Takács Tamara: Tudtam, hogy félnek tőlem

A mindössze 20 éves Takács Tamara a legrutinosabbakat megszégyenítő versenyzéssel lett Európa-bajnok a nők királyszámában, K-1 500 méteren, úgy, hogy a féltávnál még nyolcadik volt. Nagyon erős formában van Nádas Bence és Tótka Sándor is, ők a tegnapi négyes győzelem után ma simán nyertek K-2 500 méteren, Kopasz Bálint pedig újabb értékes bronzérmet szerzett 500 egyesben.

Tami bravúr!
Hír

Belehúzott a rajtgépbe, így nagyon lemaradt a start után Takács Tamara, rossz volt nézni, ahogy a tehetséges magyar versenyző 250 méter megtétele után csak nyolcadik. Szerencsére Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványát nem zökkentette ki saját bakija, végig higgadt maradt és hasonló hajrát mutatott be, mint a tavalyi Európa-bajnokságon Kozák Danuta, aki ugyanilyen hátrányból „ette meg” a mezőnyt és szerzett aranyérmet.

„Jó érzés magyarként beállni a rajtgépbe, tudtam, hogy félnek tőlem – mondta a K-1 500 méter új királynője. – A rossz rajt után arra gondoltam, hogy ez jó előjel lehet, mert Dana is így nyert Európa-bajnokságot tavaly. A viccet félretéve, bíztam magamban, a hiba ellenére higgadt tudtam maradni, szerencsére nem láttam féltávnál, hogy csak a nyolcadik vagyok. Tulajdonképpen a rajtot leszámítva minden úgy történt, ahogy előre elterveztem – tette hozzá Takács Tamara.”

Bár nem rontotta el a rajtot, de hasonló pályát ment K-2 500 méteren Nádas Bence és Tótka Sándor is, a mienk az első 250 méter után csak a hatodik helyen álltak. Az ukránok nagyon bekezdtek, Nádasék viszont szisztematikusan követték az előre eltervezett taktikát, egyenletes pályát mentek és ezzel felőrölték a mezőnyt, 1:26.500 idejük pedig a világ valaha futott legjobbja ezen a távon.

„Az ukránoktól egyáltalán nem tartottam, mértem a részidejüket, 40 másodperc alatt tették meg az első 250 métert, tudtam, hogy végük lesz – mesélte a verseny után Hüvös Viktor, a páros trénere. – Biztos voltam benne, hogy a megbeszélteknek megfelelően még többször meg fognak majd indulni, nagyon szépen versenyeztek.”

„Otthon úgy nyertük a válogatókat, hogy végig vezettünk, itt másként kellett versenyezni. Láttuk, hogy nem vagyunk elől, de azt csináltuk, amit megbeszéltünk, egyenletes pályát akartunk menni és ez sikerült. Boldogok vagyunk Bencével, hogy ilyen fiatalon tudtunk szerezni két aranyérmet ezen az Európa-bajnokságon” – mondta Tótka Sándor.

Kopasz Bálint vasárnapi bronzérmével azt bizonyította be, hogy 500 és 1000 méteren is stabilan ott van a világ legjobbjai között.  A K-1 500 méter döntője elképesztő izgalmakat hozott, ezt mutatja, hogy a legjobb öt versenyző 32 századmásodpercen belül érkezett a célba. Az első eredmények szerint Kopasz Bálint négy ezreddel lemaradva a dobogóról negyedik lett a cseh Zavrel, a fehérorosz Borykau és a dán Poulsen mögött.

„A szabályok szerint 5 ezredmásodperces, vagy annál kisebb különbség esetén holtversenyt kell hirdetni, ezért bementem a versenybírókhoz reklamálni. Éppen előttem elemezték újra a célfotót, amelyről a párás, esős idő miatt nem igazán lehetett megállapítani, hogy Bálint vagy Poulsen futott-e be előbb, így igazságos, hogy mindketten átvehették a bronzérmet” – mesélt a versenybíróság döntésének hátteréről Kárai Péter, az Európa Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja.

„Azt terveztem a verseny előtt, hogy mindkét távon dobogóra állok majd, nagyon örülök neki, hogy ez sikerült – mondta Kopasz Bálint. – Mentálisan sok erőt adott nekem, hogy jó formában éreztem magam, megint egy olyan mezőnyben tudtam érmet szerezni, ami egy világbajnoki-, vagy akár olimpiai döntőnek is beillett volna.”

Jól szerepelt a plovdivi hűvös időben és a szakadó esőben C-1 500 méteren az élete első felnőtt világversenyén rajthoz álló Fekete Ádám, aki végig a középmezőnyben haladt és erős ellenfelek mögött szerzett hatodik helyezést.

Hasonló pályát futott C-2 500 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert is, ők hetedikek lettek a gyengébbik távjukon.

A magyarok egyedül férfi K-4 1000 méteren szerepeltek a vártnál gyengébben. A Kammerer Zoltán, Noé Bálint, Bárdfalvi Márk, Ceiner Bálint összeállítású csapathajó nem fogott ki jó napot és utolsó lett.

Nagyot ment viszont Medveczky Erika és Farkasdi Ramóna, csak századokkal maradtak le a dobogóról K-2 500 méteren és negyedikek lettek. Ez az eredmény azért igazán figyelemre méltó, mert távolról sem a legjobb formájú magyar duó rajtolt ebben a számban, ugyanez az egység egy héttel ezelőtt csak ötödik tudott lenni a magyar válogatón. A világbajnokságon nem ők rajtolnak majd, vagyis ebben az olimpiai számban éremesélyesként várhatják a magyarok az év legfontosabb versenyét.

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

30 aranyéremig jutottak a magyarok

Szokás szerint letarolta a világot az Olimpiai Reménységek Versenyén a 15-17 éves versenyzőkből álló magyar válogatott. A mieink vasárnap a 200 méteres döntők során 10 arany-, 1 ezüst és 7 bronzérmet szereztek, a három nap alatt pedig összesen 30 aranyéremig jutottak és 66 érmet gyűjtöttek. A szegediek kenusa, Zombori Dominik egymaga öt aranyérmet nyert a racice-i hétvégén.

Hír

A legfiatalabb fiúk versenyét K-1 200 méteren Keresztes Kristóf Domonkos nyerte, az 1000 és 500 méteren győztes Kiss Ádámnak a legrövidebb távon is összejött egy bronzérem. A 17 éves női kajakosok között Biben Karina Klaudia lett a győztes, a legfiatalabb lányoknál pedig Rendessy Eszter nyert K-1-ben. Érdekesség, hogy az UTE 15 éves versenyzője idejével a két évvel idősebb korosztály döntőjét is megnyerte volna. Férfi C-1 200 méteren a 2001-es születésűek mezőnyében Hodován Dávid harmadik lett.

Női kenuban Nagy Bianka triplázott, hiszen mind a három távon győzni tudott C-1-ben, mögötte a lengyel Szulecka lett a második, Szamosi Blanka pedig bronzérmet vehetett át.

Győzni az idősebb női kajakosok között Nyuli Dóra és Gábor Netta a sprinttávon, ahogy Kocsis Ádám és Zombori Dominik is nyert, szintén a 2000-es születésűek fiúk C-2 200 méteres számában. Érdekesség, hogy ez a duó 1000 méteren is nyert pénteken az ORV-n.

Szintén fiú kenuban, a fiatalabbak között győzött C-2 200 méteren a Hodován Dávid, Kollár Kristóf összetételű egység, egy másodperccel megelőzve a németeket és kettővel a harmadik helyen befutó Besenyei Ádám, Odnoga Martin duót.

C-2 200 méteren női kenuban az idősebbek között nyert a Molnár Csenge, Szamosi Blanka összeállítású hajó, míg a fiatalabbaknál Horányi Dóra és Folberth Nóra bronzérmes lett.

Férfi K-4 200 méteren nyert a Csokor Erik, Gergő Bálint, Keresztes Kristóf, Nikodém Patrik összetételű magyar négyes. Női K-4 200 méteren ezüstérmes lett a németek mögött a Szellák Szabina, Szabó Cintia, Gábor Netta, Csikós Zsóka alkotta magyar hajó és harmadik lett a Kovács Mirtill, Nyúli Dóra, Pazár Anna Luca, Rendessy Eszter összeállítású másik magyar egység.

A 2017-es ORV utolsó versenyszámát is a mieink nyerték az egész hétvégén kiváló formát mutató férfi kenu szakágnak köszönhetően. Aranyérmes lett a Zupkó Balázs, Zombori Dominik, Mitró Márton, Kocsis Ádám összeállítású egység, míg a Horváth Benedek Tamás, Kollár Kristóf, Hodován Dávid és Bucsi Bálint összetételű magyar egység bronzérmet vehetett át.

Ezzel a győzelmével Zombori Dominik lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, hiszen a 17 éves kenus győzni tudott C-2 1000 és 200 méteren, C-4 500 és 200 méteren, valamint C-1 500 méteren is.

„Minden Olimpiai Reménységek Versenyének van egy hőse, az idén Zombori Dominik lett az. Hihetetlen, amit véghez vitt, túlteljesített minden várakozást az öt aranyérmével. Egyébként az egész csapat nagyon egységes és eredményes volt, minden szakágban erős a magyar utánpótlás, talán egyedül férfi kajakban látszik az, hogy a csapathajókat érdemes előbb összeállítani és többet készülni a párosokra és a K-4 500 méteres számra. A 30 aranyérem és a 66 érem ennek ellenére önmagáért beszél, az eredmények mutatják, hogy a következő években is jól fogunk majd szerepelni ifiben a világversenyeken” – mondta csapata hétvégi teljesítményéről Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány.