Mégse

Takács Tamara feltöltődve várja a kihívásokat

Bár az országos bajnokságon kilenc aranyat, ezzel kilenc hét pihenőt lapátolt össze magának Takács Tamara, Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa mégsem élt a két hónapos szünettel, sőt, a szeptembert is inkább aktívan, mozgással töltötte el.

Start
Hír

Feltöltődés!

Ez volt a jelmondata Takács Tamarának a hosszú és izgalmas 2017-es idény után. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa felnőtt világbajnoki aranyéremmel térhetett pihenőre, hiszen ő is tagja volt a racicei világbajnokságon győztes női négyesnek, de egyesben is sikerült szintet lépnie, hiszen a szegedi Világkupán és a plovdivi Európa-bajnokságon is letette névjegyét K-1 500 méteren.

„A pihenőmet aktívan töltöttem el, sok más sportágat kipróbáltam és minden percet maximálisan kihasználtam arra, hogy feltöltődjek. Ebben a kis szünidőben az volt a legjobb, hogy végre jutott időm a számomra nagyon fontos emberekre, a családomra, a keresztfiamra. Tőlük megkaptam az újrakezdéshez a lendületet” – mondta Takács Tamara, aki a felkészülését otthon, Győrben kezdte el.

„Számomra tökéletes csapatban kezdhettem el a felkészülést, hiszen ismét csatlakoztam Borsodi Géza csoportjához. Géza bácsiban maximálisan megbízom, Kati nénivel minden nap egyeztetnek a munkámról, tudom, hogy jó kezekben vagyok, nekem csak az edzések tökéletes végrehajtásával kell törődnöm. A programunkban most még benne van az evezés, de már a futásokat és a kondi edzéseket is megkezdtük” – folytatta a versenyző, aki elárulta: rengeteget tanult a 2017-es szezonban, amely nagy sikereket hozott számára.

„A sikerek nagy része természetesen az edzőmet, Kati nénit illeti – mondta Takács Tamara, aki a szeptember eleji országos bajnokság óta nem találkozott a trénerrel. – Már nagyon várom, hogy Kati nénivel elkezdjük a közös munkát, mindkettőnkre ráfért a kikapcsolódás, de biztosra veszem, hogy már hiányzunk egymásnak. A következő évben szeretnék a teljesítményemen javítani, az ötszáz egyesben elért saját időimet megdönteni. Várom az olimpikonjaink visszatérését, akikkel jó kis versenyeink lesznek majd. Nekem csak pluszt fog adni, hogy Kozák Danuta vagy Csipes Tamara mellé odaállhatok, hiszen olimpiai bajnokok ellen versenyezni mindig hihetetlen jó érzés.”

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat:

 

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.