Száztíz százalékot ígérnek

Az éremszerzést tűzte ki célul Csay Renáta, aki egyesben és Bara Alexandrával párosban is elindul a dél-afrikai, maratoni kajak-kenu világbajnokságon Dél-Afrikában. Boros Adrián és Solti László párosa száztíz százalékot ígér, míg Kulifai Tamás nem hagyja, hogy kárba vesszen az idei felkészülése.

Hír

A Győr tizennyolcszoros világbajnok kajakozója az Európa-bajnokság után nem sokat pihent, minőségi munkát igyekezett elvégezni a most hétvégi dél-afrikai világbajnokságra.

„Az edzéseredmények és az idők alapján úgy érzem, jó formában vagyok, de nem kiabálnék el semmit. Meglátjuk, hogy ezt sikerül-e átmenteni a versenyre” – mondta a rekordvilágbajnok, majd hozzátette: szerencsére sérülés sem hátráltatta a párosukat.

Csay Renáta elmondta, Bara Alexandrával hosszú edzőtáborozáson van túl.

“Többet gyakoroltuk a párost, mint az Eb előtt. Az utolsó finomításokat is elvégeztük. Bátran kijelenthetem, hogy egyesben és párosban is a dobogós hely megszerzése a cél” – mondta az InfoRádió Víztükör című műsorában.

Százszázalékos teljesítményre törekszik Solti László, aki ismét Boros Adriánnal párosban indul majd. A 2015-ben Győrben világbajnok kajakozó nem szeretett volna a jelenlegi formájáról beszélni, még az esélylatolgatásba sem ment bele, egyet azonban biztosra vett.

„Száz vagy akár száztíz százalékot hozunk ki magunkból, az eredmény pedig már nem tőlünk függ” – fogalmazott.

Solti László szerint a címvédő Hank McGregoréknak nagy előnyt jelenthet a hazai pálya, ahogy nekik is az volt győri helyszín a 2015-ös vb-n.

“A család, az ismerősök és a hazai szurkolók nagy motivációt adhatnak nekik. Még nem voltam ott, de szerencsére Adrián többször is, így ő ismeri a terepet” – fogalmazott. Solti László az elmúlt három hetet a tolnai edzőközpontban töltötte. A vb-n ismét erős mezőnyre számít, és külön kiemelte a másik magyar egységet, Györgyjakab Máté és Kulifai Tamás párosát, amely szerinte az utóbbi idők egyik legjobbja.

Kulifai Tamás a gyorsasági szakágban olimpiai és világbajnoki ezüstérmet nyert, az idén azonban nem sikerült kvalifikálnia magát a racicei világbajnokságra, ezért döntött úgy, hogy rajthoz áll a maratoni válogatón.

„Ifjúsági koromban szerettem maratonizni, de már hat éve nem indultam ilyen versenyen – mondta Kulifai Tamás a kajakkenusport.hu-nak. – Az idei síkvízi szezon sajnos számomra nem alakult a legjobban, lemaradtam a világbajnokságról, viszont ott álltam jó formában, hiszen idén rengeteg munkát végeztünk el Ramival, és úgy éreztem, nem hagyhatom, hogy kárba vesszen ez a munka. Ezért találtam ki, hogy próba szerencse alapon elindulok Mátéval a válogatón. Egyszer ültünk össze egy negyed órára és elég jól működött az egység. Igazából nem nagyon végeztünk speciális maratoni edzéseket, mert fontos volt a síkvízi országos bajnokság mindkettőnknek, és arra kellett készülni. Az ob jól sikerült, két aranyat nyertem olimpiai számban, és Mátéval ötszáz párosban is rajthoz álltunk, amelyen a negyedikek lettünk. Szerintem ez egész jó eredmény. Tehát a forma elvileg jó, hogy ez mire lesz elég még nem tudjuk, mert nem ismerjük a mezőnyt, nincs még sok rutinunk maratonin a felnőtt mezőnyben. Szeretnénk hiba nélkül versenyezni és az élbolyban küzdeni. Kíváncsi vagyok, hogy síkvizes versenyzőként, síkvizes felkészüléssel hogyan tudunk helyt állni.”

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.