Mégse

Vb, Eb, ORV az idei hazai programban

Egy olimpiai sportág számára az ötkarikás verseny évében nincs fontosabb feladat, mint a magyar színeket képviselő csapat menedzselése, de 2020 korántsem csak Tokióról fog szólni kajak-kenuban. Ha csak a hazai rendezésű nemzetközi versenyeket nézzük, júliusban ismét világbajnokság lesz Szegeden, majd maraton Eb Budapesten, szeptember végén pedig a világ legjobb serdülő versenyzői látogatonak a Maty-érre.

Hír

Az olimpiai menetelésről tegnapi cikkünkben írtunk, a sportág számára a szezon eleje, a júniusi Európa-bajnokságig bezárólag arról szól majd, hogy megtalálja a lehető legerősebb olimpiai csapatot. Ugyanakkor azoknak a gyorsasági versenyzőknek, akik nem kerülnek be a Tokió-keretbe, június közepén egy új szezon kezdődik, a nem olimpiai számok világbajnokságának válogatóversenyén (június 16-18., Szeged).

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) idén rendezi meg az első nem olimpiai számok világbajnokságát. Az esemény célja, hogy a Tokióról lemaradó topversenyzők számára ne június elején érjen véget a nemzetközi gyorsasági szezon.

A tavalyi szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság az ICF elnöke, Jose Perurena Lopez szerinte olyan verseny volt, amelynél ebben a sportágban nem lehet jobbat rendezni. Ezért az a döntés született, hogy az új esemény megszervezését 2020. július 10-12. között ismét a Magyar Kajak-Kenu Szövetségre bízzák. Tehát a 2019-ben felújított és kibővített Maty-éri pálya ismét rangos nemzetközi felnőtt kajak-kenu regattát rendezhet.

Két héttel a szegedi verseny után, július 23-26. között az első budapesti nemzetközi versenyét rendezheti meg a magyar kajak-kenu sportág. Csepelen, a ráckevei Duna-ágban Európa legjobb maraton versenyzői szállnak majd vízre.

“Megtiszteltetés, hogy ott bonyolíthatunk úttörőként rangos nemzetközi versenyt, egy maraton Európa-bajnokságot, ahol rövidesen atlétikai stadion, evezőspálya, és extrémsport-park épül majd.

Nagy premier ez nekünk,

hiszen Budapesten még nem rendeztünk világversenyt” – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, aki azt is elárulta, hogy az esemény szervezésében részt vesz a tizenhétszeres maraton vb-győztes kenus, a Kolonics Alapítvány jelenlegi elnöke, Csabai Edvin is, mint az esemény egyik védnöke.

A szezon végén, a budapesti kitérő után, szeptemberben ismét Szeged kerül a középpontba az Olimpiai Reménységek Versenyével (ORV). Az ORV-n eredetileg a visegrádi országok legjobb serdülő kajak-kenusai szálltak vízre,  de az esemény mára igazi világversennyé nőtte ki magát.

“Ahogy azt már megszokhattuk, négy évente, az olimpiai után mindig Magyarországon láthatjuk vendégül a jövőt. Az ORV-n, amelyen tavaly öt földrész, 36 országának közel ezer versenyzője szállt vízre, idén is megmérkőznek a serdülő korosztály legjobbjai, akik között minden bizonnyal ott lesznek majd

Párizs és Los Angeles olimpiai bajnokai”

– mondta Schmdit Gábor, aki hozzátette, hogy a magyar szervezőkre egész évben sok feladat vár, de a csapat évek óta együtt dolgozik, és készen áll a kihívásokra.

Hazai rendezésű kajak-kenu világversenyek 2020-ban:

július 10-12.                 –     nem olimpiai számok világbajnoksága, Szeged

július 23-26.                –     kajak-kenu maraton Európa-bajnokság, Budapest

szeptember 18-20     –     Olimpiai Reménységek Versenye, Szeged

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt. 

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!