Mégse

Vaskuti István az ICF első alelnöke

Óriási sportdiplomáciai siker született a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség kongresszusán, Vaskuti Istvánt már az első körben az ICF első alelnökének választották. Az olimpiai bajnok Vaskuti – az ICF Síkvizi Bizottságának elnöke, az MKKSZ szakmai alelnöke – az európai szövetség elnökét is megelőzte a választás során. A siker Vaskuti elmúlt négyéves nemzetközi síkvizi tevékenységének köszönhető, hiszen jelentős pozitív változás történt irányításával.

Hír
Éreztem a bizalmat az elmúlt négyévi tevékenységemnek köszönhetően, és őszintén bevallom, reménykedtem a sikerben – mondta Vaskuti István. – Az ICF Síkvizi Bizottságának vezetőjeként számos feladatom volt az elmúlt időszakban, a modernizálás, a versenyszabályok és kvalifikációs rendszerek átalakítása, a versenyek megreformálása a médiára való alkalmasság szempontjából is az én feladatkörömbe tartozott.

A jövőben Vaskuti felügyeli majd többek a két olimpiai bizottság (síkvizi és szlalom) munkáját, és a két szakág fejlesztésének irányítása is hozzá tartozik.

Az biztos, hogy szemüveget kell váltanom, hiszen eddig csak a síkvíz tartozott hozzám, most már a másik olimpiai szakág is, és a dinamikusan fejlődő ágakra is nagy figyelmet kell fordítani, így például a sárkányhajóra, a maratonra, a freestyle-ra.

Az ICF kongresszusának első napján erős vita bontakozott ki a 2009-es világbajnoki programot illetően, az ICF korábbi elnöke, Ulrich Feldhoff ugyanis merőben mást terjesztett elő, mint amit a Vaskuti-féle Síkvizi Bizottság javasolt. Feldhoff  27-ről 20-ra akarta csökkenteni a vb versenyszámokat. A program védelmében többen is felszólaltak, így Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is, aki elmondta, nem lehet út a versenyszámok csökkentése, a vb-számok sokszínűsége fontos a sportág jövője miatt.

Szombat reggelre egy új konstrukció született, megmaradt a 27 szám, de három cseréje mellett döntött a kongresszus. 2009-ben már nem szerepel a vb-műsoron a női K-4 1000 méter, a férfi K-4 500 méter és a C-4 500 méter, helyükre a 2006-ban Duisburgban, majd 2007-ben Szegeden debütált váltók lépnek mindhárom szakágban.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkárának tájékoztatása szerint ezzel elindult egyfajta korszerűsítés a látványosság irányába, cél, hogy a nézők és a média minél izgalmasabb futamokat láthasson, a 27 versenyszám viszont továbbra is megmaradt. A kongresszus határozott arról is, hogy ezek nem „kőbe vésett” változások, csak egy folyamat kezdete, minden év végén értékelik az új számokat és az esetlegesen időközben a Világkupák során kipróbált alternatív távokat, például az 5000 métert, így a későbbiekben további cserékre van lehetőség.

Az utánpótlás versenyzők számára nagy örömöt jelent, hogy hosszú évek próbálkozása után a jövőben a maratoni világbajnokságokon az ifjúságiak is versenyezhetnek C-2-ben.

Megnyílt az MKKSZ sportegészségügyi központja

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sportegészségügyi és diagnosztikai központját, amely a néhány hetes tesztüzem után hivatalosan is megnyitotta kapuit.

Lifelike
Hír

Az ebből az alkalomból tartott hétfői ünnepségen Kásler Miklós úgy fogalmazott: az ép testben ép lélek megközelítés jelenleg is az emberi lét egyik alapját jelenti. Hangsúlyozta: a sport nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti, fegyelemre, a társak megbecsülésére, nemes versengésre nevel. Hozzátette: igazi öröm számára, hogy ebben a központban a versenyzők egészségileg biztonságban lehetnek, s űzhetik ezt, a magyar identitás részévé vált nagyon szép, nagyon izgalmas és nagyon nemes sportágat, a kajak-kenut.

Török Krisztina, Kásler Miklós, Schmidt Gábor

“Kívánom önöknek, hogy ennek a diagnosztikai központnak a birtokában duplázzák meg ezt a listát, amely itt van mögöttem” – utalt a miniszter örökös bajnokok falára, amelyen az olimpiai aranyérmes és a legalább öt világbajnoki címet szerzett kajakosok, illetve kenusok neve olvasható.

az ötletből nagyon rövid idő alatt valóság lett

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke emlékeztetett: elődje, Baráth Etele, az MKKSZ közgyűlésének jelenlegi elnöke vetette fel a sportágspecifikus központ létesítésének gondolatát 2016-ban, s az ötletből nagyon rövid idő alatt valóság lett. A központ célja, hogy új, hosszú távú sportegészségügyi hátteret biztosítson a tehetségkiválasztás területén, valamint a profi és amatőr sportolóknak a magas szintű teljesítmény elérése érdekében.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke

“Itt vagyunk a tokiói felkészülés felénél, és a magyar kormány támogatásának köszönhetően, amit ezúton is köszönök, elkészült a sportegészségügyi és diagnosztikai központ. A próbaüzem során már sok versenyző igénybe vette a szolgáltatásokat, zajlanak a felmérések” – mondta Schmidt Gábor. Szerinte ezzel megvalósul, hogy még az eddigieknél is professzionálisabb háttér legyen a kajak-kenu sport mögött.

“Ez segítheti azt, hogy továbbra is ott tudjunk maradni a világ élvonalában” – jelentette ki az MKKSZ elnöke.

Schmidt Gábor arról is beszélt, hogy a beruházás kormányzati támogatásból, 1,9 milliárd forintból valósul meg, s a most átadott, 550 négyzetméteres sportegészségügyi és diagnosztikai központ után még a Kolonics György Vízisportközpontban is tervezik a hasonló fejlesztést, az várhatóan jövő év végén készül majd el.

Török Krisztina, a Lifelike sportegészségügyi központ igazgatója

Török Krisztina, a központ igazgatója úgy fogalmazott: a centrumnak két fő célja van, az egyik a teljesítménymaximalizálás, a másik pedig a tehetségek korai felfedezése és menedzselése.

A hétfői ünnepségen megjelent Kovács Katalin és Storcz Botond, valamint a még aktív, ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta is. Utóbbi elárulta: még nem nagyon ismeri a központot, eddig csak egy vérvételen járt ott, de ahogy fogalmazott, nagyon profi, nagyszerű környezetben található, s biztos abban, hogy segíteni fogja az ő és társai felkészülését.

Schmidt Gábor, Kásler Miklós, Török Krisztina, Kovács Katalin, Storcz Botond, Kozák Danuta

A háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin azt mondta, sajnálja, hogy az ő pályafutása alatt még nem állt ennyire komoly sportágspecifikus diagnosztikai háttér a versenyzők rendelkezésére, ugyanakkor biztos benne, hogy a most megnyilt központ segítségével hatékonyabbá vállhat a válogatott tagjainak felkészülése. Hüttner Csaba szövetségi kapitány pedig arról beszélt, hogy a központ elhelyezkedése kiváló, hiszen a közelben több nagy klub működik, a válogatott tagjai pedig azzal is rengeteg időt spórolhatnak meg, hogy a különböző vizsgálatok, rehabilitációs kezelések és felméréseket egy helyen állnak rendelkezésre az új központban.

“A Tokió A-keret tagjai, vagyis azok a sportolók, akik idén kvótaszerző helyen végeztek a világbajnokságon, ráadásul teljesen ingyen használhatják a központ összes szolgáltatását, ami komoly előnyt jelenthet és hatékonyabbá teheti a közvetlen olimpiai felkészülést” – tette hozzá a felnőtt kapitány.

forrás: MTI

Ünnepeltek a szegedi bajnokok

Megtartott évzáróját a NKM Szegedi Vízisport Egyesület, amely a masters és a sárkányhajós eredményeket nem számítva az idén megnyerte az országos bajnoki pontversenyt.

Hír

A szegedi Novotel Hotelben tartott évzárót Petrovics Kálmán klubigazgató nagyon sportszerűen azzal nyitotta, hogy a mögöttük a második helyen zárt, az összetett pontversenyt megnyerő Graboplast Győri Vízisport Egyesület nélkül nem sikerült volna ilyen kiváló eredményeket hoznia a szegedi klubnak sem, hiszen egymást húzta a két rivális egész évben.

Az idei világbajnokságon egyedül a szegedi klub képviseltette magát mind az öt szakágban, és minden versenyzőjük bejutott a döntőbe, összesen három arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel zárták a portugáliai vébét. A világbajnokságon indult kilenc szegedi kajak-kenus (Kárász Anna, Nagy Bianka, Molnár Csenge, Varga Katalin, Suba Róbert, Birkás Balázs, Nádas Bence, Kuli István és Bodonyi András) közül csak Bodonyi András nem vett részt az évzárón, de ő is igazoltan volt távol, hiszen edzőtáborozik.

Az ünnepségen a Nemzeti Közművek különdíjat kapta az utánpótláskorú Nagy Bianka, Molnár Csenge és Kocsis Ádám, de a parasportolók közül Varga Katalint és Suba Róbertet is díjazták.

Hivatalosan elbúcsúztatták Dervarics Attila korábbi elnököt, aki mintegy másfél évtizeden át vezette a klubot – ő egy kajakot kapott búcsúajándékként.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány is. Az elnök amellett, hogy méltatta a kiváló szegedi eredményeket, kiemelte, hogy fontos alappillére a magyar kajak-kenu sportnak a klub, amelyre a jövő évi, szegedi világbajnokságon is számítanak.

A KSI is megtartotta évzáróját:

Akárcsak az AVSE: