Vékássy: Világszerte erősödik a kajak-kenu

Bízik a magyar női kajakosokban a tokiói olimpia előtt Vékássy Bálint. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint jót tehet a szakágnak az, hogy a riói győztes kajaknégyesből hárman is elmentek szülni.

Kajak-kenu a világban
Hír

Évtizedekkel ezelőtt is nagyon magas színvonalúak voltak a különböző sportágak, de döbbenetes, hogy mekkora fejlődést mutatnak az elmúlt években, és ez alól a kajak-kenu sem kivétel – véli a korábban a Nemzetközi és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben is több posztot betöltött Vékássy Bálint.

„Húsz-harminc évvel ezelőtt erősen keleti blokk sportága volt a kajak-kenu, de ha ma végignézünk egy olimpia vagy egy világbajnokság éremtáblázatán, akkor már nem ez köszön vissza. Ez jó érzéssel tölt el, mert a sportág erejét mutatja. A magyaroknak pedig nagy szerepük van ebben, mert sok edzőnk megy a világ minden tájára, és viszi a tudást – ez büszkeséggel tölti el az embert. Ráadásul, ha a magyar szakemberek eljönnek onnan, akkor sem szokott összeomlani az adott ország bázisa – ékes példa erre Új-Zéland, ez pedig azt mutatja, hogy nagy potenciál van más nemzeteknél is” – fogalmazott a sportvezető az InfoRadio Víztükör című adásában.

Vékássy Bálint szerint szerencsések azok az országok – így Magyarország is – amely több lábon tud állni, azaz több szakágban is erősnek számít. „Tokióban már lesz női kenu is, így a női kenu, a női kajak, a férfi kajak és a férfi kenu révén négy szakágban is lehet bizonyítani a következő olimpián. Mindig van olyan szakág, amely az esernyőt tartja a többiek fölé, nálunk ez jó ideje a női kajak” – mondta Vékássy, aki szerint ebben a szakágban a tokiói kilátások is nagyon kedvezőek, hiszen a riói győztes négyesből hárman is szültek (Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina). „Ők kiléptek egy időre, a helyükre belépő fiatalok pedig pont annyit tudnak fejlődni, hogy mire a rutinosabbak visszajönnek, addigra pont egy komoly versenyhelyzet alakul majd ki.”

A MOB főtitkára szerint férfi kenuban világszerte az a probléma, hogy kevés a versenyző, az elmúlt években Magyarországon is csak egy-egy személy, Vajda Attila vagy a Vasbányai, Mike páros mentette meg a szakágat. A férfi kenu visszaszorulását mutatja az is, hogy az olimpián is már csak két ezres szám szerepel a programban. „A kenunál a sportmozgás bonyolultsága, a féloldalas mivolta az, ami problémát jelent. Nincs annyi kenus oktatás, mint kajakos, mivel utóbbi egyszerűbbnek tűnik – a fejlettebb, nyugatibb társadalomban kevésbé népszerű ez a szakág” – mondta Vékássy.

Ami a tokiói magyar várakozásokat illeti, a MOB főtitkára szerint két arannyal már haza lehet jönni az olimpiáról, három már zseniális, a négy pedig már túlteljesítés lenne.

Jégsárkányok lepték el a Városligeti Műjeget

Hatalmas sikerrel zárul az I. Jégsárkány Kupa, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pénteken késő este.

Hír

A csípős hideg és a késői időpont ellenére több százan eljöttek az impozáns környezetben, a Vajdahunyad vára tövében tartott rendhagyó eseményre, amelyen a rendezők által biztosított, élekre szerelt sárkányhajókban, speciális evezőkkel versenyeztek a résztvevők, így szezonon kívül is találkozhattak versenykörülmények között a sárkányhajósok.

Összesen 16 csapat nevezett, a négy futamból az első kettő jutott a középdöntőbe, majd rendeztek D, C, B és A döntőt is, végül a váci Dunai Sárkányok győztek. „Életemben először ültem ilyen jégsárkányban, hatalmas élmény volt – kezdte közvetlenül a célbaérés után a győztes csapat egyik tagja. – Sárkányhajózunk, de ez azért más mozgást igényel, a vízen előre teszed a lapátot és húzod magad, itt pedig lökni kellett a hajót. Nagyszerűen éreztük magunkat ezen a csodálatosan helyszínen, köszönjük a szervezőknek! Ha lesz jövőre is ilyen, biztosan eljövünk, hogy megvédjük a címünket.”

Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője is elégedetten konstatálta a rendezvény sikerességét. „Nagyon boldog vagyok, hogy a sok nevező csapat mellett a nézők is ilyen szép számmal kilátogattak. Maga a jégsárkány két éve létezik, az idén januárban volt belőle először világbajnokság, gondoltuk, megpróbáljuk meghonosítani Magyarországon is, és mivel a vízen elég erősek vagyunk sárkányhajóban is, így reméljük, hogy jégsárkányban is egyre jobbak leszünk. Felkészülni nem könnyű, hiszen kevés eszköz van még rá Magyarországon, de szeretnénk jövőre is megrendezni az eseményt, hogy legalább versenykörülmények között tudjanak gyakorolni a csapatok.”

Galériánk az eseményről ide kattintva nézhető meg.

Az egyesre koncentrál az újjászületett Vad Ninetta

Vad Ninetta elárulta, hogy úgy érezte, már nem szeret kajakozni, ezért váltania kellett, és szerinte nagyon jól döntött, amikor Simon Miklóst választotta edzőjének.

Hír

A Vasas ötszörös világbajnok kajakosa 2016 novemberében váltott edzőt, és a Nagy-Britanniából 10 év után hazatért Simon Miklóssal kezdte el a közös munkát, amely gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen négyesben világbajnoki címet nyert 2017-ben.

„Pozitívnak és eredményesnek tartom a váltást – kezdte Vad Ninetta az Inforádió Víztükör című adásában.  Nagyon jó döntést hoztam, hiszen

bele voltam fásulva a helyzetembe, kimondhatom, hogy nem szerettem kajakozni,

és kellett Simon Miklós motiváltsága ahhoz, hogy újra azt érezzem: én ezt szeretném csinálni. Mentálisan nagyon sokat segített nekem, és olyan szakmai tudása is van, amely szintén a hasznomra vált, ez kiderült az elmúlt sikeres évben.”

A 29 éves versenyző idén az 500 egyesre koncentrál, ezért a válogatón ebben a számban szeretne minél jobban szerepelni. „Minden évben nagyon nehéz kijutni egy világbajnokságra a hazai mezőnyből. Arra számítok, hogy Dana (Kozák Danuta) és Tami (Csipes Tamara) is nagyon jó formában lesznek, amikor elkezdenek kajakozni. Nagyon kemény versenyszezon elé nézünk. Az egyes az, ami nagyon számít, hiszen egy jó egyes szereplés után lehet magunknak párt találni” – mondta Vad Ninetta, aki tavaly Takács Tamarával ment párosban.

„Tamival még nem beszéltünk a 2018-es évről. A tájékoztató verseny után összeülünk, és megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Benne van az, hogy együtt folytatjuk, de természetesen sok szempont van, amit figyelembe kell venni. Nagyon jó páros volt a miénk, a vébé talán a rutintalanságunk miatt nem sikerült úgy, ahogy terveztük, de az összes többi versenyen nagyon jól szerepeltünk” – emlékezet vissza arra, hogy a vb-n 500 párosban csak ötödikek lettek.

Vad Ninetta március 3-án indul Dél-Afrikába egy hónapra. A 29 éves versenyző elmondta, hogy nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy évben, ezért reméli, hogy jó állapotban ülhet majd hajóba a melegvízi edzőtáborban. „Elsősorban dolgozni megyünk ki, gyűjteni a kilométereket, de hétvégente lesz egy kis időm pihenni. Egy szafaritúrát biztos, hogy beiktatunk, ezt már megbeszéltük a csapattal” – mondta Vad Ninetta.