Többszörös világbajnoktól tanul Seprenyi Sára

Seprenyi Sára, az NKM Szeged VE kajakosa évek óta szlalomban versenyzik. A válogatott sportoló nehéz utat választott magának, hiszen ez a szakág Magyarországon még gyerekcipőben jár. Seprenyi Sára azonban kitart, és májusban megpróbálkozik az olimpiai kvótaszerzéssel. A Délmagyar készített vele interjút, amelyet változtatás nélkül közlünk.

– Mikor kezdte el a felkészülést a 2020-as idényre?
– Október közepén már Olaszországban edzőtáboroztunk szlovén csapatommal, a Kanu Klub Simonnal, novembertől pedig visszatértünk Ljubljanába.

A sok eső miatt megáradtak a folyók,

ez izgalmasan hangzik szlalomosként, de a készülés szempontjából nem túl optimális. Nekem is volt egy nagy borulásom az ősszel, megsérült a vállam, így a decemberi kínai downriver világkupán nem is tudtam elindulni.

– Sportági sajátosság, hogy nagyon sokat kell külföldön készülni. Ezt hogyan éli meg?
– A szlalomkajak egy igen költséges sport. Magyarországon nincs megfelelő pálya, ezért nagyon sokat kell utazni, ami viszont nagyon sokba ke­­rül. A sikertelen világbajnokság után az is kérdés volt, tudom-e egyáltalán folytatni a pályafutásomat. Varga-Kittner Bence és a Kittner Cottage cég azonban mellém állt, a támogatásuknak köszönhető, hogy nem kellett abbahagynom a kajakozást. Szerencsésnek mondhatom ma­­gam, hogy Szlovéniában befogadtak, és

a többszörös vi­­lágbajnok Simon Hocevartól tanulhatok.

Kivételes helyzetbe kerültem, mert velük edzőtáborozhatok, használhatom a létesítményeket, és mint klubtag elindulhattam a versenyeiken.

– A tokiói olimpia műsorán is szerepel a szlalom kajak-ke­­nu. Van esély a kvótaszerzésre?
– A K1 női kategóriában az európai országok közül a finnek, a belgák, a svájciak, a horvátok és a magyarok maradtak kvóta nélkül tavaly. Ezek a nemzetek hozzánk hasonlóan még tanulják a szlalomot. Má­­jusban az Európa-bajnokságon lehet még kvótát szerezni, ugyanakkor a londoni a világ egyik legnehezebb pályája sok vízhengerrel. Sosem jártam még ott, de bízom benne, hogy tavasszal kipróbálhatom, és akkor májusban lenne némi esélyem a kvalifikációra.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók