Mégse

Állj rajthoz te is a szegedi vébén!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség mindent megtesz azért, hogy igazi közösségi és családi élmény legyen az ICF kajak-kenu gyorsasági és parakenu világbajnokság, amelyet az idén augusztus 21. és 25. között Szegeden rendeznek meg. Az MKKSZ továbbá szeretné, hogy a tokiói olimpiára kvalifikáló vébéről a sportág fiataljai, családtagjaik és edzőik se maradjanak le, és többféleképpen is biztosítani szeretné az összes utánpótlás korosztály számára a személyes részvétel lehetőségét.

Hír

Állj rajthoz te is a vébén!

A gyermekek számára megrendezik az MK-4 vegyes versenyt 1000 méteren U10-U12-es lány és fiú kajakosok részvételével. Az egyesületi hajóegységeket egy U10-es vagy egy U11-es lány és fiú, valamint egy U12-es lány és fiú alkothatja. Klubonként csak egy hajó nevezhet az augusztus harmadikán megrendezendő kvalifikációs versenyekre, amelyből lesz egy Budapesten, egy Pest megyében, valamint a Vidék Bajnokságról is be lehet jutni a döntőbe – a három versenyen az első négy helyen végzett hajó indulhat majd a szegedi vébén rendezett fináléban. A döntő kilencedik négyes annak a régiónak az ötödik helyezett csapata lesz, amelyben a legtöbb hajó állt rajthoz a kvalifikációs versenyen.

A világbajnokság keretein belül megrendezett MK-4 vegyes verseny győztes csapatának tagjai egy-egy Braca kajaklapátot (tokkal), a második helyezettek Braca lapáttokot, a harmadik helyezettek Braca ajándékot kapnak.

Megrendezik a PC-4 vegyes versenyt is, a kiírás az ugyanezekben a korosztályokban versenyző kenusoknak szól, annyi változással, hogy minden hajóban legalább egy lány versenyzőnek kell térdelnie. A lebonyolítás és a díjazás is ugyanaz, mint a kajakosoknál, csak itt kenulapátot, lapáttokot és térdeplőt lehet nyerni.

A szegedi vébén napi belépőt kap a döntős versenyzők két családtagja és edzőik is ingyen tekinthetik meg az aznapi futamokat.

Vízitúra a világbajnokságra

Az idei gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokság eredményei alapján kijelölésre kerülő válogatott versenyzők részére vízitúrát szervez az MKKSZ a Tiszán, szegedi megérkezéssel. A túrához tagszervezeti kontingensek alapján lesz lehetőség csatlakozni a nem válogatottak részére is. A Szegedi Vízisport Egyesületben lesz a gyülekező, és onnan személyszállító buszokkal visznek fel mindenkit Csongrádra, a kiinduló helyszínre augusztus 20-án.

Az első két éjszakára ajánlott a saját sátor, előbb Mindszenten, majd Algyőn alszanak a túra résztvevői, a szegedi megérkezést követően pedig augusztus 23. és 25. között minden nap megtekinthetik a világbajnokság eseményeit. A túra résztvevői a vízitúra és a világbajnokság időtartama alatt a Szegedi Partfürdő Kempingben sátorhelyet, valamint napi háromszori étkezést kapnak. A részvételi díj a serdülő és kölyök válogatott tagjai részére ingyenes, a további, sportágbeli sportoló gyerekek részére 21.500 Ft, a felnőtteknek, szülőknek pedig 23.000 Ft, amely a vb-belépő jegy árát nem tartalmazza.

Hozd magaddal a családodat!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az idei gyermek, kölyök és serdülő magyar bajnokság egyéni versenyszámainak győztesei, valamint családtagjaik részére a világbajnokság teljes időtartamára bérletet biztosít, akárcsak az idei utánpótlás-világbajnokság érmesei és az MKKSZ által támogatásban (SZTEP, Patrónus, EMMI UP) részesülő edzők számára.

Jelentkezz önkéntesnek!

Belülről átélni az eseményeket, találkozni a sportág legismertebb alakjaival, tapasztalni a sokszínűséget, a kultúrák találkozását és így azonosulni egy világverseny hangulatával, igazán különleges élmény. Ha szeretnéd közelebbről is megismerni egy sportrendezvény szervezési folyamatát, akkor jelentkezz önkéntesnek a szegedi vébére ide kattintva!

Sportági szurkolói kemping

A Szegedi Partfürdő Kempingben kedvezményes szálláslehetőséget (sátorhely, apartman) ajánl az MKKSZ a sportági szurkolók számára, ingyenes shuttle járattal a pályára és esténként közös programokkal. A kempinggel és a foglalásokkal kapcsolatosan Ács Szilvia áll rendelkezésre az accommodation@szeged2019.hu e-mail címen.

Bajnok szektorok

A magyar szövetség különleges szurkolói szektorokat alakít ki, amelyek a kajak-kenu klasszis versenyzőiről lesznek elnevezve, akik személyesen is megjelennek majd a lelátón, így az élő legendákkal együtt lehet majd szurkolni a magyaroknak a szegedi világbajnokságon.

Várunk mindenkit szeretettel Szegeden, az év egyik legnagyobb hazai rendezés sporteseményén. További részletek a világbajnokság honlapján olvashatóak.

Kozák Danuta négy érmet nyert az Európa Játékokon

A felkészülése egy betegség miatt nem sikerült tökéletesen, mégis négy számban négy érmet zsebelt be Kozák Danuta a minszki Európa Játékokon.

Hír

A nap híre, hogy megjött a hivatalos állásfoglalás: az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) levele szerint az idei Európa Játékok egyben Európa-bajnokságnak is számít gyorsasági kajak-kenuban.

Csütörtökön délután a 200-as futamokkal folytatódott a verseny (tehát az Eb), már nemcsak nagy szélben, hanem szakadó esőben. Kozák Danuta indította a programot, az ötszörös olimpiai bajnok kajakos az utolsó erőtartalékait is mozgósítva a dán Emma Jörgensen mögött a második helyen ért célba K1 200-on.

„Jól éreztem magam, erősnek. A rajtom jó volt, de Emma gyorsabb volt. Az 500 párosnál nem éreztem magam acélosnak, a többi rendben volt.

Kell azért még edzenem és alapoznom, mert hiányzik”

– mondta Kozák Danuta, aki négy számban indult Minszkben: egy arany- és három ezüstérem a mérlege.

A férfiak ugyanezen számában Birkás Balázs lemásolta válogatott csapattársa teljesítményét, és parádés kajakozással ezüstérmet nyert a francia Maxime Beaumont mögött.

„A vége jó érzés volt, de jólesett az egész pálya is, pedig

egy nagyon erős mezőny jött össze

– kezdte Birkás Balázs. – Nagyon örülök, hogy a négyes tán most meg tudtam mutatni, hogy mi igenis jól megyünk. Ugye a válogatón egyszerre értünk be a négyes tagjaival, ez is mutatja, hogy a többiek is jó versenyzők, és biztos vagyok benne, hogy jól tudunk majd menni a szegedi vébén is.

A mindössze 19 éves Nagy Bianka hetedik lett C2 200-on, míg a Lucz Anna, Kiss Blanka (szintén nagyon fiatal) páros K2 200-on kilencedikként ért célba.

Délután az 5000 méteres versenyekkel zárul a kajak-kenu program, cikkünket frissítjük Bodonyi Dóra (K1 5000) és Kopasz Bálint (K1 5000) eredményével.

Kiváló magyar kezdés – Kozák három számban is döntős

Több magyar hajó is a legjobb idővel került a fináléba az Európa Játékok kajak-kenu versenyeinek nyitónapján.

Hír

Kozák Danuta kedden három számban állt rajthoz, és mind K-1 500-on, mind K-2 500-on Kárász Annával, valamint K-4 500-on Kárásszal, Csipes Tamarával és Medveczky Erikával egy hajóban futamgyőztesként egyből a fináléba került az előfutamból. Ebből a páros a legjobb idővel döntős.

Ugyancsak futamgyőztesként, és szintén a legjobb idővel finalista Kopasz Bálint K-1 1000 méteren és a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros C-2 500-on.

Szintén egyből a döntőbe jutott a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István kajak négyes 500 méteren.

Kiss Tamás C-1 1000 méteren előbb a középdöntőbe, onnan pedig a fináléba kvalifikálta magát.

Ugyanezt az utat járta be a másik kenus olimpiai számban, C2 1000 méteren a Kiss Balázs, Dóri Bence páros, amely élete első felnőtt világversenyén két pályát menve jutott a döntőbe.

Nem sikerült viszont ugyanez K-2 1000 méteren a frissen összeült Kammerer Zoltán, Gál Péter István egységnek, amely az előfutamból még továbbjutott, ott viszont – egyetlen magyar egységként – kiesett.

A szerdai döntők (magyar idő szerint):
9.10 K-1 1000 m (Kopasz Bálint)
9.20 C-1 1000 m (Kiss Tamás)
9.35 NK-2 500 m (Kárász, Kozák)
10.15 K-2 1000 m (nincs magyar)
10.22 C-2 1000 m (Kiss, Dóri)