Válogató – K-1 400 méteren

Válogató

Alaposan átalakítja a férfi kajaknégyes válogatási elveket 2018-ban Hüttner Csaba. A cél, hogy már a szezon elején körvonalazódjon egy olyan egység, amelyik hónapokon át együtt tud készülni a szezon legfontosabb versenyére, vagyis az augusztus végi világbajnokságra.

Idén már férfi kajakban sem lesz külön négyes válogató, a szövetségi kapitány a K-1 400 méteres (!) és a K-2 500 méteres eredmények alapján állítja össze a magyar csapathajót.

“Tavaly egyértelműen kiderült, hogy változtatni kell a négyes válogatási elveken, mert csak azok a nemzetek tudtak eredményesen szerepelni K-4 500 méteren, a világbajnokságon, akik már év elejétől fogva ugyanazt az egységet menedzselték” – mondja Hüttner Csaba, szövetségi kapitány, aki ebből kiindulva arra törekszik, hogy a magyar hajó is összeálljon, lehetőleg már a versenyszezon elejére.

Ezért áprilisban négyes tesztnapokat fog az MKKSZ szakmai csapata szervezni Szolnokon azoknak a versenyzőknek, akik a tavalyi eredményeik, illetve a felkészülés alatt mutatott formájuk alapján szóba jöhetnek az 500 négyes összeállításakor.

“A tesztnapokon minél több lehetséges összetételben kipróbáljuk majd az egységeket, hogy minden érdekelt számára egyértelműek legyenek az erőviszonyok. Aztán a világkupát megelőző tájékoztató versenyen egyesben illetve 500 párosban kell jól szerepelni azoknak, akik K-4 500 méteren akarnak versenyezni az idén. A szakmai igazgatóval kidolgozott ötletünk alapján K-1 400 méteren rendezünk versenyt, mert időben ez a szám felel meg legjobban az 500 négyesnek. A tájékoztatón elért egyes és páros eredmények alapján két-két négyest állítunk majd össze, mind a négy egység versenyezni fog valamelyik világkupán. Amelyik a legjobban teljesít, az indulhat az Európa-bajnokságon, és ha ott megfelelő eredményt ér el, akkor a világbajnokságon is. Az Eb után csak akkor változtatunk a négyes összetételén, ha a kontinensviadalon gyengén szerepel az egység, vagy a hajó valamelyik tagjának formahanyatlása indokolja a cserét” – tette hozzá a felnőtt kapitány, aki szeretné, ha a négyes folyamatosan együtt készülne az Eb után egészen a világbajnokságig.

2017-ben K-4 500 méteren Németország nyerte a világbajnoki címet a spanyol és cseh négyes előtt. Érdekesség, hogy ugyanez a három hajó – méghozzá változatlan sorrendben és összeállításban – állt a dobogón már a tavaly májusi szegedi világkupán is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók