Új lehetőségek a tokiói paralimpián

Új szezon, érdekes esztendő vár 2018-ban a paraszakág versenyzőire. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése értelmében ugyanis a 2020-as tokiói paralimpián a kajakos számok mellett három kenus számban is rendeznek versenyeket. A mezőny és az erőviszonyok tehát ismét átalakulnak!

Hír

Új impulzus érte a paraszakágat, hiszen a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntés értelmében már a kenusok is vízre szállhatnak a 2020-as tokiói paralimpián. A 2016-os riói játékokon Suba Róbert ezüstérmes lett, a határozat értelmében több számban tud majd éremesélyes versenyzőnk szerepelni az ázsiai országban.

“A három kenus szám új távlatokat jelent, a hat kajakos versenyszám mellé két férfi kenus és egy női kenus szám iratkozott fel, előbbieknél a legkevésbé, valamint a közepesen sérült kategória, míg a hölgyeknél a közepesen sérült kategória versenyzői kerülhetnek be az olimpiai programba – mondta Weisz Róbert, a paraszakág vezetője.

A három új kenus számban két versenyzőnk szerepelt eddig, Molnárné Tóth Julianna, valamint Suha Miklós indult a nemzetközi viadalokon.

“Nyilván ez a döntés megerősíti a mezőnyöket a kenus számokban is, a kajakosok közül többen próbálkoznak majd a másik szakágban, erre egyébként nálunk is lesz lehetőség, hiszen Juhász Tamás és Rozbora András is egyaránt vízre száll majd kajakban és kenuban is” – folytatta a szakember, aki hozzátette a jövőben az egyik feladat az lesz, hogy a lyukas versenyszámokra megtalálják azokat a sportolókat, akiket majd oda tudnak állítani a nagy nemzetközi viadalokon.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság ebben a paralimpiai ciklusban is próbál minden támogatást megadni a versenyzőknek ahhoz, hogy csak a sportra kelljen koncentrálniuk.

“Szükség van a megfelelő támogatásra, hogy a versenyzőknek ne legyenek egzisztenciális vagy éppen lakhatási gondjaik. Ezekben is segítséget próbálunk nyújtani” – tette hozzá Weisz Róbert, aki a jövő évi válogatásról is beszélt. Az Európa-bajnokságra az idei eredmények, az edzőtáborokban mutatott munka, valamint a szegedi Világkupa előtti rangsoroló verseny eredményei alapján jelöli ki az indulókat, míg a világbajnokságra két válogató alapján juthatnak el a versenyzők.

Jégsárkányok lepték el a Városligeti Műjeget

Hatalmas sikerrel zárul az I. Jégsárkány Kupa, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pénteken késő este.

Hír

A csípős hideg és a késői időpont ellenére több százan eljöttek az impozáns környezetben, a Vajdahunyad vára tövében tartott rendhagyó eseményre, amelyen a rendezők által biztosított, élekre szerelt sárkányhajókban, speciális evezőkkel versenyeztek a résztvevők, így szezonon kívül is találkozhattak versenykörülmények között a sárkányhajósok.

Összesen 16 csapat nevezett, a négy futamból az első kettő jutott a középdöntőbe, majd rendeztek D, C, B és A döntőt is, végül a váci Dunai Sárkányok győztek. „Életemben először ültem ilyen jégsárkányban, hatalmas élmény volt – kezdte közvetlenül a célbaérés után a győztes csapat egyik tagja. – Sárkányhajózunk, de ez azért más mozgást igényel, a vízen előre teszed a lapátot és húzod magad, itt pedig lökni kellett a hajót. Nagyszerűen éreztük magunkat ezen a csodálatosan helyszínen, köszönjük a szervezőknek! Ha lesz jövőre is ilyen, biztosan eljövünk, hogy megvédjük a címünket.”

Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője is elégedetten konstatálta a rendezvény sikerességét. „Nagyon boldog vagyok, hogy a sok nevező csapat mellett a nézők is ilyen szép számmal kilátogattak. Maga a jégsárkány két éve létezik, az idén januárban volt belőle először világbajnokság, gondoltuk, megpróbáljuk meghonosítani Magyarországon is, és mivel a vízen elég erősek vagyunk sárkányhajóban is, így reméljük, hogy jégsárkányban is egyre jobbak leszünk. Felkészülni nem könnyű, hiszen kevés eszköz van még rá Magyarországon, de szeretnénk jövőre is megrendezni az eseményt, hogy legalább versenykörülmények között tudjanak gyakorolni a csapatok.”

Galériánk az eseményről ide kattintva nézhető meg.

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon: