Új ingerek, új motiváció – Kiss Tamás Szegedre igazolt

Válogatott kenussal erősödött az NKM Szeged Vízisport Egyesület csapata, Kiss Tamás a 2019-es szezonban már szegedi színekben versenyez. A 31 éves sportoló 2008-ban olimpiai bronzérmet szerzett Kozmann Györggyel az oldalán, emellett háromszoros világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok és világjátékok-ezüstérmes. Kiss Tamás neve összefonódott a Csepellel, januárban mégis a klubváltás mellett döntött. A válogatott kenus többek között erről is mesélt a Szegedive.hu-nak.

– Kiss Tamás a Szeged versenyzője! Fura ezt hallani?
– Természetesen igen, hiszen 21 évig kenuztam nevelőegyesületem, a Csepel színeiben. Még nekem is szoknom kell a gondolatot, hogy a jövőben már nem csepeliként szállok vízre.

– Miért döntöttél a klubváltás mellett?
– Ez egy nagyon összetett kérdés. Az egyik oka a váltásnak az, hogy nem voltam megelégedve az elmúlt két év eredményeivel, és nem láttam magam előtt azt az utat, amely ezen tudott volna változtatni. A másik oka pedig egy külső tényező, nevezetesen az, hogy a hazai szövetség az olimpiai kvótaszerzés reményében központosította a kenusok felkészítését.

Ez rám ösztönzőleg hatott, mindenképpen szerettem volna csatlakozni a kezdeményezéshez,

a Csepel viszont nem támogatta a döntésemet. Ezért kerestem egy olyan klubot, amely partner a kérdésben, és szívesen lát a soraiban.

– Nem lehetett könnyű meghozni azt a döntést, hogy elhagyd a csepeli klubot.
– Kettős érzések vannak bennem. Még két-három évig tervezek a kenuval, és éppen a múlt miatt szerettem volna a pályafutásom befejezéséig csepeli színekben versenyezni, úgy lett volna szép kerek a történet. Most új ingerek értek, nagyon motivált vagyok, és

látok magam előtt egy nagyon pozitív utat.

A szövetségi edzőtáborban eddig nagyon kellemes benyomások értek. Vécsi Viktor programja nagyon tetszik, számomra sok újdonság van benne, remekül fel vannak építve az edzések. Bízom benne, hogy eredményes is lesz a közös munka.

– Ha már eredmények, tűztél ki bármilyen célt 2019-re?
– Konkrét célt, helyezést nem, inkább irányelveket fogalmaztam meg. Ebben a szezonban a legfontosabb a sportágunk számára az olimpiai kvótaszerzés, szeretnénk ebből mi is kivenni a részünket. Nem titok, hogy nagyon nyitott vagyok a páros felé, a terveink szerint Kiss Balázzsal térdelünk össze. Szeretnék tavasszal minél jobb erőben vízre szállni, úgy is ott dől el minden.

– 2018-ban idehaza óriási csatákat vívtatok a vízen Bodonyi Andrással, aki most már a klubtársad. Ez egy új helyzet lesz mind a kettőtöknek.
– Hónapok óta egy csoportban edzünk Vécsi Viktor irányításával, nem hiszem, hogy ez bármilyen problémát is jelentene a jövőben. Kíváncsi leszek, hogy kezeljük majd a helyzetet akkor, amikor már vízen leszünk. Ahogyan említettem, ebben a szezonban elsősorban a párosra fókuszálok, így korántsem biztos, hogy egymás riválisai leszünk. Remélem, hogy továbbra is jól működik majd a csapatunk, a kenusok pedig jól szerepelnek a szegedi vb-n, és mind a három kvótát megszerezzük.

Egymást segíthetik olimpiai kvótákhoz férfi kenusaink

Vécsi Viktor és Hüttner Csaba szerint is nagyon jó úton halad a magyar férfi kenu, amely az utóbbi években kisebb kátyúba került. A novemberben elindított, rendszeres, többhetes összetartásoknak köszönhetően a legjobb kenusok megkaphatják azt a motivációt, amely az olimpiai kvóták kiharcolásához szükséges.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók