Mégse

Számolni kell a magyar négyessel

Az elmúlt két hétvégén kiderült, hogy az idei világversenyeken számolni kell a magyar férfi kajakosokkal K-4 500 méteren. A mieink - a múlt heti szegedi ezüstérem után - ismét második helyet szereztek, ezúttal a duisburgi Világkupán. A dobogóra a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összetételű négyes állhatott fel a tavalyi világbajnok német egység mögött.

Hír

Előfutam győztesként kvalifikálta magát a legjobbak közé szombaton a Tótka Sándor vezette csapathajónk, így nem csoda, hogy a négyes pályán induló magyarok végig pariban voltak a hatoson rajtoló németekkel szemben.

A mieink egy jó rajt után még vezetni is tudtak, a féltávhoz három tizedmásodperccel előbb értek, mint a második helyen haladó Mozgi Milán, Balaska Márk, Birkás Balázs, Somorácz Tamás alkotta másik magyar négyes, és mint az akkor még harmadik Rendschmidt, Rauhe, Libscher, Lemke összeállítású hazai egység. A hajrát ezúttal a németek bírták legjobban, nyolc tizedmásodperccel nyertek Tótkáék előtt, míg Mozgiék visszaestek az ötödik helyre.

“Az eleje és a közepe nagyon jó volt, a végén még indítottunk egyet, de ott nagyon “meghaltunk”

– mondta a verseny után Tótka Sándor. – Imádtam ezt az egységet sztrókolni, régi álmom volt egy ilyen jó csapathajóban elől ülni, jól együtt tudtunk dolgozni a fiúkkal. Ezt az egységet nehéz összehasonlítani a múlt heti négyesemmel, mert amikor Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással mentünk, akkor csak edzésen ültem elől, de érzésre ezt a négyest jobb volt sztrókolni.”

Múlt héten Tótka Sándor és Molnár Péter bronzérmet szerzett Szegeden Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással, viszont Dudás Miklós és Kuli István mindkét hétvégén a jobb eredmény elérő magyar négyesben foglalt helyet, tehát egy hét leforgása alatt két ezüstéremmel lettek gazdagabbak a legfontosabb férfi kajakos olimpiai versenyszámban.

“A lényeg, hogy van jó négyesünk, hiszen három összeállításban is dobogóra tudtunk állni a két világkupán – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Most úgy voltunk pariban a németekkel, hogy a mi ezüstérmes négyesünknek 2-3 napja volt együtt készülni, a németek pedig már másfél éve együtt vannak. Egyébként ezúttal is mindkét hajónk jól versenyzett, Mozgi Milánék kipróbálták a “kamikáze” taktikát, nem álltak át utazótempóra, végig teljes erőbedobással mentek, így a hajrára kicsit elfogytak, ennek ellenére velük is elégedett vagyok. Ma még mind a nyolc versenyző véleményét meg fogom hallgatni, valamint beszélni fogok néhány olyan emberrel, akinek adok a szavára, majd

alszom az egészre egyet és holnap kijelölöm azt a négy versenyzőt, akik K-4 500 méteren indulhatnak az Európa-bajnokságon.

Ha pedig ott jól szerepelnek, akkor utána készülhetnek négyen tovább együtt a világbajnokságra is.”

A négyesek mellett vasárnap délelőtt kiválóan szerepelt Csizmadia Kolos is férfi kajakban, méghozzá olimpiai számban. Pál Zoltán tanítványa 200 egyesben szerzett Világkupa-bronzérmet az orosz Lukantsov és az olasz Di Liberto mögött.

Tovább fejlődni minden területen – őszi közgyűlés és konferencia

Pénteken Galyatetőn, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség őszi közgyűlésén elfogadták a beszámolókat, Baráth Etele pedig külön köszöntötte mind a tíz, a szakmai konferenciával egybekötött eseményen megjelent olimpiai bajnokot.

Hír

„A tavaszi közgyűlés törvényi kötelezettség, hiszen ott az éves költségvetési beszámolóról van szó, a két éve életre hívott őszi közgyűlésen pedig a sportvezetők, szakosztályvezetők, edzők a szakmai kérdésekről egyeztetnek” – kezdte Baráth Etele, a közgyűlés elnöke.

Hozzátette, hogy a közgyűlésen három fontos kérdés került terítékre, amelyek összefüggenek egymással. A cél az, hogy ha a feltételek szigorodnak, akkor is a sportág eredményessége, bővülése fenntartható pályán maradjon. A negyedik kiemelt fontosságú kérdésről, a fenntartható költségvetésről tavasszal születik majd közgyűlési határozat.

A pénteki stratégiai megbeszélés első eleme a regionális önszerveződés továbberősítése volt, azaz, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség munkája a meglévő alulról felfelé építkező, kiterjedt önkormányzati és gazdasági kapcsolatokkal rendelkező egységei megfelelő szakmai és tudományos segítséggel a helyi társadalomba még mélyebben beépülve növelhessék erőforrásaikat, önállóságukat.

Második eleme, hogy a kajak-kenu más, szabadtéri sportágakkal is fogjon össze. Ebben már jelenleg is nagyon jó úton halad az MKKSZ, elég csak a turisztikai fejlesztésekre, az ötpróbára, a kerékpározásra, a vitorlázásra vagy a Balaton-átevezésre gondolni – ám fontos, hogy mindezt önfinanszírozó rendszerré kell alakítani.

„Tovább kell fejleszteni az ilyen együttműködéseket, és mögéjük a szabadtéri sportokban érintett gazdasági szervezeteket kell felvonultatnunk, valamint be kell vonnunk a közösségi finanszírozást is. Meg kell találni egy újfajta szervezeti formát is, ami az előzőek megvalósítását szolgálhatja, valamint a sportág szakmai-kutatási hátterét is szervezheti, például

a mesterséges intelligencia alapú, az edzői munkát segítő eszközök kidolgozását irányíthatja”

– mondta Baráth Etele.

A harmadik elem az a diagnosztikai központ, amely a Magyar Kajak-kenu Szövetség Latorca utcai székházában és a Kolonics György edzőközpontban új hosszútávú sportegészségügyi hátteret biztosít a tehetségkiválasztás területén, valamint a profi és amatőr sportolóknak a magas szintű teljesítmény elérésének érdekében.

A Latorca utcai diagnosztikai központ:

Baráth Etele bevezetője után Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke tartott részletes beszámolót a sportág szakmai fejlődését segítő fejlesztésekről, az elmúlt év eredményeiről és a már eldöntött, hosszútávon hatékony tervezett beruházásokról.

A közgyűlés második blokkjában hat szakmai beszámoló következett: Boros Gergely szakmai igazgató, Faludy András, a Versenysport Bizottság elnöke, Petrovics Kálmán, a Sportfejlesztési Bizottság elnöke, valamint a három szövetségi kapitány, Hüttner Csaba (felnőtt gyorsasági), Makrai Csaba (utánpótlás) és Weisz Róbert (para és maraton) szakmai beszámolóját is elfogadták.

A délutáni programban a szakmai konferencia szerepelt, amelyen többek között Vadász Anita a KajakStart programról, Trájer Emese és Katona Péter a sportági diagnosztikai mérések tapasztalatairól, Szilárdi Katalin a kommunikációról és a doppingolás hátteréről, Berényi Péter és Petrovics Kálmán pedig a jövő évi sportági aktivitásokról beszélt.

Szombaton délelőtt folytatódik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai konferenciája.

„Sikersztori”

Ez lesz a szlogenje a 2019-es szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságnak, mondta Schmidt Gábor az M4 Sport csatorna stúdiójában megrendezett sajtóeseményen, amelyen mind a négy jövő évi hazai rendezésű világbajnokság szervezői, így a kajak-kenu mellett az asztalitenisz, a vívás és az öttusa képviselői, valamint Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is részt vett. Sikersportágaink jövő évi magyarországi versenyeiben az is közös, hogy mind a négy eseményt az MTVA sportadója közvetíti majd élőben.

Hír

“Szerény, de ambiciózus szlogent választottunk” – utalt a “Sikersztori”-ra Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, magyarázatként pedig hozzáfűzte, az, hogy a magyar kajak-kenu ott tud lenni, ahol van, a korábbi sikerekből következik.

“Sportágunk tele van értékekkel,

ezeket megpróbáljuk majd megmutatni” – ígérte. Az elnök a sajtóeseményen arról is beszélt, hogy jelenleg kétmilliárdos beruházás zajlik a Maty-éren, ennek egyik eredményeként pedig a közvetítést át tudják jövőre vinni a túloldalra, így a versenyekre kilátogató, reményeik szerint sok ezer szurkolót és a pálya fantasztikus hangulatát a tévénézők is láthatják majd.

„A szurkolói támogatás fontosságát az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Katalint idézve érzékeltette: “amikor Szegeden az utolsó 200 méteren beérek a szurkolók elé, a csőbe, engem már bevisz a közönség”.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy a szegedi pályán 1998-ban szerveztek először vb-t, azóta a jövő augusztusi már a negyedik lesz, és már az siker volt, amikor Duisburgot megelőzve elnyerték a kvalifikációs világbajnokság megrendezésének lehetőségét.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára úgy vélekedett, a magyar sport erejét mutatja, hogy négy sportágban is Magyarországon lesz jövőre a világbajnokság, egyúttal örömét fejezte ki, hogy az MTVA és a sportági szövetségek így egymásra találnak, mert – mint hangsúlyozta – nagyon fontos, hogy jó képek kerüljenek a világ elé ezekről az eseményekről.

“Az, hogy itthon lesznek ezek az események, még jobban aláhúzza a számunkra, hogy beindult az olimpiai kvótaszerzés. A hazai pálya előnye ebben lényeges elem. A hangulatot a szurkolók biztosítani fogják, reméljük,

plusz kvótaesélyt jelent a hazai rendezés”

– fogalmazott a MOB főtitkára.

“Nálunk az olimpia már jövőre elkezdődik” – jelentette ki az eseményen Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

“Az a missziónk, hogy minden olyan sporteseményt igyekszünk közvetíteni, melyen vannak magyar esélyek, nemcsak a hazaiakat, hanem a külföldieket is.” – fogalmazott.

Hozzátette: ha itthoni eseményekről van szó, a felelősség még nagyobb, mert fontos, hogy a versenyek mellett az azokat körülvevő miliőt is bemutassák. Papp Dániel azt ígérte, hogy XXI. századi technológiával, a legmagasabb színvonalon fognak beszámolni az eseményekről az M4 Sporton, illetve a közmédia minden platformján.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető: