Mégse

Új lehetőségek a tokiói paralimpián

Új szezon, érdekes esztendő vár 2018-ban a paraszakág versenyzőire. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése értelmében ugyanis a 2020-as tokiói paralimpián a kajakos számok mellett három kenus számban is rendeznek versenyeket. A mezőny és az erőviszonyok tehát ismét átalakulnak!

Hír

Új impulzus érte a paraszakágat, hiszen a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntés értelmében már a kenusok is vízre szállhatnak a 2020-as tokiói paralimpián. A 2016-os riói játékokon Suba Róbert ezüstérmes lett, a határozat értelmében több számban tud majd éremesélyes versenyzőnk szerepelni az ázsiai országban.

“A három kenus szám új távlatokat jelent, a hat kajakos versenyszám mellé két férfi kenus és egy női kenus szám iratkozott fel, előbbieknél a legkevésbé, valamint a közepesen sérült kategória, míg a hölgyeknél a közepesen sérült kategória versenyzői kerülhetnek be az olimpiai programba – mondta Weisz Róbert, a paraszakág vezetője.

A három új kenus számban két versenyzőnk szerepelt eddig, Molnárné Tóth Julianna, valamint Suha Miklós indult a nemzetközi viadalokon.

“Nyilván ez a döntés megerősíti a mezőnyöket a kenus számokban is, a kajakosok közül többen próbálkoznak majd a másik szakágban, erre egyébként nálunk is lesz lehetőség, hiszen Juhász Tamás és Rozbora András is egyaránt vízre száll majd kajakban és kenuban is” – folytatta a szakember, aki hozzátette a jövőben az egyik feladat az lesz, hogy a lyukas versenyszámokra megtalálják azokat a sportolókat, akiket majd oda tudnak állítani a nagy nemzetközi viadalokon.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság ebben a paralimpiai ciklusban is próbál minden támogatást megadni a versenyzőknek ahhoz, hogy csak a sportra kelljen koncentrálniuk.

“Szükség van a megfelelő támogatásra, hogy a versenyzőknek ne legyenek egzisztenciális vagy éppen lakhatási gondjaik. Ezekben is segítséget próbálunk nyújtani” – tette hozzá Weisz Róbert, aki a jövő évi válogatásról is beszélt. Az Európa-bajnokságra az idei eredmények, az edzőtáborokban mutatott munka, valamint a szegedi Világkupa előtti rangsoroló verseny eredményei alapján jelöli ki az indulókat, míg a világbajnokságra két válogató alapján juthatnak el a versenyzők.

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.

Így élnek fiataljaink az olimpiai faluban

Buenos Aires északi kerületében, Villa Soldatiban vannak elszállásolva az ifjúsági olimpián megmérkőző sportolók, akiknek a biztonságára különösen figyelnek az olimpiai falu bejáratánál – írja a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

Hír

Az olimpiai faluban remek a hangulat, köszönhetően a hely kialakításának, valamint a különböző országokból érkező sportolók közvetlen kapcsolatának. A rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy az ember megismerjen más sportolókat, barátságot kössön olyanokkal, akikkel máskülönben nem biztos, hogy lehetősége lett volna találkozni. A szálláshelyek már messziről árulkodnak arról, melyik nemzet sportolói pihennek odabent két edzés között; az erkélyekről nemzeti lobogók lógnak, ahogy az szokás a játékokon.

A falu bejáratánál a játékok hivatalos ajándéktárgyait lehet megvásárolni azoknak, akiknek a szép emlékek és az esetleges érmek nem lennének elég emlékeztetőek a Dél-Amerikában töltött hetekről. Az eladók egyébiránt egy igazi dél-amerikai különlegességgel, matéteával is megvendégelik a sportolókat.

Az olimpiai faluban kialakítottak egy nagy játékzónát is, ahol többek között focizhatnak és röplabdázhatnak is a fiatalok, már amikor nem edzenek. Egy hatalmas dartstábla is ki van ide állítva, de akinek csocsózni vagy pingpongozni támadna kedve, annak sem kell félnie. Ezek a játékok nem csak a kikapcsolódást szolgálják, és semmiképp sem a versengést hivatottak erősíteni, hanem az egy nyelvet nem beszélők közötti baráti viszony kialakítását.

A falu rendelkezik egészségügyi- és edzésközponttal, valamint arra is megtanítják a sportolókat, hogyan vegyenek fel és szerkesszenek videókat, hogy azokat feltöltve a közösségi médiára, az otthoniakat folyamatosan tájékoztathassák, mivel is telnek a napjaik az argentin fővárosban.

A magyar kajak-kenusokat Rendessy Eszter (kajak), Gönczöl Laura (kenu), Kiss Ádám (kajak) és Pálla Balázs (kenu) képviseli.

Október 10-ig napi két edzéssel készülnek a rajtra. A síkvízi versenyt, amelyben jóval nagyobb esélyünk van az éremszerzésre mind a négy szakágban, október 12-én és 13-án rendezik, míg a szlalomra október 15-én és 16-án kerül sor.

További helyszíni fotók Instagram-oldalunkon:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rendessy Eszter, Gönczöl Laura, Kiss Ádám és Pálla Balázs már napi két edzéssel készül Buenos Airesben az ifjúsági olimpiára. #you #olympics

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,