – Ádámmal ütőképes párost alkotunk, technikailag jól illeszkedünk egymáshoz, ráadásul jó barátok vagyunk. Bízom benne, hogy C-2 1000 méteren kijutunk az ifjúsági világbajnokságra és a legjobbat hozzuk ki magunkból. A tavalyi idők alapján akár az dobogót is érne.”

Vasbányai Henrik: új edző, új klub, új kihívás

Vasbányai Henrik döntött, edzőt és klubot is váltott az idény végén. Világbajnok kenusunk a Merkapt Mekler SE-ben, korábbi párjával, Németh Szabolcs irányításával fogott neki az őszi munkának.

Hír

Az elmúlt időszakban az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak lett kikiáltva Vasbányai Henrik, aki 2013-ban világbajnok lett Mike Róberttel C-2 1000 méteren, majd a moszkvai és milánói vb-ezüstérem után Rióban, az olimpián nem sikerült dobogóra állnia. A két versenyző útja szétvált, Vasbányai Henrik a 2017-es idényben egyesben szerepelt – nem sok sikerrel. A szezon végén ezért is határozott úgy, hogy edzőt vált, s korábbi párjával, a négy éve edzőként dolgozó Németh Szabolccsal kezdi meg a felkészülést.

„Megújulásra, változásra volt szükségem, s ehhez olyan embert kerestem, akiben szintén ott van a változás lehetősége, az újító szándék – mondja Vasbányai Henrik. – Szabolccsal korábban együtt versenyeztünk, barátok vagyunk, ennek ellenére bízom benne, hogy jól tudunk együtt dolgozni. Hogy mit vár el tőlem? Kemény munkát és olyan hozzáállást, amire lehet építeni.”

„Henrik edzésmunkájával eddig sem volt gond szerintem. Ellenben sokkal precízebben, profibb módon kell az edzésen kívüli életét élnie, mert valójában az is a felkészülése része. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a pihenésre és arra, hogyan készül rá a munkára, az adott versenyre, az egész évre. Ezzel kapcsolatban is elvárásaim vannak vele szemben – mondta a tréner, aki nem fél attól, hogy nem lesz hatással versenyzőjére. – Négy éve kezdtem az edzői pályám, fiatal vagyok, és talán sokan ebben látják a veszélyt, de pontosan ebben rejlik a pozitívuma is a mi munkakapcsolatunknak. Frissességet, új módszereket viszek Henrik felkészülésébe, az elmúlt években rengeteg szakmai képzésen, előadáson vettem részt, s mellettem szól az is, hogy aktív sportolóként olyan sikeres edzők irányításával dolgoztam, mint Bánszki Imre, Ludasi Róbert vagy Szabó Attila.”

Németh Szabolcs új kenus csapatot hoz létre a Merkaptnál, ide tart két fiatal tehetség, Moldován Milán és Koleszár Zoltán, itt edz Simon Sebestyén és itt nevelkedik az idén ifjúsági maratoni világbajnoki címet szerző Fejes Dániel is.

„Ebben a csoportban Henrik lesz a rangidős, ami újdonság számára, mert a KSI-ben ő volt a legfiatalabb. Itt most példát kell mutatnia, ami szintén felelősséget jelent számára – folytatta az edző, aki konkrét tervekről is beszélt. – Henrik az egyesre készül, de nem zárkózunk el semmitől. Azzal az emberrel fog párost is menni, aki a legjobb számára. Ha Mike Robival megy jól, és mindkét fél ezt akarja, akkor természetesen ismét lesz Vasbányai, Mike páros.”

És hogy miként búcsúzott el egymástól Vasbányai Henrik és két edzője, Oláh Tamás, valamint Varga Zsolt?

„Megértették a döntésemet, korrektül, szépen elköszöntünk egymástól – mondta a versenyző. – Az átigazolásom még nem zárult le, de hamarosan pont kerül ennek a végére is. Másfél hete vagyok a Merkaptnál, ahol már most minden a megújulásról szól. S nagyon bízom benne, hogy 2020-ra magabiztos, kiegyensúlyozott ember leszek ebben a sportágban.”

Kimlén is elindul a kajak-kenus élet

Kimle eddig sárkányhajó csapatával volt jelen a kajak-kenu sport térképén. Most újít a klub, amely megkezdte a faluban és Ásványrárón a gyerekek toborzását. A fiatalokkal a győriek korábbi versenyzője, Kovács Attila foglalkozik majd.

Új utak
Hír

A sportágat kedvelők nyilván többször is találkoztak már híreinkben a Kimlei Sárkányok nevével. Kimle községben, a Mosoni-Dunán erős csapatot kovácsoltak össze az elmúlt évek során, az egyesület példának okáért részt vett a szeptemberi Velencében rendezett klub-világbajnokságon is, amelyről a 20-as női hajójuk bronzéremmel tért haza. Nem mellesleg a falu szervezi a környék egyik legszínvonalasabb sportrendezvényét, a Szigetközi sárkányhajó fesztivált is.

Idén ősztől újít az egyesület, Kimlén is elindul a kajak-kenus élet, Jakab Mihály vezetésével megkezdik az utánpótlás nevelést az egyesületben.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázatának köszönhetően lehetőségünk nyílt eszközbeszerzésre, így három egyes kajakkal és egy páros hajóval megkezdjük az utánpótlásképzést – mondta Jakab Mihály. – A GYVSE korábbi versenyzője, Kovács Attila vezeti majd az edzéseket, jelenleg a toborzásnál tartunk, a kimlei és ásványrárói általános iskolákból várjuk a gyerekeket az egyesületünkbe. Egy másik pályázatnak köszönhetően megújul a csónakházunk, így rendezett környezetben tudjuk majd fogadni a fiatalokat. A célunk, hogy jövőre öt igazolt versenyzőnk legyen, akik el tudnak indulni a magyar bajnokságon, 2019-ben pedig szeretnénk ezt a számot megduplázni.”