Új csapat indul az ifi Eb-n

Szolnokon került sor az ifjúsági kajakosok és kenusok Eb-válogatójára. Azért, hogy minél több tehetség jusson nemzetközi szereplési lehetőséghez, a világbajnokság résztvevői ezúttal nem szerezhettek jogot az augusztus végi, belgrádi kontinesbajnokságon való indulásra.

Az egyes és a páros egységek kilencven százalékig kialakultak – mondta Weisz Róbert szövetségi edző. – Végleges csapathirdetésre a hétfői szakmai bizottsági, majd az azt követő elnökségi ülés után kerül sor. Kiválóan szerepelt Szolnokon a kajakos Hamar Péter és Varga Kálmán, a kenus Mező Dávid és a női kajakosok közül Dira Zsófia.”
 
A férfi kajakosoknál Hamar Péter – korábbi teljesítménye alapján – ezer méteren védettséget élvezett, mégis rajthoz állt, és győzött, miként nyerni tudott Pintér Márk partnereként a páros számban is. Varga Kálmán szintúgy lapátot ragadott védettsége ellenére, és imponálóan biztosította be helyét ötszáz méteren. A fiúknál az ezres négyes adott, hiszen a vb előtti szétlövésen alulmaradt Tari, Fazekas, Kovács, Balogh kvartetté az Eb-indulás joga. Az ötszázas négyes összetételét a szakmai bizottsági ülésen végelegesítik.
 
A nőknél az ezer egyesben már csapattag Dira Zsófia ötszáz egyesben, majd Groholy Orsolyával párosban is beverekedte magát a Belgrádba utazó keretbe. A női négyes feltehetően a Groholy Orsolya, Szakolczai Fédra, Szabó Petra, Csernák Edina összeállításban lapátolhat majd az Európa-bajnokságon.
 
Kenusoknál Mező Dávid remekelt: több vb-résztvevőt is megelőzve szerzett csapattagságot ezer méteren. A csapathajók összetételére még várni kell, mert nagyon sok a közel azonos teljesítményt nyújtó kenus.
 
Az U23-as korosztály tagjai az országos bajnoki címekért versengtek, az Eb-csapat ugyanis már a harmadik felnőtt válogatóval egy időben kialakult.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók