Szegeden az Eb és a vb a tét

Hétvégén válogató!

Ismét nagy lesz a nyüzsgés a szegedi Maty-éren. Péntektől vasárnapig a júliusi plovdivi Európa-bajnokság, valamint az augusztusi racicei világbajnokság indulási jogáért válogatóznak versenyzőink. A nemzetközi versenyprogram változása miatt új számok kerülnek fókuszba.

Élesedik a szezon, következnek az igazi tétre menő összecsapások!

A május eleji rangsoroló és a május végi Világkupa után ugyanis ismét vízre száll a felnőtt mezőny a Maty-éren, péntektől vasárnapig már a plovdivi Európa-bajnokság, valamint a racicei világbajnokság indulási jogáért küzdenek meg kajakosaink és kenusaink.

„Ez a verseny az első lépcsőfokot jelenti a racicei világbajnokság felé, ugyanakkor a hétvége győztesei megváltják helyüket a plovdivi Európa-bajnokságra. Bár a második válogató egy héttel a kontinensviadal rajtja előtt lesz, a júliusi szolnoki válogató eredményei már csak a csapathajók szempontjából befolyásolják a plovdivi Európa-bajnokságon való indulást – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki a négyesek tekintetében a két válogató egyes és páros eredményei alapján jelöli ki a Plovdivba utazó egységeket.

„Fontos lesz az eredményesség, de ugyanolyan fontos a csapathajós alkalmasság is, hiszen posztokra válogatok, és mindenképpen szeretném, ha a legjobb négyes állhatna rajthoz az Európa-bajnokságon. A négyesek tekintetében egy jó Eb-szereplés le is zárhatja a válogatást, ellenkező esetben azonban új egységet jelölök ki” – mondta a kapitány, aki hozzátette: a nevezések alapján jól látszik, hogy a férfi kajakosoknál az 500 méter került fókuszba, mert egyesben öt, párosban három előfutamot is rendeznek ezen a távon.

A hétvége érdekessége, hogy ezúttal 7-es döntők lesznek, elkerülendő az időjárásból fakadó pályaelőnyöket.

„Az elő- és középfutamoknál is hét pályán állhatnak rajthoz versenyzőink, a két szélső pályát, amelyeket a szél támogathat, kiiktatjuk a versenyből – tette hozzá a kapitány, aki arról is beszélt: az idény fő versenye természetesen az augusztus 24. és 27. között megrendezésre kerülő racicei világbajnokság lesz.

„Az Európa-bajnokság csak egy felkészülési állomás a válogatott számára, hiszen a szolnoki válogató után úgymond lendületből utaznak versenyzőink Bulgáriába. A csapat nyilván jó állapotban lesz, de sokkal fontosabb, hogy a világbajnoki felkészülés legyen zökkenőmentes és csúcsformában érkezzen a csapat Racicébe.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók