Újabb motivációt ad a 2019-es szegedi vb

Szombaton este a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) igazgatótanácsa Marrákesben arról döntött, hogy Szeged rendezheti meg a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. A magyar pályázat szoros versenyben győzte le a németekét, akik Duisburggal kandidáltak. A nagy siker kapcsán több kiválóságunkat is megszólaltattuk.

Hazai rendezésű világbajnokságon szerepelni nem sok sportoló számára adatik meg. A magyar kajak-kenu sportban azonban vannak olyan versenyzők, akik többször megélhették és megélhetik ezt a csodát. A 2011-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságon már ott volt az indulók között Tótka Sándor és Vad Ninetta – mindketten a 4×200 méteres váltóban kaptak lehetőséget. Azóta eltelt négy esztendő, a két sportoló már biztos tagja, húzóembere a magyar válogatottnak, s több mint valószínű, hogy négy év múlva, 2019-ben is lapátot ragadhatnak majd a Maty-éri viadalon.

„2011-ben én még kishal voltam, nagy csodálattal néztem legjobbjainkat miként élnek meg egy ilyen világbajnokságot, hogyan szerepelnek, hogy nyilatkoznak a versenyen. Bízom benne, hogy 2019-ben is ott tudok majd lenni Szegeden, és kvótát tudok szerezni Magyarországnak. Egy hazai rendezésű világbajnokság, a magyar közönség szeretete extra energiákat mozgósít az emberben” – vélekedett világbajnokunk, Tótka Sándor.

„Bár 2011-ben még nagyon fiatal voltam, de jó érzés volt rajthoz állni és érezni, hogy ugyanazt a figyelmet, szeretetet megkapom a közönségtől, mint az érmesek. Nekem a magyarországi világversenyek rendezésének a színvonala tetszik a legjobban, úgy tűnik, a döntéshozók is így látják, mivel 2011-ben és 2019-ben is az olimpia előtti legfontosabb versenyt, a kvalifikációs világbajnokságot adták nekünk. Nagyon szeretek itthon versenyezni, mindig várom a hazai rendezésű versenyeket, világkupákat” – mondta a négyszeres világbajnok Vad Ninetta.

Kenus világbajnokunknak, Vasbányai Henriknek is kedvenc pályája a szegedi: 2008-ban ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon szerepelt itt, no és felnőtt világkupán is rajthoz állt már.

„A legjobb pálya, aminek minden méterét ismerem, amiről mindent tudok, és amit nagyon szeretek. A közönség hihetetlen hangulatot varázsol a versenyekre, a rendezés mindig tökéletes, a külföldiek alig várják, hogy jöjjenek hozzánk” – tette hozzá Vasbányai Henrik.

Tavaly a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon két ifjúsági versenyzőnk is megtapasztalhatta milyen hazai közönség előtt a dobogó tetejére felállni: K–1 200 méteren Nádas Bence diadalmaskodott, míg C–1 1000 és 200 méteren Hajdu Jonatán lett a legjobb. Ők ketten szintén meghatározó szereplői lehetnek a 2019-es világbajnokságnak.

„Egy hazai rendezésű világbajnokságon más impulzusok érnek – mondta Nádas Bence. – Amikor tavaly Szegeden odaálltam a kétszáz egyes döntőjére és a nevemet hallottam a hangosbemondóból, hihetetlenül jó érzés volt. Tudtam, hogy a szurkolók között ott van a családom, ott vannak a barátaim és ez nekem plusz erőt adott. A legjobb pedig természetesen az volt, amikor felállhattam a dobogóra és együtt örült velem a közönség.”

„A tavalyi ifjúsági világbajnokság az első hazai nemzetközi versenyem volt, éreztem belül, hogy micsoda felelősség ez, de igazából nem teherként éltem meg a szereplést. Nagyon jó érzés volt itthon versenyezni, mert közelebb kerültünk a magyar közönséghez, nagyon motiváló volt az a biztatás, amit kaptunk tőlük. A 2019-es világbajnoki rendezés újabb nagy motivációt jelent a mindennapi feladatok elvégzéséhez. Szerintem sokan érezzük most ezt, újabb lendületet ad nekünk és a sportágnak” – tette hozzá Hajdu Jonatán.

Versenyzőink jelenleg a világ több pontján, meleg vizes edzőtáborokban a 2015-ös idény fő versenyeire, elsősorban az augusztusban Milánóban megrendezésre kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülnek. Íme egy kis ízelítő az edzőtáborok hangulatából:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók