Száztíz százalékot ígérnek

Az éremszerzést tűzte ki célul Csay Renáta, aki egyesben és Bara Alexandrával párosban is elindul a dél-afrikai, maratoni kajak-kenu világbajnokságon Dél-Afrikában. Boros Adrián és Solti László párosa száztíz százalékot ígér, míg Kulifai Tamás nem hagyja, hogy kárba vesszen az idei felkészülése.

Hír

A Győr tizennyolcszoros világbajnok kajakozója az Európa-bajnokság után nem sokat pihent, minőségi munkát igyekezett elvégezni a most hétvégi dél-afrikai világbajnokságra.

„Az edzéseredmények és az idők alapján úgy érzem, jó formában vagyok, de nem kiabálnék el semmit. Meglátjuk, hogy ezt sikerül-e átmenteni a versenyre” – mondta a rekordvilágbajnok, majd hozzátette: szerencsére sérülés sem hátráltatta a párosukat.

Csay Renáta elmondta, Bara Alexandrával hosszú edzőtáborozáson van túl.

“Többet gyakoroltuk a párost, mint az Eb előtt. Az utolsó finomításokat is elvégeztük. Bátran kijelenthetem, hogy egyesben és párosban is a dobogós hely megszerzése a cél” – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában.

Százszázalékos teljesítményre törekszik Solti László, aki ismét Boros Adriánnal párosban indul majd. A 2015-ben Győrben világbajnok kajakozó nem szeretett volna a jelenlegi formájáról beszélni, még az esélylatolgatásba sem ment bele, egyet azonban biztosra vett.

„Száz vagy akár száztíz százalékot hozunk ki magunkból, az eredmény pedig már nem tőlünk függ” – fogalmazott.

Solti László szerint a címvédő Hank McGregoréknak nagy előnyt jelenthet a hazai pálya, ahogy nekik is az volt győri helyszín a 2015-ös vb-n.

“A család, az ismerősök és a hazai szurkolók nagy motivációt adhatnak nekik. Még nem voltam ott, de szerencsére Adrián többször is, így ő ismeri a terepet” – fogalmazott. Solti László az elmúlt három hetet a tolnai edzőközpontban töltötte. A vb-n ismét erős mezőnyre számít, és külön kiemelte a másik magyar egységet, Györgyjakab Máté és Kulifai Tamás párosát, amely szerinte az utóbbi idők egyik legjobbja.

Kulifai Tamás a gyorsasági szakágban olimpiai és világbajnoki ezüstérmet nyert, az idén azonban nem sikerült kvalifikálnia magát a racicei világbajnokságra, ezért döntött úgy, hogy rajthoz áll a maratoni válogatón.

„Ifjúsági koromban szerettem maratonizni, de már hat éve nem indultam ilyen versenyen – mondta Kulifai Tamás a kajakkenusport.hu-nak. – Az idei síkvízi szezon sajnos számomra nem alakult a legjobban, lemaradtam a világbajnokságról, viszont ott álltam jó formában, hiszen idén rengeteg munkát végeztünk el Ramival, és úgy éreztem, nem hagyhatom, hogy kárba vesszen ez a munka. Ezért találtam ki, hogy próba szerencse alapon elindulok Mátéval a válogatón. Egyszer ültünk össze egy negyed órára és elég jól működött az egység. Igazából nem nagyon végeztünk speciális maratoni edzéseket, mert fontos volt a síkvízi országos bajnokság mindkettőnknek, és arra kellett készülni. Az ob jól sikerült, két aranyat nyertem olimpiai számban, és Mátéval ötszáz párosban is rajthoz álltunk, amelyen a negyedikek lettünk. Szerintem ez egész jó eredmény. Tehát a forma elvileg jó, hogy ez mire lesz elég még nem tudjuk, mert nem ismerjük a mezőnyt, nincs még sok rutinunk maratonin a felnőtt mezőnyben. Szeretnénk hiba nélkül versenyezni és az élbolyban küzdeni. Kíváncsi vagyok, hogy síkvizes versenyzőként, síkvizes felkészüléssel hogyan tudunk helyt állni.”

Feltöltődött a hegyekben Kopasz Bálint

Remekül érezte magát, csak túl kevés ideig tartott Kopasz Bálint számára a Ramsauba szervezett sífutó-edzőtábor, amelyen Lucz Dórával együtt vett részt a múlt héten.

Téli alapozás
Hír

Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnok kajakosunk a Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával hat napot töltött kint Ausztriában magaslati edzőtáborban, ahol délelőttönként sífutott, délután pedig úszott vagy kondizott.

„Életemben először sífutottam. Szerettem volna megtanulni a skate-ingezést is, de arra nem volt elég az idő – kezdte 20 éves tehetségünk. – Az első nap kaptam egy kétórás oktatást, az alapokat megtanultam, utána már egyedül mentem. Délelőttönként 15 kilométert sífutottam, ez mintegy másfél órás edzés volt. Nagyon élveztem, mert a mozgás hasonló, mint a kajakban, a lábunkat is használni kell, a vállunk is komoly terhelést kap, volt is izomlázam.”

A post shared by Bálint Kopasz (@balintkopasz) on

Kopasz Bálint szívesen maradt volna még, mert egyrészt nagyon jót tett neki a másfajta edzés, másrészt szerette azt a környezetet is. „Jó volt egy kis változatosság, az itthoni monoton úszás, futás, kondi, heti egy ergométert felváltotta egy másfajta edzésmódszer egy gyönyörű környezetben. Jó volt friss levegőt szívni, én egyébként is szeretem a hegyek közelségét. A következő téli felkészülésbe is szeretnénk beiktatni egy hasonló edzőtábort, de akkor már három hétre mennénk, mert most is nagyon feltöltődve jöttem haza.”

Kopasz Bálint elmondása szerint remek formában van, az eddigi téli felkészülése nagyon jól halad, az állóképességével sincs probléma. Hat hétig még itthon készül, március 3-án pedig utazik Sevillába, ahol négy hétig tart majd a melegégövi edzőtábor.

Új kezekben a kajak-kenu utánpótlása

Az egy év után saját kérésére távozó Dónusz Éva helyett a több ifjúsági világbajnokot kinevelt Makrai Csaba lesz az utánpótlás szövetségi kapitány - döntött a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége. Az olimpia bajnok nem szakad el a sportágtól, hanem továbbra is részt vesz az MKKSZ utánpótlás programjaiban.

Hír

Dónusz Éva a hétvégén arról tájékoztatta a szövetség vezetését, hogy úgy érzi nem tud maradéktalanul megfelelni a saját maga által támasztott elvárásoknak sem a munkájában, sem családanyaként, a magánéletében, ezért kérte, hogy mentsék fel, mint szövetségi kapitányt.

„Éva révén a kajak-kenu utánpótlása egy fantasztikus személyiséget kapott az elmúlt egy évben – kezdte Doma Gergő, a szövetség szakmai igazgatója. – Nagy alázattal állt a munkához, hatalmas energiabefektetéssel dolgozott. Minden gyereknek megtanulta a nevét, az eredményeit és megfelelően is képviselte őket, mindenben kiállt mellettük. Amellett, hogy sok gyereknek második anyukája volt, komoly szakmai koncepció és elképzelés is volt a fejében. Sokat veszítettünk azzal, hogy nem tudja már betölteni a posztot, de természetesen elfogadjuk a döntését.”

Schmidt Gábor elnök, egyetértésben a szakmai igazgatóval, valamint Hüttner Csaba és Weisz Róbert szövetségi kapitányokkal, azt a javaslatot terjesztette hétfőn az elnökség elé, hogy a zökkenőmentes munka érdekében a tesület ne írjon ki pályázatot, hanem már a folyó elnökségi ülésen döntsön és jelöljön ki egy új személyt a feladat ellátására.

” Azért javasoltuk az elnökség számára, hogy pályázat nélkül, viszonylag gyorsan válasszon utánpótlás kapitányt, mert közeledik a versenyszezon, melynek az első és igen fontos eseménye lesz már kora tavasszal az Ifjúsági Olimpiára szóló válogatás és áprilisban a kvótaszerzés, ezt pedig már az új kapitánynak kell koordinálnia” – tette hozzá a szakmai igazgató.

Dónusz Éva nem hagyja el teljesen a szövetséget, segíteni fogja utóda, Makrai Csaba munkáját. Az új szövetségi kapitány versenyzőként sokszoros magyar bajnok, maratoni világbajnoki ötödik és többszörös világkupagyőztes volt. A korábbi váci kajakos edzőként az Atomerőműnél, majd Gödön dolgozott, legutóbb pedig az MTK edzői csapatát erősítette, onnan érkezik a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez.

A Londonban olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás nevelőedzője több ifjúsági világ- és Európa-bajnokot is kinevelt, például Sólyom Dórát, Hagymási Anitát, Boros Gergelyt vagy Gecse Mártont.

„Nagyon váratlanul ért a megkeresés, de nem sokat gondolkoztam rajta, hogy elvállalom-e a posztot, hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a szövetség elnöksége egyhangúlag szavazott meg engem szövetségi kapitánynak – kezdte Makrai Csaba, akinek február 1-től szeptember 30-ig szól a megbízatása. – Van egy nagyon jó utánpótlásnevelő bázisunk, az eredmények bizonyítják, hogy jól dolgoznak az edzők, ezt meg kell tartani. Nyilván vannak hiányosságok, a kenus szakág megerősítése kiemelt feladat lesz, akár minél több edző és versenyző bevonásával. Emellett az ifiből kikerült, U23-as korú versenyzők felnőtt mezőnybe való minél hatékonyabban beépítése is a céljaim között szerepel.”

A szövetség képviseletében Doma Gergő is azt várja el az új utánpótlás szövetségi kapitánytól, hogy segítse a fiatalok integrálását a felnőtt korosztályba. „Megoldást kell találnunk közösen a serdülőkori elvándorlásra és az ifjúsági kor utáni létszámcsökkenésre is. Ezt úgy lehetne kezelni, hogy a kapitány egy korosztályokra bontott tehetségmenedzselési rendszert épít ki, amelyben hangsúlyos szerepet kap az újonnan felállt sportdiagnosztikai csapat. Makrai Csaba személyében egy olyan szakemberrel erősödtünk, aki ezen a területen is felkészültnek számít.”