Somogyi Béla: Csak tettük a dolgunkat

Somogyi Béla vehette át az év edzőjének járó díjat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség évzáró ünnepségén. Kozák Danuta edző-férje a gálán arról is nyilatkozott, hogy mennyire mélyről indulva értek fel a világ tetejére 2018-ban.

„A vízreszállás után elég sok problémával szembesültünk, a speciális terhelés miatt számtalan sérülés előjött – kezdte az InfoRádió Víztükör című adásában Somogyi Béla, utalva arra, hogy a szülés után messze nem volt zökkenőmentes Kozák Danuta visszatérése. – Május végére állt úgy össze a dolog, hogy gondolkodhattunk abban, hogy három olimpiai számban is induljunk. Tettük a dolgunkat, nem gondoltunk bele nagy dolgokat, természetesen próbáltuk megélni ezt az időszakot is.”

A siker azért tud nyomasztani – Kozák és Kopasz az év legjobbja

Az év legjobb kajakosának megválasztott Kozák Danuta és Kopasz Bálint is a téli felkészülés közepén jár, amely után mindketten Dél-Afrikába vonulnak majd edzőtáborba. Előbbi versenyzőnek nem nehézség, hanem üde színfolt az életében a kislánya, utóbbi pedig szeretne nagyot alkotni a szegedi világbajnokságon. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évzáró gáláján kérdeztük őket a díj átvétele után.

A szakember elmondta, hogy úgy tervezték a felkészülést, hogy mind a három olimpiai szám működjön, ennek is köszönhető, hogy egyesben, párosban és négyesben is világbajnok tudott lenni Kozák Danuta. „Nyilván az egyes volt a prioritás, de a csapathajók is ugyanolyan fontosak voltak. Amikor a párosra kellett koncentrálni, akkor az volt a fő feladat, amikor pedig a négyesre, akkor az.”

A Kárász Annával alkotott párosra kitérve Somogyi Béla így fogalmazott: „Ez volt az első évük, szóval

mindenképp van még ebben a párosban,

mert az nagyon sokat számít, hogy mennyire összeszokott egy egység. Minél többet tudnak együtt készülni, összecsiszolódni, annál tökéletesebbek lesznek, szóval bizakodóak vagyunk, hogy van még bennük potenciál.”

Arra a kérdésre, hogy meg kell-e várni az egyes teljesítményeket, vagy már tavasszal összeülhetnek, Somogyi így válaszolt: „Ebben a szezonban már jó lenne a válogatóra úgy odaállni, hogy egy ütőképes párost alkotnak, tavaly ezt nem így csináltuk, de az kivételes helyzet volt, mert Dana szülés után tért vissza, és meg kellett nézni, hogy mennyire terhelhető. Most viszont úgy szeretnénk odaállni már az első válogatóra is, hogy a párosra is komolyan készülünk.”

Hogy Somogyi Béla mivel lenne elégedett a 2019-es év végén? „Eredményeket, érmeket nem fogok mondani, ugyanis mi nem ebben mérjük a teljesítményt, hanem abban, hogy a felkészülést mennyire tudjuk tökéletesen végigvinni, és mennyire tudunk megfelelni a kiívásoknak.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók