Továbbra is egyedül

Nagyot ugrott 2016-ban Kopasz Bálint. A 19 esztendős ifjúsági világbajnok kajakos az algyői csendből egy szezon leforgása alatt a riói olimpián találta magát. Augusztusban értékes tapasztalatokat gyűjtött, most pedig erőt ahhoz, hogy minél sikeresebb lehessen a soron következő idényben. Természetesen a felnőttek között!

Hír

Rió már csak emlék?

Már csak szép emlék, amire jó visszagondolni – mondja az ifjúsági világbajnok, felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes Kopasz Bálint. – Jó érzés, hogy ilyen fiatalon részt vehettem egy olimpián, hogy megismerhettem a nagy ellenfeleket, láthattam mire képesek, feltérképezhettem a taktikájukat.

Elemezte őket?

Utólag igen. Sok videót visszanéztem a versenyekről.

A sajátjáról mi a véleménye?

Hogy azt hoztam, amit tudok. Azt adtam, amit begyakoroltunk. Nekem még fejlődnöm, erősödnöm kell ehhez a mezőnyhöz.

Változtatott valamit önön, hogy olimpiai induló lett?

Szerintem semmit. Persze a Facebookon megnőtt az ismerőseim száma, sok versenyző bejelölt, egy kicsit mozgalmasabb lett az életem, az iskolámba például visszahívtak előadást tartani, de azt hiszem, maradtam az az ember, aki eddig is voltam.

Egy ilyen idény után nehezebb újra felvenni a fonalat?

Épp ellenkezőleg. Már vártam a munkát. Másfél hónapot hagytunk ki az olimpiát követően, annyi volt a töltődésre szánt idő. Aztán az ősszel elkezdtük a munkát hosszú evezésekkel, alapozással.

Egyedül?

Egyedül. Illetve egy hétig itt volt velem Noé Zsombor, akinek nagyon örültem, de a felkészülés nagy részében továbbra is egyedül leszek. Ez nekem nem újdonság. Egy-két válogatott edzőtábort leszámítva kilenc éves korom óta az édesanyámmal edzek, ezt szoktam meg.

Csak van nehézsége ennek is?

Nehézsége? Nem tudok nehézséget mondani. Úgy érzem, így is ki tudom hajtani a maximumot magamból, képes vagyok így is az előrelépésre. Nem mondom, hogy nincsenek olyan napok, amikor kedvetlenebb vagyok, de akkor is elvégzem a feladatomat abban az ütemben, ahogyan tudom. Sok fiatal versenyző mondja, hogy ezt nem tudná csinálni. Nekem megy, ehhez szoktam hozzá, ebben nőttem fel.

Tavaly sikerrel mérette meg magát a felnőtt mezőnyben. Mennyit változtak az elképzelései a jövőt illetően?

Egyértelműen maradok az ezer egyesnél, bár nem tagadom egy jó csapathajóban is kipróbálnám magam. Persze minden attól függ, hogyan sikerül a felkészülésem.

Lát maga előtt egy olyan négyest, amelynek mindenképpen a tagja lenne?

Nem gondolkoztam még ezen. Nem voltam abban a helyzetben. Nekem óriási lépés volt az ifik közül egyből a felnőtt mezőnybe csöppeni, most is emlékszem arra, mennyire izgultam az első válogatón. Aztán rájöttem, nincs ebben semmiféle ördöngösség, azt kell adnom, amit tudok.

Amit tud. De azért csak van valami, amin szívesen változtatna.

Erre a szezonra nagyobb utazó sebességet szeretnék elérni, és ehhez azért még erősödnöm kell.

 

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából:

Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Nem akárhogyan értek véget Boros Adrián dél-afrikai kalandjai. A magyar maratoni kajakos az Umkomaas Marathonon a helyiek versenyzőjével, Carl Foscherrel felborult egy zúgóban, ezután hosszú ideig csapta a víz őket a szikláknak, mire ki tudtak vergődni a partra.

Hír

Több hónapot volt kint Boros Adrián Dél-Afrikában, ahol számos versenyen elindult párjával, Carl Foscherrel. Például másodikak lettek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, majd az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek, ezután kiszakadt üléssel győztek a Hella Hella to Josephines versenyen, idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon pedig a negyedik helyen végeztek.

A kétnapos versenyen az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajt nagyon jól sikerült Boroséknak, annak ellenére is, hogy rögtön az elején meglazult egy csavar a kormányuknál, elcsúszott a bovden, így a bal kanyarokat nehezen tudták venni.

Itt még egyben volt a hajó és a Boros, Foscher páros is:

„Valahogy azért megoldottuk a napot – kezdte Boros Adrián. – Próbáltunk nagy iramot diktálni és irányítani, ami sikerült is, egy egység kivételével le tudtunk rázni mindenkit, az első-második helyen voltunk, majd a második nap elején is vezettünk. A kormányt tökéletesen megcsináltuk, jól éreztük a hajót, de az egyik nagy szikla a víz alatt felborított bennünket, az nagyon rossz élmény volt. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó, a legnagyobb baj az volt, hogy a közepén borultunk,

a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, hanem bennünket is.

Engem vagy három sziklának ütött neki a víz, a kezem nagyon fájt, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Ahogy kivergődtünk a partra, ő nem tudott lábra állni, először azt hittük, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. Itt útközben nincs segítség, vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem fog érted menni. Reméltem, hogy a hajó nem tört össze nagyon, mert akkor le kell volna sétálni a célba, ami egy nagyon hosszú és kellemetlen séta kígyók és bokrok között. Szóval visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni.”

Néhány képkocka az idei versenyről:

A magyar, dél-afrikai páros ilyen körülmények között ment le a folyón, és zárta a negyedik helyen a versenyt. „Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – mondta a magyar kajakos.

Boros Adrián mostantól itthon, Tolnán készül a következő versenyére, az április 21-én rendezendő Amsterdam Waterland Marathonra.