Tokió kajakos és kenus szemmel

Helyszíni szemlét tart - éppen egy évvel a jövő évi olimpiai kajak-kenu regatta előtt - Japánban Boros Gergely szakmai igazgató, valamint ifj. Foltán László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakágvezetője. A cél, hogy feltérképezzék a pályát és annak közvetlen környezetét. A két korábbi versenyző eddig vegyes tapasztalatokat szerzett.

“Szeles, lötyögős a pálya, és nagyon meleg van”

– kezdte beszámolóját Boros Gergely. – Napközben körülbelül 35-36 fokos a kánikula, és 90 %-os a páratartalom, a pálya mellett pedig szélerőművek dolgoznak, azt hiszem ez sok mindent elárul. Pont egy év múlva lesz az olimpiai kajak-kenu verseny, így valószínű, hogy jövőre hasonló körülmények várják itt a csapatot.”

A tokiói pálya környékét 2018 őszén már feltérképezte a Hüttner Csaba vezette, versenyzőkből és edzőkből álló magyar küldöttség, de a létesítmény akkor még nem volt kész. A pályát azóta átadták, jelenleg ifjúsági evezős világbajokság zajlik rajta, amelyen megfigyelőként részt vesz korábbi világbajnok kajakosként Boros Gergely, és vb-ezüstérmes kenusként Foltán László is.

“Fontos volt, hogy kajakos és kenus szemmel is felmérjük a pályát – mondta Foltán László. Eredetileg korábbi kenusként Hüttner Csaba szövetségi kapitány jött volna az evezős vb-re, de miután neki a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság előtt néhány nappal elsősorban a felnőtt válogatott mellett van feladata, ezért helyettesítem.

Az uralkodó szélirány a jobbos, általában hátulról, vagy oldalról fúj.

Hoztuk a lapátunkat, tervezzük, hogy vízre is szállunk Boros Gergellyel, hogy minél több információnk legyen a pályáról.”

A két korábbi versenyző több vízmintát is vett. Az MKKSZ magyarországi laborban bakterológiai szempontból ellenőrizteti majd a pálya vízét, valamint a tokiói csapvíz, és az ásványvízek tisztaságát is. A vízek mellett Boros Gergely és Foltán László az ételek minőségét is “vizsgálja”.

“Igyekszünk mindent végigkostolni a csapatszállásnak kijelölt hotelben, és annak közvetlen környezetében is – tette hozzá Boros Gergely. – Ilyen szempontból egyébként jók a tapasztalataink,

kiválóak a higiéniai körülmények,

az ételek között pedig könnyű olyat találni, ami az európai ízlésnek megfelel. A szállás egyébként minden más szempontból is jó választásnak tűnik, autóval 10-12 percre van a pályától, a közelében van gyógyszertár, és mindenféle üzlet, köztük barkácsbolt is, ami a hajók szervizelése miatt lehet fontos.”

A magyar válogatott néhány tagja szeptember közepén, a szokásoknak megfelelően előolimpián, vagyis kajak-kenus tesztversenyen vehet részt Tokióban, amelyen kipróbálhatja élesben a pályát, valamint benyomásokat szerezhet annak környezetéről is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók