Szétkarcolt karral is állja a sarat

Boros Adrián négy helyet lépett előre a három napos Dusi maraton második szakaszán, így maratoni világbajnokunk összesítésben a 16. helyről várja a szombati utolsó felvonást. A futás során eltévedt, de a zúgókat jól abszolválta. Olvassuk hát a második napi beszámolóját!

Dusi 2017
Hír

„Kicsit nehézkesen írok most, mert érdekes napon vagyok túl. Nagyon fáj a kezem és össze-vissza van karcolva tüskék, ágak, bokrok által. A mai nap nagyon jól indult, az első öt-tíz kilométeren megfogtam öt embert és másik két ember is száz méteren belül volt, de a második futószakasznál futásban ők gyorsabbak voltak és nem tudtam követni senkit. Ennek az lett a vége, hogy eltévedtem. Bár ismertem az utat, de ahol a múlt évben futottunk ezen a szakaszon, oda egy kerítés épült, és fogalmam sem volt arról, hogy valójában hol is vagyok. Aki olvassa a cikket vagy nézi a videókat ne úgy képzelje el, hogy egy kijelölt futószakaszon futunk. Több lehetőség közül választhatunk és ilyenkor nagyon egyszerűen el lehet tévedni. Ezen a részen egy hegyen mentünk át, fáradt voltam és valószínű, hogy nem figyeltem eléggé. A végén természetesen kikavarodtam valahogy bokrokon, fákon keresztül, de össze-vissza karcoltak, ez nem volt egyszerű. Ez lelkileg egy kicsit megtört és a három legnagyobb zúgóra egyedül kellett rámennem, amit idén a vízállás miatt nem tudtam előzetesen gyakorolni, de ezeken hamar és sikeresen átmentem. Ekkor már fáradt voltam, szomjas és éhes, utolért két srác, akikkel együtt indultam, majd később egy négy fős csoport is. Amikor végre elértünk ahhoz a szakaszhoz, ahol italt, étket és zselét kaptam, össze is szedtem magam és elkezdtem felépíteni elölről azt, amit elveszítettem. Az én stílusomhoz fekvő tónál két ember kivételével sikerült ledobnom a nagy csoportból mindenkit, és behozni még pár embert. Így most a tizenhatodik helyen állok, és nagyon várom az utolsó napot. Egyelőre nem tudom, hogy mire számítsak, holnap dől el, hogy megnyitják-e a csapokat a harmadik napra, ami egy kis vizet adhat a folyóba. Ez pedig jó lenne nekem.”

Először rendez SUP-vébét az ICF

Az idén először a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) is rendez SUP-világbajnokságot közvetlenül a kajak-kenu világbajnokság után, ugyancsak Portugáliában.

SUP
Hír

Az ICF tavaly vette fel szakágai közé a deszkán evezést, és az idén az augusztus 22. és 26. között a portugáliai Montemor-o-Velhóban tartandó gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot követően, augusztus 30. és szeptember 2. között a szintén portugáliai Esposendében rendezi meg a SUP-vébét.

Az MKKSZ részt kíván venni az ICF világbajnokságán, amelyre válogató verseny kerül majd kiírásra, ennek időpontjáról és helyszínéről rövidesen döntés születik, így biztosan lesz magyar csapat a portugáliai eseményen.

Hazánkban a Magyar Kajak-kenu Szövetség égisze alatt tavaly májusban a sárkányhajós évadnyitó versenyen mutatkozott be a sportág. Ez annyira jól sikerült, hogy a május végi szegedi gyorsasági kajak-kenu világkupán is helyett kapott az új szakág. Akkor 200 méteres versenytávon próbálhatták ki magukat az állva evezők a maty-éri pályán három kategóriában, nyolc-nyolc fős mezőnnyel. Az év eleji sikereken felbuzdulva a csepeli SUP kupát még két SUP kupa követte, június 10-én Sukorón és szeptember 2-án Nőtincsen. Átlagban 30 versenyző állt rajthoz női és férfi kategóriában.

Szabadidős tevékenységként túrákon, fesztiválokon pedig több százan űzik már hazánkban az egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot.

Feltöltődött a hegyekben Kopasz Bálint

Remekül érezte magát, csak túl kevés ideig tartott Kopasz Bálint számára a Ramsauba szervezett sífutó-edzőtábor, amelyen Lucz Dórával együtt vett részt a múlt héten.

Téli alapozás
Hír

Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnok kajakosunk a Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával hat napot töltött kint Ausztriában magaslati edzőtáborban, ahol délelőttönként sífutott, délután pedig úszott vagy kondizott.

„Életemben először sífutottam. Szerettem volna megtanulni a skate-ingezést is, de arra nem volt elég az idő – kezdte 20 éves tehetségünk. – Az első nap kaptam egy kétórás oktatást, az alapokat megtanultam, utána már egyedül mentem. Délelőttönként 15 kilométert sífutottam, ez mintegy másfél órás edzés volt. Nagyon élveztem, mert a mozgás hasonló, mint a kajakban, a lábunkat is használni kell, a vállunk is komoly terhelést kap, volt is izomlázam.”

A post shared by Bálint Kopasz (@balintkopasz) on

Kopasz Bálint szívesen maradt volna még, mert egyrészt nagyon jót tett neki a másfajta edzés, másrészt szerette azt a környezetet is. „Jó volt egy kis változatosság, az itthoni monoton úszás, futás, kondi, heti egy ergométert felváltotta egy másfajta edzésmódszer egy gyönyörű környezetben. Jó volt friss levegőt szívni, én egyébként is szeretem a hegyek közelségét. A következő téli felkészülésbe is szeretnénk beiktatni egy hasonló edzőtábort, de akkor már három hétre mennénk, mert most is nagyon feltöltődve jöttem haza.”

Kopasz Bálint elmondása szerint remek formában van, az eddigi téli felkészülése nagyon jól halad, az állóképességével sincs probléma. Hat hétig még itthon készül, március 3-án pedig utazik Sevillába, ahol négy hétig tart majd a melegégövi edzőtábor.