Mégse

„Tizenegynéhány éve ez a nyaralásunk”

„Három a kislány” a Lucz családban és mivel mindhárom kajakos, nem csoda, hogy Dóra, Noémi és Anna szülei jó ideje állandó tagjai a lelátók közönségének. Kádár Gabriellát és Lucz Andrást a szombat délelőtti futamok hevében kérdeztük a szegedi Világkupán.

Hír

A legfrissebb élmény?
L.A.: Pénteken kipróbáltuk, milyen úgy szurkolni, hogy nem kell igazán izgulnunk.

És milyen?
L. A.: Ez is élvezetes.

Hogyan élik meg, amikor a lányok is versenyeznek?
K. G.: Nagyon jó érzés, nagyon szeretjük. Mindig örömöt jelent számunkra. Amikor pedig valami esetleg nem úgy jön össze, ahogy szeretnék, akkor megpróbáljuk megkeresni, mi az, amit ebből tanulhatnak és azt sugallni nekik.

Jó néhány szezont követhettek már így végig. Aki már próbálta, tudja: szülőként sokkal jobban szorít az ember, mint ha saját versenyéről lenne szó. Könnyebbé vált ez a szerep az idők során?
K.G.: Bizonyos szempontból könnyebb, bizonyos szempontból nehezebb. Nem lehet hozzászokni, ugyanúgy izgulunk, mint régen, a gödi versenyeken, amikor szaladgáltunk a parton, mint a mérgezett egér.

Kiabálás, teli torokból?
K.G.: Persze, most is visítok. Soha nem hallják ugyan, de nekünk jó…

Sosem vált unalmassá ez a program?
L.A.: Tizenegynéhány éve ez a nyaralásunk, de még nem untuk el.

Milyen előzményei voltak a sportnak a család életében?
K.G.: Az apai nagyapa autóversenyző volt. Én meg kosárlabdáztam lánykoromban.

Mi alapján esett a választás éppen a kajakozásra?
K.G.: Egészen őszintén? Ez a sport volt Dunakeszin.
L.A.: Meg a szomszédunk volt Simon Miki.

Elfogadnak még szülői intelmeket egy-egy verseny alkalmával a lányok?
K.G.: Szakmai vonatkozásban soha nem adtunk tanácsokat, nem is értünk hozzá. Más tekintetben természetesen tudunk segíteni.
L. A.: Meg ami a legfontosabb: tudják, hogy itt vagyunk. Már az is elég.

(A Lucz-testvérek közül szombaton délután Dóra és Anna is bejutott a középdöntőbe az előfutamból 200 egyesben a szegedi Világkupán.)

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.

Elhunyt Fábián László

Gyászoljuk első olimpiai bajnokunkat, a sportág egyik legnagyobb alakját. Öcsi bácsi Urányi János párjaként lett aranyérmes 1956-ban, nyert több világbajnoki és Európa-bajnoki címet is. Edzőként szintén a csúcsra ért, több olimpiai bajnok kajakos felkészülését segítette. Fábián Lászlót álmában érte a halál, 82 éves volt. Emlékét örökre megőrizzük!

gyász
Hír