Mégse

Vékássy: Világszerte erősödik a kajak-kenu

Bízik a magyar női kajakosokban a tokiói olimpia előtt Vékássy Bálint. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint jót tehet a szakágnak az, hogy a riói győztes kajaknégyesből hárman is elmentek szülni.

Kajak-kenu a világban
Hír

Évtizedekkel ezelőtt is nagyon magas színvonalúak voltak a különböző sportágak, de döbbenetes, hogy mekkora fejlődést mutatnak az elmúlt években, és ez alól a kajak-kenu sem kivétel – véli a korábban a Nemzetközi és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben is több posztot betöltött Vékássy Bálint.

„Húsz-harminc évvel ezelőtt erősen keleti blokk sportága volt a kajak-kenu, de ha ma végignézünk egy olimpia vagy egy világbajnokság éremtáblázatán, akkor már nem ez köszön vissza. Ez jó érzéssel tölt el, mert a sportág erejét mutatja. A magyaroknak pedig nagy szerepük van ebben, mert sok edzőnk megy a világ minden tájára, és viszi a tudást – ez büszkeséggel tölti el az embert. Ráadásul, ha a magyar szakemberek eljönnek onnan, akkor sem szokott összeomlani az adott ország bázisa – ékes példa erre Új-Zéland, ez pedig azt mutatja, hogy nagy potenciál van más nemzeteknél is” – fogalmazott a sportvezető az InfoRadio Víztükör című adásában.

Vékássy Bálint szerint szerencsések azok az országok – így Magyarország is – amely több lábon tud állni, azaz több szakágban is erősnek számít. „Tokióban már lesz női kenu is, így a női kenu, a női kajak, a férfi kajak és a férfi kenu révén négy szakágban is lehet bizonyítani a következő olimpián. Mindig van olyan szakág, amely az esernyőt tartja a többiek fölé, nálunk ez jó ideje a női kajak” – mondta Vékássy, aki szerint ebben a szakágban a tokiói kilátások is nagyon kedvezőek, hiszen a riói győztes négyesből hárman is szültek (Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina). „Ők kiléptek egy időre, a helyükre belépő fiatalok pedig pont annyit tudnak fejlődni, hogy mire a rutinosabbak visszajönnek, addigra pont egy komoly versenyhelyzet alakul majd ki.”

A MOB főtitkára szerint férfi kenuban világszerte az a probléma, hogy kevés a versenyző, az elmúlt években Magyarországon is csak egy-egy személy, Vajda Attila vagy a Vasbányai, Mike páros mentette meg a szakágat. A férfi kenu visszaszorulását mutatja az is, hogy az olimpián is már csak két ezres szám szerepel a programban. „A kenunál a sportmozgás bonyolultsága, a féloldalas mivolta az, ami problémát jelent. Nincs annyi kenus oktatás, mint kajakos, mivel utóbbi egyszerűbbnek tűnik – a fejlettebb, nyugatibb társadalomban kevésbé népszerű ez a szakág” – mondta Vékássy.

Ami a tokiói magyar várakozásokat illeti, a MOB főtitkára szerint két arannyal már haza lehet jönni az olimpiáról, három már zseniális, a négy pedig már túlteljesítés lenne.

Az első nap után elégedett a mezőny

A német csapat egyik legjobb kajakosa, Felix Frank elégedett a szervezéssel. Ő három számban, K-1 500, valamint K-4 500 és 1000 méteren is rajthoz áll a hétvége során. A brit kenus, Jonathan Jones szerint Szolnok szép város és őt nagyon emlékezteti Szegedhez, a japán női négyes versenyzője, Mihana Shishido pedig azt mondta, hogy jobban szeret kajakozni, mint tanulni. A szolnoki verseny első napja minden általunk megkérdezett versenyző számára kiválóan telt.

Egyetemi VB
Hír

Pénteken rendezték az 1000- és az 500 méteres elő és középfutamokat a Szolnokon zajló Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságon. A erősebb csapatok versenyzői az előfutamokból egyből a szombati és a vasárnapi döntőkbe kerültek, de azok a sportolók is jókedvűen nyilatkoztak, akik csak a középfutamból, vagy onnan sem jutottak be a legjobbak közé.

“Csak vasárnap fogunk versenyezni, de a társaimmal már kipróbáltuk a pályát, jót eveztünk és kényelmesnek találjuk az itteni körülményeket” – mondta a japán női kajaknégyes tagja, Shishido Mihana, aki az 500 négyes mellett K-2 200 méteren is rajthoz áll majd. A 22 éves versenyző elárulta, hogy bár egyetemista, de a matematika-tanulásnál sokkal jobban szeret kajakozni.

Három számban is rajthoz áll a német egyetemi válogatott egyik legjobbja, a kajakos Felix Frank. A versenyző tagja az 1000 méteren és a 500-on rajtoló négyeshajónak, valamint indul K-1 500 méteren is. Ma mindhárom versenyszám selejtezőjéből futamgyőztesként jutott a döntőbe.

“Egész évben a felnőtt válogatottal készültem, hetente 20 edzésem van.

Elégedett vagyok a szervezéssel és tetszik a város is, tegnap ettem egy finom gulyáslevest az egyik szolnoki étteremben” – mondta Felix Frank, aki létesítmény-üzemeltetési mérnöknek tanul.

A brittek kenusa, Jonathan Jones is jól szerepelt ma, C-1 500 és 1000 méteren egyből döntőbe jutott.

“Szerintem ennek a reggatának jobb a hangulata, mint egy  felnőtt világversenynek, mert

az itt vízre szálló sportolókban több a közös, hiszen mindannyian hallgatók is vagyunk.

A városban sok szép régi épületet láttam, szerintem hasonlít Szegedre” – jelentette ki a gépészmérnöknek tanuló kenus.

Az világbajnokságon szombaton délelőtt rendezik az 1000 méteres döntőket, délután pedig a 200 méteres előfutamokat.

A kajak párosok harcát hozta a válogató

Véget ért a tolnai kétnapos maraton válogató verseny, amely a világbajnoki indulásról hivatott dönteni.

Hír

A második nap, kedden is nagyon változatos futamok voltak, főleg a felnőtteknél a női és a férfi kajak párosok versenye alakult rendkívül izgalmasan. A nőknél a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia és a Mihalik Sára, Kiszli Vanda kettős végig együtt haladt, Csay Renátáék az utolsó futó szakasz után tudtak ellépni, de így is csak három másodperccel nyertek Mihalikék előtt.

A férfiaknál Mészáros Márton és Aranyosi Gábor már 25 másodperc előnnyel is vezetett, végül azonban a Boros Adrián, Solti László duó győzött, és védett párosként szinte biztos a világbajnoki indulása. A férfi kenu ketteseknél Dóczé Ádám és Laczó Dániel esélyeshez méltó módon nyert.

Az utánpótlás keddi eredményei:
Ifi férfi kajak páros: 1. Vékássy Bendegúz, Rédl András, 2. Fejér Ádám, Petró Vince
Ifi női kajak egyes: 1. Csikós Zsóka, 2. Fekete Dorina
Ifi férfi kenu páros: 1. Zupkó Balázs, Fajta Jordán, 2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf

Csütörtökön sportbizottsági ülésen a felnőtt vezetőedző Weisz Róbert és az utánpótlás kapitány Makrai Csaba javaslatot tesz a vb-keretre. Vannak többen, akik U23-as korúként eldönthetik, hogy a felnőttek között vagy a saját korosztályukban indulnak, ezért még akadnak kérdőjelek a csapatban. A javaslatot az elnökségnek is el kell fogadnia, ezután válik véglegessé a portugáliai világbajnokságra utazó keret.

A két nap eredményeit ide kattintva böngészheti.