Tiszeker Ágnes elismerte a sportágat

Elismerés

Hétszáz doppingellenőrzést, ebből ötszáz vizelet- és kétszáz vérvizsgálatot fognak elvégezni a júliusi vizes világbajnokság alatt. Ezt Tiszeker Ágnes jelentette be a Sportjus Magyar Sportjogász Társaság csütörtöki doppingellenes konferenciáján, amelyen Schmidt Gábor, az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke is tartott előadást. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője az eseményen elismerőleg szólt az MKKSZ doppingellenes erőfeszítéseiről.

A konferencián arra is fény derült, hogy a rendezvényen előadóként szereplő Gyurta Dánielhez, a  Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának tagjához például éppen csütörtök hajnali öt órakor csöngettek be mintavétel céljából az ellenőrök.

„Az utóbbi időben csökkent a doppingoló sportolók előnye a tiszta versenyzőkkel szemben” – hangoztatta az olimpiai bajnok úszó, aki az előadásában emlékeztetett arra, hogy a NOB a tiszta sportolók védelme érdekében egy olimpiai ciklus alatt 20 millió dollárt költ a doppingellenes tevékenységére, amelynek a felét a felvilágosító és oktató-nevelő tevékenységre, a másikat a tudományos kutatásokra fordítja a szervezet.

Tiszeker Ágnes arról is beszélt, hogy a NOB végrehajtó bizottsága a doppingolás visszaszorítása érdekében a közelmúltban egy 12 alapelvre támaszkodó javaslatcsomagot állított össze a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA részére.  Ennek egyik eleme, hogy hozzanak létre egy szervezetektől és államoktól független ellenőrző hatóságot, amelynek feladata egy sportágspecifikus, nemzetközi tesztelosztási terv elkészítése lenne. Egy további javaslat szerint a doppingvétségen ért nemzetközi minősítésű sportolók ügyében ezentúl már első fokon is kizárólag a lausanne-i Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) hozhatna ítéletet.

Fazekas Attila Erik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára előadásában kiemelte: a magyar állam idén az eddigieknél lényegesen nagyobb összeget, több mint 400 millió forintot fordít a doppingellenes tevékenységre, s ebből a korábbi 900 helyett 1500 vizsgálat elvégzését rendeli meg. Előadásából fény derült arra is, hogy 2012 és 2016 között a sportágak közül idehaza a kajak-kenu produkálta a legtöbb doppingesetet.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke beszámolt arról, hogy a tiltott szerek használatának visszaszorítása érdekében milyen konkrét lépéseket tett a szövetség. Mint elmondta, idén összesen 25 millió forintot költenek a doppingellenes tevékenységre, ennek keretében a szövetség nemcsak önállóan rendel meg vizsgálatokat, hanem különféle felvilágosító előadásokat is szervez a versenyzők részére, s emellett már úgynevezett doppingfelelőssel is rendelkezik. Tiszeker Ágnes elismerőleg szólt a Magyar Kajak-kenu Szövetség erőfeszítéseiről, s azt követendő példaként állította a többi hazai sportági szervezet számára.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók