Mégse

„Tizenegynéhány éve ez a nyaralásunk”

„Három a kislány” a Lucz családban és mivel mindhárom kajakos, nem csoda, hogy Dóra, Noémi és Anna szülei jó ideje állandó tagjai a lelátók közönségének. Kádár Gabriellát és Lucz Andrást a szombat délelőtti futamok hevében kérdeztük a szegedi Világkupán.

Hír

A legfrissebb élmény?
L.A.: Pénteken kipróbáltuk, milyen úgy szurkolni, hogy nem kell igazán izgulnunk.

És milyen?
L. A.: Ez is élvezetes.

Hogyan élik meg, amikor a lányok is versenyeznek?
K. G.: Nagyon jó érzés, nagyon szeretjük. Mindig örömöt jelent számunkra. Amikor pedig valami esetleg nem úgy jön össze, ahogy szeretnék, akkor megpróbáljuk megkeresni, mi az, amit ebből tanulhatnak és azt sugallni nekik.

Jó néhány szezont követhettek már így végig. Aki már próbálta, tudja: szülőként sokkal jobban szorít az ember, mint ha saját versenyéről lenne szó. Könnyebbé vált ez a szerep az idők során?
K.G.: Bizonyos szempontból könnyebb, bizonyos szempontból nehezebb. Nem lehet hozzászokni, ugyanúgy izgulunk, mint régen, a gödi versenyeken, amikor szaladgáltunk a parton, mint a mérgezett egér.

Kiabálás, teli torokból?
K.G.: Persze, most is visítok. Soha nem hallják ugyan, de nekünk jó…

Sosem vált unalmassá ez a program?
L.A.: Tizenegynéhány éve ez a nyaralásunk, de még nem untuk el.

Milyen előzményei voltak a sportnak a család életében?
K.G.: Az apai nagyapa autóversenyző volt. Én meg kosárlabdáztam lánykoromban.

Mi alapján esett a választás éppen a kajakozásra?
K.G.: Egészen őszintén? Ez a sport volt Dunakeszin.
L.A.: Meg a szomszédunk volt Simon Miki.

Elfogadnak még szülői intelmeket egy-egy verseny alkalmával a lányok?
K.G.: Szakmai vonatkozásban soha nem adtunk tanácsokat, nem is értünk hozzá. Más tekintetben természetesen tudunk segíteni.
L. A.: Meg ami a legfontosabb: tudják, hogy itt vagyunk. Már az is elég.

(A Lucz-testvérek közül szombaton délután Dóra és Anna is bejutott a középdöntőbe az előfutamból 200 egyesben a szegedi Világkupán.)

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.

Betonfalak között az olimpiai érmekért

Kiss Ádám szerint a Buenos Aires-i pálya egyszerűen alkalmatlan a versenyzésre, ennek ellenére dobogós helyekért küzdenének a magyar kajak-kenusok pénteken és szombaton a gyorsasági szakágban az ifjúsági olimpián.

Hír

Rendessy Eszter, Kiss Ádám, Pálla Balázs és Gönczöl Laura sem volt még ilyen távol Magyarországtól, de viszonylag gyorsan sikerült mindannyiuknak akklimatizálódni Argentínában.

–  Mennyire ment könnyen az átállás?
Rendessy Eszter: – Engem egyáltalán nem zavart meg az átállás, szerencsére végig jól viseltem.
Gönczöl Laura: – Én sem éreztem volna, hogy nehéz lenne átállni, amióta itt vagyunk, azóta jól érzem magam.
Kiss Ádám: – Az első három nap fokozatosan nehezedtek az edzések, én a negyedi napon voltam a legfáradtabb, akkor át is álltam, és azóta jól vagyok.
Pálla Balázs: – Az elején nehéz volt, de utána egyre jobban mentek az edzések.

– Milyen a versenyhelyszín?
Rendessy Eszter: – Két betonfal között kell evezni, és ez eléggé megnehezíti a dolgunkat, viszont az argentinok szerintem nagyon kedvesek.
Gönczöl Laura: – A pályával az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan eveznek, és ezért nem igazán tud megnyugodni a víz, de ez versenyre talán jobb lesz.
Kiss Ádám: – Nem jó, mert betonfalak között evezünk, és azok visszaverik a hullámokat, így szinte soha nincs jó víz. Őszintén szólva,

szerintem ez a pálya versenyzésre alkalmatlan.

Az öltöző elég messze van a víztől, emiatt már kétszer meg is fáztam.
Pálla Balázs: – Egyetértek az előttem szólókkal, nem igazán jó a pálya a két betonfal miatt.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett gyorsaságiban és szlalomban?
Rendessy Eszter: – Gyorsaságiban a víz minősége miatt szeretném, ha nem billegnék. Szlalomban pedig egy hibátlan pályát szeretnék, majd meglátjuk, ez mire lesz elég.
Gönczöl Laura: – Gyorsaságiban egy dobogós hellyel már nagyon elégedett lennék. Szlalomban pedig csak minél jobban szeretném teljesíteni a pályát.
Kiss Ádám: – Gyorsaságiban egy dobogós helyezéssel, mondjuk a legfelsővel. Szlalomban pedig nincsenek elvárásaim magam felé, minél jobban meg szeretném csinálni a pályát.
Pálla Balázs: – Mindkettőben egy top ötnek nagyon örülnék.

A verseny helyszíne finoman fogalmazva sem ideális

– Mi az eddigi legjobb élményed, mióta Buenos Airesben vagy?
Rendessy Eszter: – Amikor szurkolhattunk a többi magyarnak, mert nagyon jó hangulat volt, és remekül éreztük magunkat.
Gönczöl Laura: – Nincs legjobb élmény, de nagyon sok jó van. Örülök, hogy megismerkedhettünk más sportolókkal, és itt folyamatosan nagyon jó a hangulat.
Kiss Ádám: – A megnyitó tetszett eddig a legjobban.
Pálla Balázs: – Nagyon tetszett, hogy élőben láthattam különböző sportokat, mint például a súlyemelést vagy a vívást.

Pénteken és szombaton rendezik a gyorsasági versenyeket (pénteken a lány kajak és a fiú kenu kezd, majd szombaton a fiú kajak és a lány kenu következik). A szlalom hétfőn és kedden lesz. A versenyek eredményeit ide kattintva lehet nyomon követni, de a Facebook-oldalunkon mi is beszámolunk a magyarok szerepléséről.