Új lehetőségek a tokiói paralimpián

Új szezon, érdekes esztendő vár 2018-ban a paraszakág versenyzőire. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése értelmében ugyanis a 2020-as tokiói paralimpián a kajakos számok mellett három kenus számban is rendeznek versenyeket. A mezőny és az erőviszonyok tehát ismét átalakulnak!

Új impulzus érte a paraszakágat, hiszen a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntés értelmében már a kenusok is vízre szállhatnak a 2020-as tokiói paralimpián. A 2016-os riói játékokon Suba Róbert ezüstérmes lett, a határozat értelmében több számban tud majd éremesélyes versenyzőnk szerepelni az ázsiai országban.

“A három kenus szám új távlatokat jelent, a hat kajakos versenyszám mellé két férfi kenus és egy női kenus szám iratkozott fel, előbbieknél a legkevésbé, valamint a közepesen sérült kategória, míg a hölgyeknél a közepesen sérült kategória versenyzői kerülhetnek be az olimpiai programba – mondta Weisz Róbert, a paraszakág vezetője.

A három új kenus számban két versenyzőnk szerepelt eddig, Molnárné Tóth Julianna, valamint Suha Miklós indult a nemzetközi viadalokon.

“Nyilván ez a döntés megerősíti a mezőnyöket a kenus számokban is, a kajakosok közül többen próbálkoznak majd a másik szakágban, erre egyébként nálunk is lesz lehetőség, hiszen Juhász Tamás és Rozbora András is egyaránt vízre száll majd kajakban és kenuban is” – folytatta a szakember, aki hozzátette a jövőben az egyik feladat az lesz, hogy a lyukas versenyszámokra megtalálják azokat a sportolókat, akiket majd oda tudnak állítani a nagy nemzetközi viadalokon.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság ebben a paralimpiai ciklusban is próbál minden támogatást megadni a versenyzőknek ahhoz, hogy csak a sportra kelljen koncentrálniuk.

“Szükség van a megfelelő támogatásra, hogy a versenyzőknek ne legyenek egzisztenciális vagy éppen lakhatási gondjaik. Ezekben is segítséget próbálunk nyújtani” – tette hozzá Weisz Róbert, aki a jövő évi válogatásról is beszélt. Az Európa-bajnokságra az idei eredmények, az edzőtáborokban mutatott munka, valamint a szegedi Világkupa előtti rangsoroló verseny eredményei alapján jelöli ki az indulókat, míg a világbajnokságra két válogató alapján juthatnak el a versenyzők.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók