Mégse

Száztíz százalékot ígérnek

Az éremszerzést tűzte ki célul Csay Renáta, aki egyesben és Bara Alexandrával párosban is elindul a dél-afrikai, maratoni kajak-kenu világbajnokságon Dél-Afrikában. Boros Adrián és Solti László párosa száztíz százalékot ígér, míg Kulifai Tamás nem hagyja, hogy kárba vesszen az idei felkészülése.

Hír

A Győr tizennyolcszoros világbajnok kajakozója az Európa-bajnokság után nem sokat pihent, minőségi munkát igyekezett elvégezni a most hétvégi dél-afrikai világbajnokságra.

„Az edzéseredmények és az idők alapján úgy érzem, jó formában vagyok, de nem kiabálnék el semmit. Meglátjuk, hogy ezt sikerül-e átmenteni a versenyre” – mondta a rekordvilágbajnok, majd hozzátette: szerencsére sérülés sem hátráltatta a párosukat.

Csay Renáta elmondta, Bara Alexandrával hosszú edzőtáborozáson van túl.

“Többet gyakoroltuk a párost, mint az Eb előtt. Az utolsó finomításokat is elvégeztük. Bátran kijelenthetem, hogy egyesben és párosban is a dobogós hely megszerzése a cél” – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában.

Százszázalékos teljesítményre törekszik Solti László, aki ismét Boros Adriánnal párosban indul majd. A 2015-ben Győrben világbajnok kajakozó nem szeretett volna a jelenlegi formájáról beszélni, még az esélylatolgatásba sem ment bele, egyet azonban biztosra vett.

„Száz vagy akár száztíz százalékot hozunk ki magunkból, az eredmény pedig már nem tőlünk függ” – fogalmazott.

Solti László szerint a címvédő Hank McGregoréknak nagy előnyt jelenthet a hazai pálya, ahogy nekik is az volt győri helyszín a 2015-ös vb-n.

“A család, az ismerősök és a hazai szurkolók nagy motivációt adhatnak nekik. Még nem voltam ott, de szerencsére Adrián többször is, így ő ismeri a terepet” – fogalmazott. Solti László az elmúlt három hetet a tolnai edzőközpontban töltötte. A vb-n ismét erős mezőnyre számít, és külön kiemelte a másik magyar egységet, Györgyjakab Máté és Kulifai Tamás párosát, amely szerinte az utóbbi idők egyik legjobbja.

Kulifai Tamás a gyorsasági szakágban olimpiai és világbajnoki ezüstérmet nyert, az idén azonban nem sikerült kvalifikálnia magát a racicei világbajnokságra, ezért döntött úgy, hogy rajthoz áll a maratoni válogatón.

„Ifjúsági koromban szerettem maratonizni, de már hat éve nem indultam ilyen versenyen – mondta Kulifai Tamás a kajakkenusport.hu-nak. – Az idei síkvízi szezon sajnos számomra nem alakult a legjobban, lemaradtam a világbajnokságról, viszont ott álltam jó formában, hiszen idén rengeteg munkát végeztünk el Ramival, és úgy éreztem, nem hagyhatom, hogy kárba vesszen ez a munka. Ezért találtam ki, hogy próba szerencse alapon elindulok Mátéval a válogatón. Egyszer ültünk össze egy negyed órára és elég jól működött az egység. Igazából nem nagyon végeztünk speciális maratoni edzéseket, mert fontos volt a síkvízi országos bajnokság mindkettőnknek, és arra kellett készülni. Az ob jól sikerült, két aranyat nyertem olimpiai számban, és Mátéval ötszáz párosban is rajthoz álltunk, amelyen a negyedikek lettünk. Szerintem ez egész jó eredmény. Tehát a forma elvileg jó, hogy ez mire lesz elég még nem tudjuk, mert nem ismerjük a mezőnyt, nincs még sok rutinunk maratonin a felnőtt mezőnyben. Szeretnénk hiba nélkül versenyezni és az élbolyban küzdeni. Kíváncsi vagyok, hogy síkvizes versenyzőként, síkvizes felkészüléssel hogyan tudunk helyt állni.”

Egy fáklyás evezés margójára

Schmidt Gábor beszéde a fáklyás emlékevezésen 2018. július 15-én, Kolonics György tragikus halálának 10. évfordulóján.

Hír

– És ki volt az a Kolonics Gyuri? – tette fel a kérdést nemrég egy nyári táborban egy tízéves kissrác. Időnként kapunk már ilyen kérdéseket. És egyre többször kapunk majd. Mi pedig tűnődhetünk, hogy mi is a válasz. A jó válasz. Ami valóban az igazán fontosat mondja el róla. –

Egy klasszis, egy olimpiai bajnok.

Egy kenus, akinek a kivételes tehetsége rendkívüli alázattal és szorgalommal párosult.

Egy páratlanul céltudatos versenyző, aki mindent alárendelt a sportnak. Mindent.

Egy srác, aki  felfoghatatlan módon, edzés közben fejezte be az életét.

Egy barát, akit sokan szerettek.

Egy ember, közülünk.

Nézegetjük a fényképeit. Az egykori pillantásait, az erőfeszítések és a mámoros célbaérések látványát őrző felvételeket. A már-már ikonikus, James Dean-t idéző fotót, a vállán keresztként átvetett lapáttal…

Nyilvánvaló, hogy akik nem ismerték, azoknak  legfeljebb mítosz marad, vagy szomorú sportágtörténeti adat. Akik pedig igazán közel álltak hozzá, azok pedig már örökre elfogultak lesznek a személye iránt.

Az új generáció?

Ők azt a Kolót fogják megismerni, akit mi tárunk eléjük.

Számukra folyamatosan fel kell idéznünk és át kell örökítenünk az emlékeinket, amelyeknek közvetve vagy közvetlenül részesei lehettünk.

Még akkor is, ha úgy érezzük, hogy az utóbbi tíz év alatt már mindent elmondtunk róla. Készítettünk filmet, emlékkiállítást. Kisbolygót, sportcentrumot, iskolát ruháztunk fel a nevével és szobrokat állítottunk a tiszteletére. Emlékevezéseket szerveztünk, amelyeken mindannyiszor meg voltunk győződve arról, hogy láthatatlanul jelen van és sajátos, szerény mosolyával az arcán épp azt dünnyögi:  – jó fejek vagytok, igazán…

10 év hosszú idő. Gyuri halála óta már felcseperedett egy olyan korosztály, amelyiknek a tagjai most szállnak hajókba, hogy sikereinek nyomába eredjenek. Megtapasztaltuk azt is, hogy az élet nem állt meg, a Duna egykedvűen folyt tovább, ahogy mindannyiunknak haladnunk kellett az úton, – miatta is, érte is, helyette is.

Másfelől viszont, mintha csak egy szemhunyásnyi idő választana el attól a keddi naptól és attól a döbbenetes pillanattól, amikor Koló halálhíréről értesültünk. Mi, akik kortársai, sporttársai, barátai, ismerősei voltunk, szeretnénk a legméltóbb módon emlékezni Rá; úgy, hogy ez az emlékezés sose dermedjen bele valami élettelen, újraismételgetett, formális pátoszba. Gyuri alakja pedig sose silányuljon fennkölt, de idegenül steril legendává. Annál is inkább, mert mi még pontosan tudjuk, hogy emberként képviselt értékei a sportágban elért eredményein is túlmutattak. Idővel persze így is, úgy is mitikus hőssé válik.  A mai kissrácoknak pedig mesélhetünk arról, hogy volt egyszer egy cingár kisfiú, aki nagy bátran útra kelt, megküzdött a világgal –  és olykor talán saját démonaival is.

Közben pedig, amíg csak tehetjük, minden évfordulón gyertyát gyújtunk, együtt bográcsozunk és lapátolunk – mert annak biztosan ő is örülne… és csak késő este figyelmeztetne, hogy „fiúk, elég a mókából, holnap edzés! „ …

A szomorúságunkat pedig lassan-lassan felváltja annak az öröme, hogy egy ideig köztünk lehetett és ismerhettük őt.

A vb-re hajrázta magát Bodonyi és a Kárász, Kozák páros

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros és Bodonyi András nyerte a világbajnoki indulásról döntő szétlövést Szolnokon.

Hír

Az első szétlövésben az első válogatón győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara kettős a második válogató győztesével, a frissen alakult Kárász Anna, Kozák Danuta duóval csapott össze a kajak párosok 500 méteres versenyében. A táv első felében fej-fej mellett haladt a két hajó, 250-300 méternél váltott tempót a Kárász, Kozák kettős, és végül magabiztosan, mintegy fél hajó előnnyel nyert, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A második szétlövésben C-1 1000 méteren, tehát olimpiai számban Bodonyi András és Kiss Tamás küzdött meg a vb-indulásért. Hasonló volt a forgatókönyv, mint az előző futamban, az elején szoros volt kettőjük harca, majd Bodonyi ritmust váltott, és a hajrát jobban bírva győzött. Bodonyi András először állhat rajthoz felnőtt világbajnokságon, ha Hüttner Csaba és a szakmai bizottság is így dönt. Várhatóan a jövő héten hirdet hivatalos keretet a szövetségi kapitány.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.