Vb, Eb, ORV az idei hazai programban

Egy olimpiai sportág számára az ötkarikás verseny évében nincs fontosabb feladat, mint a magyar színeket képviselő csapat menedzselése, de 2020 korántsem csak Tokióról fog szólni kajak-kenuban. Ha csak a hazai rendezésű nemzetközi versenyeket nézzük, júliusban ismét világbajnokság lesz Szegeden, majd maraton Eb Budapesten, szeptember végén pedig a világ legjobb serdülő versenyzői látogatonak a Maty-érre.

Az olimpiai menetelésről tegnapi cikkünkben írtunk, a sportág számára a szezon eleje, a júniusi Európa-bajnokságig bezárólag arról szól majd, hogy megtalálja a lehető legerősebb olimpiai csapatot. Ugyanakkor azoknak a gyorsasági versenyzőknek, akik nem kerülnek be a Tokió-keretbe, június közepén egy új szezon kezdődik, a nem olimpiai számok világbajnokságának válogatóversenyén (június 16-18., Szeged).

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) idén rendezi meg az első nem olimpiai számok világbajnokságát. Az esemény célja, hogy a Tokióról lemaradó topversenyzők számára ne június elején érjen véget a nemzetközi gyorsasági szezon.

A tavalyi szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság az ICF elnöke, Jose Perurena Lopez szerinte olyan verseny volt, amelynél ebben a sportágban nem lehet jobbat rendezni. Ezért az a döntés született, hogy az új esemény megszervezését 2020. július 10-12. között ismét a Magyar Kajak-Kenu Szövetségre bízzák. Tehát a 2019-ben felújított és kibővített Maty-éri pálya ismét rangos nemzetközi felnőtt kajak-kenu regattát rendezhet.

Két héttel a szegedi verseny után, július 23-26. között az első budapesti nemzetközi versenyét rendezheti meg a magyar kajak-kenu sportág. Csepelen, a ráckevei Duna-ágban Európa legjobb maraton versenyzői szállnak majd vízre.

“Megtiszteltetés, hogy ott bonyolíthatunk úttörőként rangos nemzetközi versenyt, egy maraton Európa-bajnokságot, ahol rövidesen atlétikai stadion, evezőspálya, és extrémsport-park épül majd.

Nagy premier ez nekünk,

hiszen Budapesten még nem rendeztünk világversenyt” – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, aki azt is elárulta, hogy az esemény szervezésében részt vesz a tizenhétszeres maraton vb-győztes kenus, a Kolonics Alapítvány jelenlegi elnöke, Csabai Edvin is, mint az esemény egyik védnöke.

A szezon végén, a budapesti kitérő után, szeptemberben ismét Szeged kerül a középpontba az Olimpiai Reménységek Versenyével (ORV). Az ORV-n eredetileg a visegrádi országok legjobb serdülő kajak-kenusai szálltak vízre,  de az esemény mára igazi világversennyé nőtte ki magát.

“Ahogy azt már megszokhattuk, négy évente, az olimpiai után mindig Magyarországon láthatjuk vendégül a jövőt. Az ORV-n, amelyen tavaly öt földrész, 36 országának közel ezer versenyzője szállt vízre, idén is megmérkőznek a serdülő korosztály legjobbjai, akik között minden bizonnyal ott lesznek majd

Párizs és Los Angeles olimpiai bajnokai”

– mondta Schmdit Gábor, aki hozzátette, hogy a magyar szervezőkre egész évben sok feladat vár, de a csapat évek óta együtt dolgozik, és készen áll a kihívásokra.

Hazai rendezésű kajak-kenu világversenyek 2020-ban:

július 10-12.                 –     nem olimpiai számok világbajnoksága, Szeged

július 23-26.                –     kajak-kenu maraton Európa-bajnokság, Budapest

szeptember 18-20     –     Olimpiai Reménységek Versenye, Szeged

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók