Számolni kell a magyar négyessel

Az elmúlt két hétvégén kiderült, hogy az idei világversenyeken számolni kell a magyar férfi kajakosokkal K-4 500 méteren. A mieink - a múlt heti szegedi ezüstérem után - ismét második helyet szereztek, ezúttal a duisburgi Világkupán. A dobogóra a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összetételű négyes állhatott fel a tavalyi világbajnok német egység mögött.

Előfutam győztesként kvalifikálta magát a legjobbak közé szombaton a Tótka Sándor vezette csapathajónk, így nem csoda, hogy a négyes pályán induló magyarok végig pariban voltak a hatoson rajtoló németekkel szemben.

A mieink egy jó rajt után még vezetni is tudtak, a féltávhoz három tizedmásodperccel előbb értek, mint a második helyen haladó Mozgi Milán, Balaska Márk, Birkás Balázs, Somorácz Tamás alkotta másik magyar négyes, és mint az akkor még harmadik Rendschmidt, Rauhe, Libscher, Lemke összeállítású hazai egység. A hajrát ezúttal a németek bírták legjobban, nyolc tizedmásodperccel nyertek Tótkáék előtt, míg Mozgiék visszaestek az ötödik helyre.

“Az eleje és a közepe nagyon jó volt, a végén még indítottunk egyet, de ott nagyon “meghaltunk”

– mondta a verseny után Tótka Sándor. – Imádtam ezt az egységet sztrókolni, régi álmom volt egy ilyen jó csapathajóban elől ülni, jól együtt tudtunk dolgozni a fiúkkal. Ezt az egységet nehéz összehasonlítani a múlt heti négyesemmel, mert amikor Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással mentünk, akkor csak edzésen ültem elől, de érzésre ezt a négyest jobb volt sztrókolni.”

Múlt héten Tótka Sándor és Molnár Péter bronzérmet szerzett Szegeden Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással, viszont Dudás Miklós és Kuli István mindkét hétvégén a jobb eredmény elérő magyar négyesben foglalt helyet, tehát egy hét leforgása alatt két ezüstéremmel lettek gazdagabbak a legfontosabb férfi kajakos olimpiai versenyszámban.

“A lényeg, hogy van jó négyesünk, hiszen három összeállításban is dobogóra tudtunk állni a két világkupán – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Most úgy voltunk pariban a németekkel, hogy a mi ezüstérmes négyesünknek 2-3 napja volt együtt készülni, a németek pedig már másfél éve együtt vannak. Egyébként ezúttal is mindkét hajónk jól versenyzett, Mozgi Milánék kipróbálták a “kamikáze” taktikát, nem álltak át utazótempóra, végig teljes erőbedobással mentek, így a hajrára kicsit elfogytak, ennek ellenére velük is elégedett vagyok. Ma még mind a nyolc versenyző véleményét meg fogom hallgatni, valamint beszélni fogok néhány olyan emberrel, akinek adok a szavára, majd

alszom az egészre egyet és holnap kijelölöm azt a négy versenyzőt, akik K-4 500 méteren indulhatnak az Európa-bajnokságon.

Ha pedig ott jól szerepelnek, akkor utána készülhetnek négyen tovább együtt a világbajnokságra is.”

A négyesek mellett vasárnap délelőtt kiválóan szerepelt Csizmadia Kolos is férfi kajakban, méghozzá olimpiai számban. Pál Zoltán tanítványa 200 egyesben szerzett Világkupa-bronzérmet az orosz Lukantsov és az olasz Di Liberto mögött.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók