Szétkarcolt karral is állja a sarat

Boros Adrián négy helyet lépett előre a három napos Dusi maraton második szakaszán, így maratoni világbajnokunk összesítésben a 16. helyről várja a szombati utolsó felvonást. A futás során eltévedt, de a zúgókat jól abszolválta. Olvassuk hát a második napi beszámolóját!

Dusi 2017
Hír

„Kicsit nehézkesen írok most, mert érdekes napon vagyok túl. Nagyon fáj a kezem és össze-vissza van karcolva tüskék, ágak, bokrok által. A mai nap nagyon jól indult, az első öt-tíz kilométeren megfogtam öt embert és másik két ember is száz méteren belül volt, de a második futószakasznál futásban ők gyorsabbak voltak és nem tudtam követni senkit. Ennek az lett a vége, hogy eltévedtem. Bár ismertem az utat, de ahol a múlt évben futottunk ezen a szakaszon, oda egy kerítés épült, és fogalmam sem volt arról, hogy valójában hol is vagyok. Aki olvassa a cikket vagy nézi a videókat ne úgy képzelje el, hogy egy kijelölt futószakaszon futunk. Több lehetőség közül választhatunk és ilyenkor nagyon egyszerűen el lehet tévedni. Ezen a részen egy hegyen mentünk át, fáradt voltam és valószínű, hogy nem figyeltem eléggé. A végén természetesen kikavarodtam valahogy bokrokon, fákon keresztül, de össze-vissza karcoltak, ez nem volt egyszerű. Ez lelkileg egy kicsit megtört és a három legnagyobb zúgóra egyedül kellett rámennem, amit idén a vízállás miatt nem tudtam előzetesen gyakorolni, de ezeken hamar és sikeresen átmentem. Ekkor már fáradt voltam, szomjas és éhes, utolért két srác, akikkel együtt indultam, majd később egy négy fős csoport is. Amikor végre elértünk ahhoz a szakaszhoz, ahol italt, étket és zselét kaptam, össze is szedtem magam és elkezdtem felépíteni elölről azt, amit elveszítettem. Az én stílusomhoz fekvő tónál két ember kivételével sikerült ledobnom a nagy csoportból mindenkit, és behozni még pár embert. Így most a tizenhatodik helyen állok, és nagyon várom az utolsó napot. Egyelőre nem tudom, hogy mire számítsak, holnap dől el, hogy megnyitják-e a csapokat a harmadik napra, ami egy kis vizet adhat a folyóba. Ez pedig jó lenne nekem.”

Kihívás, kaland, Hongkong

Vasárnap ismét vízre száll Boros Adrián. Kiváló maratonistánk ezúttal a surfski, vagyis a tengeri kajak világbajnokságon rajtol Hongkongban.

Hír

Új kihívás, új kaland előtt Boros Adrián a tolnaiak maratoni világbajnok kajakosa. Barina József tanítványa vasárnap a hongkongi tengeri kajak világbajnokságon rajtol. Adrián már a helyszínen edz, szokja a körülményeket és a nagy hullámokat.

“A helyszín tökéletes, csak a hullámok változnak napról napra, vannak kisebb, nagyobb és óriási hullámok is, amellyekkel meg kell barátkoznom. Egész sokat gyakoroltam már, kezdek belerázódni, de azért a nagy eredményhez hiányzik úgy húsz évnyi rutin a tengeren. Itt a többség erre a szakágra specializálódott. Az egyik nap sikerült vízre szállnom Oscar Chalupskyval, ő a Nelo egyik embere, aki rengeteg hasznos tanácsot adott, de öt perc alatt nem lehet átültetni a gyakorlatba ezeket az infókat, érezni kell nagyon, hogy miként kell a hullámok között jól haladni. Ez a verseny tulajdonképpen a hullámlovaglásról szól, csakhogy a hullámok nem egy irányból jönnek, mint ahogy azt a Dunán megszoktuk, hanem mindenfelől. Na, ezeket a hullámokat kellene úgy összekötni, hogy a legjobb eredmény süljön ki belőle” – mondta Boros Adrián, aki elmondta: ez az a szakág, amelyben nem számít, hogy hány éves vagy. Akár hatvan évesen is te lehetsz az, aki a legjobban érzi ezt a műfajt.

 

 

Edzői konzultáció már Tokió jegyében

Október végén Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén járt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A szakemberek szerdán az olimpiai terepszemlén látottakat osztották meg a szakma képviselőivel, edzőkkel, egyesületi vezetőkkel.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tájékoztatta a szakmát Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a 2020-as olimpia előkészületeiről. Október végén egy kisebb magyar delegáció járt Japánban, ahol szakembereink az olimpiai pálya mellett feltérképezték a szállás és edzéslehetőségeket is a Szigetországban.

“Az edzőket ma tájékoztattuk a Japánban tapasztaltakról, arról, hogy milyen benyomásaink vannak az olimpiai pályáról és a körülményekről. A pályánál a hullámzás kulcsfontosságú kérdés, a japán szervezők most azon dolgoznak, hogy miként oldják meg a hullám elvezetést a betonfalak között, hogyan létesítsenek hullámfogókat, illetve hullámtörőket a pályán. A szakmát a két preferált szállodáról is tájékoztattuk, valamint megmutattuk azt a helyszínt is, amely jó edzőtáborozási lehetőséget jelenthet a magyar csapat számára – mondta Hüttner Csaba.

A szerdai megbeszéléséne 12 szakember volt jelen, többen is megfordultak már Ázsiában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, így Hüttner Csaba arra volt kíváncsi nekik milyen tapasztalataik vannak az akklimatizációval kapcsolatban. Tóth László 2003-ban ott volt Japánban az ifjúsági világbajnokságon, amelyen kiváló eredményeket könyvelhettek el versenyzőink.

“Mi csak az utolsó pillanatban érkeztünk meg a versenyhelyszínre, itthon készültünk az eseményre, de úgy tapasztaltuk, hogy a versenyzők számára két-három nap elegendő volt az akklimatizálódásra. Nehézséget a magas páratartalom és az erős hullámzás jelentett, de fiataljaink, akik közül többen a Dunán nőttek fel így is helyt tudtak állni. Nyilván egy olimpiai felkészülés egészen más előkészületet igényel, így a vezetőség tervei szerint jövőre két csapat is elutazik Japánba, hogy tesztelje az átállás nehézségeit, felmérje, milyen kényelmetlenségekkel jár a hosszú utazás. Ami még kulcsfontosságú lesz majd, hogy milyen ételeket tudnak enni versenyzőink a szigetországban, bár ahogy hallottuk, nem csak az ázsiai, de az európai konyha ízvilágából is választhatnak a sportolók” – tette hozzá Tóth László.