Mégse

Állj rajthoz te is a szegedi vébén!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség mindent megtesz azért, hogy igazi közösségi és családi élmény legyen az ICF kajak-kenu gyorsasági és parakenu világbajnokság, amelyet az idén augusztus 21. és 25. között Szegeden rendeznek meg. Az MKKSZ továbbá szeretné, hogy a tokiói olimpiára kvalifikáló vébéről a sportág fiataljai, családtagjaik és edzőik se maradjanak le, és többféleképpen is biztosítani szeretné az összes utánpótlás korosztály számára a személyes részvétel lehetőségét.

Hír

Állj rajthoz te is a vébén!

A gyermekek számára megrendezik az MK-4 vegyes versenyt 1000 méteren U10-U12-es lány és fiú kajakosok részvételével. Az egyesületi hajóegységeket egy U10-es vagy egy U11-es lány és fiú, valamint egy U12-es lány és fiú alkothatja. Klubonként csak egy hajó nevezhet az augusztus harmadikán megrendezendő kvalifikációs versenyekre, amelyből lesz egy Budapesten, egy Pest megyében, valamint a Vidék Bajnokságról is be lehet jutni a döntőbe – a három versenyen az első négy helyen végzett hajó indulhat majd a szegedi vébén rendezett fináléban. A döntő kilencedik négyes annak a régiónak az ötödik helyezett csapata lesz, amelyben a legtöbb hajó állt rajthoz a kvalifikációs versenyen.

A világbajnokság keretein belül megrendezett MK-4 vegyes verseny győztes csapatának tagjai egy-egy Braca kajaklapátot (tokkal), a második helyezettek Braca lapáttokot, a harmadik helyezettek Braca ajándékot kapnak.

Megrendezik a PC-4 vegyes versenyt is, a kiírás az ugyanezekben a korosztályokban versenyző kenusoknak szól, annyi változással, hogy minden hajóban legalább egy lány versenyzőnek kell térdelnie. A lebonyolítás és a díjazás is ugyanaz, mint a kajakosoknál, csak itt kenulapátot, lapáttokot és térdeplőt lehet nyerni.

A szegedi vébén napi belépőt kap a döntős versenyzők két családtagja és edzőik is ingyen tekinthetik meg az aznapi futamokat.

Vízitúra a világbajnokságra

Az idei gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokság eredményei alapján kijelölésre kerülő válogatott versenyzők részére vízitúrát szervez az MKKSZ a Tiszán, szegedi megérkezéssel. A túrához tagszervezeti kontingensek alapján lesz lehetőség csatlakozni a nem válogatottak részére is. A Szegedi Vízisport Egyesületben lesz a gyülekező, és onnan személyszállító buszokkal visznek fel mindenkit Csongrádra, a kiinduló helyszínre augusztus 20-án.

Az első két éjszakára ajánlott a saját sátor, előbb Mindszenten, majd Algyőn alszanak a túra résztvevői, a szegedi megérkezést követően pedig augusztus 23. és 25. között minden nap megtekinthetik a világbajnokság eseményeit. A túra résztvevői a vízitúra és a világbajnokság időtartama alatt a Szegedi Partfürdő Kempingben sátorhelyet, valamint napi háromszori étkezést kapnak. A részvételi díj a serdülő és kölyök válogatott tagjai részére ingyenes, a további, sportágbeli sportoló gyerekek részére 21.500 Ft, a felnőtteknek, szülőknek pedig 23.000 Ft, amely a vb-belépő jegy árát nem tartalmazza.

Hozd magaddal a családodat!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az idei gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokság egyéni versenyszámainak győztesei, valamint családtagjaik részére a világbajnokság teljes időtartamára bérletet biztosít, akárcsak az idei utánpótlás-világbajnokság érmesei és az MKKSZ által támogatásban (SZTEP, Patrónus, EMMI UP) részesülő edzők számára.

Jelentkezz önkéntesnek!

Belülről átélni az eseményeket, találkozni a sportág legismertebb alakjaival, tapasztalni a sokszínűséget, a kultúrák találkozását és így azonosulni egy világverseny hangulatával, igazán különleges élmény. Ha szeretnéd közelebbről is megismerni egy sportrendezvény szervezési folyamatát, akkor jelentkezz önkéntesnek a szegedi vébére ide kattintva!

Sportági szurkolói kemping

A Szegedi Partfürdő Kempingben kedvezményes szálláslehetőséget (sátorhely, apartman) ajánl az MKKSZ a sportági szurkolók számára, ingyenes shuttle járattal a pályára és esténként közös programokkal. A kempinggel és a foglalásokkal kapcsolatosan Ács Szilvia áll rendelkezésre az accommodation@szeged2019.hu e-mail címen.

Bajnok szektorok

A magyar szövetség különleges szurkolói szektorokat alakít ki, amelyek a kajak-kenu klasszis versenyzőiről lesznek elnevezve, akik személyesen is megjelennek majd a lelátón, így az élő legendákkal együtt lehet majd szurkolni a magyaroknak a szegedi világbajnokságon.

Várunk mindenkit szeretettel Szegeden, az év egyik legnagyobb hazai rendezés sporteseményén. További részletek a világbajnokság honlapján olvashatóak.

Lucz Dóra: Csak magamra koncentrálok

Lucz Dóra nem szeretne jósolni, de azt ígéri, hogy megpróbálja kihozni magából a maximumot a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Nem volt egyszerű dolga az idén Lucz Dórának, hiszen csúcsformaközeli állapotba kellett hoznia magát az első válogatóra, majd a másodikra is. Ezután kiderült, hogy K1 200 méteren szétlövés dönt majd a világbajnoki indulásról közte és Csipes Tamara között. A szétlövés három héttel később tudták csak megrendezni, ott a szám korábbi Európa-bajnoka 0,29 másodperccel előzte meg az olimpiai és világbajnok ellenfelét, szűk két héttel később pedig már a világbajnokságon kell bizonyítania.

„Valóban nem volt egyszerű így a formábahozás – kezdte a 24 éves Lucz Dóra. – A második válogató és a szétlövés között például újra kellett egyet alapozni, de nagyon örülök annak, hogy sikerült megvernem Tamit. Kicsit furcsa, hogy egy héttel a világbajnokság előtt derült ki, hogy indulok Szegeden, de

a szétlövés miatt úgyis edzésben voltam,

szóval tudtam alkalmazkodni. Nem szeretek arról beszélni, hogy milyen formában vagyok, betegség és sérülés szerencsére nem hátráltatott, de a formám úgyis csak a versenyen derül majd ki.”

Arra a kérdésre, hogy abból lehet-e táplálkozni, hogy egy olimpiai és világbajnokot győzött le a vb-indulásért, Lucz Dóra így felelt: „Persze, hogy lehet, de én ilyenkor már csak magamra koncentrálok, és arra, hogy mindent kihozzak magamból. A célkitűzést illetően helyezésekről nem szeretnék beszéni. Ha kihozom magamból a legtöbbet, akkor elégedett leszek. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A 2017-es szegedi Világkupán már versenyzett hasonló hangulatban, mint amilyen az idei vébén várható, így az nem fogja agyonnyomni. „Ahogy hallottam, most még komolyabb lesz a hangulat. Rám ez motiválóan hat, még akkor is, ha a futam előtt már csak magamra koncentrálok” – mondta Lucz Dóra, aki ebben a számban volt már U23-as világbajnok, majd felnőtt Európa-bajnok, reméljük, Szegeden ismét sikerül egy lépcsőfokot feljebb lépnie.

Ellenfelei lesznek bőven, elég, ha csak az új-zélandi Lisa Carringtont említjük, aki a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon is megnyerte a K1 200-at, de ott lesz Szegeden az Európa Játékok idei győztese, a tavalyi vb ezüstérmese, a dán Emma Jörgensen vagy a lengyelek riói ezüstérmese, Marta Walczykiewicz is.

Kiváló magyar kezdés a szegedi vébén

A szerda délelőtti versenyekkel ténylegesen is elrajtolt az ICF kajak-kenu világbajnokság Szegeden. Bár Dombvári Bence nem jutott egyből a döntőbe, mivel számában, K1 500-on annyi induló van, hogy muszáj középdöntőzni, de az előfutamban mutatott magabiztos teljesítménye bizakodásra adhat okot. Akárcsak a Hajdu, Fekete férfi kenu páros futamgyőzelme. Ez történt eddig szerdán.

Hír

Két kiváló eredménnyel rajtolt a nap, ugyanis a parakajakosok KL1-es kategóriájában előbb Suba Róbert jutott be futamharmadikként egyből a döntőbe, majd Kiss Péter nagyon meggyőző teljesítménnyel, több mint egy hajóval megverve mindenkit a legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba.

„Sok jó versenyző volt a futamomban, izgultam, hogy mi lesz – kezdte a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert, aki arra a kérdésre, hogy melyikük végezhet előrébb, így válaszolt: – Petya szerintem jobb formában van, jó időket ment edzéseken, de a vízen majd kiderül, mert sokszor van úgy, hogy jó formában van az ember, de nem jön ki a versenyen minden. Fej-fej mellett haladunk, itt már kis időkülönbségek döntenek.”

Az idén Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter is boldogan nyilatkozott a célbaérést követően. „Szerencsére tudtam tartani a pályát, amivel az előző hetekben azért voltak gondjaim. Kicsit kiszáradva mentem a versenyre, a végét még jobban meg lehetett volna nyomni, de

szinte tökéletes volt így is.

Pénteken lesz a döntőnk, addig állóképességet már nem tudok javítani, de a rajtot még gyakorolhatom.”

KL2-ben Rescsik Csaba és Rozbora András, KL3-ban Kiss Erik és Török Dávid is a középdöntőbe jutott az előfutamból. Onnan Rozbora és Kiss a B döntőbe került, míg Rescsik és Török kiesett.

Az épek délelőtt 10 órakor kezdték el szereplésüket, mindjárt egy remek magyar eredménnyel, hiszen a Lucz Anna, Kiss Blanka páros K2 200 méteren kiváló versenyzéssel másodikként végzett futamában, ezzel egyből a döntőbe jutott.

Lucz Anna: „Az eleje kifejezetten jól sikerült, utána elkezdtünk billegni, de ezen még lehet javítani, főleg, hogy

nekem az első pálya mindig ilyen izgulós.

A fehéroroszok és a németek is megnyerték előfutamukat, nálunk a szlovének végeztek az első helyen, de ott vannak az ukránok is. Azért lesz pár erős páros a döntőben.”

Kiss Blanka: „Elfáradtunk az utolsó 100-ra, de próbáljuk tartani a tempót. Remélem, a döntőben nem fogunk billegni. Most pihenünk, aztán megpróbáljuk elképzelni fejben a pályát és a tömeget, így készülünk a döntőre.”

Férfiak kajak egyes 500 méteren nem lehetett egyből a döntőbe kerülni, a szám 2014-es világbajnoki ezüstérmese, Dombvári Bence nagyon magabiztos és könnyed versenyzéssel nyerte meg futamát, és jutott a pénteki középdöntőbe.

Dombvári Bence: „Vissza kellett szoknom a nemzetközi versenyzésbe, hogy az előfutamokat sem szabad félvállról venni. Az első 400 métert nyomtam meg, utána befújt a szembeszél, és ki is engedtem. Remélem, hogy ennél sokkal jobb időt is tudok majd menni. Szerencsém van, hogy megkaptam Kopasz Bálinttól ezt a számot, mert ez az én távom, erre vagyok beállítva, az 1000 méter már túl hosszú. Bár most még kevés néző volt, de

a rajtba beállva már most is hallottam a szurkolókat,

szóval köszönöm nekik a biztatást, nagy szükségem lesz rájuk a középdöntőben is, és bejutok, akkor a döntőben is!”

A férfi kenu párosok 500 méteres versenyében a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős megnyerte futamát, amely automatikus döntőt jelent.

Hajdu Jonatán: „Már tegnap is két kemény edzést csináltunk, szóval annyira nem esett rosszul, mint máskor szokott. Nyilván a meleggel meg kell birkózni, a végén érezhető volt, de jól végig tudtunk jönni. Nagyon bízunk benne, hogy meglehet a dobogó a döntőben.”

Fekete Ádám: „Várható volt ez a nagy meleg, ezért direkt betettek az edzőink két kemény edzést a héten.

Szerencsére bejött egy kis szembeszél, így legalább kaptunk levegőt.

Nem csináltuk meg azt az indítást a végén, amit tudunk, mert érzékeltük, hogy vezetünk, szóval az még bennünk maradt a döntőre.

A Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettős középdöntős 200-on, akárcsak Bragato Giada kenu egyes 500 méteren.

A délelőtti program végén az Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek 1000 méteres kajak négyes futamában második lett, ezzel egyből a döntőbe jutott.

„Jó volt a rajtunk és az utazónk is, a végén tudnánk még erősíteni. Kicsit furcsa volt, mert az elején úgy éreztük, hogy hátszél van, majd a második 500-on befújt a szembeszél, ez kicsit megzavart, hogy így kellett eveznünk, ez sok energiánkat felemésztette. Majd felkészülünk erre is” – mondta Tóth Dávid. A négyes tagjai úgy gondolják, hogy maradt még bennük, és a döntőben sikerül még egy lapáttal rátenni, akkor akár éremért is küzdhetnek.

A délutáni program 15.00-kor kezdődik.