Új páros kenuban, nagy mezőny 500 méteren a férfiaknál

A plovdivi Európa-bajnokság és a racicei világbajnokság lesz a tét a hétvégi szegedi válogatóversenyen. A férfi kajakosoknál az 1000 méter helyett az 500 kerül fókuszpontba, mert az idén a rövidebbik távon küzdenek meg a négyesek. A szegedi Világkupán kiderült, hogy férfi kenuban újragondolásra van szükség, ennek egyik eredménye Vasbányai Henrik és Kiss Tamás párosa.

Válogató
Hír

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség átalakítja a férfi kajak szakág programját, az idén már 500 méteren csapnak össze a négyesek a világversenyeken. Hogy a fókuszpont átkerült a rövidebbik távra, a válogató nevezésein is érzékelhető. Míg péntek délelőtt K-1 1000 méteren csak három előfutamot rendeznek, K-1 500 méteren öt, K-2 500 méteren három futamra való mezőny jött össze, hiszen utóbbi két versenyszám válogat a csapathajóra.

Sokak célja a négyesbe kerülés, idővel majd az egyes menő Kopasz Bálinté is, aki az elmúlt hetekben többször megmutatta, hogy kimagaslik a hazai, sőt, a nemzetközi mezőnyből. A májusi szegedi Világkupán K-1 1000 méteren világklasszisokat maga mögé utasítva lett első, míg 500 méteren láthattuk, hogy nem csak állóképességben jó, a sebessége is figyelemre méltó.

„Természetesen idővel majd én is szeretném kipróbálni magam a csapathajóban – mondta az algyői fiatal, aki múlt héten még az U23-as válogatón szerepelt. – Az ezer egyes a fő számom, de az ötszáz méterekre is elkezdtünk már specifikusabban készülni. A válogatóval kapcsolatban azt tudom mondani, hogy rápihentünk, jó a formám, s ha hátszél lesz a Maty-éren szeretnék 3:25 körüli időt evezni ezer méteren. Egy hete az utánpótlás válogatón nem volt ellenfelem, s 3:26-ot értem el. Örülnék neki, ha még többet ki tudnék hozni magamból.”

K-1 500 méteren és párosban is nagy a mezőny, a korábban 200 méteren szereplő versenyzők is távot ugrottak, így olyan új és robbanékony formációkkal is találkozhatunk majd ezen a távon, mint Balaska Márk és Birkás Balázs, valamint Mozgi Milán és Horváth Bence kettőse. Hogy mellettük kiket lehet az esélyesek között emlegetni? Egyesben Kopasz Bálinton túl Tóth Dávidra, Bárdfalvi Márkra, Noé Zsomborra, Nádas Bencére és Mozgi Milánra érdemes figyelni, míg K-2 500 méteren a 2011-es világbajnok Tóth, Kulifai páros mellett érdekes lehet Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk, a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert, a Tótka Sándor, Nádas Bence kettős, valamint Dombi Rudolf, Bán Kristóf párosa.

A kenusoknál fő kérdés a jó páros megtalálása. A szegedi Világkupa után egy új egység formálódott, Vasbányai Henrik és Kiss Tamás térdelt egy hajóba.

„Az edzőm, Ludasi Róbert már régóta mondogatta, hogy egyszer meg kellene nézni ezt az egységet. A szegedi Világkupa után elérkezett ennek is az ideje és meg kell mondjam őszintén, nagyon komfortosan éreztem magam a kenuban. Az alapdolgok rögtön klappoltak, az alapsebességünk megvan, az iramunk és az iramváltásaink jók. Meglátjuk, hogy mire megyünk majd Henrikkel. A „nézzük meg”-et nálam felváltotta az izgatottság, mert motivál az, amit a hajóban éreztem” – mondta Kiss Tamás.

A Vasbányai, Kiss páros mellett ismét rajthoz áll Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója és ismét láthatjuk Sarudi Pál és Fekete Ádám kettősét is, míg C-1 200 méteren Hajdu Jonatán és Lantos Ádám összecsapására is számíthatunk.

Kortalan Kortárs Kozmannal

Decemberben egy éves a nagy sikerű Kortalan Kortárs című előadássorozat, ami valódi összművészeti élményt nyújt. Az előadások során Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa színésznők kortárs magyar szövegeket visznek színpadra. Minden előadást csak egyetlen egyszer adnak elő a művészek, majd az est témájáról a kétszeres olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok Kozmann Györggyel beszélgetnek a színpadon.

Hír

A vasárnapi előadás témája, “Az első”. A művészek esszéket, novellákat, tárcákat mondanak, énekelnek, sírnak és nevetnek, miközben a képzőművészet, a film és a zene is megjelenik a színpadon. A színésznők az est második felében pedig Szily Nórával beszélgetnek és együtt járják körül az előadás témáját az est vendégével, aki ezúttal a korábbi kiváló kenus, Kozmann György lesz.

Az előadás december 17-én, vasárnap 19.30-kor kezdődik a Mozsár Műhelyben. Jegyrendelés itt.

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.