Mégse

Sportági alternatíva Kalmopyrinre

Vasárnap, kora délelőtt. A komolyabb izgalmak még váratnak magukra, de már mindenki készülődik. A lelátó közönsége is. Előkerülnek a szalmakalapok, a látcsövek, a sípok és az első zöldpaprikás-házikolbászos szendvicsek. Akad, aki első ízben kóstol bele a kajak-kenu versenyek sajátos világába és persze itt van a kemény mag is, az „ősszurkolók”, akik már éppolyan elmaradhatatlan szereplői a sportági viadaloknak, mint az indítóbíró, vagy a szakkommentátor…

Hír

– Hát ez egy nagy szerelem – sóhajt Ladunga Károly, két futam közt persze, hiszen nincs az az interjú, ami kedvéért kihagyná a dobolást. A kötődés még versenyzőként kezdődött, a látványos, ütemdiktálós biztatás rituáléját viszont már egy meghatározó szurkolói élmény ihlette.
– Akkor kezdődött ez az egész, amikor a Kolonics Gyuriék Duisburgban öt számból ötöt megnyertek. Na, ott kaptam fejlövést. Azóta évente minimum négy versenyen jelen vagyok. Év elején, amikor megjelenik a versenyműsor, rögtön kiírom a családnak, hogy én ekkor meg ekkor nem vagyok beszámítható. De a feleségem már beletörődött.

– Ő nem csatlakozik?
– Nem, azt mondja, ő már járt eleget, amikor én versenyeztem. 1961 óta vagyok benne a kajak-kenu sportban és most a magam módján megpróbálok valamit segíteni a fiataloknak. Lehet, hogy ez csak egy álom, hogy ér valamit a dobolás, de mi ennyit tudunk hozzátenni.

Álom vagy sem, a hangulatot mindenképp felfokozza az intenzív dobpergés, sőt, egy gyors közvélemény-kutatás szerint a versenyzők kimondottan örülnek a leghangosabb szurkolók jelenlétének. Az utánpótlásról persze ebben a csapatban is gondoskodni kell, mondja Károly, már csak az átlagéletkor miatt is, meg hát nagyobb tömeg nagyobbat szól. Toborzás nincs, felvétel viszont bármikor, és még csak különösebb sportági múlt sem szükségeltetik hozzá. A kilencéves Határ Gergő például lelkes kézilabda-rajongó és most első ízben lát kajak-kenu versenyt, de máris hatékony segéderőként püföli a piros-fehér-zöld színekben pompázó dobot. „Csapatba kerülése” persze – mint meséli – egy teljesen korrekt és egyenrangú szakmai együttműködésen alapszik: “Én kölcsönadtam nekik a dudámat, ők meg ideadták a dobot.”

– Azt tudod, miért jó, ha te is dobolsz?
– Igen, ezzel tudok adni a versenyzőknek egy kis erőt.

A dobolás persze fárasztó mutatvány, de szerencsére kéznél van a hadtáp, vagyis a szintén „elsőversenyes” szegedi nagymama elemózsiás csomagja, ahonnan az ifjú szurkolópalánta két futam közt újraraktározhatja az elvesztett kalóriákat.

– A lényeg, hogy van utánpótlás – mondja Beé István, aki szintén a csapatot erősíti. – Nálam ez nagyjából onnan kezdődött, amikor annak idején éjjel két órakor közvetítették Mexikóból, hogy a kicsi fiam Szíjjártó Istvánnal minimális időkülönbséggel harmadik lett a vébén és én majdnem elsírtam magam. Azóta, ahová a munkám meg a pénztárcám engedi, oda elmegyek. Kicsit csalódás volt, hogy 2000-ben nem jutottak ki az olimpiára Fehérvári Vincével, de azt hiszem, azért az élet kárpótolta őket.

Bár sokan elvesztik a szurkolói lelkesedést, ha már szülőként közvetlenül nem érintettek, „Beé papa” szerint ez utóbbi tény még nem von le mindent egy verseny élvezeti értékéből. Sőt…
– Ha a fiam nincs is itt, nagyon sok régi versenyző igen, főleg a lányok, Szabó Szilvi, Patyi Melinda, Kovács Kati, meg a többiek. Olyan, mintha a saját gyerekeink lennének és jól esik velük beszélgetni meg puszilkodni.

A csapattagok bólogatnak és mosolyogva hozzáteszik:
– Olyan ez nekünk, mint a Kalmopyrin…

Letesztelték versenyzőink az olimpia helyszínét

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint nagyon hasznos volt, hogy egy kisebb csapattal Japánba utazhattak, és felmérhették a helyi körülményeket a 2020-as tokiói olimpia előtt.

Hír

A versenyzők közül Medveczky Erika, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Tótka Sándor, Molnár Péter, Kopasz Bálint, Balla Virág és Takács Kincső repült Japánba, de velük volt három edző, egy orvos, egy masszőr is és egy személy, aki a mérésekért felelt.

„Azért utaztunk ki, hogy felmérjük a körülményeket, még akkor is, ha most nem volt olyan meleg, és nem volt olyan magas a páratartalom, mint amilyen az olimpia ideje alatt lesz – kezdte Hüttner Csaba, miután szerdán délután landoltak a Liszt Ferenc Repülőtéren. – Most 25-30 fok volt, ennél szerintem tíz fokkal melegebb lesz az olimpia alatt. A páratartalom azonban így is nagyon magas volt, így fontos információkkal gazdagodtunk odakint. Mindenki át tudott állni négy-öt-hat nap alatt, de azt csak jövőre, az előolimpián tudjuk majd lemérni, hogy érdemi munkát mennyire tudunk majd végezni, hiszen akkor a világbajnokság után egy héttel, csúcsformában érkezünk Japánba. Azt viszont már most is láttuk, hogy

az anyagcserefolyamatok nagyon lelassulnak, a folyadékpótlás rendkívül fontos,

az első két napban így is megterhelőek voltak az edzések néhány versenyző számára.”

A szövetségi kapitány és csapata folyamatos mérésekkel próbált minél több hasznos információt begyűjteni. Edzés előtt és után is rendszeresen mérték a versenyzők súlyát, a hematokrit szintet, a folyadékveszteséget, a reakcióidőt, de pszichológiai teszteket is töltettek ki velük, hogy lássák, milyen a közérzetük. Különböző protokollok szerint volt, hogy edzés alatt nem szabadott inniuk, volt, hogy csak tiszta vizet fogyaszthattak és volt, hogy különböző izotóniás italokat is ihattak.

Folyamatosan mérték versenyzőinket

Ami a helyszínt és az étkezést illeti, a szállodák rendkívül tiszták, az ételek választéka nagyon bő, bárki megtalálhatta a magának való ételt. Sokan elmélyedtek a helyi gasztronómiában, de egyetlen versenyző sem rontotta el a gyomrát a két hét alatt. Hogy az olimpián melyik tokiói szállodában fog lakni a magyar küldöttség, az egyelőre nem dőlt el. Mindenesetre két hotelt néztek meg, abból az egyik a helyi Disneyland ellátószállodája, ahol rengeteg gyerek fordul meg. Nem valószínű, hogy a játékok ideje alatt bezárnák a Disneylandet, így várhatóan nem az a zsúfolt hotel lesz a szálláshely, hiszen ott nem lehet zavartalanul pihenni.

„Maga a versenypálya kívülről már látszik, de még titkos, nem engednek be senkit. Azt tudjuk, hogy lebontottak egy hidat, mert a lábai miatt nem tudott volna áthaladni alatta a verseny, és építettek egy másikat a helyére, amelynek nincsenek lábai. A céltorony és kiszolgáló épületek félig kész vannak, a hullámfogó rendszer elkészült mindkét oldalon, azt folyamatosan tesztelik, láthatón szépen elnyeli a hullámokat” – mondta Hüttner Csaba.

Hüttner Csaba szerint nagyon hasznos volt a japán túra

A szövetségi kapitány beszámolt arról is, hogy a japánok kitűnő vendéglátók voltak, mindig gondoskodtak arról, hogy a magyar csapat a szabadidejében ki tudjon kapcsolódni. „Bármilyen program, ahova elvittek bennünket,

plusz töltöttséget adott a versenyzőknek.

Felgyalogoltunk például egy szentélybe, amely egy hegy tetején volt, az is felért egy kisebb edzéssel ebben a páratartalomban, de voltunk a térség legnagyobb botanikus kertjében, megnéztünk egy 2000 éves épületet egy szigeten, kilátóban és barlangban jártunk és fogadást is tartottak a tiszteletünkre, ahol a polgármester mellett több nagyhatalmú vezető is megjelent. Minden programot percre pontosan és tökéletesen megszerveztek nekünk” – számolt be a szövetségi kapitány, utalva egyúttal arra, hogy mi várható az olimpián is Japánban 2020-ban.

Rendessy Eszter ifjúsági olimpiai bajnok!

Egészen ellenállhatatlan versenyzéssel a kajakos Rendessy Eszter aranyérmet nyert a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián a gyorsasági versenyben. Pálla Balázs a fiú kenusoknál a negyedik helyen végzett.

Hír

A lány kajakosoknál már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb időt evezte Rendessy Eszter (közel öt másodperccel volt gyorsabb a második legjobbnál), majd a kieséses rendszerben a 16 között 12 másodperccel győzte le a mexikói Andrea Rocha Doniast, a negyeddöntőben hét másodperccel a francia Romane Charayront, de az elődöntőben is hat másodperccel volt gyorsabb a kazah Stela Sukhanovánál.

A fináléban Katarina Pecsukova volt Rendessy Eszter ellenfele, legalábbis papíron, ugyanis – ahogy senkinek, úgy – a szlovák lánynak sem volt esélye a mi Esztink ellen, aki több mint öt másodperc előnnyel megnyerve a döntőt ifjúsági olimpiai bajnok lett!

Rendessy Eszter nagyon magabiztosan lett aranyérmes

A fiú kenusok versenye jóval szorosabb volt: Pálla Balázs a negyeddöntőbe negyedikként jutott tovább, ahol hatalmas csatában, mindössze 0,5 másodperccel, de megverte a brazil Diego Araujo Do Sacimentót. A fináléba jutásért nem bírt a kazah Dias Bakhraddinnal, így a bronzéremért küzdhetett. Az utolsó helyosztón a cseh Jiri Minarik egy hajszállal ugyan, de megelőzte Páll Balázst, aki végül a negyedikként zárt – ő előzetesen a legjobb ötbe szeretett volna kerülni, így túlteljesítette saját elvárásait.

A másik két magyar, Gönczöl Laura (lány kenu) és Kiss Ádám (fiú kajak) szombaton versenyez a gyorsasági szakágban, majd a vasárnapi pihenőnap után hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit.