Váltania kellett Tóth Dávidnak

500m

Edző- és klubváltásában látja a tavalyi sikerek alapját Tóth Dávid. Az Újpest világbajnok kajakozója az idén 500 méter négyesben vagy 1000 méter párosban szeretne kijutni a portugáliai világbajnokságra.

“Elégedett lehetek a tavalyi évemmel” – kezdte az InfoRádió Víztükör című adásában a 2017-ben a világbajnokságon kajak négyes 1000 méteren ezüstérmet nyert 32 éves versenyző. – Edzőt és klubot váltottunk, ennek köszönhetőek a sikerek. Nem mintha előtte nem lettünk volna jó kezekben, de egy kis vérfrissítésre volt szüksége mindhármunknak” – utalt Tóth arra, hogy a 2012-es londoni olimpián ezüstérmes hajóból Pauman Dániel és Kulifai Tamás is elhagyta Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportját, és mindhárman az Újpesthez igazoltak, ahol Rami Zur lett az edzőjük, de Gannoruwa Levente is segítette a felkészülésüket.

Ők hárman 2016 november elsején írtak alá az Újpesthez, és egy olyan csoportban kezdtek el edzeni, amely főleg fiatalokból állt, ez pedig jó hatással volt rájuk. „Egy plusz motivációt adott, hogy ott voltak a fiatalok a sarkunkban, jobban meg kellett nyomni az edzéseket, hogy ne hagyjuk megelőzni magunkat. És nem csak a vízen, hanem egy téli futóedzésen, vagy akár egy uszodai edzésen sem.”

Tóth Dávid szerint a fiatalok keveset kérdeznek tőlük, inkább csak megfigyelik azt, hogy miként edzenek, milyen a hozzáállásuk. „Persze, ha van kérdésük, akkor nagyon szívesen válaszolunk, és segítjük a fiatalabb generáció fejlődését.”

Tóthék az idei felkészülési időszakban az erőfejlesztésre, az állóképesség növelésére fektetik a legnagyobb hangsúlyt. A férfi kajak szakágat tekintve annyi változás történt, hogy négyesben az 1000 méter helyett az 500 méter került az olimpiai programba, egyesben és párosban pedig maradt a hosszabb táv.

„Ezért nekem is váltani kell, mert ha a négyesbe szeretnék bekerülni, akkor az idén először kiírt 400-ra és az 500-ra kell koncentrálni, ugyanis a szövetségi kapitány a májusi tájékoztató K-1 400 méteres eredménye, a világkupákon elért négyes eredmények, az Európa-bajnokságon mutatott ötszáz négyes forma és a hazai válogatók 500 méteres páros eredményei alapján állítja össze a világbajnokságon rajthoz álló négyest. Nekem az a célom, hogy bekerüljek a vb-re utazó keretbe 500 négyesben vagy 1000 párosban” – mondta Tóth Dávid, aki az idén nem Kaliforniában, hanem Portugáliában készül a szezonra februártól márciusig.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók