Szurkolóból lett kommentátor

Televíziósként igyekszik felnőni a nagy elődökhöz Székely Dávid, aki a szegedi világkupán debütál és mostantól állandó kommentátora lesz a kajak-kenunak az M4 Sporton. A fiatal sportriporter már 10 évesen ott izgult a képernyő előtt, amikor Kolonics György és Horváth Csaba 1996-ban olimpia bajnok lett párosban és azóta is figyelemmel kíséri a sportágat, csatornaigazgatóként pedig eddig is mindent megtett azért, hogy a közmédia sportadóján kiemelt helyet kapjon a kajak-kenu.

– Bár az M4 Sporton csak most debütál, mint a sportág kommentátora, de korábban már közvetített kajak-kenut. Mióta számít bennfentesnek?

– Nem gondolom, hogy bennfentes lennék, de valóban nem most kóstolok bele először a kajak-kenuba, sőt, nem is most dolgozom majd először a Maty-éren. 2011-ben a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságról még egy másik sportcsatorna munkatársaként a helyszínről közvetítettem, sőt 2011 és 2013 között az összes gyorsasági világkupának is a kommentátora voltam. Érdekesség, hogy ezalatt a három év alatt végig Hüttner Csaba, a jelenlegi felnőtt szövetségi kapitány ült mellettem szakkommentátorként, szóval nem voltam rossz kezekben.

– Ráadásul a válogatott fiatalabb tagjait is jól ismerheti….

– Néhányukat mindenféleképpen. 2016-ban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség megbízásából angol nyelven közvetítettem a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyét az interneten. Az akkori serdülő, illetve ifi csapat legjobbjai pedig ma már a felnőtt válogatott legfiatalabb tehetségei.

– Ezek voltak az első élményei a kajak-kenuval kapcsolatban?

– Természetesen nem. Már gyerekkorom óta szinte az összes létező közvetítést megnéztem. Szerintem minden sportszerető magyarnak van kedvenc kajak-kenu versenye, amire szívesen emlékszik vissza. Nekem a Kolonics, Horváth páros olimpiai győzelme az, pedig 1996-ban még csak 10 éves voltam.

– Mennyire szurkolhat a magyaroknak kommentátorként egy-egy világversenyen?

– Az természetes, hogy lehet szorítani a magyar versenyzőkért, de azt vallom, hogy szurkolóvá nem válhatunk, egy kommentátor ugyanis nem lehet annyira elfogult. Például, ha valami nem úgy sikerül a mieinknek, ahogy szeretnénk, azt nem szabad elhallgatni. Szerencsére a kajak-kenu esetében egy kicsit könnyebb a dolgunk, mint például egy labdajátéknál. Itt van stopper, van célvonal és nem lehet mondjuk a bíróra fogni a sikertelenséget.

– Több olimpián, atlétikai világbajnokságon és például labdarúgó Európa-bajnokságon is dolgozott már, mennyire mérhető a Maty-ér hangulata ezekhez a világeseményekhez?

– Mindenféle udvariaskodás nélkül mondom, hogy a pálya hangulata ott van a nemzetközi élvonalban. Egészen páratlan az az atmoszféra, amit a szegedi közönség teremteni tud, talán még az olimpiai kajak-kenu versenyeken sincs annyi szurkoló és olyan kiváló hangulat, mint a magyarországi nemzetközi eseményeken. Éppen ezért  nagyon várom a következő évet, hogy beépüljön az osztósziget a Maty-éren és így a pálya túloldalára kerüljenek a televíziós kamerák.

Nagyon jó lesz megmutatni a világnak, hogy hogyan buzdítja 10-15 ezer ember a versenyzőket az utolsó 150 méteren.

– Mennyi megjelenési lehetőséget kap a kajak-kenu sportág a következő években az M4 Sporton?

– A csatorna küldetése, hogy az olimpiai sikersportágak hazai és nemzetközi eseményeiről beszámoljon, így természetesen jár a kiemelt figyelem a kajak-kenunak. Idén a világkupán kívül élőben közvetítjük majd a gyorsasági válogatókat, az Európa-bajnokságot és természetesen utazom a csapattal a portugáliai világbajnokságra is.

– Valamint gondolom személy szerint Ön és a csatorna is készül a jövő évi hazai rendezésű világbajnokságra….

– Olyannyira, hogy a világbajnokságot szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel szerintem példásan hamar, már hónapokkal ezelőtt megkezdtük az egyeztetéseket és ezeken a találkozókon nemcsak az idei versenyek kerültek szóba, hanem természetesen a 2019-es szegedi kvalifikációs vb is. A 2011-es kajak-kenu világbajnokság televíziós közvetítése nemzetközi sztenderd lett, azon dolgozunk, hogy a jövő évi közvetítés is évekre etalon legyen.

– Milyen eredményekre számít a tokiói olimpiáig kajak-kenuban?

– Sok jó eredményt várok az eddig is sikert-sikerre halmozó női kajakosoktól. Nagyon izgalmas, hogy a visszatérő klasszisok tudják-e azon a szinten folytatni, ahol korábban tartottak. Tavaly a sok hiányzó miatt Hüttner Csabának komoly fejtörést okozhatott, hogy kik fognak beülni a négyesbe, szerintem idén már most azon gondolkodik, hogy kit hagyjon ki. Érdekes kérdésnek tartom azt is, hogy a női kenu hogyan fog beépülni a klasszikus olimpiai számok közé. Valamint bízom benne, hogy férfi kajakban és kenuban tud majd előrelépni a magyar válogatott. Biztos vagyok abban, hogy sok emlékezetes pillanat vár ránk idén is, jövőre is és a tokiói olimpia gyorsasági regattáján is. A magam részéről annyit megígérhetek, hogy

kommentátorként nemcsak a nagy elődökhöz igyekszem majd felnőni, hanem a magyar kajak-kenu sport erejéhez, hagyományaihoz és sikerességéhez is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók