Mégse

Többszörös világbajnoktól tanul Seprenyi Sára

Seprenyi Sára, az NKM Szeged VE kajakosa évek óta szlalomban versenyzik. A válogatott sportoló nehéz utat választott magának, hiszen ez a szakág Magyarországon még gyerekcipőben jár. Seprenyi Sára azonban kitart, és májusban megpróbálkozik az olimpiai kvótaszerzéssel. A Délmagyar készített vele interjút, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Hír

– Mikor kezdte el a felkészülést a 2020-as idényre?
– Október közepén már Olaszországban edzőtáboroztunk szlovén csapatommal, a Kanu Klub Simonnal, novembertől pedig visszatértünk Ljubljanába.

A sok eső miatt megáradtak a folyók,

ez izgalmasan hangzik szlalomosként, de a készülés szempontjából nem túl optimális. Nekem is volt egy nagy borulásom az ősszel, megsérült a vállam, így a decemberi kínai downriver világkupán nem is tudtam elindulni.

– Sportági sajátosság, hogy nagyon sokat kell külföldön készülni. Ezt hogyan éli meg?
– A szlalomkajak egy igen költséges sport. Magyarországon nincs megfelelő pálya, ezért nagyon sokat kell utazni, ami viszont nagyon sokba ke­­rül. A sikertelen világbajnokság után az is kérdés volt, tudom-e egyáltalán folytatni a pályafutásomat. Varga-Kittner Bence és a Kittner Cottage cég azonban mellém állt, a támogatásuknak köszönhető, hogy nem kellett abbahagynom a kajakozást. Szerencsésnek mondhatom ma­­gam, hogy Szlovéniában befogadtak, és

a többszörös vi­­lágbajnok Simon Hocevartól tanulhatok.

Kivételes helyzetbe kerültem, mert velük edzőtáborozhatok, használhatom a létesítményeket, és mint klubtag elindulhattam a versenyeiken.

– A tokiói olimpia műsorán is szerepel a szlalom kajak-ke­­nu. Van esély a kvótaszerzésre?
– A K1 női kategóriában az európai országok közül a finnek, a belgák, a svájciak, a horvátok és a magyarok maradtak kvóta nélkül tavaly. Ezek a nemzetek hozzánk hasonlóan még tanulják a szlalomot. Má­­jusban az Európa-bajnokságon lehet még kvótát szerezni, ugyanakkor a londoni a világ egyik legnehezebb pályája sok vízhengerrel. Sosem jártam még ott, de bízom benne, hogy tavasszal kipróbálhatom, és akkor májusban lenne némi esélyem a kvalifikációra.

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.