Mégse

Vékássy: Világszerte erősödik a kajak-kenu

Bízik a magyar női kajakosokban a tokiói olimpia előtt Vékássy Bálint. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint jót tehet a szakágnak az, hogy a riói győztes kajaknégyesből hárman is elmentek szülni.

Kajak-kenu a világban
Hír

Évtizedekkel ezelőtt is nagyon magas színvonalúak voltak a különböző sportágak, de döbbenetes, hogy mekkora fejlődést mutatnak az elmúlt években, és ez alól a kajak-kenu sem kivétel – véli a korábban a Nemzetközi és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben is több posztot betöltött Vékássy Bálint.

„Húsz-harminc évvel ezelőtt erősen keleti blokk sportága volt a kajak-kenu, de ha ma végignézünk egy olimpia vagy egy világbajnokság éremtáblázatán, akkor már nem ez köszön vissza. Ez jó érzéssel tölt el, mert a sportág erejét mutatja. A magyaroknak pedig nagy szerepük van ebben, mert sok edzőnk megy a világ minden tájára, és viszi a tudást – ez büszkeséggel tölti el az embert. Ráadásul, ha a magyar szakemberek eljönnek onnan, akkor sem szokott összeomlani az adott ország bázisa – ékes példa erre Új-Zéland, ez pedig azt mutatja, hogy nagy potenciál van más nemzeteknél is” – fogalmazott a sportvezető az InfoRadio Víztükör című adásában.

Vékássy Bálint szerint szerencsések azok az országok – így Magyarország is – amely több lábon tud állni, azaz több szakágban is erősnek számít. „Tokióban már lesz női kenu is, így a női kenu, a női kajak, a férfi kajak és a férfi kenu révén négy szakágban is lehet bizonyítani a következő olimpián. Mindig van olyan szakág, amely az esernyőt tartja a többiek fölé, nálunk ez jó ideje a női kajak” – mondta Vékássy, aki szerint ebben a szakágban a tokiói kilátások is nagyon kedvezőek, hiszen a riói győztes négyesből hárman is szültek (Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina). „Ők kiléptek egy időre, a helyükre belépő fiatalok pedig pont annyit tudnak fejlődni, hogy mire a rutinosabbak visszajönnek, addigra pont egy komoly versenyhelyzet alakul majd ki.”

A MOB főtitkára szerint férfi kenuban világszerte az a probléma, hogy kevés a versenyző, az elmúlt években Magyarországon is csak egy-egy személy, Vajda Attila vagy a Vasbányai, Mike páros mentette meg a szakágat. A férfi kenu visszaszorulását mutatja az is, hogy az olimpián is már csak két ezres szám szerepel a programban. „A kenunál a sportmozgás bonyolultsága, a féloldalas mivolta az, ami problémát jelent. Nincs annyi kenus oktatás, mint kajakos, mivel utóbbi egyszerűbbnek tűnik – a fejlettebb, nyugatibb társadalomban kevésbé népszerű ez a szakág” – mondta Vékássy.

Ami a tokiói magyar várakozásokat illeti, a MOB főtitkára szerint két arannyal már haza lehet jönni az olimpiáról, három már zseniális, a négy pedig már túlteljesítés lenne.

Így élnek fiataljaink az olimpiai faluban

Buenos Aires északi kerületében, Villa Soldatiban vannak elszállásolva az ifjúsági olimpián megmérkőző sportolók, akiknek a biztonságára különösen figyelnek az olimpiai falu bejáratánál – írja a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

Hír

Az olimpiai faluban remek a hangulat, köszönhetően a hely kialakításának, valamint a különböző országokból érkező sportolók közvetlen kapcsolatának. A rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy az ember megismerjen más sportolókat, barátságot kössön olyanokkal, akikkel máskülönben nem biztos, hogy lehetősége lett volna találkozni. A szálláshelyek már messziről árulkodnak arról, melyik nemzet sportolói pihennek odabent két edzés között; az erkélyekről nemzeti lobogók lógnak, ahogy az szokás a játékokon.

A falu bejáratánál a játékok hivatalos ajándéktárgyait lehet megvásárolni azoknak, akiknek a szép emlékek és az esetleges érmek nem lennének elég emlékeztetőek a Dél-Amerikában töltött hetekről. Az eladók egyébiránt egy igazi dél-amerikai különlegességgel, matéteával is megvendégelik a sportolókat.

Az olimpiai faluban kialakítottak egy nagy játékzónát is, ahol többek között focizhatnak és röplabdázhatnak is a fiatalok, már amikor nem edzenek. Egy hatalmas dartstábla is ki van ide állítva, de akinek csocsózni vagy pingpongozni támadna kedve, annak sem kell félnie. Ezek a játékok nem csak a kikapcsolódást szolgálják, és semmiképp sem a versengést hivatottak erősíteni, hanem az egy nyelvet nem beszélők közötti baráti viszony kialakítását.

A falu rendelkezik egészségügyi- és edzésközponttal, valamint arra is megtanítják a sportolókat, hogyan vegyenek fel és szerkesszenek videókat, hogy azokat feltöltve a közösségi médiára, az otthoniakat folyamatosan tájékoztathassák, mivel is telnek a napjaik az argentin fővárosban.

A magyar kajak-kenusokat Rendessy Eszter (kajak), Gönczöl Laura (kenu), Kiss Ádám (kajak) és Pálla Balázs (kenu) képviseli.

Október 10-ig napi két edzéssel készülnek a rajtra. A síkvízi versenyt, amelyben jóval nagyobb esélyünk van az éremszerzésre mind a négy szakágban, október 12-én és 13-án rendezik, míg a szlalomra október 15-én és 16-án kerül sor.

További helyszíni fotók Instagram-oldalunkon:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rendessy Eszter, Gönczöl Laura, Kiss Ádám és Pálla Balázs már napi két edzéssel készül Buenos Airesben az ifjúsági olimpiára. #you #olympics

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

Betonfalak között az olimpiai érmekért

Kiss Ádám szerint a Buenos Aires-i pálya egyszerűen alkalmatlan a versenyzésre, ennek ellenére dobogós helyekért küzdenének a magyar kajak-kenusok pénteken és szombaton a gyorsasági szakágban az ifjúsági olimpián.

Hír

Rendessy Eszter, Kiss Ádám, Pálla Balázs és Gönczöl Laura sem volt még ilyen távol Magyarországtól, de viszonylag gyorsan sikerült mindannyiuknak akklimatizálódni Argentínában.

–  Mennyire ment könnyen az átállás?
Rendessy Eszter: – Engem egyáltalán nem zavart meg az átállás, szerencsére végig jól viseltem.
Gönczöl Laura: – Én sem éreztem volna, hogy nehéz lenne átállni, amióta itt vagyunk, azóta jól érzem magam.
Kiss Ádám: – Az első három nap fokozatosan nehezedtek az edzések, én a negyedi napon voltam a legfáradtabb, akkor át is álltam, és azóta jól vagyok.
Pálla Balázs: – Az elején nehéz volt, de utána egyre jobban mentek az edzések.

– Milyen a versenyhelyszín?
Rendessy Eszter: – Két betonfal között kell evezni, és ez eléggé megnehezíti a dolgunkat, viszont az argentinok szerintem nagyon kedvesek.
Gönczöl Laura: – A pályával az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan eveznek, és ezért nem igazán tud megnyugodni a víz, de ez versenyre talán jobb lesz.
Kiss Ádám: – Nem jó, mert betonfalak között evezünk, és azok visszaverik a hullámokat, így szinte soha nincs jó víz. Őszintén szólva,

szerintem ez a pálya versenyzésre alkalmatlan.

Az öltöző elég messze van a víztől, emiatt már kétszer meg is fáztam.
Pálla Balázs: – Egyetértek az előttem szólókkal, nem igazán jó a pálya a két betonfal miatt.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett gyorsaságiban és szlalomban?
Rendessy Eszter: – Gyorsaságiban a víz minősége miatt szeretném, ha nem billegnék. Szlalomban pedig egy hibátlan pályát szeretnék, majd meglátjuk, ez mire lesz elég.
Gönczöl Laura: – Gyorsaságiban egy dobogós hellyel már nagyon elégedett lennék. Szlalomban pedig csak minél jobban szeretném teljesíteni a pályát.
Kiss Ádám: – Gyorsaságiban egy dobogós helyezéssel, mondjuk a legfelsővel. Szlalomban pedig nincsenek elvárásaim magam felé, minél jobban meg szeretném csinálni a pályát.
Pálla Balázs: – Mindkettőben egy top ötnek nagyon örülnék.

A verseny helyszíne finoman fogalmazva sem ideális

– Mi az eddigi legjobb élményed, mióta Buenos Airesben vagy?
Rendessy Eszter: – Amikor szurkolhattunk a többi magyarnak, mert nagyon jó hangulat volt, és remekül éreztük magunkat.
Gönczöl Laura: – Nincs legjobb élmény, de nagyon sok jó van. Örülök, hogy megismerkedhettünk más sportolókkal, és itt folyamatosan nagyon jó a hangulat.
Kiss Ádám: – A megnyitó tetszett eddig a legjobban.
Pálla Balázs: – Nagyon tetszett, hogy élőben láthattam különböző sportokat, mint például a súlyemelést vagy a vívást.

Pénteken és szombaton rendezik a gyorsasági versenyeket (pénteken a lány kajak és a fiú kenu kezd, majd szombaton a fiú kajak és a lány kenu következik). A szlalom hétfőn és kedden lesz. A versenyek eredményeit ide kattintva lehet nyomon követni, de a Facebook-oldalunkon mi is beszámolunk a magyarok szerepléséről.