Takács Tamara: Tudtam, hogy félnek tőlem

A mindössze 20 éves Takács Tamara a legrutinosabbakat megszégyenítő versenyzéssel lett Európa-bajnok a nők királyszámában, K-1 500 méteren, úgy, hogy a féltávnál még nyolcadik volt. Nagyon erős formában van Nádas Bence és Tótka Sándor is, ők a tegnapi négyes győzelem után ma simán nyertek K-2 500 méteren, Kopasz Bálint pedig újabb értékes bronzérmet szerzett 500 egyesben.

Tami bravúr!
Hír

Belehúzott a rajtgépbe, így nagyon lemaradt a start után Takács Tamara, rossz volt nézni, ahogy a tehetséges magyar versenyző 250 méter megtétele után csak nyolcadik. Szerencsére Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványát nem zökkentette ki saját bakija, végig higgadt maradt és hasonló hajrát mutatott be, mint a tavalyi Európa-bajnokságon Kozák Danuta, aki ugyanilyen hátrányból „ette meg” a mezőnyt és szerzett aranyérmet.

„Jó érzés magyarként beállni a rajtgépbe, tudtam, hogy félnek tőlem – mondta a K-1 500 méter új királynője. – A rossz rajt után arra gondoltam, hogy ez jó előjel lehet, mert Dana is így nyert Európa-bajnokságot tavaly. A viccet félretéve, bíztam magamban, a hiba ellenére higgadt tudtam maradni, szerencsére nem láttam féltávnál, hogy csak a nyolcadik vagyok. Tulajdonképpen a rajtot leszámítva minden úgy történt, ahogy előre elterveztem – tette hozzá Takács Tamara.”

Bár nem rontotta el a rajtot, de hasonló pályát ment K-2 500 méteren Nádas Bence és Tótka Sándor is, a mienk az első 250 méter után csak a hatodik helyen álltak. Az ukránok nagyon bekezdtek, Nádasék viszont szisztematikusan követték az előre eltervezett taktikát, egyenletes pályát mentek és ezzel felőrölték a mezőnyt, 1:26.500 idejük pedig a világ valaha futott legjobbja ezen a távon.

„Az ukránoktól egyáltalán nem tartottam, mértem a részidejüket, 40 másodperc alatt tették meg az első 250 métert, tudtam, hogy végük lesz – mesélte a verseny után Hüvös Viktor, a páros trénere. – Biztos voltam benne, hogy a megbeszélteknek megfelelően még többször meg fognak majd indulni, nagyon szépen versenyeztek.”

„Otthon úgy nyertük a válogatókat, hogy végig vezettünk, itt másként kellett versenyezni. Láttuk, hogy nem vagyunk elől, de azt csináltuk, amit megbeszéltünk, egyenletes pályát akartunk menni és ez sikerült. Boldogok vagyunk Bencével, hogy ilyen fiatalon tudtunk szerezni két aranyérmet ezen az Európa-bajnokságon” – mondta Tótka Sándor.

Kopasz Bálint vasárnapi bronzérmével azt bizonyította be, hogy 500 és 1000 méteren is stabilan ott van a világ legjobbjai között.  A K-1 500 méter döntője elképesztő izgalmakat hozott, ezt mutatja, hogy a legjobb öt versenyző 32 századmásodpercen belül érkezett a célba. Az első eredmények szerint Kopasz Bálint négy ezreddel lemaradva a dobogóról negyedik lett a cseh Zavrel, a fehérorosz Borykau és a dán Poulsen mögött.

„A szabályok szerint 5 ezredmásodperces, vagy annál kisebb különbség esetén holtversenyt kell hirdetni, ezért bementem a versenybírókhoz reklamálni. Éppen előttem elemezték újra a célfotót, amelyről a párás, esős idő miatt nem igazán lehetett megállapítani, hogy Bálint vagy Poulsen futott-e be előbb, így igazságos, hogy mindketten átvehették a bronzérmet” – mesélt a versenybíróság döntésének hátteréről Kárai Péter, az Európa Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja.

„Azt terveztem a verseny előtt, hogy mindkét távon dobogóra állok majd, nagyon örülök neki, hogy ez sikerült – mondta Kopasz Bálint. – Mentálisan sok erőt adott nekem, hogy jó formában éreztem magam, megint egy olyan mezőnyben tudtam érmet szerezni, ami egy világbajnoki-, vagy akár olimpiai döntőnek is beillett volna.”

Jól szerepelt a plovdivi hűvös időben és a szakadó esőben C-1 500 méteren az élete első felnőtt világversenyén rajthoz álló Fekete Ádám, aki végig a középmezőnyben haladt és erős ellenfelek mögött szerzett hatodik helyezést.

Hasonló pályát futott C-2 500 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert is, ők hetedikek lettek a gyengébbik távjukon.

A magyarok egyedül férfi K-4 1000 méteren szerepeltek a vártnál gyengébben. A Kammerer Zoltán, Noé Bálint, Bárdfalvi Márk, Ceiner Bálint összeállítású csapathajó nem fogott ki jó napot és utolsó lett.

Nagyot ment viszont Medveczky Erika és Farkasdi Ramóna, csak századokkal maradtak le a dobogóról K-2 500 méteren és negyedikek lettek. Ez az eredmény azért igazán figyelemre méltó, mert távolról sem a legjobb formájú magyar duó rajtolt ebben a számban, ugyanez az egység egy héttel ezelőtt csak ötödik tudott lenni a magyar válogatón. A világbajnokságon nem ők rajtolnak majd, vagyis ebben az olimpiai számban éremesélyesként várhatják a magyarok az év legfontosabb versenyét.

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon:

Magyar lányok az extrém kajakversenyen

Boros Adrián mellett két női kajakosunk, a maratoni világbajnok Kiszli Vanda és a maratoni U23-as vb-ezüstérmes Czéllai Zsófia is elindul a világ egyik legextrémebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon. Előbbi akár az élbolyban is végezhet, utóbbi élvezni szeretné első Dusiját.

Hír

A hetek óta Dél-Afrikában készülő Boros Adriánnal már beszélgettünk a sokadik Dusijáról, magáról a veszélyes versenyről itt írtunk, most pedig a két magyar női induló mondja el, hogy mit vár a csütörtöktől szombatig tartó, összesen 120 kilométeres viadaltól, amelyen futni és kajakozni is kell a dél-afrikai dzsungelekben és a zúgós folyókon.

A második Dusijának nekivágó Kiszli Vanda női párosban indul a dél-afrikai Jenna Warddal, aki maratoni világbajnoki ezüstérmes és U23-as vb-bronzérmes, a Dusi egyik előversenyének számító Drak Challenge-et női egyéniben megnyerte az idén.

„Nagyon tehetséges, rendkívül jól látja ezeken a folyókon, hogy mikor merre, milyen sebességgel kell menni, teljes mértékben megbízom benne – kezdte Kiszli Vanda. – A 2015-ös győri maratoni világbajnokság után kerestek meg, hogy versenyezzek vele, akkor ismerkedtünk meg, és rögtön másfél hónapot együtt is edzettünk. Sok versenyen indultunk együtt, hogy felkészüljünk a Dusira, azóta pedig a tavalyi világbajnokság után is itt maradtam egy kétnapos versenyre, ahol párosban másodikak lettünk.”

A világbajnok magyar kajakos elárulta, hogy az idei Dusin szeretnének nyerni, mint mindenki más, a legjobb formájukat fogják nyújtani, és majd kiderül, hogy az mire lesz elég. „Vannak nálunk jobb futók és talán evezésben is van, aki ügyesebb, de bízunk benne, hogy minden rendben lesz velünk a három nap alatt és összesítve mi leszünk a leggyorsabb női páros. Ami a legfontosabb, hogy a hajóval ne legyen semmi probléma, hiszen előfordult már nem egyszer, hogy kettétört valaki hajója, és akkor futva kell folytatni a versenyt. Az evezéssel nem lesz gond, a futásunkra kell figyelni, hogy ott is a maximumot nyújtsuk!”

Kiszli Vanda szerint már az is nagy teljesítmény, ha valaki végigcsinálja ezt a három napot, szóval már akkor is elégedett lesz, ha sikerül végigmenniük. „Persze titkon azért komolyabb céljaink vannak…”

Vegyespárosban is lesz magyar induló, Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walttal egy hajóban áll rajthoz. „Ő nagyon sok hasonló versenyen indult már, mivel itt él – kezdte az első Dusijára készülő magyar kajakos. – Nem versenyeztünk még együtt, de bizakodó vagyok, mert amikor először eveztünk együtt, már egyből jól ment a hajó, nem billegtünk és passzolt az evezésünk is.”

Less than 2 weeks to go…🛫#onthewateragain#soon#jantexpaddles#nelokayaks

Zsófi Czéllai (@czsofi) által megosztott bejegyzés,

Ennek megfelelően Czéllai Zsófiának és párjának szerényebbek a céljai az extrém viadalon. „Elsősorban az a célunk, hogy élvezzük a versenyt, ne szenvedés legyen az egész, mert akkor nagyon hosszú lesz ez a három nap. Arra kell a legjobban figyelnünk, hogy ne törjük össze a hajót, és ne veszítsünk súlyos perceket azzal, hogy beborulunk.”

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között. A Kajakkenusport.hu a helyszínről számol majd be a versenyről, és érdemes lesz nézni Instagram-oldalunkat is:

Holnap kezdődik a Dusi Marathon Dél-Afrikában. Boros Adrián mellett Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is elindul a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén. Nyilatkozatok és részletek a Kajakkenusport.hu-n! @kiszlivanda @czsofi #dusi #dusimarathon

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,