Mégse

Új lehetőségek a tokiói paralimpián

Új szezon, érdekes esztendő vár 2018-ban a paraszakág versenyzőire. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése értelmében ugyanis a 2020-as tokiói paralimpián a kajakos számok mellett három kenus számban is rendeznek versenyeket. A mezőny és az erőviszonyok tehát ismét átalakulnak!

Hír

Új impulzus érte a paraszakágat, hiszen a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntés értelmében már a kenusok is vízre szállhatnak a 2020-as tokiói paralimpián. A 2016-os riói játékokon Suba Róbert ezüstérmes lett, a határozat értelmében több számban tud majd éremesélyes versenyzőnk szerepelni az ázsiai országban.

“A három kenus szám új távlatokat jelent, a hat kajakos versenyszám mellé két férfi kenus és egy női kenus szám iratkozott fel, előbbieknél a legkevésbé, valamint a közepesen sérült kategória, míg a hölgyeknél a közepesen sérült kategória versenyzői kerülhetnek be az olimpiai programba – mondta Weisz Róbert, a paraszakág vezetője.

A három új kenus számban két versenyzőnk szerepelt eddig, Molnárné Tóth Julianna, valamint Suha Miklós indult a nemzetközi viadalokon.

“Nyilván ez a döntés megerősíti a mezőnyöket a kenus számokban is, a kajakosok közül többen próbálkoznak majd a másik szakágban, erre egyébként nálunk is lesz lehetőség, hiszen Juhász Tamás és Rozbora András is egyaránt vízre száll majd kajakban és kenuban is” – folytatta a szakember, aki hozzátette a jövőben az egyik feladat az lesz, hogy a lyukas versenyszámokra megtalálják azokat a sportolókat, akiket majd oda tudnak állítani a nagy nemzetközi viadalokon.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság ebben a paralimpiai ciklusban is próbál minden támogatást megadni a versenyzőknek ahhoz, hogy csak a sportra kelljen koncentrálniuk.

“Szükség van a megfelelő támogatásra, hogy a versenyzőknek ne legyenek egzisztenciális vagy éppen lakhatási gondjaik. Ezekben is segítséget próbálunk nyújtani” – tette hozzá Weisz Róbert, aki a jövő évi válogatásról is beszélt. Az Európa-bajnokságra az idei eredmények, az edzőtáborokban mutatott munka, valamint a szegedi Világkupa előtti rangsoroló verseny eredményei alapján jelöli ki az indulókat, míg a világbajnokságra két válogató alapján juthatnak el a versenyzők.

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.

Elhunyt Fábián László

Gyászoljuk első olimpiai bajnokunkat, a sportág egyik legnagyobb alakját. Öcsi bácsi Urányi János párjaként lett aranyérmes 1956-ban, nyert több világbajnoki és Európa-bajnoki címet is. Edzőként szintén a csúcsra ért, több olimpiai bajnok kajakos felkészülését segítette. Fábián Lászlót álmában érte a halál, 82 éves volt. Emlékét örökre megőrizzük!

gyász
Hír