Tovább egyenes ágon

200 előfutamok

Minden magyar egység közvetlenül a döntőbe jutott szombaton délután a 200 méteres előfutamokból. Ez a kiváló szereplés a legrövidebb távon még Storcz Botond szövetségi vezetőedzőt is meglepte, aki szerint a magyar válogatott eredményességben túl fogja szárnyalni az előzetes elvárásokat.

Az előfutamokban elért legjobb idővel került a döntőbe Douchev-Janics Natasa K-1 200 méteren, természetesen futamgyőztesként. A Győri Graboplast VSE versenyzője egyre magabiztosabban versenyez, jó eredményre számíthat a holnapi döntőben is.

Hajdu Jonatán tegnap külön is elvitte mérlegelni a kenuját, hogy nehogy az történjen vele az Európa-bajnokságon is, ami két hete Szegeden. A második válogatón azért zárták ki a Dunaferr fiatal kenusát, mert túl könnyű hajóval versenyzett. Ma C-1 200 méteren előfutam másodikként jutott tovább – egyből a fináléba.

Nem a jelenlegi legjobb sprinter képviseli a magyar színeket K-1 200 méteren, mert Horváth Bence ezen a hétvégén a párosra koncentrál, távollétében azonban Birkás Balázs is parádézik. A fiatal szegedi versenyző megnyerte az előfutamát és a mezőny második legjobb idejét futotta a selejtezők során, így szép reményekkel várhatja a holnapi finálét.

Női C-1 200 méteren most Lakatos Zsanett hibázott nagyot, hiába végzett továbbjutást érő helyen az előfutamában, mert kizárták, a kenuja néhány dekával könnyebb volt az előírtnál.

Douchev-Janics Natasa K-2 200 méteren is meggyőzően versenyez Homonnai Luca oldalán. A páros tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett ezen a távon és mióta újra összeültek, azóta folyamatosan fejlődnek. Most is simán, előfutamukból a második helyen jutottak tovább a döntőbe.

“A rajtunkat leszámítva minden rendben volt az előfutamban – mondta a még mindig ifjúsági korú Homonnai Luca. – A döntőben még ennél is gyorsabbak leszünk, bennem még maradt tartalék, szerintem Natasában is. Az biztos, hogy a táv elején még javítanunk kell.”

Egy orosz páros mögött végzett a második helyen C-2 200 méteren a Nagy Péter, Lantos Ádám összetételű hajó és másodikként jutott egyből a döntőbe a Horváth Bence, Szomolányi Máté kajakos duó is, akiket az előfutamban csak az Európa-bajnoki címvédő német Rauhe, Libscher kettős tudott megverni.

Storcz Botond szövetségi vezetőedző hangsúlyozta, előzetesen tíz érem megszerzését tűzte ki célul az Európa-bajnokságra, amelyből nyolcat már a mai döntők során megszerzett a magyar válogatott. A szakember szerint úgy tűnik, a csapat túlszárnyalja az előzetes elvárásait: “látva a ma délutáni kétszáz méteres előfutamokat, arra számítok, hogy jobban fogunk szerepelni, mint ahogy a verseny előtt reméltem”.

A holnapi 500 méteres, valamint a férfi K-4 1000 méteres döntőket a Duna csatorna 10 és 12 óra között közvetíti, a délutáni 200-as versenyszámokat pedig szintén élőben, 13 óra és 14.40 között tűzi műsorára.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók