Mégse

Számolni kell a magyar négyessel

Az elmúlt két hétvégén kiderült, hogy az idei világversenyeken számolni kell a magyar férfi kajakosokkal K-4 500 méteren. A mieink - a múlt heti szegedi ezüstérem után - ismét második helyet szereztek, ezúttal a duisburgi Világkupán. A dobogóra a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összetételű négyes állhatott fel a tavalyi világbajnok német egység mögött.

Hír

Előfutam győztesként kvalifikálta magát a legjobbak közé szombaton a Tótka Sándor vezette csapathajónk, így nem csoda, hogy a négyes pályán induló magyarok végig pariban voltak a hatoson rajtoló németekkel szemben.

A mieink egy jó rajt után még vezetni is tudtak, a féltávhoz három tizedmásodperccel előbb értek, mint a második helyen haladó Mozgi Milán, Balaska Márk, Birkás Balázs, Somorácz Tamás alkotta másik magyar négyes, és mint az akkor még harmadik Rendschmidt, Rauhe, Libscher, Lemke összeállítású hazai egység. A hajrát ezúttal a németek bírták legjobban, nyolc tizedmásodperccel nyertek Tótkáék előtt, míg Mozgiék visszaestek az ötödik helyre.

“Az eleje és a közepe nagyon jó volt, a végén még indítottunk egyet, de ott nagyon “meghaltunk”

– mondta a verseny után Tótka Sándor. – Imádtam ezt az egységet sztrókolni, régi álmom volt egy ilyen jó csapathajóban elől ülni, jól együtt tudtunk dolgozni a fiúkkal. Ezt az egységet nehéz összehasonlítani a múlt heti négyesemmel, mert amikor Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással mentünk, akkor csak edzésen ültem elől, de érzésre ezt a négyest jobb volt sztrókolni.”

Múlt héten Tótka Sándor és Molnár Péter bronzérmet szerzett Szegeden Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással, viszont Dudás Miklós és Kuli István mindkét hétvégén a jobb eredmény elérő magyar négyesben foglalt helyet, tehát egy hét leforgása alatt két ezüstéremmel lettek gazdagabbak a legfontosabb férfi kajakos olimpiai versenyszámban.

“A lényeg, hogy van jó négyesünk, hiszen három összeállításban is dobogóra tudtunk állni a két világkupán – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Most úgy voltunk pariban a németekkel, hogy a mi ezüstérmes négyesünknek 2-3 napja volt együtt készülni, a németek pedig már másfél éve együtt vannak. Egyébként ezúttal is mindkét hajónk jól versenyzett, Mozgi Milánék kipróbálták a “kamikáze” taktikát, nem álltak át utazótempóra, végig teljes erőbedobással mentek, így a hajrára kicsit elfogytak, ennek ellenére velük is elégedett vagyok. Ma még mind a nyolc versenyző véleményét meg fogom hallgatni, valamint beszélni fogok néhány olyan emberrel, akinek adok a szavára, majd

alszom az egészre egyet és holnap kijelölöm azt a négy versenyzőt, akik K-4 500 méteren indulhatnak az Európa-bajnokságon.

Ha pedig ott jól szerepelnek, akkor utána készülhetnek négyen tovább együtt a világbajnokságra is.”

A négyesek mellett vasárnap délelőtt kiválóan szerepelt Csizmadia Kolos is férfi kajakban, méghozzá olimpiai számban. Pál Zoltán tanítványa 200 egyesben szerzett Világkupa-bronzérmet az orosz Lukantsov és az olasz Di Liberto mögött.

Orbán Viktor adta át a Tokaji Vízitúra Központot

Csütörtök délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között átadta a Tokaji Vízitúra Központot. A miniszterelnök elmondta, ideje, hogy Magyarország sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljon.

Vízitúra Központ - átadóünnepség
Hír

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke szerint nincs annál felemelőbb aktív kikapcsolódás, mint amikor az ember azt érzi, hogyan siklik egy kajak vagy egy kenu egy hullámmentes, sima vízen.

A Tokaji Vízitúra Központ mellett hamarosan építkezésbe kezd az Aggteleki Nemzeti Park, kikötő épül majd az úszóhajó programra, és számos kerékpárút megújul majd a környéken. Ezen kívül az ország többi részén 150 további helyszín kapcsolódik be a vízitúra-hálózatba.

Ezt követően a korábbi vb-ezüstérmes kenus, ifjabb Foltán László beszélt az általa vezetett VíziVándor programról. Elmondta, hogy a gyerekeknek nyújtott csodálatos élmények mellett akár a jövő olimpiai bajnokai is kikerülhetnek ebből a kezdeményezésből.

A Vándortábor program keretein belül idén már hat útvonalon lehet kajakozni és kenuzni: a Bodrogon, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, a Duna-kanyarban, az alsó Dunán és a Kőrösök vidékén. Közel háromezer-ötszáz gyerek fog vízre szállni: „Ez 3500 mosoly és megannyi csodálatos emlék, amelyek remélhetőleg hasonlóan pozitív dolgokra sarkallják majd a fiatalokat, mint engem. Azon dolgozunk, hogy az ország összes potenciális vízitúra-útvonalán olyan gyönyörű létesítményeket használhassanak a vízen járás szerelmesei, mint a Tokaji Vízitúra Központ” – mondta ifjabb Foltán László.

Ezt követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott köszöntőbeszédet. A kormányfő arról beszélt, hogy

a tokaji Vízitúra Központ egy olyan program része, amely természetes módon teszi megélhetővé a hazaszeretetet,

és azokat az embereket is a nemzeti közösség részévé teszi, akik nem érezték magukat oda tartozónak.

A mindennapi hazaszeretet az, amikor “hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe”, ez pedig az ország megmaradását is szolgálja – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kijelentette, Európa jövőjével kapcsolatban az látszik, hogy csak azok az országok maradnak talpon, amelyekben jelen van a hazaszeretet. A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar – mondta, hozzátéve: jelenleg ugyanis miközben a magyarok “meghalnának” az élsportolóikért, a kontinens egyik legkevesebbet sportoló nemzetei közé tartoznak, a fiataloknak pedig mindössze 36 százaléka sportol rendszeresen.

A sport- és szabadidős tevékenységek a jövő évi büdzsében is kiemelt támogatást kapnak

– közölte a miniszterelnök. A feladatok közé sorolta Orbán Viktor, hogy küzdeni kell az egészségtelen élelmiszerek ellen, vissza kell szorítani a dohányzást, erősíteni kell a mindennapos testnevelést, és Erzsébet-táborokat, vándortáborokat kell szervezni a gyerekeknek.

Úgy fogalmazott, a “córeszt” maguk mögött hagyva az emberek el tudják küldeni gyermekeiket táborozni, és felépülhetnek a tokajihoz hasonló sportlétesítmények. “Van esélyünk arra, hogy Magyarország felálljon a fotelből és sportért rajongó nemzetből sportoló nemzetté váljon” – mondta.

forrás: MTI/origo.hu

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.