Száztíz százalékot ígérnek

Az éremszerzést tűzte ki célul Csay Renáta, aki egyesben és Bara Alexandrával párosban is elindul a dél-afrikai, maratoni kajak-kenu világbajnokságon Dél-Afrikában. Boros Adrián és Solti László párosa száztíz százalékot ígér, míg Kulifai Tamás nem hagyja, hogy kárba vesszen az idei felkészülése.

Hír

A Győr tizennyolcszoros világbajnok kajakozója az Európa-bajnokság után nem sokat pihent, minőségi munkát igyekezett elvégezni a most hétvégi dél-afrikai világbajnokságra.

„Az edzéseredmények és az idők alapján úgy érzem, jó formában vagyok, de nem kiabálnék el semmit. Meglátjuk, hogy ezt sikerül-e átmenteni a versenyre” – mondta a rekordvilágbajnok, majd hozzátette: szerencsére sérülés sem hátráltatta a párosukat.

Csay Renáta elmondta, Bara Alexandrával hosszú edzőtáborozáson van túl.

“Többet gyakoroltuk a párost, mint az Eb előtt. Az utolsó finomításokat is elvégeztük. Bátran kijelenthetem, hogy egyesben és párosban is a dobogós hely megszerzése a cél” – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában.

Százszázalékos teljesítményre törekszik Solti László, aki ismét Boros Adriánnal párosban indul majd. A 2015-ben Győrben világbajnok kajakozó nem szeretett volna a jelenlegi formájáról beszélni, még az esélylatolgatásba sem ment bele, egyet azonban biztosra vett.

„Száz vagy akár száztíz százalékot hozunk ki magunkból, az eredmény pedig már nem tőlünk függ” – fogalmazott.

Solti László szerint a címvédő Hank McGregoréknak nagy előnyt jelenthet a hazai pálya, ahogy nekik is az volt győri helyszín a 2015-ös vb-n.

“A család, az ismerősök és a hazai szurkolók nagy motivációt adhatnak nekik. Még nem voltam ott, de szerencsére Adrián többször is, így ő ismeri a terepet” – fogalmazott. Solti László az elmúlt három hetet a tolnai edzőközpontban töltötte. A vb-n ismét erős mezőnyre számít, és külön kiemelte a másik magyar egységet, Györgyjakab Máté és Kulifai Tamás párosát, amely szerinte az utóbbi idők egyik legjobbja.

Kulifai Tamás a gyorsasági szakágban olimpiai és világbajnoki ezüstérmet nyert, az idén azonban nem sikerült kvalifikálnia magát a racicei világbajnokságra, ezért döntött úgy, hogy rajthoz áll a maratoni válogatón.

„Ifjúsági koromban szerettem maratonizni, de már hat éve nem indultam ilyen versenyen – mondta Kulifai Tamás a kajakkenusport.hu-nak. – Az idei síkvízi szezon sajnos számomra nem alakult a legjobban, lemaradtam a világbajnokságról, viszont ott álltam jó formában, hiszen idén rengeteg munkát végeztünk el Ramival, és úgy éreztem, nem hagyhatom, hogy kárba vesszen ez a munka. Ezért találtam ki, hogy próba szerencse alapon elindulok Mátéval a válogatón. Egyszer ültünk össze egy negyed órára és elég jól működött az egység. Igazából nem nagyon végeztünk speciális maratoni edzéseket, mert fontos volt a síkvízi országos bajnokság mindkettőnknek, és arra kellett készülni. Az ob jól sikerült, két aranyat nyertem olimpiai számban, és Mátéval ötszáz párosban is rajthoz álltunk, amelyen a negyedikek lettünk. Szerintem ez egész jó eredmény. Tehát a forma elvileg jó, hogy ez mire lesz elég még nem tudjuk, mert nem ismerjük a mezőnyt, nincs még sok rutinunk maratonin a felnőtt mezőnyben. Szeretnénk hiba nélkül versenyezni és az élbolyban küzdeni. Kíváncsi vagyok, hogy síkvizes versenyzőként, síkvizes felkészüléssel hogyan tudunk helyt állni.”

Medveczky Erika: Dél-Afrika helyett Dunavarsány és a család

Az itthon készülő Medveczky Erika szeretné megismételni a tavalyi szezonját, de nem lesz egyszerű, hiszen pályafutása egyik legjobb évében két világbajnoki címet és egy Eb-aranyat nyert.

Hír

Medveczky Erika azon kevesek közé tartozik, akik nem utaztak el melegvízi edzőtáborba, és itthon készülnek a szezonra, míg a versenyzők nagy része Dél-Afrikában és Portugáliában edz.

„Ősszel átbeszéltük a csapattal, sorakoztattunk érveket és ellenérveket mindkét oldalon – kezdte a 29 éves, négyszeres világbajnok kajakos, aki Dunavarsányban készül. – Fontos szempont volt, hogy visszatér szülésből Csipes Tamara, alkalmazkodtunk hozzá, hiszen mégiscsak ő a csapat olimpiai bajnoka. De nekem Dél-Afrikával egyébként is van egy kis gondom, hiszen hiába jó az idő és tökéletesek a körülmények, az én szervezetem nehezen tudja tolerálni azt, hogy a 32 fokból hazajövök a 2 fokba, ilyenkor ez rettenetesen megvisel. Portugáliával szemben pedig nem állunk rosszul, ha az időjárást vesszük, hiszen ott is folyamatosan esik az eső és nincs is meleg, így viszont hétvégén hazamehetek a családomhoz, és az mindennél többet ér.”

Alapvetően hétfőről szombatig napi három edzés (két evezés és egy kiegészítő edzés, például futás, kondi vagy úszás szerepel a programban), ezen a héten azonban kivételesen már korábban hazamehetett Medveczky Erika a hazánkba érkező hidegfront miatt.

💪🚣 #newboat #newseason #thankyou @plastex_boats #veryhappy #blackboat #plastexboats #teamhun #kajakkenusport #strongaa #bestrongaa

Medveczky Erika (@medveczky_e_) által megosztott bejegyzés,

Az idén Szegedről a Honvédba igazolt kajakos szerint a mindennapjai nem sokat változtak a klubváltással, hiszen eddig is a honvédosokkal készült. „Nehéz döntés volt, és nagyon hálás vagyok a szegedieknek, de ez volt a logikus döntés, hogy mégiscsak egy csapatban, egy edzővel készüljek.”

Tavaly két világbajnoki és egy Európa-bajnoki aranyat nyert Medveczky Erika, de azt mondja, a visszatérőkkel jelentősen megerősödő mezőnyben is szeretné megismételni a 2017-es szezont. „Még maradt is bennem tavaly, ha az 500 egyest nézzük. Ráadásul talán egy kicsit jobb formában vagyok most, mint tavaly ilyenkor, bár soha nem tartoztam a tavaszi menők közé, 15 fok alatt valahogy mindig nehézkes a mozgásom. Mindenesetre az idén is az egyesre koncentrálok, időközben majd kialakul, hogy inkább csapathajó vagy egyes lesz a fő irányvonal.”

Medvezky Erika egész áprilisban Dunavarsányban készül, majd onnan Szolnokra megy edzőtáborba.

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából: