Mégse

Számolni kell a magyar négyessel

Az elmúlt két hétvégén kiderült, hogy az idei világversenyeken számolni kell a magyar férfi kajakosokkal K-4 500 méteren. A mieink - a múlt heti szegedi ezüstérem után - ismét második helyet szereztek, ezúttal a duisburgi Világkupán. A dobogóra a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összetételű négyes állhatott fel a tavalyi világbajnok német egység mögött.

Hír

Előfutam győztesként kvalifikálta magát a legjobbak közé szombaton a Tótka Sándor vezette csapathajónk, így nem csoda, hogy a négyes pályán induló magyarok végig pariban voltak a hatoson rajtoló németekkel szemben.

A mieink egy jó rajt után még vezetni is tudtak, a féltávhoz három tizedmásodperccel előbb értek, mint a második helyen haladó Mozgi Milán, Balaska Márk, Birkás Balázs, Somorácz Tamás alkotta másik magyar négyes, és mint az akkor még harmadik Rendschmidt, Rauhe, Libscher, Lemke összeállítású hazai egység. A hajrát ezúttal a németek bírták legjobban, nyolc tizedmásodperccel nyertek Tótkáék előtt, míg Mozgiék visszaestek az ötödik helyre.

“Az eleje és a közepe nagyon jó volt, a végén még indítottunk egyet, de ott nagyon “meghaltunk”

– mondta a verseny után Tótka Sándor. – Imádtam ezt az egységet sztrókolni, régi álmom volt egy ilyen jó csapathajóban elől ülni, jól együtt tudtunk dolgozni a fiúkkal. Ezt az egységet nehéz összehasonlítani a múlt heti négyesemmel, mert amikor Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással mentünk, akkor csak edzésen ültem elől, de érzésre ezt a négyest jobb volt sztrókolni.”

Múlt héten Tótka Sándor és Molnár Péter bronzérmet szerzett Szegeden Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással, viszont Dudás Miklós és Kuli István mindkét hétvégén a jobb eredmény elérő magyar négyesben foglalt helyet, tehát egy hét leforgása alatt két ezüstéremmel lettek gazdagabbak a legfontosabb férfi kajakos olimpiai versenyszámban.

“A lényeg, hogy van jó négyesünk, hiszen három összeállításban is dobogóra tudtunk állni a két világkupán – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Most úgy voltunk pariban a németekkel, hogy a mi ezüstérmes négyesünknek 2-3 napja volt együtt készülni, a németek pedig már másfél éve együtt vannak. Egyébként ezúttal is mindkét hajónk jól versenyzett, Mozgi Milánék kipróbálták a “kamikáze” taktikát, nem álltak át utazótempóra, végig teljes erőbedobással mentek, így a hajrára kicsit elfogytak, ennek ellenére velük is elégedett vagyok. Ma még mind a nyolc versenyző véleményét meg fogom hallgatni, valamint beszélni fogok néhány olyan emberrel, akinek adok a szavára, majd

alszom az egészre egyet és holnap kijelölöm azt a négy versenyzőt, akik K-4 500 méteren indulhatnak az Európa-bajnokságon.

Ha pedig ott jól szerepelnek, akkor utána készülhetnek négyen tovább együtt a világbajnokságra is.”

A négyesek mellett vasárnap délelőtt kiválóan szerepelt Csizmadia Kolos is férfi kajakban, méghozzá olimpiai számban. Pál Zoltán tanítványa 200 egyesben szerzett Világkupa-bronzérmet az orosz Lukantsov és az olasz Di Liberto mögött.

Rendessy Eszter ifjúsági olimpiai bajnok!

Egészen ellenállhatatlan versenyzéssel a kajakos Rendessy Eszter aranyérmet nyert a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián a gyorsasági versenyben. Pálla Balázs a fiú kenusoknál a negyedik helyen végzett.

Hír

A lány kajakosoknál már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb időt evezte Rendessy Eszter (közel öt másodperccel volt gyorsabb a második legjobbnál), majd a kieséses rendszerben a 16 között 12 másodperccel győzte le a mexikói Andrea Rocha Doniast, a negyeddöntőben hét másodperccel a francia Romane Charayront, de az elődöntőben is hat másodperccel volt gyorsabb a kazah Stela Sukhanovánál.

A fináléban Katarina Pecsukova volt Rendessy Eszter ellenfele, legalábbis papíron, ugyanis – ahogy senkinek, úgy – a szlovák lánynak sem volt esélye a mi Esztink ellen, aki több mint öt másodperc előnnyel megnyerve a döntőt ifjúsági olimpiai bajnok lett!

Rendessy Eszter nagyon magabiztosan lett aranyérmes

A fiú kenusok versenye jóval szorosabb volt: Pálla Balázs a negyeddöntőbe negyedikként jutott tovább, ahol hatalmas csatában, mindössze 0,5 másodperccel, de megverte a brazil Diego Araujo Do Sacimentót. A fináléba jutásért nem bírt a kazah Dias Bakhraddinnal, így a bronzéremért küzdhetett. Az utolsó helyosztón a cseh Jiri Minarik egy hajszállal ugyan, de megelőzte Páll Balázst, aki végül a negyedikként zárt – ő előzetesen a legjobb ötbe szeretett volna kerülni, így túlteljesítette saját elvárásait.

A másik két magyar, Gönczöl Laura (lány kenu) és Kiss Ádám (fiú kajak) szombaton versenyez a gyorsasági szakágban, majd a vasárnapi pihenőnap után hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit.

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.