Szétlövést ért a Kárász, Kozák páros űrideje

A hétvégi, második világbajnoki válogató egyik fénypontjának számító versenyében, női K-2 500 méteren a frissen összeült Kárász Anna, Kozák Danuta páros hatalmas fölénnyel nyert Szolnokon, így ebben a számban szétlövés dönt. Összefoglaló a vasárnapi történésekről.

A hétvége egyik legizgalmasabb versenyét és párosát a Kárász Anna, Kozák Danuta egység szolgáltatta, amely az első válogató győztesének, Medveczky Erikának és Csipes Tamarának méltó kihívója lett. Olyannyira méltó, hogy nagyon nagy fölénnyel, egészen fantasztikus, 1 perc 36,541 mp-es űridővel győzött Szolnokon.

„Nem gondoltam, hogy ilyen jó időt megyünk – kezdte Kozák Danuta. – Túl sokat nem edzettünk együtt, az indításokat lehetne még csiszolni, a lábmunkánk nem állt még össze. Van egy nagyon jó új-zélandi páros, de

a mienk fel tudná venni vele a versenyt a vébén.

Az egyes és a páros között nagyon rövid az idő, de még a vb-sorsolástól is sok függ, egyelőre nem tudom, hogy milyen számokban indulok Portugáliában.”

Az, hogy melyik páros indulhat majd a vébén, hétfőn 14 órakor derül ki, amikor szétlövést rendeznek közöttük Szolnokon.

Férfi kajak egyes 500-on az első válogató győztese, Kopasz Bálint nem indult el, és ki is jelentette, hogy az idén már nem versenyez ebben a számban, így pedig Nádas Bence két csapattársát, Tótka Sándort és Kuli Istvánt is megverve győzött, és harcolta ki várhatóan a vb-indulást.

„Éreztem, hogy jó formában vagyok, és nagyon élveztem a versenyzést. Jó volt, hogy a középfutamban nem kellett kihajtanom magam. Remélem, hogy én képviselhetem majd a magyar színeket a vébén, ahol csak ebben az egy számban indulnék, így mentálisan és fizikálisan is csak erre kellene koncentrálnom” – mondta Nádas Bence.

Egy másik olimpiai számban, női kenu 500 párosban szinte csak U23-as egységek voltak a mezőnyben a toronymagas esélyes Balla Virág, Takács Kincső kettősön kívül, így nem csoda, hogy az Európa-bajnok magyar egység a második válogatót is simán behúzta.

„Szerencsénk van, mert klubunkban férfi kenusokkal tudunk készülni, akik egyesben körülbelül olyan gyorsak, mint a párosunk, így megfelelően fel tudunk készülni a világbajnokságra. Az egyes új kihívás lesz a vébén, de a párost jobban várom, szeretnénk dobogósok lenni Portugáliában” – mondta Balla Virág, aki 200 párosban is nyert Takács Kincsővel a második válogatón.

A férfi kenusok 500 egyesében Kiss Balázzsal nagy csatát vívva a második válogatót is megnyerte Fekete Ádám, így elvileg ő indulhatna a vébén. A párosok 500-as versenyében azonban Hajdu Jonatánnal is győzött Szolnokon, és várhatóan 200-on és 500-on is ők képviselik a magyar színeket, egyesben pedig lemond az indulás jogáról Fekete Ádám (vélhetően Kiss Balázs javára).

„Az egyesre nem tudtam úgy ráhangolódni, mint az első válogatón, csak az volt a pozitívum, hogy megnyertem. Sokat beszélgettünk arról, hogy az egyest vagy a párost válasszam a vébén, mert ütköznek egymással a vb-programban, de inkább a párosra koncentrálunk. Mindkét távon fel szeretnék állni a dobogóra Portugáliában” – mondta Fekete Ádám. A második válogatót C-1 200-on Korisánszky Dávid nyerte, az elsőn Hajdu Jonatán győzött, aki azonban az említett két páros szám miatt várhatóan egyesben nem indul a vb-n, így ott elmarad a szétlövés.

A Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros megpróbálhatja megvédeni tavaly megszerzett világbajnoki címét, ugyanis a második válogatót is megnyerte 200 méteren, pedig olyan ellenfelei voltak, mint a Medveczky Erika, Csipes Tamara és a Douchev-Janics Natasa, Lucz Dóra kettős.

Balaska Márk és Birkás Balázs ugyancsak vb-címvédőként utazhat Portugáliába, ugyanis a második válogatón sem akadt legyőzőjük K-2 200-on. „Az elején még egy kicsit csiszolunk, és akkor teljes lesz a pálya. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e a címvédésre, de ígérem, hogy ezen leszünk” – mondta Balaska Márk.

Társa, Birkás Balázs nem sokkal később Csizmadia Kolos ellen ismét rajthoz állt 200 egyesben, hiszen az első válogatót ő, a másodikat pedig Csizmadia nyerte, a szétlövésben azonban Birkás magabiztosan győzött, így ő képviseli hazánkat ebben a számban is a világbajnokságon.

A nap végén, az 5000 méteres döntőkben egy versenyszámot leszámítva mindenhol más eredmény született, mint az első válogatón, kenu egyesben Szegeden Kiss Tamás, Szolnokon Koleszár Zoltán nyert, kajak egyesben a férfiaknál előbb Varga Ádám, majd Noé Bálint győzött, míg a nőknél Takács Tamara korábbi sikere után vasárnap Bodonyi Dóra örülhetett. Itt később születik döntés arról, hogy ki kerül be a magyar válogatott keretébe, amelyet az érintett versenyzőkkel, edzőkkel és a szakmai bizottsággal egyeztetve várhatóan bő egy hét múlva hirdet ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Addig nem vehető hivatalosnak egyetlen versenyző világbajnoki indulása sem. Női kenuban nem történt meglepetés, Lakatos Zsanett az első válogatót követően a második válogatót is megnyerte, ezzel biztossá vált, hogy 5000 méteren ő képviseli a magyar színeket a világbajnokságon.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók