Mégse

Állj rajthoz te is a szegedi vébén!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség mindent megtesz azért, hogy igazi közösségi és családi élmény legyen az ICF kajak-kenu gyorsasági és parakenu világbajnokság, amelyet az idén augusztus 21. és 25. között Szegeden rendeznek meg. Az MKKSZ továbbá szeretné, hogy a tokiói olimpiára kvalifikáló vébéről a sportág fiataljai, családtagjaik és edzőik se maradjanak le, és többféleképpen is biztosítani szeretné az összes utánpótlás korosztály számára a személyes részvétel lehetőségét.

Hír

Állj rajthoz te is a vébén!

A gyermekek számára megrendezik az MK-4 vegyes versenyt 1000 méteren U10-U12-es lány és fiú kajakosok részvételével. Az egyesületi hajóegységeket egy U10-es vagy egy U11-es lány és fiú, valamint egy U12-es lány és fiú alkothatja. Klubonként csak egy hajó nevezhet az augusztus harmadikán megrendezendő kvalifikációs versenyekre, amelyből lesz egy Budapesten, egy Pest megyében, valamint a Vidék Bajnokságról is be lehet jutni a döntőbe – a három versenyen az első négy helyen végzett hajó indulhat majd a szegedi vébén rendezett fináléban. A döntő kilencedik négyes annak a régiónak az ötödik helyezett csapata lesz, amelyben a legtöbb hajó állt rajthoz a kvalifikációs versenyen.

A világbajnokság keretein belül megrendezett MK-4 vegyes verseny győztes csapatának tagjai egy-egy Braca kajaklapátot (tokkal), a második helyezettek Braca lapáttokot, a harmadik helyezettek Braca ajándékot kapnak.

Megrendezik a PC-4 vegyes versenyt is, a kiírás az ugyanezekben a korosztályokban versenyző kenusoknak szól, annyi változással, hogy minden hajóban legalább egy lány versenyzőnek kell térdelnie. A lebonyolítás és a díjazás is ugyanaz, mint a kajakosoknál, csak itt kenulapátot, lapáttokot és térdeplőt lehet nyerni.

A szegedi vébén napi belépőt kap a döntős versenyzők két családtagja és edzőik is ingyen tekinthetik meg az aznapi futamokat.

Vízitúra a világbajnokságra

Az idei gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokság eredményei alapján kijelölésre kerülő válogatott versenyzők részére vízitúrát szervez az MKKSZ a Tiszán, szegedi megérkezéssel. A túrához tagszervezeti kontingensek alapján lesz lehetőség csatlakozni a nem válogatottak részére is. A Szegedi Vízisport Egyesületben lesz a gyülekező, és onnan személyszállító buszokkal visznek fel mindenkit Csongrádra, a kiinduló helyszínre augusztus 20-án.

Az első két éjszakára ajánlott a saját sátor, előbb Mindszenten, majd Algyőn alszanak a túra résztvevői, a szegedi megérkezést követően pedig augusztus 23. és 25. között minden nap megtekinthetik a világbajnokság eseményeit. A túra résztvevői a vízitúra és a világbajnokság időtartama alatt a Szegedi Partfürdő Kempingben sátorhelyet, valamint napi háromszori étkezést kapnak. A részvételi díj a serdülő és kölyök válogatott tagjai részére ingyenes, a további, sportágbeli sportoló gyerekek részére 21.500 Ft, a felnőtteknek, szülőknek pedig 23.000 Ft, amely a vb-belépő jegy árát nem tartalmazza.

Hozd magaddal a családodat!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az idei gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokság egyéni versenyszámainak győztesei, valamint családtagjaik részére a világbajnokság teljes időtartamára bérletet biztosít, akárcsak az idei utánpótlás-világbajnokság érmesei és az MKKSZ által támogatásban (SZTEP, Patrónus, EMMI UP) részesülő edzők számára.

Jelentkezz önkéntesnek!

Belülről átélni az eseményeket, találkozni a sportág legismertebb alakjaival, tapasztalni a sokszínűséget, a kultúrák találkozását és így azonosulni egy világverseny hangulatával, igazán különleges élmény. Ha szeretnéd közelebbről is megismerni egy sportrendezvény szervezési folyamatát, akkor jelentkezz önkéntesnek a szegedi vébére ide kattintva!

Sportági szurkolói kemping

A Szegedi Partfürdő Kempingben kedvezményes szálláslehetőséget (sátorhely, apartman) ajánl az MKKSZ a sportági szurkolók számára, ingyenes shuttle járattal a pályára és esténként közös programokkal. A kempinggel és a foglalásokkal kapcsolatosan Ács Szilvia áll rendelkezésre az accommodation@szeged2019.hu e-mail címen.

Bajnok szektorok

A magyar szövetség különleges szurkolói szektorokat alakít ki, amelyek a kajak-kenu klasszis versenyzőiről lesznek elnevezve, akik személyesen is megjelennek majd a lelátón, így az élő legendákkal együtt lehet majd szurkolni a magyaroknak a szegedi világbajnokságon.

Várunk mindenkit szeretettel Szegeden, az év egyik legnagyobb hazai rendezés sporteseményén. További részletek a világbajnokság honlapján olvashatóak.

Kész tervek Tokióig

Az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket. A szervezet mai online ülésén elfogadta a tavalyi évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolókat, az MKKSZ mérlegét, közhasznú jelentését, és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi terveket is.

Hír

“Az ülés elején tájékoztattam az Elnökséget arról, hogy az elmúlt héten több mint 100 egyesülettel folytattunk online egyeztetést – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A megbeszélések alapján megállapítható, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldása után a sportág újraindult. A tagszervezetek arról számoltak be, hogy a vízitelepekre 100 százalékban visszatértek a gyerekek, ráadásul megnőtt az érdeklődés a kajak-kenu iránt, mert

a sportágat járványügyi szempontból a szülők biztonságosnak látják.” 

Schmidt Gábor hozzátette: az Elnökség örömmel látta azt is, hogy a sportág ebben a rendkívül nehéz helyzetben is bizonyította rátermettségét és együttműködő képességét.

“Az élversenyzők, a klubvezetők, a szülők, a támogatók, szóval a teljes közösség együttműködött abban, hogy ezt az időszakot vesztségek nélkül vészelhessük át.”

Az Elnökség arról is döntést hozott, hogy 2020 júniusában, miután a nemzetközi szövetségek véglegesítik az idei versenynaptárakat, tárgyalja majd Hüttner Csaba felnőtt gyorsasági-, és Weisz Róbert para szövetségi kapitányok felkészülési programjait és válogatási elveit. Így már több mint egy évvel az olimpia előtt egyértelmű menetrend szerint készülhetnek a versenyzők és edzők Tokióra. 

Júliusban pedig a következő közgyűlés időpontját fogja kitűzi az Elnökség. A szervezet megerősítette korábbi döntését, hogy az MKKSZ őszi közgyűlésén, amelynek várható időpontja szeptember első hétvégéje, megtartja a négy évente esedékes tisztújítását is. 

Duplázás mindkét számban

Szolnokon kettős győzelemmel kezdte a szezont férfi kajakpárosban 1000 méteren a Noé Zsombor, Dombvári Bence duó, a kenusoknál pedig hibátlan teljesítmény nyújtott Adolf Balázs Fejes Dániellel. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint már az első edzésverseny sok kérdést megválaszolt.

Hír

A “zártkapus” szolnoki tesztversenyen nézők természetesen nem, újságírók viszont annál többen jelentek meg, a célban legalább három-négy fotós, valamint hat-hét tévéstáb várta, hogy elinduljon minden idők legfurcsább kajak-kenu szezonja, amelyben az első tétversenyeket a koronavírus járvány miatt augusztus végén bonyolítják le.

Férfi kajak párosban ezen a viadalon versenyzett először Kammerer Zoltán Varga Ádámmal. A háromszoros olimpiai bajnok az első tesztversenyen tavalyi párjával, Gál Péterrel ült volna össze, de a szolnoki kajakos balesete miatt nem állt rajthoz, így Varga Ádám debütált a legrutinosabb magyar versenyző mögött.

Ígéretesen is kezdett a friss páros, de féltávnál robbantott a Noé Zsombor, Dombvári Bence kettős, szereztek egy hajó előnyt, amiből néhány centit a célig meg tudtak tartani, így megnyerték az első fordulót Kammererék előtt. A második futamon a cél előtt 200 méterrel még több mint egy hajónyival vezetett a Kammerer, Varga duó, Dombváriék pedig a harmadik-negyedik helyről óriásit hajrázva nyertek, ismét néhány centivel.

“Ezekkel a tesztversenyekkel fent tudjuk tartani a normális ütemet, annak ellenére, hogy egyelőre nincs túl nagy tétje a dolognak. Két taktikát is kipróbáltunk ma Zsomborral, folytatjuk a munkát” – mondta Dombvári Bence.

“Még jobb lett volna, ha többet készülünk együtt Zolival, összesen három közös edzésünk volt eddig” – mondta Varga Ádám, aki Kammerer Zoltánnal együtt hisz abban, hogy ennek az egységnek van jövője.

C-2 1000 méteren a rutinosabb egységek legnagyobb kihívója Adolf Balázs és Fejes Dániel volt. A két fiatal kenus tudatosan készült az elmúlt hónapokban a párosra annak ellenére, hogy mindketten a jobb oldalon eveznek, így kevesen hittek bennük. Ma az első és a második futamban is simán győztek a Sáfrán, Bakó duó előtt, az első 1000 méteren a rutinos Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros lett a harmadik, a másodikon pedig a tavaly válogatót nyerő Kiss Balázs, Dóri Bence futott be a harmadik helyen.

“Edzéseken is próbálgattuk a balos szelet, mert számítottunk arra, hogy ez várhat ránk – mondta a tavalyi világbajnokságon ezüstérmet szerző Adolf Balázs. – Megoldottuk, igyekeztem segíteni Daninak a kormányzásban. Ha együtt maradhatunk, és továbbra is lelkiismeretesen dolgozunk, akkor bízom abban, hogy

a sors majd megjutalmaz bennünket

egy jobbos hátszéllel. Olyan viszonyok között még gyorsabbak is lehetünk, mint a klasszikus párosok.”

“A kenusoknál ez

a fiatal duó kivívta az elismerésem,

szépen versenyeztek, kimagaslottak a mezőnyből, a második 500 méteren esélyt sem adtak a többi egységnek. Férfi kajakban két hajó lógott ki a mezőnyből felfelé. Nem mindig jó jel, ha két egyforma párosunk van, de a következő hónapokban még variáljuk az összeállításokat. Terveim szerint Dombvári Bencét legközelebb összeültettem mással, a Kammerer, Varga duót elindítom ugyanígy, hogy meglegyen a viszonyítási alap, aztán a harmadik próbán megnézzük a Kammerer, Dombvári egységet.”

A tesztversenyek Szolnokon egy hét múlva női C-1 200, C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren folytatódnak.