Új páros kenuban, nagy mezőny 500 méteren a férfiaknál

A plovdivi Európa-bajnokság és a racicei világbajnokság lesz a tét a hétvégi szegedi válogatóversenyen. A férfi kajakosoknál az 1000 méter helyett az 500 kerül fókuszpontba, mert az idén a rövidebbik távon küzdenek meg a négyesek. A szegedi Világkupán kiderült, hogy férfi kenuban újragondolásra van szükség, ennek egyik eredménye Vasbányai Henrik és Kiss Tamás párosa.

Válogató
Hír

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség átalakítja a férfi kajak szakág programját, az idén már 500 méteren csapnak össze a négyesek a világversenyeken. Hogy a fókuszpont átkerült a rövidebbik távra, a válogató nevezésein is érzékelhető. Míg péntek délelőtt K-1 1000 méteren csak három előfutamot rendeznek, K-1 500 méteren öt, K-2 500 méteren három futamra való mezőny jött össze, hiszen utóbbi két versenyszám válogat a csapathajóra.

Sokak célja a négyesbe kerülés, idővel majd az egyes menő Kopasz Bálinté is, aki az elmúlt hetekben többször megmutatta, hogy kimagaslik a hazai, sőt, a nemzetközi mezőnyből. A májusi szegedi Világkupán K-1 1000 méteren világklasszisokat maga mögé utasítva lett első, míg 500 méteren láthattuk, hogy nem csak állóképességben jó, a sebessége is figyelemre méltó.

„Természetesen idővel majd én is szeretném kipróbálni magam a csapathajóban – mondta az algyői fiatal, aki múlt héten még az U23-as válogatón szerepelt. – Az ezer egyes a fő számom, de az ötszáz méterekre is elkezdtünk már specifikusabban készülni. A válogatóval kapcsolatban azt tudom mondani, hogy rápihentünk, jó a formám, s ha hátszél lesz a Maty-éren szeretnék 3:25 körüli időt evezni ezer méteren. Egy hete az utánpótlás válogatón nem volt ellenfelem, s 3:26-ot értem el. Örülnék neki, ha még többet ki tudnék hozni magamból.”

K-1 500 méteren és párosban is nagy a mezőny, a korábban 200 méteren szereplő versenyzők is távot ugrottak, így olyan új és robbanékony formációkkal is találkozhatunk majd ezen a távon, mint Balaska Márk és Birkás Balázs, valamint Mozgi Milán és Horváth Bence kettőse. Hogy mellettük kiket lehet az esélyesek között emlegetni? Egyesben Kopasz Bálinton túl Tóth Dávidra, Bárdfalvi Márkra, Noé Zsomborra, Nádas Bencére és Mozgi Milánra érdemes figyelni, míg K-2 500 méteren a 2011-es világbajnok Tóth, Kulifai páros mellett érdekes lehet Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk, a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert, a Tótka Sándor, Nádas Bence kettős, valamint Dombi Rudolf, Bán Kristóf párosa.

A kenusoknál fő kérdés a jó páros megtalálása. A szegedi Világkupa után egy új egység formálódott, Vasbányai Henrik és Kiss Tamás térdelt egy hajóba.

„Az edzőm, Ludasi Róbert már régóta mondogatta, hogy egyszer meg kellene nézni ezt az egységet. A szegedi Világkupa után elérkezett ennek is az ideje és meg kell mondjam őszintén, nagyon komfortosan éreztem magam a kenuban. Az alapdolgok rögtön klappoltak, az alapsebességünk megvan, az iramunk és az iramváltásaink jók. Meglátjuk, hogy mire megyünk majd Henrikkel. A „nézzük meg”-et nálam felváltotta az izgatottság, mert motivál az, amit a hajóban éreztem” – mondta Kiss Tamás.

A Vasbányai, Kiss páros mellett ismét rajthoz áll Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója és ismét láthatjuk Sarudi Pál és Fekete Ádám kettősét is, míg C-1 200 méteren Hajdu Jonatán és Lantos Ádám összecsapására is számíthatunk.

Bravúros döntőbe jutás ifi kenusainktól Duisburgban

Remek versenyzéssel bejutott a döntőbe a Nagy Bianka, Molnár Csenge kettős a női kenu párosok mezőnyében a Duisburgban zajló Világkupán.

Hír

Az ifjúsági korú magyar páros középdöntőjében harmadik lett 500 méteren, így a fináléba került az új olimpiai számban. A mezőny rendkívül erős, az oroszokat leszámítva ott vannak a kínaiak, a kanadaiak és a németek is a világ élvonalából.

Pénteken még két magyar ült hajóba, kajak egyesben a főleg 200-on versenyző Apagyi Levente 500-on középdöntőbe jutott a selejtezős harmadik helyével, míg Varga Márk ugyanitt nyolcadik lett futamában, így kiesett.

A főleg fiatalokkal érkezett magyar csapat fő célja Duisburgban, hogy a szegedi és a németországi Világkupa után megtalálja a megfelelő összeállítású férfi kajak négyest – ez a szám szombaton rajtol az előfutamokkal.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

2. VK - Duisburg
Hír

Egy miniatűr csapattal, összesen 13 versenyzővel és három edzővel érkezett meg ma délelőtt a második idei világkupa helyszínére, Duisburgba Hüttner Csaba felnőtt kapitány. A válogatott tagjai Dortmundban szálltak le és a földet érés után érte őket az első meglepetés.

„70 kilométer van a dortmundi repülőtér és Duisburg között, ez a német szervezőknek akkora táv, amire már eszükbe sem jut transzfert biztosítani, úgyhogy autókat kellett bérelnünk. Később kiderült, hogy ez a szerencsénk, mert normális versenyzői buszjárat nem közlekedik a szállásunk és a pálya között. Ennek ellenére rendben megérkeztünk, a hotel jó, az ellátás rendben van és a hajók is megjöttek, délután már tudtunk evezni” – mondta a felnőtt kapitány a kiutazásról.

A második világkupa – magyar szempontból – legfontosabb kérdése, hogy a két férfi négyes hogyan szerepel majd a megváltoztatott összeállításban. A szegedi világkupán ezüstérmes hajóból kiszállt Dudás Miklós és Kuli István, ők ezen a hétvégén Tótka Sándor és Molnár Péter mögött eveznek majd, míg a másik négyesben Balaska Márk és Birkás Balázs mögött Mogzi Milán és Somorácz Tamás fog kajakozni.

„A Balaska Márk sztrókolta négyes állítólag az edzéseken nagyon hamar össze tudott szokni, hiszen két páros ül a hajóban, de biztos vagyok benne, hogy a másik egységünk is jól szerepel majd,

mert abban meg nagyon gyors versenyzők ültek össze, ebben a hajóban ezúttal Tótka Sándor lesz a vezérevezős. A múlt heti világkupa legjobb egységei közül a bombaerős spanyolok hiányoznak majd, helyettük meccselhetünk a világbajnok németekkel és az összes többi Szegeden döntőbe jutott hajóval. Jó teszt lesz ez a verseny is a mieinknek, kíváncsi vagyok az eredményekre” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki a két világkupán látottak alapján állítja majd össze az Európa-bajnokságra készülő legjobb magyar négyest.

A két magyar kajaknégyesben ülő nyolc versenyzőn túl még két ifjúsági korú női kenus, Nagy Bianka (C-1 200, C-1 5000m, C-2 500m) és Molnár Csenge (C-1 500, C-2 500m, C-1 5000m) száll majd vízre, valamint a rövidebb férfi kajakos távokon Pál Zoltán három tanítványa, Apagyi Levente (K-1 500m, K-2 200m), Csizmadia Kolos (K-1 200m, K-2 200m) és Varga Márk (K-1 200m, K-1 500m) versenyezhet a hétvégén Duisburgban.