Mégse

Sportági alternatíva Kalmopyrinre

Vasárnap, kora délelőtt. A komolyabb izgalmak még váratnak magukra, de már mindenki készülődik. A lelátó közönsége is. Előkerülnek a szalmakalapok, a látcsövek, a sípok és az első zöldpaprikás-házikolbászos szendvicsek. Akad, aki első ízben kóstol bele a kajak-kenu versenyek sajátos világába és persze itt van a kemény mag is, az „ősszurkolók”, akik már éppolyan elmaradhatatlan szereplői a sportági viadaloknak, mint az indítóbíró, vagy a szakkommentátor…

Hír

– Hát ez egy nagy szerelem – sóhajt Ladunga Károly, két futam közt persze, hiszen nincs az az interjú, ami kedvéért kihagyná a dobolást. A kötődés még versenyzőként kezdődött, a látványos, ütemdiktálós biztatás rituáléját viszont már egy meghatározó szurkolói élmény ihlette.
– Akkor kezdődött ez az egész, amikor a Kolonics Gyuriék Duisburgban öt számból ötöt megnyertek. Na, ott kaptam fejlövést. Azóta évente minimum négy versenyen jelen vagyok. Év elején, amikor megjelenik a versenyműsor, rögtön kiírom a családnak, hogy én ekkor meg ekkor nem vagyok beszámítható. De a feleségem már beletörődött.

– Ő nem csatlakozik?
– Nem, azt mondja, ő már járt eleget, amikor én versenyeztem. 1961 óta vagyok benne a kajak-kenu sportban és most a magam módján megpróbálok valamit segíteni a fiataloknak. Lehet, hogy ez csak egy álom, hogy ér valamit a dobolás, de mi ennyit tudunk hozzátenni.

Álom vagy sem, a hangulatot mindenképp felfokozza az intenzív dobpergés, sőt, egy gyors közvélemény-kutatás szerint a versenyzők kimondottan örülnek a leghangosabb szurkolók jelenlétének. Az utánpótlásról persze ebben a csapatban is gondoskodni kell, mondja Károly, már csak az átlagéletkor miatt is, meg hát nagyobb tömeg nagyobbat szól. Toborzás nincs, felvétel viszont bármikor, és még csak különösebb sportági múlt sem szükségeltetik hozzá. A kilencéves Határ Gergő például lelkes kézilabda-rajongó és most első ízben lát kajak-kenu versenyt, de máris hatékony segéderőként püföli a piros-fehér-zöld színekben pompázó dobot. „Csapatba kerülése” persze – mint meséli – egy teljesen korrekt és egyenrangú szakmai együttműködésen alapszik: “Én kölcsönadtam nekik a dudámat, ők meg ideadták a dobot.”

– Azt tudod, miért jó, ha te is dobolsz?
– Igen, ezzel tudok adni a versenyzőknek egy kis erőt.

A dobolás persze fárasztó mutatvány, de szerencsére kéznél van a hadtáp, vagyis a szintén „elsőversenyes” szegedi nagymama elemózsiás csomagja, ahonnan az ifjú szurkolópalánta két futam közt újraraktározhatja az elvesztett kalóriákat.

– A lényeg, hogy van utánpótlás – mondja Beé István, aki szintén a csapatot erősíti. – Nálam ez nagyjából onnan kezdődött, amikor annak idején éjjel két órakor közvetítették Mexikóból, hogy a kicsi fiam Szíjjártó Istvánnal minimális időkülönbséggel harmadik lett a vébén és én majdnem elsírtam magam. Azóta, ahová a munkám meg a pénztárcám engedi, oda elmegyek. Kicsit csalódás volt, hogy 2000-ben nem jutottak ki az olimpiára Fehérvári Vincével, de azt hiszem, azért az élet kárpótolta őket.

Bár sokan elvesztik a szurkolói lelkesedést, ha már szülőként közvetlenül nem érintettek, „Beé papa” szerint ez utóbbi tény még nem von le mindent egy verseny élvezeti értékéből. Sőt…
– Ha a fiam nincs is itt, nagyon sok régi versenyző igen, főleg a lányok, Szabó Szilvi, Patyi Melinda, Kovács Kati, meg a többiek. Olyan, mintha a saját gyerekeink lennének és jól esik velük beszélgetni meg puszilkodni.

A csapattagok bólogatnak és mosolyogva hozzáteszik:
– Olyan ez nekünk, mint a Kalmopyrin…

Kozák Danuta és Balla Virág az Eb kiránynői

Kozák Danuta és Balla Virág lett a magyar kajak-kenu válogatott legeredményesebb versenyzője a belgrádi Európa-bajnokságon, mindketten három érmet, abból kettő-kettő aranyat nyertek. A magyar csapat 15 éremmel zárta az Eb-t, és természetesen ezzel az éremtábla élén végzett.

Hír

A legrövidebb távon, 200 méteren is minden éremből jutott a magyaroknak vasárnap. Kozák Danuta az 500 egyesben és négyesben nyert aranyérme után 200 egyesben nagyon fáradtan állt oda a rajthoz, de ez nem igazán látszott a teljesítményén, hiszen a lengyelek klasszisa, Marta Walczykiewicz mögött másodikként ért célba.

„A rajt nem sikerült jól, de nagyon boldog vagyok, hosszú hétvége hosszú másfél hét volt ez. Nem tudom, mi lesz a jövőben, a következő válogatón 200-on is elindulok, nem csak 500-on. Egy nagyon kicsi pihenés fér csak bele, utána máris folytatni kell a kemény munkát” – mondta Kozák Danuta, aki ezzel a teljesítménnyel a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett.

Hozzá hasonlóan két aranyat nyert, és mellé még egy bronzot is Balla Virág, aki vébén és Eb-n még soha nem ment 200 egyest, de most elindult ezen a távon is, és harmadikként ért célba, majd nem sokkal később párosban Takács Kincsővel nyerni tudott 500 után 200 párosban is.

„Megcsináltuk a rajtot, szerintem a többiek meglepődtek, hogy ennyire el tudtunk jönni. 100 méter után már azt éreztem, hogy nagyon simám megvan. Ez már nem az én erőm volt, hanem Kincsőé” – mondta Balla Virág, aki arra a párhuzamra, hogy Kozák Danutához hasonlóan három éremmel, ebből kettő arannyal zárta az Eb-t, így felelt: „Hihetetlen, hogy Kozák Danutához hasonlítanak, hatalmas példaképem. Amikor ma reggel gratulált, annyira meg voltam szeppenve, hogy alig mertem vissza gratulálni neki.”

Birkás Balázs egyesben csupán a kilencedik helyen zárt, majd párosban javított Balaska Márkkal, a világbajnoki címvédő magyar egység bronzérmet nyert.

„Az 500 négyes próbálgatások miatt nekünk ez nem volt egy jó pálya. Mint világbajnokokra, utaztak ránk a többiek,

de most elmegyünk, ráfekszünk a 200 párosra és a vébére jók leszünk”

– mondta Balaska Márk.

Az ugyancsak vb-címvédő Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros a jó rajt után visszaesett, és végül a negyedik helyen ért célba, egy tizedmásodperccel lecsúszva a dobogóról. Hajdu Jonatán és Fekete Ádám ötödik lett a kenu párosok között.

Az 5000 méteres döntőkben is jutott még érem a magyaroknak, az 1000 egyesben szerzett ezüstje után Takács Tamara megnyerte a hosszabb távot a női kajakosoknál, míg a női kenusoknál Lakatos Zsanett ezüstérmes lett.

„Végig éreztem, hogy erősebb vagyok a többieknél, nem is értettem. Nem kellett nagy iramot menni, amikor váltottam, akkor pedig lepotyogott mindenki rólam. Az utolsó három kör nem esett jól, hogy egyedül kellett eveznem. Kicsit bosszantó volt, hogy 1000 méteren csak egy kicsivel kaptam ki, de összességében elégedett vagyok a két éremmel” – mondta Takács Tamara.

Varga Ádám a férfi kajakosok között a 11., Kiss Tamás pedig a kenusoknál a 13. helyen végzett.

A magyar válogatott 6 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel az éremtábla élén zárta az Európa-bajnokságot, amely kvalifikált a minszki Európa Játékokra is, onnan szintén ki lehet majd jutni az olimpiára. A férfi kenu egyes 200 méteren kívül minden számban szereztek kvótát a magyarok az Európa Játékokra.

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.