Szétkarcolt karral is állja a sarat

Boros Adrián négy helyet lépett előre a három napos Dusi maraton második szakaszán, így maratoni világbajnokunk összesítésben a 16. helyről várja a szombati utolsó felvonást. A futás során eltévedt, de a zúgókat jól abszolválta. Olvassuk hát a második napi beszámolóját!

Dusi 2017
Hír

„Kicsit nehézkesen írok most, mert érdekes napon vagyok túl. Nagyon fáj a kezem és össze-vissza van karcolva tüskék, ágak, bokrok által. A mai nap nagyon jól indult, az első öt-tíz kilométeren megfogtam öt embert és másik két ember is száz méteren belül volt, de a második futószakasznál futásban ők gyorsabbak voltak és nem tudtam követni senkit. Ennek az lett a vége, hogy eltévedtem. Bár ismertem az utat, de ahol a múlt évben futottunk ezen a szakaszon, oda egy kerítés épült, és fogalmam sem volt arról, hogy valójában hol is vagyok. Aki olvassa a cikket vagy nézi a videókat ne úgy képzelje el, hogy egy kijelölt futószakaszon futunk. Több lehetőség közül választhatunk és ilyenkor nagyon egyszerűen el lehet tévedni. Ezen a részen egy hegyen mentünk át, fáradt voltam és valószínű, hogy nem figyeltem eléggé. A végén természetesen kikavarodtam valahogy bokrokon, fákon keresztül, de össze-vissza karcoltak, ez nem volt egyszerű. Ez lelkileg egy kicsit megtört és a három legnagyobb zúgóra egyedül kellett rámennem, amit idén a vízállás miatt nem tudtam előzetesen gyakorolni, de ezeken hamar és sikeresen átmentem. Ekkor már fáradt voltam, szomjas és éhes, utolért két srác, akikkel együtt indultam, majd később egy négy fős csoport is. Amikor végre elértünk ahhoz a szakaszhoz, ahol italt, étket és zselét kaptam, össze is szedtem magam és elkezdtem felépíteni elölről azt, amit elveszítettem. Az én stílusomhoz fekvő tónál két ember kivételével sikerült ledobnom a nagy csoportból mindenkit, és behozni még pár embert. Így most a tizenhatodik helyen állok, és nagyon várom az utolsó napot. Egyelőre nem tudom, hogy mire számítsak, holnap dől el, hogy megnyitják-e a csapokat a harmadik napra, ami egy kis vizet adhat a folyóba. Ez pedig jó lenne nekem.”

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.