Mégse

Számolni kell a magyar négyessel

Az elmúlt két hétvégén kiderült, hogy az idei világversenyeken számolni kell a magyar férfi kajakosokkal K-4 500 méteren. A mieink - a múlt heti szegedi ezüstérem után - ismét második helyet szereztek, ezúttal a duisburgi Világkupán. A dobogóra a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összetételű négyes állhatott fel a tavalyi világbajnok német egység mögött.

Hír

Előfutam győztesként kvalifikálta magát a legjobbak közé szombaton a Tótka Sándor vezette csapathajónk, így nem csoda, hogy a négyes pályán induló magyarok végig pariban voltak a hatoson rajtoló németekkel szemben.

A mieink egy jó rajt után még vezetni is tudtak, a féltávhoz három tizedmásodperccel előbb értek, mint a második helyen haladó Mozgi Milán, Balaska Márk, Birkás Balázs, Somorácz Tamás alkotta másik magyar négyes, és mint az akkor még harmadik Rendschmidt, Rauhe, Libscher, Lemke összeállítású hazai egység. A hajrát ezúttal a németek bírták legjobban, nyolc tizedmásodperccel nyertek Tótkáék előtt, míg Mozgiék visszaestek az ötödik helyre.

“Az eleje és a közepe nagyon jó volt, a végén még indítottunk egyet, de ott nagyon “meghaltunk”

– mondta a verseny után Tótka Sándor. – Imádtam ezt az egységet sztrókolni, régi álmom volt egy ilyen jó csapathajóban elől ülni, jól együtt tudtunk dolgozni a fiúkkal. Ezt az egységet nehéz összehasonlítani a múlt heti négyesemmel, mert amikor Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással mentünk, akkor csak edzésen ültem elől, de érzésre ezt a négyest jobb volt sztrókolni.”

Múlt héten Tótka Sándor és Molnár Péter bronzérmet szerzett Szegeden Mozgi Milánnal és Somorácz Tamással, viszont Dudás Miklós és Kuli István mindkét hétvégén a jobb eredmény elérő magyar négyesben foglalt helyet, tehát egy hét leforgása alatt két ezüstéremmel lettek gazdagabbak a legfontosabb férfi kajakos olimpiai versenyszámban.

“A lényeg, hogy van jó négyesünk, hiszen három összeállításban is dobogóra tudtunk állni a két világkupán – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Most úgy voltunk pariban a németekkel, hogy a mi ezüstérmes négyesünknek 2-3 napja volt együtt készülni, a németek pedig már másfél éve együtt vannak. Egyébként ezúttal is mindkét hajónk jól versenyzett, Mozgi Milánék kipróbálták a “kamikáze” taktikát, nem álltak át utazótempóra, végig teljes erőbedobással mentek, így a hajrára kicsit elfogytak, ennek ellenére velük is elégedett vagyok. Ma még mind a nyolc versenyző véleményét meg fogom hallgatni, valamint beszélni fogok néhány olyan emberrel, akinek adok a szavára, majd

alszom az egészre egyet és holnap kijelölöm azt a négy versenyzőt, akik K-4 500 méteren indulhatnak az Európa-bajnokságon.

Ha pedig ott jól szerepelnek, akkor utána készülhetnek négyen tovább együtt a világbajnokságra is.”

A négyesek mellett vasárnap délelőtt kiválóan szerepelt Csizmadia Kolos is férfi kajakban, méghozzá olimpiai számban. Pál Zoltán tanítványa 200 egyesben szerzett Világkupa-bronzérmet az orosz Lukantsov és az olasz Di Liberto mögött.

Az első nap után elégedett a mezőny

A német csapat egyik legjobb kajakosa, Felix Frank elégedett a szervezéssel. Ő három számban, K-1 500, valamint K-4 500 és 1000 méteren is rajthoz áll a hétvége során. A brit kenus, Jonathan Jones szerint Szolnok szép város és őt nagyon emlékezteti Szegedhez, a japán női négyes versenyzője, Mihana Shishido pedig azt mondta, hogy jobban szeret kajakozni, mint tanulni. A szolnoki verseny első napja minden általunk megkérdezett versenyző számára kiválóan telt.

Egyetemi VB
Hír

Pénteken rendezték az 1000- és az 500 méteres elő és középfutamokat a Szolnokon zajló Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságon. A erősebb csapatok versenyzői az előfutamokból egyből a szombati és a vasárnapi döntőkbe kerültek, de azok a sportolók is jókedvűen nyilatkoztak, akik csak a középfutamból, vagy onnan sem jutottak be a legjobbak közé.

“Csak vasárnap fogunk versenyezni, de a társaimmal már kipróbáltuk a pályát, jót eveztünk és kényelmesnek találjuk az itteni körülményeket” – mondta a japán női kajaknégyes tagja, Shishido Mihana, aki az 500 négyes mellett K-2 200 méteren is rajthoz áll majd. A 22 éves versenyző elárulta, hogy bár egyetemista, de a matematika-tanulásnál sokkal jobban szeret kajakozni.

Három számban is rajthoz áll a német egyetemi válogatott egyik legjobbja, a kajakos Felix Frank. A versenyző tagja az 1000 méteren és a 500-on rajtoló négyeshajónak, valamint indul K-1 500 méteren is. Ma mindhárom versenyszám selejtezőjéből futamgyőztesként jutott a döntőbe.

“Egész évben a felnőtt válogatottal készültem, hetente 20 edzésem van.

Elégedett vagyok a szervezéssel és tetszik a város is, tegnap ettem egy finom gulyáslevest az egyik szolnoki étteremben” – mondta Felix Frank, aki létesítmény-üzemeltetési mérnöknek tanul.

A brittek kenusa, Jonathan Jones is jól szerepelt ma, C-1 500 és 1000 méteren egyből döntőbe jutott.

“Szerintem ennek a reggatának jobb a hangulata, mint egy  felnőtt világversenynek, mert

az itt vízre szálló sportolókban több a közös, hiszen mindannyian hallgatók is vagyunk.

A városban sok szép régi épületet láttam, szerintem hasonlít Szegedre” – jelentette ki a gépészmérnöknek tanuló kenus.

Az világbajnokságon szombaton délelőtt rendezik az 1000 méteres döntőket, délután pedig a 200 méteres előfutamokat.

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.