Vásárosnaményban találkoztak a Felső-Tisza képviselői

A Bejárható Magyarország programban részvevő Felső-Tisza régió képviselői találkoztak tegnap Vásárosnaményban, ahol a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, mint konzorciumvezető tájékoztatta a programban szereplő településeket a pályázat aktuális állapotáról.

Bejárható Magyarország
Hír

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló GINOP 7.1.2-15-2016-00001 számú projekt vásárosnaményi vízitúra megállóhelyén, a Bereg Szíve Üdülőközpontban javában zajlik az egykori gyermektábor rekonstrukciója, amelynek célja, hogy az ingatlanon található épületek közül a főépület, mint közösségi tér és egy hozzá kapcsolódó gondnoki épület felújítása megvalósuljon.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta: Tiszaújvárosban megvalósuló kivitelezési feladatok közbeszerzési eljárása is lezárult, amelynek köszönhetően hamarosan elindulhat a beruházás. A Felső-Tiszán öt helyszínen ingatlan fejlesztéseket hajtanak végre, több megállóhelyen pedig eszközbeszerzéssel támogatják az aktív turisztikai hálózat kialakítását.

„Komplexen kezeljük ezt a térséget, és az eddig elnyert európai uniós támogatások mellett igyekszünk más forrásokat is elérni, bevonni. Februárban 1,2 milliárdos kormányzati forrás felhasználási lehetőségeiről folytattunk egyeztetéseket” – mondta az elnök, aki elmondta: szövetségi támogatások is elérhetővé válnak azon települések számára, amelyeken iskolai, diáksport vagy egyesületi keretek között elindul a vízi élet. Tiszaújvárosban már régóta vezető szerepet tölt be a sportág, Ibrányban megalakult a kajak-kenu és vízitúra egyesület, Tokaj amellett, hogy színvonalas utánpótlást biztosít, rendezője a Vízitúra Kupa egyik fordulójának, amely idén már az Olimpiai Ötpróba része, míg Vásárosnamény tavaly a sárkányhajó Roadshow egyik állomása volt.

Avar Balázs, a Felső-Tisza régió konzorciumi pályázat projektmenedzsere elmondta: hamarosan minden helyszínen elindulnak a kivitelezési munkák, így az év végéig lezárulhat ebben a térségben a program, amelynek az ingatlan felújítás és az eszközbeszerzés mellett egyik kulcsfontosságú eleme a hatékony marketingtevékenység. Schmidt Gábor arról tájékoztatott, hogy a fejlesztéssel kapcsolatos tájékoztató táblák és információs rendszerek típusáról már döntés született, az arculattal kapcsolatban akadnak már csak kérdések. A szövetség szeretné exkluzív kiadványokkal, videós kampányokkal népszerűsíteni a projektet, és a nyár folyamán elindul az az interaktív felület (viziturapont.hu), amely segíti a vízitúrázni vágyókat programjaik és úti céljaik megtervezésében.

Edzői konzultáció már Tokió jegyében

Október végén Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén járt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A szakemberek szerdán az olimpiai terepszemlén látottakat osztották meg a szakma képviselőivel, edzőkkel, egyesületi vezetőkkel.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tájékoztatta a szakmát Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a 2020-as olimpia előkészületeiről. Október végén egy kisebb magyar delegáció járt Japánban, ahol szakembereink az olimpiai pálya mellett feltérképezték a szállás és edzéslehetőségeket is a Szigetországban.

“Az edzőket ma tájékoztattuk a Japánban tapasztaltakról, arról, hogy milyen benyomásaink vannak az olimpiai pályáról és a körülményekről. A pályánál a hullámzás kulcsfontosságú kérdés, a japán szervezők most azon dolgoznak, hogy miként oldják meg a hullám elvezetést a betonfalak között, hogyan létesítsenek hullámfogókat, illetve hullámtörőket a pályán. A szakmát a két preferált szállodáról is tájékoztattuk, valamint megmutattuk azt a helyszínt is, amely jó edzőtáborozási lehetőséget jelenthet a magyar csapat számára – mondta Hüttner Csaba.

A szerdai megbeszéléséne 12 szakember volt jelen, többen is megfordultak már Ázsiában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, így Hüttner Csaba arra volt kíváncsi nekik milyen tapasztalataik vannak az akklimatizációval kapcsolatban. Tóth László 2003-ban ott volt Japánban az ifjúsági világbajnokságon, amelyen kiváló eredményeket könyvelhettek el versenyzőink.

“Mi csak az utolsó pillanatban érkeztünk meg a versenyhelyszínre, itthon készültünk az eseményre, de úgy tapasztaltuk, hogy a versenyzők számára két-három nap elegendő volt az akklimatizálódásra. Nehézséget a magas páratartalom és az erős hullámzás jelentett, de fiataljaink, akik közül többen a Dunán nőttek fel így is helyt tudtak állni. Nyilván egy olimpiai felkészülés egészen más előkészületet igényel, így a vezetőség tervei szerint jövőre két csapat is elutazik Japánba, hogy tesztelje az átállás nehézségeit, felmérje, milyen kényelmetlenségekkel jár a hosszú utazás. Ami még kulcsfontosságú lesz majd, hogy milyen ételeket tudnak enni versenyzőink a szigetországban, bár ahogy hallottuk, nem csak az ázsiai, de az európai konyha ízvilágából is választhatnak a sportolók” – tette hozzá Tóth László.

Holnap Nagy Hideg-hegy!

A hagyományok szerint a szövetség szombaton ismét megrendezi a Nagy Hideg-hegy futást, amelyre több mint 1200 nevezés érkezett.

Hír

Szombaton az MKKSZ ismét megrendezi az őszi-téli felkészülést indító közös eseményét, a Nagy Hideg-hegy futást. A meredek terepen zajló közel 7.5 kilométeres futásra 46 tagszervezet több mint 1200 versenyzője adta le nevezését. Többek között rajthoz áll az olimpiai ezüstérmes Pauman Dániel, a világbajnok Vasbányai Henrik, Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág és több U23-as és ifjúsági világbajnoki érmes is. Az eseményen más sportágak, így az evezés, az atlétika, a triatlon képviselői is tiszteletüket teszik majd.

A szervezők a célban teával és egy szelet csokival fogadják majd a futókat. A szövetség pedig a futáson résztvevő kajak-kenu szakosztályok között egy-egy darab kajakot és kenut sorsol ki.