Vásárosnaményban találkoztak a Felső-Tisza képviselői

A Bejárható Magyarország programban részvevő Felső-Tisza régió képviselői találkoztak tegnap Vásárosnaményban, ahol a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, mint konzorciumvezető tájékoztatta a programban szereplő településeket a pályázat aktuális állapotáról.

Bejárható Magyarország
Hír

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló GINOP 7.1.2-15-2016-00001 számú projekt vásárosnaményi vízitúra megállóhelyén, a Bereg Szíve Üdülőközpontban javában zajlik az egykori gyermektábor rekonstrukciója, amelynek célja, hogy az ingatlanon található épületek közül a főépület, mint közösségi tér és egy hozzá kapcsolódó gondnoki épület felújítása megvalósuljon.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta: Tiszaújvárosban megvalósuló kivitelezési feladatok közbeszerzési eljárása is lezárult, amelynek köszönhetően hamarosan elindulhat a beruházás. A Felső-Tiszán öt helyszínen ingatlan fejlesztéseket hajtanak végre, több megállóhelyen pedig eszközbeszerzéssel támogatják az aktív turisztikai hálózat kialakítását.

„Komplexen kezeljük ezt a térséget, és az eddig elnyert európai uniós támogatások mellett igyekszünk más forrásokat is elérni, bevonni. Februárban 1,2 milliárdos kormányzati forrás felhasználási lehetőségeiről folytattunk egyeztetéseket” – mondta az elnök, aki elmondta: szövetségi támogatások is elérhetővé válnak azon települések számára, amelyeken iskolai, diáksport vagy egyesületi keretek között elindul a vízi élet. Tiszaújvárosban már régóta vezető szerepet tölt be a sportág, Ibrányban megalakult a kajak-kenu és vízitúra egyesület, Tokaj amellett, hogy színvonalas utánpótlást biztosít, rendezője a Vízitúra Kupa egyik fordulójának, amely idén már az Olimpiai Ötpróba része, míg Vásárosnamény tavaly a sárkányhajó Roadshow egyik állomása volt.

Avar Balázs, a Felső-Tisza régió konzorciumi pályázat projektmenedzsere elmondta: hamarosan minden helyszínen elindulnak a kivitelezési munkák, így az év végéig lezárulhat ebben a térségben a program, amelynek az ingatlan felújítás és az eszközbeszerzés mellett egyik kulcsfontosságú eleme a hatékony marketingtevékenység. Schmidt Gábor arról tájékoztatott, hogy a fejlesztéssel kapcsolatos tájékoztató táblák és információs rendszerek típusáról már döntés született, az arculattal kapcsolatban akadnak már csak kérdések. A szövetség szeretné exkluzív kiadványokkal, videós kampányokkal népszerűsíteni a projektet, és a nyár folyamán elindul az az interaktív felület (viziturapont.hu), amely segíti a vízitúrázni vágyókat programjaik és úti céljaik megtervezésében.

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB

30 aranyéremig jutottak a magyarok

Szokás szerint letarolta a világot az Olimpiai Reménységek Versenyén a 15-17 éves versenyzőkből álló magyar válogatott. A mieink vasárnap a 200 méteres döntők során 10 arany-, 1 ezüst és 7 bronzérmet szereztek, a három nap alatt pedig összesen 30 aranyéremig jutottak és 66 érmet gyűjtöttek. A szegediek kenusa, Zombori Dominik egymaga öt aranyérmet nyert a racice-i hétvégén.

Hír

A legfiatalabb fiúk versenyét K-1 200 méteren Keresztes Kristóf Domonkos nyerte, az 1000 és 500 méteren győztes Kiss Ádámnak a legrövidebb távon is összejött egy bronzérem. A 17 éves női kajakosok között Biben Karina Klaudia lett a győztes, a legfiatalabb lányoknál pedig Rendessy Eszter nyert K-1-ben. Érdekesség, hogy az UTE 15 éves versenyzője idejével a két évvel idősebb korosztály döntőjét is megnyerte volna. Férfi C-1 200 méteren a 2001-es születésűek mezőnyében Hodován Dávid harmadik lett.

Női kenuban Nagy Bianka triplázott, hiszen mind a három távon győzni tudott C-1-ben, mögötte a lengyel Szulecka lett a második, Szamosi Blanka pedig bronzérmet vehetett át.

Győzni az idősebb női kajakosok között Nyuli Dóra és Gábor Netta a sprinttávon, ahogy Kocsis Ádám és Zombori Dominik is nyert, szintén a 2000-es születésűek fiúk C-2 200 méteres számában. Érdekesség, hogy ez a duó 1000 méteren is nyert pénteken az ORV-n.

Szintén fiú kenuban, a fiatalabbak között győzött C-2 200 méteren a Hodován Dávid, Kollár Kristóf összetételű egység, egy másodperccel megelőzve a németeket és kettővel a harmadik helyen befutó Besenyei Ádám, Odnoga Martin duót.

C-2 200 méteren női kenuban az idősebbek között nyert a Molnár Csenge, Szamosi Blanka összeállítású hajó, míg a fiatalabbaknál Horányi Dóra és Folberth Nóra bronzérmes lett.

Férfi K-4 200 méteren nyert a Csokor Erik, Gergő Bálint, Keresztes Kristóf, Nikodém Patrik összetételű magyar négyes. Női K-4 200 méteren ezüstérmes lett a németek mögött a Szellák Szabina, Szabó Cintia, Gábor Netta, Csikós Zsóka alkotta magyar hajó és harmadik lett a Kovács Mirtill, Nyúli Dóra, Pazár Anna Luca, Rendessy Eszter összeállítású másik magyar egység.

A 2017-es ORV utolsó versenyszámát is a mieink nyerték az egész hétvégén kiváló formát mutató férfi kenu szakágnak köszönhetően. Aranyérmes lett a Zupkó Balázs, Zombori Dominik, Mitró Márton, Kocsis Ádám összeállítású egység, míg a Horváth Benedek Tamás, Kollár Kristóf, Hodován Dávid és Bucsi Bálint összetételű magyar egység bronzérmet vehetett át.

Ezzel a győzelmével Zombori Dominik lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, hiszen a 17 éves kenus győzni tudott C-2 1000 és 200 méteren, C-4 500 és 200 méteren, valamint C-1 500 méteren is.

„Minden Olimpiai Reménységek Versenyének van egy hőse, az idén Zombori Dominik lett az. Hihetetlen, amit véghez vitt, túlteljesített minden várakozást az öt aranyérmével. Egyébként az egész csapat nagyon egységes és eredményes volt, minden szakágban erős a magyar utánpótlás, talán egyedül férfi kajakban látszik az, hogy a csapathajókat érdemes előbb összeállítani és többet készülni a párosokra és a K-4 500 méteres számra. A 30 aranyérem és a 66 érem ennek ellenére önmagáért beszél, az eredmények mutatják, hogy a következő években is jól fogunk majd szerepelni ifiben a világversenyeken” – mondta csapata hétvégi teljesítményéről Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány.