Mégse

Szabó Gabi: Jó lecke volt, megismertem magam

Szabó Gabriella két értékelhetetlen szezon után, 32 évesen, három olimpiai bajnoki címmel a tarsolyában ismét összeállt volt edzőjével, Tóth Lászlóval, és a visszavonulás széléről visszatáncolva fejest ugrottak a munkába. Az utolsó két olimpiai aranyát vele nyerte, és most mindent egy lapra feltéve, amolyan magányos harcosként próbálnak visszatérni, és kijutni Tokióba.

Hír

Miután kihagytad a 2017-es szezont, 2018-ban csatlakoztál Hadvina Gergő csoportjához, leköltöztél Szolnokra, de mégsem sikerült úgy a szezonod, ahogy szeretted volna. Mi volta baj?

Nem szeretek a rossz élményeken rágódni, ami elmúlt, elmúlt. Próbálok mindig azzal foglalkozni, ami sikeres volt. De annyit elárulhatok, hogy nem az edzésmódszerekkel volt a baj, hanem a lelki állapotommal. Az igaz, hogy nekem más típusú munkára van szükségem, mint amit Bodonyi Dóriékkal végeztünk, de fizikálisan alapvetően jól fel voltam készítve, a pszichés állapotommal volt a gond.

Nem volt elég a mentális feltöltődésre az egy kihagyott szezon?

Ezt így nem mondanám. Nem bántam meg, hogy beleálltam a 2018-as szezonba. Jó lecke volt, megismertem saját magam. Nem volt jó ötlet leköltözni Szolnokra, rájöttem, hogy mennyire fontos nekem, hogy napi szinten közel legyenek hozzám azok az emberek, akik tényleg számítanak.

Alapvetően egy kishitű versenyző vagyok, ami mondjuk ebben a bivalyerős magyar mezőnyben nem is csoda.

Kényszeres is vagyok, kevésbé szeretem az újdonságokat, szeretem viszont a bevett dolgokat csinálni. Leköltöztem Szolnokra, megpróbáltam, nem jött be.

Ekkor jött Tóth László (Vackor), akivel az utolsó két olimpiai aranyérmedet nyerted. Ki keresett meg kit?

Hiába, hogy különváltak az útjaink, nekünk a 2016-os olimpia után is megmaradt a jó viszonyunk, köszönhetően talán annak is, hogy a felesége az egyik legjobb barátnőm. Tavaly az első válogató után, ami rosszul sikerült, már megpendítette nekem, hogy ha a második válogató sem jön össze, akkor üljünk le beszélgetni. Aztán a nyáron hagyta érlelődni bennem ezt a gondolat, majd szeptember végén leültünk. Akkor helyére tettünk minden mozaikot, kibeszéltük minden problémánkat, átrágtuk, hogy korábban mit csináltunk jól és mit rosszul. Mi 2013-ban együtt álltunk fel a padlóról, és négy versenyszezont küzdöttünk végig, és mivel Vackor most is azt mondta, hogy lát bennem fantáziát, ezért úgy döntöttünk, hogy ismét megpróbáljuk együtt.

Erre a beszélgetésre már úgy ültél le, hogy feladtad a pályafutásodat?

Igen, akkor már elveszítettem a hitemet. Egyébként is megfogalmazódott már bennem, hogy van három olimpiai bajnoki címem, hova feszüljek még tovább? A kihagyott szezon és a rosszul sikerült 2018 után ráadásul nem volt mibe kapaszkodnom.

Vannak versenyzők, akik jól bírják a kudarcokat, én nem ilyen típus vagyok.

Ha viszont ez a szezonom is rosszul sikerül, akkor tényleg nem lesz mibe kapaszkodnom. Nem akartam október elsején elkezdeni a munkát, le is volt szervezve sok utazásom, amit aztán le kellett mondanom, mert fejest ugrottunk a munkába.

Úgy tűnik, újra van motivációd.

Vackor rengeteg erőt ad. Ő egy rendkívül realista edző, és ha azt mondja, hogy fel tud készíteni, akkor azt elhiszem neki, mert a közös eredményeink hitelessé teszik. Naponta csepegteti belém, minden nap elmondja, hogy meg tudjuk csinálni, ennek köszönhetően elkezdtem én is hinni magunkban.

Olyannyira hisz benned, hogy leadta a fiú csoportját is, és csak veled foglalkozik. Teherként éled ezt meg, vagy ezzel is azt erősiti benned, hogy képesek vagytok visszatérni a csúcsra?

Ne is mondd, erre gondolni sem merek, ez egy hatalmas felelősség nekem! De tény, hogy erőt is ad, hogy ennyire bízik bennem. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire sokat számít a jelenléte. A múlt héten például síelni volt, délelőttönként a honvédos srácokkal megcsináltam az úszóedzést, délutánonként pedig Mócsy Peti edzőtársammal a kondit, de nagyon hiányzott, hogy nem volt ott, mert szinte csak ketten dolgozunk, nem csoportban. Olyan, mintha csinálná velem az edzéseket, és nagyon jó érzés, ha a végén ad egy pacsit. Végre nem várom a tél végét, nem vagyok belefásulva a munkába, élvezek minden egyes edzést.

Milyen célokat tűztetek ki magatok elé 2019-re? Páros és négyes hajó, esetleg ismét összeülsz Kozák Danutával, akivel mind a három olimpiai bajnoki címedet nyerted?

Nincs létjogosultsága annak, hogy két ilyen szezon után beüljek Dana mellé, ráadásul ő most nyert világbajnokságot Kárász Annával. Igaz, hogy nekem sem volt bérelt helyem soha mellette. De természetesen

az a célom, hogy párosban és négyesben is ott lehessek Tokióban,

viszont ahhoz még képbe kell, hogy kerüljek egyesben. Addig is próbálom nem a válogatottságot kitűzni célul, hanem napi szinten megfelelni azoknak az elvárásoknak, amiket már 2016-ban is magunk elé állítottunk Vackorral. Edzésről edzésre haladunk, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Ennek megfelelően hogy néz ki a felkészülésed?

Most három hetet még itthon vagyunk, utána pedig megyünk Floridába, oda, ahol 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is voltunk. Az akkor bevált, most visszatérünk oda. Dél-Afrikába nem szeretnék kimenni, mert sok versenyző lesz ott, és bár ez költségesebb edzőtábor, de úgy érzem, erre van szükségem. Hat hétre megyünk ki, a közepén két hétig kint lesz velem a testvérem is, hogy megtörjük a monoton egyedüllétet. Sajnos a kiskutyámat nem tudom vinni, mert egy mopszot nem lehet ilyen hosszú útnak kitenni, ezen már most stresszelek, de nagyon remélem, hogy Vackor felesége és kislánya is meglátogat majd bennünket. Utána hazajövünk, itthon készülünk a Gubacsinál, majd leköltözünk Szolnokra.

Kicsit olyan a sztori, mint amikor a szélső pályán, ahol senki nem figyel rád, meglépsz, és megnyered a futamot.

Nem titkoltan ilyesmi a célom.

Komoly fejlesztés a Tímár utcában

Jelentősen bővítéssel folytatódik a sportág első olimpiai bajnokairól elnevezett UTE-létesítmény felújítása Óbudán. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) vagyonkezelésében működő Urányi-Fábián vízitelep új épületrésszel gazdagodik, így a szakosztály versenyzői ősszel már lényegesen jobb körülmények között kezdhetik meg az alapozást. A beruházás forrásait az anyaegyesület és az MKKSZ közösen teremtette elő.

Vízitelep bővítés
Hír

2013 nyarán a nagy dunai árvíz jelentős pusztítást végzett az UTE vízitelepén. A károk helyreállításához komoly összefogás kellett. A szakosztály előbb a létesítmény árvízvédelmét oldotta meg, majd elsősorban az MKKSZ-től kapott sportágfejlesztési támogatásokból 2014-ben felújították a telep főépületét is, a lila-fehérek kajak-kenu bázisa abban az évben kapta meg az Urányi-Fábián nevet. A munkálatok most folytatódnak a Tímár utcában.

“A Kormánytól kapott kiemelt sportágfejleszetési támogatások jelentős részét arra fordítjuk, hogy a hosszú évtizedek alatt leromlott csónakházak megújuljanak – mondta Schmidt Gábor, a MKKSZ elnöke. – Eddig szerte az országban több mint 50 helyen történtek felújítások és bővítések. Nagyon örülök, hogy a sportág első olimpiai bajnokairól elnevezett, Urányi-Fábián vízitelep – az UTE és a szövetség összefogásának eredményeként – fejlesztésre kerül. A klubbal közösen kiírtuk a közbeszerzést, majd megkötöttük a szerződést a nyertes ajánlattevővel, így a munkálatok rendben elkezdődtek.”

A vízitelepen az elmúlt 50 év legjelentősebb fejlesztése zajlik. A kivitelezők vadonatúj emeletet építenek a tanmedence és az konditerem épületének tetejére, ahol egy komplett női szárny öltözőkkel és szociális helységekkel, valamint egy tornaterem kerül kialakításra.

„A fejlesztésnek köszönhetően komfortosabban fognak elférni sportolóink a telepen és az új tornateremben olyan saját súlyos gyakorlatoknak végezhetnek majd, ami hozzájárul a még minőségibb munkához – mondta a beruházásról Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztály-igazgatója. – Az UTE 2018-ban megnyerte az egyesületek közti olimpiai pontversenyt, ebben pedig hatalmas szerepe van két versenyzőnknek, Kozák Danutának és Tótka Sándornak. Az ilyen kiváló sportolóknak is

méltó lehetőséget kívánunk nyújtani a felkészüléshez,

és az utánpótlásnak is.”

Az anyaegyesület az építkezésre szánt összeget abból a pénzből fedezi, amit a hat nagy fővárosi egyesület kapott a Kormánytól létesítményfejlesztésre. Az UTE hozzájárulása fedezi a vízitelepen zajló beruházás 70 százalékát, a dráguló építőanyagárak miatti többletköltségeket pedig az MKKSZ állta.

„Egy réges-régi szerződés alapján az vízitelep üzemeltetője mi vagyunk, a vagyonkezelő pedig a kajak-kenu szövetség – mondta Őze István, az UTE klubigazgatója. – Szerencsére az MKKSZ-el hosszú évek óta kiváló a kapcsolatunk, így bele tudtunk vágni ebbe a nagyszabású fejlesztésbe közösen. Szükség van a bővítésre, mert emelni szeretnénk a létszámot, hiszen a sikeres olimpiai szereplés miatt

hatalmas az érdeklődés a kajak-kenu szakosztályunk iránt.

Az UTE egyébként is nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésekre, kormányzati és önkormányzati programok segítségével több sportlétesítményünk épül illetve áll felújítás alatt.”

A munkálatok a Tímár utcában néhány héttel ezelőtt kezdődtek és várhatóan a nyár végéig tartanak, a létesítményben a sportolók felkészülése addig is biztosított. A kibővített épületrészt a tervek szerint szeptembertől használhatja majd a szakosztály.

Kozák Danuta lett az Év sportolója 2018-ban

A sportújságírók szavazatai alapján az ötszörös olimpiai aranyérmes, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok lett az év legjobb női sportolója 2018-ban Magyarországon. Danuta szinte utánozhatatlan teljesítményt nyújtott, gyermeke születése után visszatérve tavaly három világbajnoki címet és két Európa-bajnoki aranyérmet szerzett.

Hír

61. alkalommal osztották ki a magyar sportújságírók (MSÚSZ) szavatai alapján az év legjobb sportolóinak járó díjakat.

A hölgyek között a legjobb háromba az UTE kajakosa mellett a négy rövidpályás világbajnoki-, valamint nagymedencés Eb-aranyérmet is nyerő háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és a párosban WTA világbajnoki címet szerző és Australian Open győztes Babos Tímea került be az M4 Sport, az Év sportolója díjátadó gálán.

Örülök, hogy van ez a díj, nem mondhatja el mindenki magáról, hogy megelőzhette Hosszú Katinkát

– mondta a színpadon Kozák Danuta, miután átvette a díjat Szabó Tündétől, az EMMI sportért felelős államtitkárától és Csisztu Zsuzsától, a Magyar Sportújságíró Szövetség alelnökétől.

A díjátadó után Danuta arról beszélt az M4 Sportnak, hogy elsősorban a családjának kell megköszönnie az év sportolója díjat.

“Rendkívül hálás vagyok nekik, mert rengeteget segítenek a kislányunk körül. Zora mellett megtanultam, hogy az anyák is tudnak nagyot alkotni és nemcsak a sportban, csak jól meg kell tanulni beosztani az idejüket. A díjat nagyon köszönöm a férjemnek is, aki maximálisan támogat az edzőmként és a páromként is. A pályafutásom egy nagy utazás, amiben már nemcsak ketten, hanem hárman vagyunk” – mondta Kozák Danuta.

A bajnoknő arról is beszélt, hogy nagyon szeretne ott lenni az idei szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mert a rengeteg magyar szurkoló előtt mindig óriási élmény versenyeznie.

A világbajnoki címet szerző női kajak négyes is bekerült a legjobbak közé az év csapata egyéni sportágban kategóriában, őket csak az ország első téli olimpiai aranyérmét nyerő rövidpályás férfi gyorskorcsolyaváltó tudta megelőzni. A kategória három legjobbja közé bekerült az Európa-bajnoki aranyérmet szerző férfi kardcsapat is.

Az év legjobb férfi sportólja a rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagja, Liu Shaolin Sándor lett. Ő a teniszező Fucsovics Mártont és a hazai pályán vb-aranyérmes bírkózót, Bácsi Pétert előzte meg. Az idősebb Liu testvér lett az első olyan sportoló, aki téli sportágat űzve lett az év legjobbja Magyarországon. A díjat a 20. század legjobb atlétájának megválasztott kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewistól, valamint Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől vehette át.

Az év edzője pedig a rövidpályás gyorskorcsolya váltót felkészítő Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos lett.

A további kategóriák győztesei:

  • Év gólja: Sigér Dávid (FTC)
  • Év labdarúgója: Gulácsi Péter (Leipzig)
  • Életműdíj (futball): Rákosi Gyula
  • Életműdíj (MOB-MSÚSZ): Jónyer István-Gergely Gábor-Klampár Tibor (asztalitenisz)
  • Év csapata: Győri Audi ETO KC, női kézilabda
  • Az év fogyatékos férfi sportolója: Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)
  • Az év fogyatékos női sportolója: Gyurkó Alexandra (szervátültetett úszó)
  • Az év fogyatékos csapata: női kerekesszékes vívóválogatott
  • Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Beliczay Sándor (vívás) – a díjat a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Kőbán Rita adta át.

fotó: MTI/Illyés Tibor