Született edző

A kajak-kenusok a KSI SE szakemberét, Gintl Andreát választották az év legjobb utánpótlásedzőjének. Tavaly is rá esett a választás, és a versenyzőinek a 2017-es eredményeit látva most sem részesülhetett volna más az elismerésben. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint versenyzői tapasztalata is segíti munkájában a trénert, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány pedig a hatékony kommunikációs képességét tartja Gintl Andrea egyik fegyverének.

A júliusi ifjúsági világbajnokság utolsó napján, Pitestiben, Gazsó Dorka Alida nagyszerű versenyzéssel nyert aranyérmet. Majd másfél hajót vert a második helyezett fehérorosz ellenfelére. Nem sokkal később, a leány kajak kettősök versenyében, a Bakó Olga, Biben Karina páros még Gazsónál is jobban elverte a mezőnyt. Örömük érthető volt, de a KSI SE kiváló edzője, Gintl Andrea elégedettsége még inkább. Mind a három leány az ő tanítványa. A versenyzők nagyszerű 2017-es teljesítménye pedig nem választható el a mester személyétől.

Az év végén Gintl Andreát, választották a legjobb magyar utánpótlás-edzőnek. És már nem először.

„Andrea páratlan sikereihez mindenképpen hozzájárul az, hogy tapasztalt versenyző volt maga is, és arra edzőként mindig kiválóan támaszkodott” – jellemzi a kiváló szakembert egykori csapattársa, Dónusz Éva, aki ma utánpótlás-kapitányként ismét „egy hajóban evez” Gintl Andreával. Az egységek összeállításában, az edzésprogramok egyeztetésében ugyanúgy számítanak egymás véleményére, mint régen. – „A szakmáját szenvedéllyel végző, következetes emberről van szó, aki az edzéseken kívül is figyel a tanítványaira. Versenyzőkorában is ügyelt minden részletre, gyűjtötte a tapasztalatokat, hogy fejlődhessen.”

Gintl Andrea azonban nemcsak figyelmes, de maximalista is. Ezt ő maga is elismeri, ahogy azt sem titkolja, néha-néha azért ő is felemeli a hangját az edzések alatt. De miután a versenyzőire nemcsak sportolóként, de emberként is tekint, mindig megtalálja velük a kellő hangnemet.

Ezt erősíti meg a felnőttválogatott szövetségi kapitányának, Hüttner Csabának a véleménye is:
„Rendkívül jól összetartja a csapatát, hatékonyan kommunikál a versenyzőivel, akikért minden helyzetben kiáll. Mindig következetes, jobban kezeli a problémás helyzeteket, mint férfi kollégái. Teljesen megérdemelten kapta idén is az év utánpótlás-edzője díjat, mert ez olyan szakma, amelyikre születni kell, nem lehet iskolapadban megtanulni. Ő pedig erre született.”

A kapitány szerint a KSI kiváló edzője nemcsak a versenyzőivel, de önmagával szemben is szigorú. Soha nem elégszik meg azzal, amit tud, folyamatosan képzi magát, ami a jövendő sikereinek is záloga.

Ha valaki a Bakó, Biben párost látja versenyezni, könnyen gondolhatja, egymásnak teremtették őket. Pedig ez nem így van. Még maga az edző sem volt biztos a választásában, amikor őket egy hajóba ültette.

„Olyan eltérő mozdulatokkal eveztek, hogy nem sok esélyt láttam arra, hogy összecsiszolódjanak. Aztán az évek kemény munkája meghozta eredményét, és ma már teljes az összhang közöttük – beszél nagy szeretettel tanítványairól. – Mentálisan is nagyon szoros lett köztük a kapcsolat, amikor hajszállal győznek valaki előtt, ez a kémia segíti őket túl a nehéz pillanatokon. Nagyon szeretném, ha a lányok  jövőre megismételnék az idei nagyszerű eredményeiket, s abban is bízom, hogy Dorka bekerülhet egy négyes hajóba. Egyéniben már most kiemelkedően jó versenyző, szerintem a csapatnak is sokat tudna segíteni.”

Gintl Andrea szerint azonban a sikereinek nem csak az elvégzett munka, a lelkesedés és a szakértelem a fontos eleme. A bizalom az, ami nélkül nem tudna a lányokkal ekkora összhangban dolgozni. S ezt nemcsak a versenyzőivel való kapcsolatában, de a csapaton belül is fontosnak tartja. Úgy gondolja, a lányok azon túl, hogy edzőtársak, barátnők is. Ahogy ő sem egyszerű kajakosokként tekint rájuk, hiszen sokkal többet jelentenek neki. Tanítványok ők, a szó legszebb értelmében.

forrás: utanpotlassport.hu

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók