Útkereső éve volt Mike Róbertnek

Mentálisan nem volt a topon Mike Róbert 2017-ben, ezért nem sikerült jól számára az év. Világbajnok kenusunk reméli, hogy az idén fejben is tiszta lesz, és jönnek majd az eredmények.

Nehéz értékelni egy sikertelen évet. Bár két számban is képviselhettem hazámat világversenyeken, de nem úgy teljesítettem, ahogy megszokták tőlem, vagy ahogy elvártam volna magamtól. Ez az útkeresés éve volt” – mondta a KSI világ- és Európa-bajnok kenusa az InfoRádió Víztükör című adásában.

Mike szerint jó tanulópénz volt az előző szezon. „Hiába van fizikálisan szinte tökéletes állapotban valaki, ha mentálisan nincs rendben, akkor nem fog tudni jól teljesíteni a versenyeken. Nem volt százszázalékos az évem, mentálisan még jobban elfáradtam, ezért próbáltam valahogy átvészelni az elmúlt szezont. Azért voltak jó visszajelzések, hogy így is a magyar mezőnyben elől tudtam lenni más párral is, a nemzetköziben pedig közel volt a dobogó, az Európa-bajnokságon sem kellett sok az éremszerzéshez. A világbajnokság ezzel együtt katasztrofálisan sikerült, de annak is megvoltak az okai.

Világbajnok kenusunk nem szokott segítséget kérni, hanem próbál mindent egyedül intézni, így volt ezzel az elmúlt évben is, amikor problémái voltak. „Mára rendkívül kifinomult lett technikailag és mentálisan is a kenuzás. Rengeteg jó kenus van a világon, és már nem azon múlik egy verseny végeredménye, hogy ki mennyit edz, hanem azon, hogy fejben ki milyen állapotban van. Egy versenyzőnek nem szabad mutatnia, hogy nehézségei vannak, mert ha gyengeséget mutat, akkor azzal csak az ellenfelet erősíti. Voltak ebben a nehezebb időszakban próbálkozások, hogy segítséget kértem: beszéltem coach-okkal, egy-két dologra rávilágítottak, de nehezen nyílok meg másoknak. Lehet, hogy így egy kicsit tovább tart, amíg saját magam megoldom a problémáimat, de ez egy kiváló önismereti tréning, amitől erősebb leszek. Az elmúlt időszakban egyébként önzőbb lettem. Ez korábban nem volt rám jellemző, pedig egy versenyzőnek csak saját magára szabad koncentrálnia.”

Mike Róbert az idei évhez viszont nagyon pozitívan áll, mint mondta, remek, intrikamentes csapat állt össze a KSI-ben, ahol csak az edzésre kell koncentrálniuk. A téli felkészülésről elárulta, hogy a korábbiakkal ellentétben beadta a derekát, és ezúttal csapatával február vágán három hétre melegvízi edzőtáborba vonul. Mike úgy tudja, hogy csak ők mennek ki ilyen korán Dél-Afrikába, így nem kell osztozniuk a vízfelületen, ezért nyugodt felkészülésre számít.

Hogy mit vár magától az idén, arra még ő sem tudja a választ. „Kíváncsi vagyok arra, hogy Korisánszky Dáviddal párosban mire leszek képes 2018-ban úgy, hogy mentálisan tiszta vagyok” – zárta Mike Róbert.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók