Vereckei Ákos hagyományai

A következő napokban a magyar kajak-kenu válogatott pekingi olimpián induló versenyzőit mutatjuk be. Sorozatunkban ezúttal Vereckei Ákosról írunk, aki a kajak egyes 500 méter mellett ezren négyesben is harcba száll a dobogóért.

Vereckei Ákos a világ kajaksportjának már több mint egy évtizede meghatározó szereplője. Harmadik olimpiájára készül, Sydneyben és Athénban is 500 egyesben és 1000 négyesben állt rajthoz. Idén sem szakít a hagyományokkal, Pekingben mindkét számban szoríthatunk érte. A kvartettben – ahol eddig két ötkarikás bajnoki címmel büszkélkedhet – most Beé Istvánnal, Bozsik Gáborral és Sík Mártonnal száll vízre.

1997-ben robbant be az élmezőnybe, akkor 500 négyesben világbajnokságot nyert. Ezt még további öt diadal követte, ám már mindegyiket olimpiai számban aratta, 1000 négyesben kétszeres, míg 500 egyesben háromszoros bajnok. Hétszer lett a kontinens legjobbja, hatszor egyéniben, egyszer kvartettben győzött.

– Nagyon sűrű a mezőny a nemzetközi színtéren, minden mozdulaton helyezések dőlhetnek el. Ma a legkarakteresebb 500 egyes menő a kanadai van Koeverden, de az angol Brabants is jó lehet, és biztosan lesz még egy-két meglepetés.

A tavalyi, kvalifikációs vb-n is olimpiai számaiban indult, és szerzett ötkarikás helyeket az országnak. Az idei esztendő 500 egyesének válogatója Vereckei sikerét hozta, ám a Horváth Gáborral, Kökény Rolanddal és Gyökös Lajossal kiegészült, 2006-os világbajnok négyessel leszorult a dobogó tetejéről. Az ötkarikás játékokra azonban csak hét férfi kajakost nevezhetett a szövetségi kapitány, így a győztes kvartettből csak hárman maradhattak, a negyedik helyre a kétszeres olimpiai bajnok került.

– Jók lehetünk, sokat dolgoztunk a sikerért, de nagyon nehéz dolgunk lesz. A nemzetközi mezőny az utóbbi években nagyon megerősödött. Négyesben ebben az összeállításban még soha, sehol nem versenyeztünk, az olimpia adja meg a választ, hogy hogyan is megyünk valójában. Bízom a sikerben – mondta Vereckei.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók