Mégse

Szabó Gabi: Jó lecke volt, megismertem magam

Szabó Gabriella két értékelhetetlen szezon után, 32 évesen, három olimpiai bajnoki címmel a tarsolyában ismét összeállt volt edzőjével, Tóth Lászlóval, és a visszavonulás széléről visszatáncolva fejest ugrottak a munkába. Az utolsó két olimpiai aranyát vele nyerte, és most mindent egy lapra feltéve, amolyan magányos harcosként próbálnak visszatérni, és kijutni Tokióba.

Hír

Miután kihagytad a 2017-es szezont, 2018-ban csatlakoztál Hadvina Gergő csoportjához, leköltöztél Szolnokra, de mégsem sikerült úgy a szezonod, ahogy szeretted volna. Mi volta baj?

Nem szeretek a rossz élményeken rágódni, ami elmúlt, elmúlt. Próbálok mindig azzal foglalkozni, ami sikeres volt. De annyit elárulhatok, hogy nem az edzésmódszerekkel volt a baj, hanem a lelki állapotommal. Az igaz, hogy nekem más típusú munkára van szükségem, mint amit Bodonyi Dóriékkal végeztünk, de fizikálisan alapvetően jól fel voltam készítve, a pszichés állapotommal volt a gond.

Nem volt elég a mentális feltöltődésre az egy kihagyott szezon?

Ezt így nem mondanám. Nem bántam meg, hogy beleálltam a 2018-as szezonba. Jó lecke volt, megismertem saját magam. Nem volt jó ötlet leköltözni Szolnokra, rájöttem, hogy mennyire fontos nekem, hogy napi szinten közel legyenek hozzám azok az emberek, akik tényleg számítanak.

Alapvetően egy kishitű versenyző vagyok, ami mondjuk ebben a bivalyerős magyar mezőnyben nem is csoda.

Kényszeres is vagyok, kevésbé szeretem az újdonságokat, szeretem viszont a bevett dolgokat csinálni. Leköltöztem Szolnokra, megpróbáltam, nem jött be.

Ekkor jött Tóth László (Vackor), akivel az utolsó két olimpiai aranyérmedet nyerted. Ki keresett meg kit?

Hiába, hogy különváltak az útjaink, nekünk a 2016-os olimpia után is megmaradt a jó viszonyunk, köszönhetően talán annak is, hogy a felesége az egyik legjobb barátnőm. Tavaly az első válogató után, ami rosszul sikerült, már megpendítette nekem, hogy ha a második válogató sem jön össze, akkor üljünk le beszélgetni. Aztán a nyáron hagyta érlelődni bennem ezt a gondolat, majd szeptember végén leültünk. Akkor helyére tettünk minden mozaikot, kibeszéltük minden problémánkat, átrágtuk, hogy korábban mit csináltunk jól és mit rosszul. Mi 2013-ban együtt álltunk fel a padlóról, és négy versenyszezont küzdöttünk végig, és mivel Vackor most is azt mondta, hogy lát bennem fantáziát, ezért úgy döntöttünk, hogy ismét megpróbáljuk együtt.

Erre a beszélgetésre már úgy ültél le, hogy feladtad a pályafutásodat?

Igen, akkor már elveszítettem a hitemet. Egyébként is megfogalmazódott már bennem, hogy van három olimpiai bajnoki címem, hova feszüljek még tovább? A kihagyott szezon és a rosszul sikerült 2018 után ráadásul nem volt mibe kapaszkodnom.

Vannak versenyzők, akik jól bírják a kudarcokat, én nem ilyen típus vagyok.

Ha viszont ez a szezonom is rosszul sikerül, akkor tényleg nem lesz mibe kapaszkodnom. Nem akartam október elsején elkezdeni a munkát, le is volt szervezve sok utazásom, amit aztán le kellett mondanom, mert fejest ugrottunk a munkába.

Úgy tűnik, újra van motivációd.

Vackor rengeteg erőt ad. Ő egy rendkívül realista edző, és ha azt mondja, hogy fel tud készíteni, akkor azt elhiszem neki, mert a közös eredményeink hitelessé teszik. Naponta csepegteti belém, minden nap elmondja, hogy meg tudjuk csinálni, ennek köszönhetően elkezdtem én is hinni magunkban.

Olyannyira hisz benned, hogy leadta a fiú csoportját is, és csak veled foglalkozik. Teherként éled ezt meg, vagy ezzel is azt erősiti benned, hogy képesek vagytok visszatérni a csúcsra?

Ne is mondd, erre gondolni sem merek, ez egy hatalmas felelősség nekem! De tény, hogy erőt is ad, hogy ennyire bízik bennem. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire sokat számít a jelenléte. A múlt héten például síelni volt, délelőttönként a honvédos srácokkal megcsináltam az úszóedzést, délutánonként pedig Mócsy Peti edzőtársammal a kondit, de nagyon hiányzott, hogy nem volt ott, mert szinte csak ketten dolgozunk, nem csoportban. Olyan, mintha csinálná velem az edzéseket, és nagyon jó érzés, ha a végén ad egy pacsit. Végre nem várom a tél végét, nem vagyok belefásulva a munkába, élvezek minden egyes edzést.

Milyen célokat tűztetek ki magatok elé 2019-re? Páros és négyes hajó, esetleg ismét összeülsz Kozák Danutával, akivel mind a három olimpiai bajnoki címedet nyerted?

Nincs létjogosultsága annak, hogy két ilyen szezon után beüljek Dana mellé, ráadásul ő most nyert világbajnokságot Kárász Annával. Igaz, hogy nekem sem volt bérelt helyem soha mellette. De természetesen

az a célom, hogy párosban és négyesben is ott lehessek Tokióban,

viszont ahhoz még képbe kell, hogy kerüljek egyesben. Addig is próbálom nem a válogatottságot kitűzni célul, hanem napi szinten megfelelni azoknak az elvárásoknak, amiket már 2016-ban is magunk elé állítottunk Vackorral. Edzésről edzésre haladunk, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Ennek megfelelően hogy néz ki a felkészülésed?

Most három hetet még itthon vagyunk, utána pedig megyünk Floridába, oda, ahol 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is voltunk. Az akkor bevált, most visszatérünk oda. Dél-Afrikába nem szeretnék kimenni, mert sok versenyző lesz ott, és bár ez költségesebb edzőtábor, de úgy érzem, erre van szükségem. Hat hétre megyünk ki, a közepén két hétig kint lesz velem a testvérem is, hogy megtörjük a monoton egyedüllétet. Sajnos a kiskutyámat nem tudom vinni, mert egy mopszot nem lehet ilyen hosszú útnak kitenni, ezen már most stresszelek, de nagyon remélem, hogy Vackor felesége és kislánya is meglátogat majd bennünket. Utána hazajövünk, itthon készülünk a Gubacsinál, majd leköltözünk Szolnokra.

Kicsit olyan a sztori, mint amikor a szélső pályán, ahol senki nem figyel rád, meglépsz, és megnyered a futamot.

Nem titkoltan ilyesmi a célom.

Magyar győzelmek a vérfagyasztó hidegben

Két magyar győzelemmel ért véget az Amsterdam Waterland kajak-kenu maraton verseny, a nőknél Czéllai-Vörös Zsófia, a junior fiúknál pedig Őry Zsombor nyert.

Hír

Czéllai-Vörös Zsófia nagyon magabiztosan versenyezve, majdnem négy percet adott a második helyezett brit Lizzie Broughtonnak, míg a harmadik helye az ugyancsak magyar Katona Lili ért célba.

A 24 kilométeres távon ezúttal a masters és ifi fiúkkal rajtolt a női mezőny. „Ez jobb volt, mint az elmúlt években, amikor a felnőtt férfiakkal rajtolunk, de így jobban tudtunk érvényesülni – kezdte az értékelést honlapunknak a győztes magyar kajakos. – Az időjárás nem volt túl kegyes velünk, mert négy-öt fokban kellett versenyezni, ebből az első 10 kilométeren végig szembeszelünk volt, rendesen át is fagytunk, vérfagyasztó hideg volt,

konkrétan ráfagyott a kezem a lapátra.

Az elején együtt mentünk a fiúkkal hárman, a második futószakasz után el tudtam lépni az egyik masters férfi vízén. Lili tartotta a brit lány előtt a második helyet de sajnos az egyik csatornán rossz helyre fordult, így a harmadik helyen ért célba.”

A férfiak mezőnyében Boros Adrián a kilencedik, Mészáros Sándor a 18, Máthé Krisztián a 26., Szekeres Zsolt pedig 39. lett. A junior férfiaknál Őry Zsombor nyakába akasztották az aranyérmet, ő szűk két perccel előzte meg a mezőnyt.

A verseny összefoglalója:

47th edition of Amsterdam Waterland Marathon 2019 from Kanovereniging Viking on Vimeo.

Júliusra elkészül a felújított szegedi kajak-kenu pálya

Sajtóbejárást tartott a Nemzeti Sportközpontok (NSK) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a Szegedi Olimpiai Központban, ahol a létesítmény történetének legnagyobb szabású beruházása zajlik. A jelentősen megújult és kibővített maty-éri pálya július végére készül el, augusztusban már negyedszer ad otthont gyorsasági kajak-kenu világbajnokságnak.

Hír

A bejáráson részt vett többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumából Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, a 2019. évi szegedi kajak-kenu vb szervezőbizottságának vezetője, Hüttner Csaba, a felnőtt kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, valamint Kopasz Bálint Eb-ezüstérmes kajakos.

Szabó Tünde szerint a Magyar Kormány számára fontos, hogy minél több sportágnak adja meg azokat a feltételeket, hogy a legnagyobb eseményeit hazánkba tudja hozni.

„Kajak-kenuban már voltak itthon nagy világesemények, de olyan gyorsan fejlődik maga a sportág, hogy a sportlétesítményekben is követnünk kell ezt a fejlődést.

A kajak-kenu a legeredményesebb magyar sportág,

és ahhoz, hogy a legjobb körülmények között szerepelhessenek a versenyzők, a sportlétesítményeket is fejlesztenünk kell. Minden országból örömmel érkeznek Szegedre, és ha már olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak adunk otthont, akkor nem engedhetjük meg, hogy ne a legjobb feltételek között rendezzük meg a vébét” – nyilatkozta a sportért felelős államtitkár.

Schmidt Gábor szerint a Magyar Kormány jelentős támogatásával megújuló létesítmény a mostani beruházás befejezése után már nemcsak a versenysportot szolgálja majd, hanem szabadidősport-események lebonyolítására is alkalmas lesz, ezzel hozzájárulva a lakosság egészségmegőrzéséhez.

„Ez a beruházás kezdettől fogva úgy állt össze, hogy ne csak a kajak-kenut szolgálja, hanem más sportágakat is, például a triatlont, a hosszútávúszást, a horgászatot vagy akár a gördeszkázást. Fontos volt, hogy ez egy olyan szabadidős létesítmény legyen, amelyet a mindennapokban Szeged lakossága is használni tud. A vébé szempontjából a legnagyobb változás az osztószigeti híd, valamint az új utak és parkolók, amelyekkel tágasabb lett a pálya” – mondta Schmidt Gábor.

A Maty-éren a 156 méter hosszú, 3,5 méter széles osztószigeti híd, valamint az átvágási híd, a 2,6 kilométeres új út építése és a már meglévő, öt kilométer út felújítása mellett számos fejlesztést hajtanak végre. Felújítják a rajtgépet, a pályarendszert, 1000 négyzetméternyi pontont szereznek be, épül két új médiastég, átépítik a díjátadóhelyet a fotósok és a tévék számára, valamint modernizálják a teljes csapadékvíz-rendszert.

Új területek vásárlására is lehetőséget adott a kormányzati támogatás, a pálya keleti oldalán négy hektáron parkolót és médiaközpontot alakítanak ki, a déli zárógát mögötti mély terület feltöltésével pedig rendezvényhelyszínt lehet ott kialakítani.

A lelátókat és a VIP épületet lefedik, a céltornyot felújítják és bővítik, lecserélik a motel épületének és a hajótároló burkolatának szigetelését, valamint felújításra kerül a barakk, a porta és a régi üzemeltetési épület is.