Takács Tamara: Tudtam, hogy félnek tőlem

A mindössze 20 éves Takács Tamara a legrutinosabbakat megszégyenítő versenyzéssel lett Európa-bajnok a nők királyszámában, K-1 500 méteren, úgy, hogy a féltávnál még nyolcadik volt. Nagyon erős formában van Nádas Bence és Tótka Sándor is, ők a tegnapi négyes győzelem után ma simán nyertek K-2 500 méteren, Kopasz Bálint pedig újabb értékes bronzérmet szerzett 500 egyesben.

Tami bravúr!
Hír

Belehúzott a rajtgépbe, így nagyon lemaradt a start után Takács Tamara, rossz volt nézni, ahogy a tehetséges magyar versenyző 250 méter megtétele után csak nyolcadik. Szerencsére Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványát nem zökkentette ki saját bakija, végig higgadt maradt és hasonló hajrát mutatott be, mint a tavalyi Európa-bajnokságon Kozák Danuta, aki ugyanilyen hátrányból „ette meg” a mezőnyt és szerzett aranyérmet.

„Jó érzés magyarként beállni a rajtgépbe, tudtam, hogy félnek tőlem – mondta a K-1 500 méter új királynője. – A rossz rajt után arra gondoltam, hogy ez jó előjel lehet, mert Dana is így nyert Európa-bajnokságot tavaly. A viccet félretéve, bíztam magamban, a hiba ellenére higgadt tudtam maradni, szerencsére nem láttam féltávnál, hogy csak a nyolcadik vagyok. Tulajdonképpen a rajtot leszámítva minden úgy történt, ahogy előre elterveztem – tette hozzá Takács Tamara.”

Bár nem rontotta el a rajtot, de hasonló pályát ment K-2 500 méteren Nádas Bence és Tótka Sándor is, a mienk az első 250 méter után csak a hatodik helyen álltak. Az ukránok nagyon bekezdtek, Nádasék viszont szisztematikusan követték az előre eltervezett taktikát, egyenletes pályát mentek és ezzel felőrölték a mezőnyt, 1:26.500 idejük pedig a világ valaha futott legjobbja ezen a távon.

„Az ukránoktól egyáltalán nem tartottam, mértem a részidejüket, 40 másodperc alatt tették meg az első 250 métert, tudtam, hogy végük lesz – mesélte a verseny után Hüvös Viktor, a páros trénere. – Biztos voltam benne, hogy a megbeszélteknek megfelelően még többször meg fognak majd indulni, nagyon szépen versenyeztek.”

„Otthon úgy nyertük a válogatókat, hogy végig vezettünk, itt másként kellett versenyezni. Láttuk, hogy nem vagyunk elől, de azt csináltuk, amit megbeszéltünk, egyenletes pályát akartunk menni és ez sikerült. Boldogok vagyunk Bencével, hogy ilyen fiatalon tudtunk szerezni két aranyérmet ezen az Európa-bajnokságon” – mondta Tótka Sándor.

Kopasz Bálint vasárnapi bronzérmével azt bizonyította be, hogy 500 és 1000 méteren is stabilan ott van a világ legjobbjai között.  A K-1 500 méter döntője elképesztő izgalmakat hozott, ezt mutatja, hogy a legjobb öt versenyző 32 századmásodpercen belül érkezett a célba. Az első eredmények szerint Kopasz Bálint négy ezreddel lemaradva a dobogóról negyedik lett a cseh Zavrel, a fehérorosz Borykau és a dán Poulsen mögött.

„A szabályok szerint 5 ezredmásodperces, vagy annál kisebb különbség esetén holtversenyt kell hirdetni, ezért bementem a versenybírókhoz reklamálni. Éppen előttem elemezték újra a célfotót, amelyről a párás, esős idő miatt nem igazán lehetett megállapítani, hogy Bálint vagy Poulsen futott-e be előbb, így igazságos, hogy mindketten átvehették a bronzérmet” – mesélt a versenybíróság döntésének hátteréről Kárai Péter, az Európa Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja.

„Azt terveztem a verseny előtt, hogy mindkét távon dobogóra állok majd, nagyon örülök neki, hogy ez sikerült – mondta Kopasz Bálint. – Mentálisan sok erőt adott nekem, hogy jó formában éreztem magam, megint egy olyan mezőnyben tudtam érmet szerezni, ami egy világbajnoki-, vagy akár olimpiai döntőnek is beillett volna.”

Jól szerepelt a plovdivi hűvös időben és a szakadó esőben C-1 500 méteren az élete első felnőtt világversenyén rajthoz álló Fekete Ádám, aki végig a középmezőnyben haladt és erős ellenfelek mögött szerzett hatodik helyezést.

Hasonló pályát futott C-2 500 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert is, ők hetedikek lettek a gyengébbik távjukon.

A magyarok egyedül férfi K-4 1000 méteren szerepeltek a vártnál gyengébben. A Kammerer Zoltán, Noé Bálint, Bárdfalvi Márk, Ceiner Bálint összeállítású csapathajó nem fogott ki jó napot és utolsó lett.

Nagyot ment viszont Medveczky Erika és Farkasdi Ramóna, csak századokkal maradtak le a dobogóról K-2 500 méteren és negyedikek lettek. Ez az eredmény azért igazán figyelemre méltó, mert távolról sem a legjobb formájú magyar duó rajtolt ebben a számban, ugyanez az egység egy héttel ezelőtt csak ötödik tudott lenni a magyar válogatón. A világbajnokságon nem ők rajtolnak majd, vagyis ebben az olimpiai számban éremesélyesként várhatják a magyarok az év legfontosabb versenyét.

Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

A négy szakágból háromban magyar versenyző végzett az élen a Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai válogatón, így bezsebeltük a maximálisan megszerezhető négy kvótát.

Hír

A szombati nap még csak félhivatalos eredmények jöttek, de vasárnap hivatalos lett, hogy a síkvízi és a szlalom összetett versenyét a lány kajakosoknál Rendessy Eszter nyerte meg, Újfalvi Laura pedig ötödik lett. Európából az első hat helyezett kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i játékokra, de miután a szabályok szerint egy nemzetből csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így Rendessy Eszter képviseli majd hazánkat Argentínában.

A fiú kenusoknál a szombati szlalom után kiderült, hogy Pálla Balázs összesítésben a negyedik helyen zárt, ám a legjobb európai lett, így ugyancsak ott lehet az ifjúsági olimpián.

A vasárnapi eredmények még nem hivatalosak, de a magyar küldöttség számításai szerint a lány kenusoknál fantasztikus, kettős magyar siker született, a síkvízi és a szlalom eredmények összesített rangsorában Gönczöl Laura és Opavszky Réka végzett az élen holtversenyben. Kettőjük között az döntött, hogy Gönczöl Laura előrébb zárt síkvízen, ahol második lett, ezzel ő kvalifikálta magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak megnyerte az összetett versenyt, ezzel ő is utazhat majd októberben Buenos Airesbe.

„Ez így egyszerűnek hangzik, hogy a négyből három szakág versenyét megnyertük, de nagyon nem volt ilyen egyszerű – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az értékelést. – Nagyon magas színvonalú versenyt láthattak Barcelonában, csapatunk erejét pedig az adta, hogy a remek síkvízi eredmények után szlalomban is a középmezőnyben tudott végezni, holott voltak olyan síkvízi versenyzők, akik nem is tudták teljesíteni a szlalompályát. Köszönöm az edzők munkáját is, azt gondolom, hogy méltóképpen képviseltük Magyarországot. Rendkívül hosszú volt ez a verseny, feszített volt a tempó, ránk fér most a pihenés, kaptunk is egy kis kimenőt” – mondta Makrai Csaba, aki vasárnap este elvitte egy rövid barcelonai városnézésre a fiatalokat.

Az augusztusi bajnokságig most minden versenyző a síkvizes szezonra koncentrál, majd augusztus közepétől együtt készülnek az októberi YOG-ra, szeptemberben pedig egy közös edzőtábort is tervez az utánpótlás szövetségi kapitány.

Erősebb lehet a sportolói képviselet

Sportolói Bizottság alakulhat a Magyar Kajak-Kenu Szövetségen (MKKSZ) belül. Az új bizottság tagjai kizárólag a különböző szakágak olyan aktív felnőtt versenyzői lehetnek, akik benne vannak valamelyik válogatott keretben. A létrejövő testület elnöke pedig az MKKSZ elnökségének teljes jogú tagja lesz.

Hír

A hónap végi rendes közgyűlés előkészítéseként az MKKSZ Elnöksége alapszabály-módosítást kezdeményez. A sportág küldöttei szavazhatnak majd arról, hogy a sportolóknak legyen-e erősebb képviselete a szövetség elnökségén belül.

„Az elnökség által javasolt alapszabály-módosítás szerint létrejönne a mi sportágunkban is egy ahhoz hasonló Sportolói Bizottság, ami egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban és a Magyar Olimpiai Bizottságban már működik.

Az alakuló bizottságba egy felnőtt válogatott kerettag férfi-, és női versenyzőt delegálna a gyorsasági szakág, ugyanígy két versenyzőt delegálna a szlalom-szakág, a para-szakág és a nem olimpiai szakágak is. A nyolctagú bizottság tagjai pedig maguk szavaznánk meg, hogy ki legyen a testületük elnöke, azzal a kikötéssel, hogy elnök csak a két gyorsasági sportoló egyike lehetne

– mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Amennyiben a sportág közgyűlése elfogadja a tervet, akkor májusban a sportolók már megválaszthatják a bizottság első tagjait. Azok a versenyzők, akik tisztséget vállalnának az új testületben, magukat tudják jelöltetni. A tervek szerint a felnőtt válogatottak tagjai majd a májusi rangsorolón szavazhatnak a gyorsasági- és a paraszakág jelöltjeire. A Sportolói Bizottság elnöke pedig addig lesz majd tagja az MKKSZ Elnökségének, ameddig a jelenlegi Elnökség mandátuma tart.