Van miből „gazdálkodni”

Minden idők legerősebb női mezőnye sorakozhat majd fel a jövő évi válogatókon. A 2014-es világversenyeken a Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Kárász Anna, Vad Ninetta ötös jelesre vizsgázott, a 2015-ös szezonban pedig három olimpiai bajnok, Douchev-Janics Nata, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina tér vissza az elitbe.

Van miből „gazdálkodnia” 2015-ben női kajak szakágunknak: a jelenlegi mezőnyben kilenc felnőtt világbajnok (Csipes Tamara, Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Szabó Gabriella, Vad Ninetta) lapátol, közülük öten olimpiai bajnokok is, vagyis hihetetlenül nagy a konkurenciaharc, és példának okáért megeshet az is, hogy jövőre a válogatón az ötszáz egyes döntőjében kilenc világbajnoki aranyérmes sorakozik majd fel a rajtnál. Ilyen sportágat Magyarországon nem találni még egyet!!!

És tegyük hozzá, bár nagy a rivalizálás, a 2015-ös esztendő még kedvez ennek a bő elitcsoportnak, hiszen a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a hat női ötkarikás kvóta megszerzéséért utaznak majd versenyzőink, azaz a többség biztosan szóhoz jut majd ezen a világversenyen is.

„Bár a londoni olimpián csak öt indulónk volt, mindenképpen szükségesnek tartom a hat kvóta megszerzését, hiszen semmiképpen sem szeretnék kényszermegoldásokat Rióban – mondta Storcz Botond, a felnőtt válogatott vezetőedzője, aki örömtelinek tartja a sérülését maga mögött hagyó Douchev-Janics Natasa visszatérését, valamint azt, hogy a szülés után lévő két kiválóság, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina is ismét felveszi a kesztyűt.

„Az ő visszatérésük azt jelenti, három klasszissal több lesz a hazai mezőnyben, élesedik itthon is a helyzet, ami mindenképpen jót tesz majd a szakágnak. A 2014-es idényt kihagyó versenyzők egyébként ugyanazt a támogatást megkapják, mint a többiek, vagyis ebben az értelemben nem indulnak hátrányból” – folytatta a vezetőedző, aki a következő szezonban is az egyes és a páros eredmények alapján állítja majd össze a női csapathajót, ám az összeállítást természetesen felülírhatja majd a kvótakérdés.

„Lehet, hogy nem az eredmények határoznak majd a négyes összeállításáról, mindenképpen olyan döntést kell hozni, amely a kvótaszerzést támogatja. Vagyis nem minden esetben lesz engedélyezett a duplázás” – tette hozzá a szakember, aki szerint a magyar női szakág adja meg a mértéket a nemzetközi mezőnyben.

„A női szakágunk a legerősebb, itt várhatjuk majd a nagy eredményeket a 2015-ös világbajnokságon, valamint a riói játékokon is. Az olimpiának egyébként meglehetősen érdekes lesz a programja, a női vonalon például csak egy olyan nap lesz, ami kizárja a duplázás lehetőségét, egy napon rendezik meg ugyanis a kétszáz egyes és az ötszáz páros fináléját. De igazából nem érdemes ennyire előretekintetni, 2015-ben a hat kvóta lesz számunkra a legfontosabb! És még egy dolgot megemlítenék: bár a női kenu csak a 2020-as játékokon kerül a programra, mi gőzerővel építkezünk, ez a szakág is minden tőlünk telhető támogatást megkap ahhoz, hogy eredményes lehessen.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók