Vékássy: Világszerte erősödik a kajak-kenu

Kajak-kenu a világban

Bízik a magyar női kajakosokban a tokiói olimpia előtt Vékássy Bálint. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint jót tehet a szakágnak az, hogy a riói győztes kajaknégyesből hárman is elmentek szülni.

Évtizedekkel ezelőtt is nagyon magas színvonalúak voltak a különböző sportágak, de döbbenetes, hogy mekkora fejlődést mutatnak az elmúlt években, és ez alól a kajak-kenu sem kivétel – véli a korábban a Nemzetközi és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben is több posztot betöltött Vékássy Bálint.

„Húsz-harminc évvel ezelőtt erősen keleti blokk sportága volt a kajak-kenu, de ha ma végignézünk egy olimpia vagy egy világbajnokság éremtáblázatán, akkor már nem ez köszön vissza. Ez jó érzéssel tölt el, mert a sportág erejét mutatja. A magyaroknak pedig nagy szerepük van ebben, mert sok edzőnk megy a világ minden tájára, és viszi a tudást – ez büszkeséggel tölti el az embert. Ráadásul, ha a magyar szakemberek eljönnek onnan, akkor sem szokott összeomlani az adott ország bázisa – ékes példa erre Új-Zéland, ez pedig azt mutatja, hogy nagy potenciál van más nemzeteknél is” – fogalmazott a sportvezető az InfoRadio Víztükör című adásában.

Vékássy Bálint szerint szerencsések azok az országok – így Magyarország is – amely több lábon tud állni, azaz több szakágban is erősnek számít. „Tokióban már lesz női kenu is, így a női kenu, a női kajak, a férfi kajak és a férfi kenu révén négy szakágban is lehet bizonyítani a következő olimpián. Mindig van olyan szakág, amely az esernyőt tartja a többiek fölé, nálunk ez jó ideje a női kajak” – mondta Vékássy, aki szerint ebben a szakágban a tokiói kilátások is nagyon kedvezőek, hiszen a riói győztes négyesből hárman is szültek (Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina). „Ők kiléptek egy időre, a helyükre belépő fiatalok pedig pont annyit tudnak fejlődni, hogy mire a rutinosabbak visszajönnek, addigra pont egy komoly versenyhelyzet alakul majd ki.”

A MOB főtitkára szerint férfi kenuban világszerte az a probléma, hogy kevés a versenyző, az elmúlt években Magyarországon is csak egy-egy személy, Vajda Attila vagy a Vasbányai, Mike páros mentette meg a szakágat. A férfi kenu visszaszorulását mutatja az is, hogy az olimpián is már csak két ezres szám szerepel a programban. „A kenunál a sportmozgás bonyolultsága, a féloldalas mivolta az, ami problémát jelent. Nincs annyi kenus oktatás, mint kajakos, mivel utóbbi egyszerűbbnek tűnik – a fejlettebb, nyugatibb társadalomban kevésbé népszerű ez a szakág” – mondta Vékássy.

Ami a tokiói magyar várakozásokat illeti, a MOB főtitkára szerint két arannyal már haza lehet jönni az olimpiáról, három már zseniális, a négy pedig már túlteljesítés lenne.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók