Mégse

Teljes csapattal az Európa Játékokon

A második válogató utáni héten a lehető legerősebb összeállításban utazik a magyar kajak-kenu válogatott az Európa Játékokra, amely 2019-ben a sportág Európa-bajnoksága is lesz egyben.

Hír

Az idén az Európa Játékok kajak-kenu versenyeit június 25. és 27. között rendezik, amely abból a szempontból mindenképp előnyös, hogy a hazai második válogatót az előtte való héten tartják, nem véletlenül.

„Úgy lett felépítve az egész versenyszezon, hogy a válogató után lendületből, csúcsformában utazhassunk az Európa Játékokra, majd egy alapozás után következzen a szegedi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Ebből kiderül az is, hogy várhatóan a lehető legjobb csapattal veszünk részt a minszki játékokon, tehát a válogató győztesei állhatnak majd rajthoz. Igaz, a nevezéseket már le kellett adni, de 24 órával a technikai értekezlet előtt még lehet módosítani.

Minszkben 2016-ban ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságot rendeztek, ugyanezen a pályán lesz a verseny az Európa Játékokon is. „Egy kiváló pályáról van szó, amelynek az egyik oldalán van csak lelátó, így, ha oldalszél van, akkor az okozhat itt is gondot, de szélcsendes időben, vagy hátszél, esetleg szembeszél esetén teljesen ideális a pálya. Mindkét oldalán lehet követni biciklivel a futamokat, nagy területek vannak. A vébén a versenyzői terület kicsit messze volt a céltól, de ha azt közelebb hozzák, akkor szinte tökéletes lesz a pálya” – mondta Hüttner Csaba.

A magyar sportolók hét arany-, négy ezüst- és nyolc bronzérmet szereztek a négy évvel ezelőtti Európa Játékokon, ebből négy aranyat és öt bronzérmet a kajak-kenusok nyertek. Az idén Európa-bajnokság hiányában gyakorlatilag ez lesz a sportág kontinenstornája, a szövetségi kapitány szerint ennek megfelelően komoly Eb-mezőny várható.

„Biztos vagyok benne, hogy a két Világkupa után, a világbajnokság előtt a teljes európai élmezőny képviselteti majd magát.

A négy évvel ezelőtti eredménnyel most is tökéletesen elégedett lennék, hiszen egy-két számot leszámítva szinte csak olimpiai számokban rendeznek majd futamokat az Európa Játékokon.”

Eb-döntőben Nagy Bianka, célfotó döntött négyesben

Folytatódott a kiváló magyar szereplés pénteken is a Racicében zajló ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon.

Hír

A korosztályos kontinenstorna második napján sem rendezték meg döntőket, de izgalmakban így sem volt hiány.

A C1 200-as olimpiai számban a szegedi felnőtt világbajnokságra készülő Nagy Bianka a sprinttáv délutáni előfutamából egyből a döntőbe jutott az U23-asoknál, akárcsak az ifiknél a Horányi Dóra, Mile Sára kenu páros. Ugyanezen a távon a középdöntőben folytatja az ifjúságiaktól Máró Anna (K1), Molnár Csenge (C1), Vigassy Barnabás (K1) és Kőszegi Milán (C1), az U23-asoknál pedig Nikodém Patrik (K1), Orosz Adrienn (K1) és Némedi Konrád (C1).

Az 500 méteres középdöntőkből a fináléba került Molnár Csenge (ifi C1) és a Kőszegi, Nagy, Békési, Palla (ifi C4) négyes, valamint az U23-as korosztályban Katrinecz Rita (K1), Molnár Rebeka (C1) és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (C2) egység.

Rendeztek még 1000 méteren is középdöntőket pénteken, az ifiknél Szegvári Benedek (K1), U23-ban pedig Posta Réka (K1) és Fejes Dániel (C1) is bizonyíthat a döntőben.

Csupán három magyar hajó volt, amely nem jutott az A döntőbe, az egyik Békési Boldizsár (ifi C1 1000 méter), a másik a Szendy, Radics, Erős, Törköly (U23 K4 500) kvartett volt, a harmadik pedig a Kiss, Balogh, Takács Nyerges férfi kajak négyes, amely 500 méteren az ifik között csupán 0,01 másodperccel maradt le a döntőről.

„Megnéztük a célfotót, de sajnos egyértelmű volt, hogy az orosz egység előttünk végzett. Ezt leszámítva ismét remekül versenyeztek a magyarok. Holnap már az érmekért harcolunk” – adott rövid helyzetjelentést Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója.

Az U23-as kenus lányoknál 500 párosban, az olimpiai számban nem volt elég induló, így ott egyből a döntőben bizonyíthat a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina egység.

Minden éremből jutott a magyaroknak

Három érmet nyertek a magyar kajak-kenusok a racicei korosztályos Európa-bajnokság szombat délelőtti 1000 méteres versenyein.

Hír

Csikós Zsóka kezdte az éremszerzést, az ifjúsági lányok kajak egyesének A döntőjében nagyon szép versenyzéssel, magabiztosan győzött, megszerezve ezzel a magyar válogatott első érmét.

A férfiak ugyanezen számában az U23-as korosztályban Béke Kornél is kiválóan kajakozott, ez pedig a harmadik helyre volt elég.

A szombati nap harmadik magyar érmét a Majoros Mátyás, Nyerges Áron ifjúsági duó szerezte, amely K2-ben ezüstérmes lett.

A Koleszár Mátyás, Németh Viktor (K2 U23) páros a negyedik, Posta Réka (K1 U23) az ötödik, Fejes Dániel (C1 U23) és a Lelovics Dávid, Bakó Tamás (C2 U23) kettős egyaránt a hatodik, a Kollár Kristóf, Hodován Dávid (C2 ifi) egység pedig a nyolcadik helyen zárt.

„Összességében teljesen elégedett vagyok, eddig sokkal jobb eredmények születtek, mint tavaly. Nagyon örülünk annak, hogy a közvetlen második vonalunk meg tudta méretni magát a nemzetközi porondon, és helyt is álltak eddig – kezdte az értékelést Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, utalva arra, hogy több számban nem a válogatók győztesei indultak az Eb-n. – Csikós Zsóka fantasztikus győzelme mellett Béke Kornél harmadik helye nálam igazi szenzációnak számít, de nagyon nagy dolog a Majoros, Nyerges páros ezüstérme is. Eddig úgy tűnik, hogy

nagyon jó döntés volt ezeket a gyerekeket hozni az Eb-re,

az ő szereplésükkel fel tudjuk mérni a nemzetközi mezőnyt, és tudunk kalkulálni, hogy az első vonalba tartozó versenyzőink mire számíthatnak majd a világbajnokságon. Remélem, hogy a 200 és az 500 méteres távokon is hasonló eredményeket fogunk hozni.”

A délutáni 200-as középdöntőből az ifista Máró Anna futamgyőztesként jutott a fináléba K1-ben. Szintén A döntős Orosz Adrienn (U23 K1) és a Horányi Dóra, Mile Sára (ifi C2) páros. B döntős Vigassy Barnabás (ifi K1) és Kőszegi Milán (ifi C1). Nem jutott viszont tovább a sprinttávon Molnár Csenge (ifi C1), Nikodém Patrik (U23 K1) és Némedi Konrád (U23 C1).

Vasárnap a két rövidebb táv döntőivel zárul az Eb.