Storcz Botond kellemes meglepetései

Hat arany-, öt ezüst- és két bronzérem volt a magyarok mérlege a hétvégi trasonai kajak-kenu Európa-bajnokságon. Storcz Botond felnőtt kapitány válogatottja ezzel a produkcióval az éremtáblázat élén zárt.

– Csúcsformák találkozója vagy a kísérletezgetések versenye volt ez az Európa-bajnokság?

– Én egyértelműen egyik mellé sem tenném le a voksomat – mondja Storcz Botond felnőtt kapitány. – Tény, hogy a kontinensviadal csak felkészülési állomás a világbajnokság felé vezető úton, ám ettől függetlenül láthattunk csúcsteljesítményeket. Ugyanakkor Trasonában jó lehetőség adódott mindenki számára, hogy kipróbáljon, teszteljen új egységeket. Lehet örülni ezeknek a győzelmeknek, érmeknek, hiszen nagyon megdolgoztak érte a versenyzőink, de mindenki tisztában van vele, hogy nem a világbajnokságon vagyunk túl. Trasonában rendkívül pozitív volt számomra a csapatunk egysége: sikeresen mutatkoztak be fiataljaink, Szalai Tamás vagy éppen Csipes Tamara, és az idősebb versenyzők, a sztárjaink is hozták a tőlük megszokott teljesítményt. Janics Natasa például három aranyéremmel zárta ezt a hétvégét.

%REKLAM%

– Kezdjük a meglepetésemberekkel…

– Kezdjük, mert van belőle jó néhány. Számomra az egyik legnagyobb meglepetést Szalai Tamás jelentette. A szegedi Világkupa bronzérme után bíztam benne, hogy Tamás a dobogón, dobogó környékén zárhat, ám ez a győzelem minden várakozásunkat felülmúlta. Gyönyörűen versenyzett, jó időt ment, profi volt, ahogyan megoldotta a feladatot K-1 500 méteren. A kenus Sarudi Pál bronzérme is nagyon pozitív, bár én titkon számoltam ezzel az eredménnyel. Úgy látom, Palit feldobta ez a siker, ami izgalmassá teheti a következő válogatót. Kozák Danuta győzelme is kiemelendő, még ha nem is lehet rásütni a váratlan meglepetés jelzőt. A válogató eredménye valamilyen szinten előre jelezte ezt az eredményt, ám egészen más újoncként szerepelni az Európa-bajnoki mezőnyben.

– Mi a véleménye a négyesekről?

– Elégedett vagyok a két ezüstéremmel, és még látok fejlődési lehetőséget ezekben az egységekben. De ugyanígy gondolkozom jó pár számmal kapcsolatban. Az előrelépéshez és a szinten tartáshoz is rengeteget kell dolgozni. Igaz, ez nem újdonság a mi sportágunkban.

– Amikor elfoglalta a kapitányi széket, arról beszélt, hogy szeretné, ha a férfi kajak szakág újabb lendületet kapna. Ezen az Európa-bajnokságon teljesült a vágya?

– Nagyot léptünk előre, de itt is hangsúlyozom: ez nem a világbajnokság volt. A németek férfi kajakban például három arannyal kezdték az ezer méteres döntőket, ám Poznanban akár két számban is átbillenthetjük a javunkra a mérleg nyelvét.

– A londoni olimpia szempontjából mit sikerült leszűrni ezen a kontinensviadalon?

– Nézzük a számokat. Az olimpiai program szerint három aranyat, három ezüstöt és két bronzérmet szereztünk ezen az Európa-bajnokságon, ami nagyon is jó eredménynek mondható, ám Trasonában megtapasztalhattuk, hogy mennyire sűrűsödik a mezőny. Minden nemzet megkezdte a szakosodást, számspecialisták vannak, a britek például férfi kajakban nagyon ráfeküdtek a kétszáz méterre. Az elkövetkező időszaknak ez az egyik nagy feladata.

– És a poznani világbajnokságig hátralévő időben mi várható?

– A válogatóig mindenki a saját klubjában, csoportjával készül. Ezalatt az idő alatt a férfi kajak négyes számára lesznek külön edzések. A válogató után három hetes közös összetartás lesz Szolnokon, ahol az utolsó simításokat végezzük el a világbajnokság előtt.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók