Varánuszok és repülő halak között készül Kopasz Bálint az olimpiára

A dél-afrikai vadonban gyűjti a kilométereket Kopasz Bálint. Az elmúlt év legjobb magyar férfi kajakosának megválasztott világbajnok hat hetet tölt melegvízi edzőtáborban. Célja egyértelműen az egyes, de édesanyja és edzője, Demeter Irén szeretné, ha párosban is rajthoz állhatna az olimpián, ha sikerül megszerezni a kvótákat. Kopasz Bálint azt is elárulta, hogy mi az új hobbija.

Kopasz Bálint az előolimpia után, szeptember 15-én egy hónapot pihent, azt követően azonban nekilátott a kőkemény téli munkának. A férfiak király számában, K-1 1000 méteren tavaly mindent megnyert kajakos február 23-tól április 5-ig Dél-Afrikában egy hathetes edzőtáborban vesz részt édesanyjával és edzőjével, Demeter Irénnel, aki szerint eddig minden a megfelelő ütemben halad.

„A szokásos alapozó munkát végezzük az első két hétben, a kilométergyűjtés a fő feladat. A következő héten a résztávos munka következik. Nem voltunk még itt, ahol most vagyunk, de csodálatos a környezet, teljesen zavartalan a felkészülésünk. Egy keveset kellett a helyhez alkalmazkodnunk, mert 15-20 percet kell utaznunk a konditeremig, ahol például a nyújtásokat meg tudjuk csinálni, de szerintem

mi nagyon jól tudunk a kialakult helyzetekhez alkalmazkodni,

szóval ez nem oszt, nem szoroz” – mondta Demeter Irén.

Edzője szerint Kopasz Bálint kiváló erőállapotban van, és amit célul tűzött ki maga elé, hogy felszedjen néhány kiló izmot, az a téli alapozás alatt sikerült is. „Szerencsére gyarapodott a súlya, de ez alatt a hat hét alatt valamelyest ez biztosan csökkenni fog. Nagyon jó erőben van Bálint, remek tempóban haladunk.”

A korai válogató miatt bele kellett kicsit nyúlni a szokott felkészülési tervbe, de Demeter Irén szerint nem az a cél, hogy fia a válogatóra kerüljön csúcsformába. „Persze kicsit változtattam az edzésterven, de nekem első sorban az olimpiára kell felkészítenem Bálintot,

nem a válogatóra kell, hogy csúcsformába kerüljön.”

Egyértelműen az egyes a legfontosabb Kopasz Bálint számára, de edzője szerint nem vetik el a páros szereplés lehetőségét sem az olimpián. „Nem kérdés, hogy az egyes élvez prioritást, de ha úgy alakul, akkor szeretnénk párost is menni Tokióban. Ehhez persze meg kell szerezni a kvótákat, a csapat többi tagja most ezen dolgozik, nekik ez a feladatuk. Az olimpiai programba beleférne nekünk, hiszen az első két nap rendezik az egyest, Bálint utána szabad lesz.

Szerintem ne a lelátón üljön az egyes után, hanem használjuk ki őt!

Erről azonban még korai beszélni, először legyen meg a páros kvóta, utána majd Hüttner Csaba szövetségi kapitány eldönti, hogy kiket indít Tokióban.”

Kopasz Bálintot is megkértük, hogy adjon egy rövid helyzetjelentést, a még mindig csak 22 éves versenyző így foglalta össze a felkészülés jelenlegi szakaszát: „Hat hetet töltök itt, a  dél-afrikai vadonban, közel Port Edwardhoz. Gyönyörű környezetben, igen kemény vízen gyűjtögetem a kilométereket. A vízen rajtam kívül csak a madarak és néhány varánusz, meg egy csomó repülő hal fedezhető fel, amik néha megtréfálnak.

Nagyon élvezem, hogy minden nap kievezhetek az óceánhoz.

A szokásos munkát végzem, napi két vízi edzés és egyelőre heti kettő kondi lesz, szerdánként pedig masszás is belefér a programba. A futást a homokos parton a többi sráccal végzem majd. Jó hangulatban telnek a napjaim, az ételek jók, hiszen anya főz rám a dietetikusom, Marics Balázs előírása szerint. A szép környezet és az új hobbim, a drónozás teljesen feltölt.”

Kopasz Bálint és édesanyja április 5-én utazik haza, onnantól végig a Maty-éren készülnek egészen az olimpiáig.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók