Mégse

Varánuszok és repülő halak között készül Kopasz Bálint az olimpiára

A dél-afrikai vadonban gyűjti a kilométereket Kopasz Bálint. Az elmúlt év legjobb magyar férfi kajakosának megválasztott világbajnok hat hetet tölt melegvízi edzőtáborban. Célja egyértelműen az egyes, de édesanyja és edzője, Demeter Irén szeretné, ha párosban is rajthoz állhatna az olimpián, ha sikerül megszerezni a kvótákat. Kopasz Bálint azt is elárulta, hogy mi az új hobbija.

Hír

Kopasz Bálint az előolimpia után, szeptember 15-én egy hónapot pihent, azt követően azonban nekilátott a kőkemény téli munkának. A férfiak király számában, K-1 1000 méteren tavaly mindent megnyert kajakos február 23-tól április 5-ig Dél-Afrikában egy hathetes edzőtáborban vesz részt édesanyjával és edzőjével, Demeter Irénnel, aki szerint eddig minden a megfelelő ütemben halad.

„A szokásos alapozó munkát végezzük az első két hétben, a kilométergyűjtés a fő feladat. A következő héten a résztávos munka következik. Nem voltunk még itt, ahol most vagyunk, de csodálatos a környezet, teljesen zavartalan a felkészülésünk. Egy keveset kellett a helyhez alkalmazkodnunk, mert 15-20 percet kell utaznunk a konditeremig, ahol például a nyújtásokat meg tudjuk csinálni, de szerintem

mi nagyon jól tudunk a kialakult helyzetekhez alkalmazkodni,

szóval ez nem oszt, nem szoroz” – mondta Demeter Irén.

Edzője szerint Kopasz Bálint kiváló erőállapotban van, és amit célul tűzött ki maga elé, hogy felszedjen néhány kiló izmot, az a téli alapozás alatt sikerült is. „Szerencsére gyarapodott a súlya, de ez alatt a hat hét alatt valamelyest ez biztosan csökkenni fog. Nagyon jó erőben van Bálint, remek tempóban haladunk.”

A korai válogató miatt bele kellett kicsit nyúlni a szokott felkészülési tervbe, de Demeter Irén szerint nem az a cél, hogy fia a válogatóra kerüljön csúcsformába. „Persze kicsit változtattam az edzésterven, de nekem első sorban az olimpiára kell felkészítenem Bálintot,

nem a válogatóra kell, hogy csúcsformába kerüljön.”

Egyértelműen az egyes a legfontosabb Kopasz Bálint számára, de edzője szerint nem vetik el a páros szereplés lehetőségét sem az olimpián. „Nem kérdés, hogy az egyes élvez prioritást, de ha úgy alakul, akkor szeretnénk párost is menni Tokióban. Ehhez persze meg kell szerezni a kvótákat, a csapat többi tagja most ezen dolgozik, nekik ez a feladatuk. Az olimpiai programba beleférne nekünk, hiszen az első két nap rendezik az egyest, Bálint utána szabad lesz.

Szerintem ne a lelátón üljön az egyes után, hanem használjuk ki őt!

Erről azonban még korai beszélni, először legyen meg a páros kvóta, utána majd Hüttner Csaba szövetségi kapitány eldönti, hogy kiket indít Tokióban.”

Kopasz Bálintot is megkértük, hogy adjon egy rövid helyzetjelentést, a még mindig csak 22 éves versenyző így foglalta össze a felkészülés jelenlegi szakaszát: „Hat hetet töltök itt, a  dél-afrikai vadonban, közel Port Edwardhoz. Gyönyörű környezetben, igen kemény vízen gyűjtögetem a kilométereket. A vízen rajtam kívül csak a madarak és néhány varánusz, meg egy csomó repülő hal fedezhető fel, amik néha megtréfálnak.

Nagyon élvezem, hogy minden nap kievezhetek az óceánhoz.

A szokásos munkát végzem, napi két vízi edzés és egyelőre heti kettő kondi lesz, szerdánként pedig masszás is belefér a programba. A futást a homokos parton a többi sráccal végzem majd. Jó hangulatban telnek a napjaim, az ételek jók, hiszen anya főz rám a dietetikusom, Marics Balázs előírása szerint. A szép környezet és az új hobbim, a drónozás teljesen feltölt.”

Kopasz Bálint és édesanyja április 5-én utazik haza, onnantól végig a Maty-éren készülnek egészen az olimpiáig.

Néhány aranyéremmel kevesebb

Ketten együtt valósággal letarolták a nemzetközi versenyeket, mindketten nyertek világbajnoki aranyérmet egyesben, párosban, négyesben, valamint a maratoni szakágban is. Rendessy Eszter 2018 őszén ifjúsági olimpiai bajnok lett, Kőhalmi Emese pedig tavaly mindhárom 500 méteres számban uralkodott az év legfontosabb utánpótlás versenyén. Ők ketten egymás legnagyobb riválisai itthon, párosban és négyesben pedig elválaszthatatlanok, ám utolsó éves ifiként idén nem gyarapíthatják tovább érmeik számát a világbajnokságon, mert a verseny a koronavírus-járvány miatt elmarad.

Hír

Az első szombati 5000 méteres felmérőt Rendessy Eszter nyerte Kőhalmi Emese előtt, a második egyéni indításos futamban pedig helyet cserélt a két versenyző. Lényeg, hogy mindketten jelezték, hogy idén is kiváló formában vannak.

“Mindig jó összemérni magunkat egymással,

de ezek az idők még nem számítanak igazán, majd a a tétversenyeken dől el minden” – kommentálta az eredményeket Kőhalmi Emese.

Nem esett túl jól a két 5000 méter, de túl vagyok rajta, és ennek örülök – mondta a felmérő végén Rendessy Eszter. – Idén egyébként még nem volt gyorsításunk, szinte csak hosszúkat evezünk, több időm lesz a felkészülésre, és így gyorsabb lehetek.”

“Tényleg lehet ez kedvező – veszi vissza a szót Emese. – Több időnk van most a technikát csiszolni, van néhány plusz hónapunk a felkészülésre.”

Az ORV-vel kapcsolatban, ahol idén az utolsó éves ifik is elindulhatnak, Rendessy Eszter azt mondta, hogy szívesen rajthoz áll majd Szegeden, a szeptemberi versenyen. Erre a lányoknak nemcsak K-1-ben, hanem párosban is lehetőségük lehet, hiszen idén tovább csiszolgatják a tavalyi világbajnok egységet.

“Emesével helyet cseréltünk a párosban, most én ülök elől, és

így is jónak tűnik”

folytatta az UTE versenyzője. Kőhalmi Emese pedig a párossal kapcsolatban arról beszélt, hogy nagyon szeretnének idén is együtt indulni nemzetközi versenyen, ő ugyanakkor nagyon bánja, hogy elmarad az ideje utánpótlás világbajnokság.

“Ez az utolsó ifi évünk

– sajnálkozott a május 31-én 18. születésnapját ünneplő KSI-s sportoló. – jó lett volna kijutni az ifjúsági vébére, reménykedtem benne, hogy idén is sikerül” – tette hozzá Kőhalmi Emese.

A lányok jövő héten szombaton 2000 méteren versenyeznek egymással hasonló időmérésen, július közepén pedig már a klasszikus gyorsasági számokkal folytatódik a korosztály edzésverseny-sorozata.

Vándortáborok – óvintézkedésekkel

A június 16-án induló idei vándortáborokban különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségbiztonságra – hangsúlyozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) úszóházán, a Stopperen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hír

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez Vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával. Az egyhetes nyári táborok június 16-ával indulnak.

Révész Máriusz kiemelte: még az eddigieknél is fontosabb, hogy lesznek idén vándortáborok, ugyanis március 16-tól a koronavírus-járvány miatt a gyerekek élete megváltozott, nem mehettek iskolába, nem találkozhattak társaikkal és kevesebbet mozogtak.

“A vándortábor minderre gyógyír,

a gyerekek a természetben, közösségben vannak és mozognak – mutatott rá a kormánybiztos. A táborok huszonnyolcezer forintba kerülnek: ez tartalmazza az egyheti szállás, az ellátás és a programok költségét.

A koronavírus-járvány kapcsán Révész Máriusz a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a vándortáborok a legbiztonságosabb táborok közé tartoznak, ugyanis a gyerekek egy héten keresztül zárt közösségben vannak húsz-harminc fős csoportokban és kevés kontaktust létesítenek.

A kormánybiztos közölte: a tanárok számára kedvezményes és jó színvonalú képzéssel kívánják vonzóvá tenni a táborokat; egy hétre százezer forint külön díjazásban is részesülnek. Révész Máriusz kitért arra, hogy a tavaly kiírt novellaíró- és fotópályázat mellett idén versírópályázatot is hirdetnek a gyerekeknek.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára jelezte, hogy az erdei vándortáborokban a tavalyi hét útvonal idén további kettővel bővült, így a gyerekek a Zemplén, a Mátra, a Pilis, a Börzsöny, a Bakony, a Mecsek, a Vasi-Hegyhát mellett idén a Vértes és a Zselic kulturális értékeit is megismerhetik. Hangsúlyozta, hogy táboraik biztonságosak, fenntarthatók és fontos a közösségépítő szerepük.

Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának vándortábor-projektvezetője tájékoztatása szerint a táboraik célja a fizikai mellett a szellemi egészség megőrzése. A zarándoklat során húsz kilométert tesznek meg a csoportok, és olyan helyszínekre látogatnak el, amelyek több, mint ezer éve fennállnak, köztük Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségeihez.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektkoordinátora egyebek mellett arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatti egészségügyi szabályokat úgy szeretnék betartatni a gyerekekkel, hogy az majdhogynem szórakozás legyen.

Az MKKSZ által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon a Körösök vidékén és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein.

“A tavasszal kialakult helyzet miatt a gyerekek online világba kényszerültek, most itt a lehetőség, hogy visszakerüljenek a valós világba és a vízen fedezzék fel Magyarország természeti kincseit, és eltöltsenek egy teljes hetet a szabadban,

az online környezetet hátrahagyva”

– mondta el a sajtótájékoztatón Foltán László, az MKKSZ vándortábor projektvezetője.