Szalay Ferenc nyitotta meg a világbajnokságot

Szolnok polgármestere hivatalosan is megnyitotta a 8. FISU Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságot a Holt-Tisza partján. A csütörtök esti ünnepélyes eseményen a sportolói eskü szövegét az U23-as világbajnok Lucz Anna olvasta elő a rajthoz álló 22 nemzet versenyzőinek.

A nemzeti csapatok bevonulása után először Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke mondott beszédet a szervezők nevében, köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint a világbajnokság főszereplőit: a versenyzőket, az edzőket és versenybírókat is. A sportvezető arról beszélt, személy szerint is fontosnak tartja, hogy a sportolók ne csak a pályán teljesítsenek kiválóan, hanem minél tovább folytassák tanulmányaikat is.

„Szerencsére egyre inkább látszik, hogy az élsport és a tanulás jól megfér egymás mellett, egyre többen építenek kettős karriert, vagyis már a sportolói pályafutásuk alatt igyekeznek tanulmányaikkal előkészíteni civil életüket. Örömünkre szolgál, hogy a kajak-kenu sportágban az egyetemi és főiskolai versenyek résztvevői később a felnőtt világbajnokságokon is megállják a helyüket” – tette hozzá az MKKSZ elnöke.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) nevében Adam Roczek, a szervezet felügyelőbizottságának elnöke beszélt a megnyitón. A sportdiplomata a FISU elnöke, Oleg Matytsin nevében köszöntött mindenkit az ünnepségen, valamint arról beszélt, hogy Magyarországnak nagy a múltja a FISU égisze alá tartozó események szervezésében és az azokon való részvételben. A rajthoz álló versenyzőknek azt kívánta, hogy hozzák ki magukból a legtöbbet, majd felkérte Szalay Ferenc polgármestert, hogy hivatalosan is nyissa meg a nyolcadik FISU Egyetemi Gyorsasági Kajak-Kenu világbajnokságot.

 

Szolnok polgármestere a magyar kajak-kenu sport egyik fellegvárának nevezte az általa vezetett várost, és hozzátette, hogy a szolnokiakat büszkeséggel és örömmel tölti el, hogy a megyeszékhely rendezheti az Egyetemi és Főiskolai Kajak-kenu Világbajnokságot, majd ünnepélyesen megnyitotta a péntektől vasárnapig tartó versenyt.

A sportolói esküt Lucz Anna mondta el, aki két hete U23-as világbajnoki címet szerzett K-1 200 méteren, míg a bírók esküjét Mészáros Zoltán olvasta fel.

A világbajnokságon pénteken az 1000 és az 500 méteres elő- és középfutamokat, szombaton a 1000 méteres döntőket és a 200 méteres selejtezőket, vasárnap pedig az 500 és a 200 méteres döntőket rendezik meg.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók