Új arcok a paraszakágban

Az I. Európa- és világbajnoki válogató nem csak a gyorsaságiak, de parakenu szakág számára is válogatót jelentett. A szakág versenyzői számára két válogatón dől el, hogy kik utazhatnak a brandenburgi Európa-bajnokságra és a moszkvai világbajnokságra.

Új év, új színek a parakenu szakágban. Ezt mutatta meg az első válogatóverseny, amelyen egy kicsit átrendeződtek az erőviszonyok: a mezőnyben sok új versenyző jelent meg, és szerepelt eredményesen. A legnagyobb meglepetés a V-1-esek TA kategóriájában volt, amelyben az eddig, a hazai mezőnyben legyőzhetetlen Szabó Sándort – óriási csatában – megelőzte Juhász Tamás, a G4S-Honvéd versenyzője.

Szoros küzdelmet hozott a kajakosok LTA kategóriája is, ahol a fiatal, mindössze 16 éves tatai Csokor Olivér szerezte meg az elsőséget. A kajakosok A kategóriájában a Világkupán is eredményesen szereplő, és egyre jobb időeredményeket elérő Rozbora András állhatott a dobogó tetejére, míg a TA kategóriában Bencze János hozta a tőle elvárható biztos győzelmet éppúgy, mint a lányok A kategóriájában Váczi Anita, a TVSE versenyzője.

A kenusok V-1 LTA versenyében Geri Dániel, a Bajai Spartacus sportolója, Vk-győzteshez méltó módon szerezte meg az első helyet. A V-1 A kategóriában Suba Róbert ugyan egyedül állt rajthoz, azonban időeredménye folyamatos fejlődést mutatott, így ő is elégedett lehet teljesítményével.

Örömteli az új arcok megjelenése, különösen az, hogy több, fiatal sportoló is bekapcsolódott a parakenu szakág munkájába – értékelte a versenyzők teljesítményét Weisz Róbert vezetőedző. – Az, hogy több számban már nagyon szoros versenyek is kialakulhattak egyrészt köszönhető a versenyzők egyre magasabb szintű edzésmunkájának, felkészültségének, másrészt a sportágfejlesztési támogatásokból vásárolt hajóknak, amelyekkel mindenki számára egyforma feltételeket tudunk már a hazai versenyeken is biztosítani. Sőt, a szakág fejlesztése céljából azoknak a kluboknak, ahol foglalkoznak parásokkal, további, oktatásra, edzésre alkalmas eszközöket is a tud a szövetség adni.”

A parakenusok két hét múlva, az ifjúságiak második válogatójával együtt mérik újra össze felkészültségüket, majd edzőtáborba vonulnak az Európa-bajnokságra történő közös felkészülésre.

A válogatási elvek szerint, aki két válogatót megnyer egyaránt utazhat az Európa-bajnokságra, és a világbajnokságra. Ám amennyiben más nyeri a második felvonást, akkor szétlövés lesz a két győztes egység között, és a szétlövés győztese megy a vb-re, a vesztes pedig az Eb-re. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók