Takács Tamara: Tudtam, hogy félnek tőlem

Tami bravúr!

A mindössze 20 éves Takács Tamara a legrutinosabbakat megszégyenítő versenyzéssel lett Európa-bajnok a nők királyszámában, K-1 500 méteren, úgy, hogy a féltávnál még nyolcadik volt. Nagyon erős formában van Nádas Bence és Tótka Sándor is, ők a tegnapi négyes győzelem után ma simán nyertek K-2 500 méteren, Kopasz Bálint pedig újabb értékes bronzérmet szerzett 500 egyesben.

Belehúzott a rajtgépbe, így nagyon lemaradt a start után Takács Tamara, rossz volt nézni, ahogy a tehetséges magyar versenyző 250 méter megtétele után csak nyolcadik. Szerencsére Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványát nem zökkentette ki saját bakija, végig higgadt maradt és hasonló hajrát mutatott be, mint a tavalyi Európa-bajnokságon Kozák Danuta, aki ugyanilyen hátrányból „ette meg” a mezőnyt és szerzett aranyérmet.

„Jó érzés magyarként beállni a rajtgépbe, tudtam, hogy félnek tőlem – mondta a K-1 500 méter új királynője. – A rossz rajt után arra gondoltam, hogy ez jó előjel lehet, mert Dana is így nyert Európa-bajnokságot tavaly. A viccet félretéve, bíztam magamban, a hiba ellenére higgadt tudtam maradni, szerencsére nem láttam féltávnál, hogy csak a nyolcadik vagyok. Tulajdonképpen a rajtot leszámítva minden úgy történt, ahogy előre elterveztem – tette hozzá Takács Tamara.”

Bár nem rontotta el a rajtot, de hasonló pályát ment K-2 500 méteren Nádas Bence és Tótka Sándor is, a mienk az első 250 méter után csak a hatodik helyen álltak. Az ukránok nagyon bekezdtek, Nádasék viszont szisztematikusan követték az előre eltervezett taktikát, egyenletes pályát mentek és ezzel felőrölték a mezőnyt, 1:26.500 idejük pedig a világ valaha futott legjobbja ezen a távon.

„Az ukránoktól egyáltalán nem tartottam, mértem a részidejüket, 40 másodperc alatt tették meg az első 250 métert, tudtam, hogy végük lesz – mesélte a verseny után Hüvös Viktor, a páros trénere. – Biztos voltam benne, hogy a megbeszélteknek megfelelően még többször meg fognak majd indulni, nagyon szépen versenyeztek.”

„Otthon úgy nyertük a válogatókat, hogy végig vezettünk, itt másként kellett versenyezni. Láttuk, hogy nem vagyunk elől, de azt csináltuk, amit megbeszéltünk, egyenletes pályát akartunk menni és ez sikerült. Boldogok vagyunk Bencével, hogy ilyen fiatalon tudtunk szerezni két aranyérmet ezen az Európa-bajnokságon” – mondta Tótka Sándor.

Kopasz Bálint vasárnapi bronzérmével azt bizonyította be, hogy 500 és 1000 méteren is stabilan ott van a világ legjobbjai között.  A K-1 500 méter döntője elképesztő izgalmakat hozott, ezt mutatja, hogy a legjobb öt versenyző 32 századmásodpercen belül érkezett a célba. Az első eredmények szerint Kopasz Bálint négy ezreddel lemaradva a dobogóról negyedik lett a cseh Zavrel, a fehérorosz Borykau és a dán Poulsen mögött.

„A szabályok szerint 5 ezredmásodperces, vagy annál kisebb különbség esetén holtversenyt kell hirdetni, ezért bementem a versenybírókhoz reklamálni. Éppen előttem elemezték újra a célfotót, amelyről a párás, esős idő miatt nem igazán lehetett megállapítani, hogy Bálint vagy Poulsen futott-e be előbb, így igazságos, hogy mindketten átvehették a bronzérmet” – mesélt a versenybíróság döntésének hátteréről Kárai Péter, az Európa Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja.

„Azt terveztem a verseny előtt, hogy mindkét távon dobogóra állok majd, nagyon örülök neki, hogy ez sikerült – mondta Kopasz Bálint. – Mentálisan sok erőt adott nekem, hogy jó formában éreztem magam, megint egy olyan mezőnyben tudtam érmet szerezni, ami egy világbajnoki-, vagy akár olimpiai döntőnek is beillett volna.”

Jól szerepelt a plovdivi hűvös időben és a szakadó esőben C-1 500 méteren az élete első felnőtt világversenyén rajthoz álló Fekete Ádám, aki végig a középmezőnyben haladt és erős ellenfelek mögött szerzett hatodik helyezést.

Hasonló pályát futott C-2 500 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert is, ők hetedikek lettek a gyengébbik távjukon.

A magyarok egyedül férfi K-4 1000 méteren szerepeltek a vártnál gyengébben. A Kammerer Zoltán, Noé Bálint, Bárdfalvi Márk, Ceiner Bálint összeállítású csapathajó nem fogott ki jó napot és utolsó lett.

Nagyot ment viszont Medveczky Erika és Farkasdi Ramóna, csak századokkal maradtak le a dobogóról K-2 500 méteren és negyedikek lettek. Ez az eredmény azért igazán figyelemre méltó, mert távolról sem a legjobb formájú magyar duó rajtolt ebben a számban, ugyanez az egység egy héttel ezelőtt csak ötödik tudott lenni a magyar válogatón. A világbajnokságon nem ők rajtolnak majd, vagyis ebben az olimpiai számban éremesélyesként várhatják a magyarok az év legfontosabb versenyét.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók