Solti: végig uraltuk a futamot

Solti László az M1 aktuális csatornán beszélt a hétvégén megnyert Európa-bajnoki címről és arról is, hogy egyesben szeretné megverni Boros Adriánt a világbajnokságot megelőző válogatóversenyen. Weisz Róbert vezetőedző pedig elmondta, hogy minden idők legeredményesebb maratoni versenyzője, a 40 éves Csay Renáta még sokáig szeretne kajakozni, mert tervezi, hogy később a lányával fog párosban indulni.

Eb-értékelés
Hír

“Kívülről szorosabbnak tűnt a verseny, mint belülről” – nyilatkozta Solti László, aki vasárnap Boros Adriánnal párosban aranyérmet tudott szerezni a portugáliai Pont de Limában rendezett maraton Európa-bajnokságon.  “Úgy teljesítettük a pályát, ahogy akartuk, minden úgy történt, ahogy elterveztük” – tette hozzá a 2015-es győri világbajnokságon is párosban aranyérmet szerző versenyző.

A dél-afrikai Pietermaritzburgban sorra kerülő vb-re már indulási jogot szerzett a duó, egyesben azonban vár még rájuk egy válogató, amelyen éppen egymás legnagyobb riválisai lehetnek.

“Nagyon készülök, nagy csata lesz, Adrián rutinos versenyző, nem lesz könnyű ellene. Azért bízom abban, hogy meg tudom szorongatni, vagy akár meg is tudom verni” – fogalmazott a Vasas kajakosa, aki a jövő heti, plovdivi gyorsasági Eb-n is ott lesz 5000 méteren.

A magyar küldöttség összesen 27 érmet gyűjtött a maratoni kontinensviadalon, a felnőtteknél 6 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzérem volt a mérleg.

“Mindegyik szakág kiemelkedően teljesített, a legjobban talán a női kajakosok, de a férfi kajakosok is nagyszerűen szerepeltek” – értékelt Weisz Róbert maratoni szakágvezető, aki kiemelte, hogy Boros Adrián szombaton egyesben második lett, ugyancsak nagy csata végén.

A kajakos Csay Renáta egyesben és Bara Alexandrával párosban is nyerni tudott, a kétgyermekes anyuka 40 évesen is Európa legjobbja lett.

“Reni elárulta, hogy az egyes élete egyik legnehezebb futama volt, de ezzel együtt még sokáig akar kajakozni, hiszen van egy lánya, akivel majd szeretne párost evezni” – mondta Weisz Róbert, aki hangsúlyozta, hogy a szakvezetés is reméli, Csay még sokáig lesz a magyar maratoni szakág zászlóvivője.

Az Eb-n bemutatkozott egy új versenyszám, a rövid távú futam, amely a szokásos 28-30 kilométeres távval szemben mindössze 3,5 kilométer, három körből és csupán két futószakaszból áll.

“A cél ezzel az, hogy pörgősebb, látványosabb legyen a küzdelem” – mondta erről a szakágvezető.

Átadták a Jövő Reménységei program ösztöndíjait

A Kolonics György Alapítvány a tavalyi év lezárásaként gálavacsorát tartott, amelyen öt kiváló utánpótláskorú versenyző kapott fél éves ösztöndíjat. A kuratórium döntése értelmében a pályázat 2018-as díjazottja lett Opavszky Réka, Nagy Viktória, Kiss Ádám, Zombori Dominik és Horváth Benedek is.

Reménységek
Hír

A Kolonics György Alapítvány magánadományokból indította tavaly útjára a Jövő Reménységei programját. A fél éves ösztöndíjra összesen 34 pályázat érkezett, közülük választotta ki az alapítvány kuratóriuma az öt győztest:

  • Férfi kajak: Kiss Ádám (Váci Kajak-Kenu SE)
  • Férfi kenu: Zombori Dominik (NKM Szeged VE)
  • Női kajak: Nagy Viktória (Szekszárdi Kajak-Kenu Egyesület)
  • Női kenu: Opavszky Réka (Pacs-Pacs SE)
  • Különdíj: Horváth Benedek – kenu (Rácalmás SE)

A nyertes pályázok idén februártól kezdve fél éven keresztül havi negyvenezer forintos támogatásban részesülnek. A kuratórium a sportsikerek mellett figyelembe vette a nyertesek tanulmányi eredményeit is, és olyan versenyzőknek ítélet oda a díjakat, akiknek a sportágban a továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

“Nagyon sokat segít a visszajelzés, az erkölcsi támogatás, vagyis jól esik, hogy engem választottak ki a legendás kenusról elnevezett alapítvány kurátorai – mondta a női kajakban győztes Nagy Viktória. – A támogatást leginkább a megfelelő táplálkozásra fogom fordítani, ami egy élsportolónál nem csekély összeg, idén a maraton mellett szeretnék jól szerepelni a gyorsasági szakágban is.”

A férfi kenusok között győztes Zombori Dominik 2017-ben ezüstérmes lett az ifi világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is, a szeptemberi racice-i ORV-n pedig minden számban győzött, amelyikben rajthoz állt, ezzel öt aranyérmet szerezve.

“Szeretném azokat az értékeket és szellemiséget továbbvinni, ami jellemző volt Kolóra. Valószínűleg ő volt a világ egyik legcéltudatosabb sportolója, aki soha nem adta fel” – mondta a szegediek kenusa, Zombori Dominik.

Az eseményen személyesen köszönte meg a Kolonics György Alapítvány egész éves munkáját, valamint emlékezett meg a kétszeres olimpiai bajnokról többek között Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes-államtitkára, Révész Máriusz kormánybiztos, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is. A kerület vezetője arról is beszélt, hogy idén nyáron a Kolonics Alapítvánnyal szoros együttműködésben szerveznek megemlékezést a kenus halálának 10. évfordulóján, miután Koló Csepelen lakott, sportolt és a városrész díszpolgára volt.

Feltöltődött a hegyekben Kopasz Bálint

Remekül érezte magát, csak túl kevés ideig tartott Kopasz Bálint számára a Ramsauba szervezett sífutó-edzőtábor, amelyen Lucz Dórával együtt vett részt a múlt héten.

Téli alapozás
Hír

Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnok kajakosunk a Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával hat napot töltött kint Ausztriában magaslati edzőtáborban, ahol délelőttönként sífutott, délután pedig úszott vagy kondizott.

„Életemben először sífutottam. Szerettem volna megtanulni a skate-ingezést is, de arra nem volt elég az idő – kezdte 20 éves tehetségünk. – Az első nap kaptam egy kétórás oktatást, az alapokat megtanultam, utána már egyedül mentem. Délelőttönként 15 kilométert sífutottam, ez mintegy másfél órás edzés volt. Nagyon élveztem, mert a mozgás hasonló, mint a kajakban, a lábunkat is használni kell, a vállunk is komoly terhelést kap, volt is izomlázam.”

A post shared by Bálint Kopasz (@balintkopasz) on

Kopasz Bálint szívesen maradt volna még, mert egyrészt nagyon jót tett neki a másfajta edzés, másrészt szerette azt a környezetet is. „Jó volt egy kis változatosság, az itthoni monoton úszás, futás, kondi, heti egy ergométert felváltotta egy másfajta edzésmódszer egy gyönyörű környezetben. Jó volt friss levegőt szívni, én egyébként is szeretem a hegyek közelségét. A következő téli felkészülésbe is szeretnénk beiktatni egy hasonló edzőtábort, de akkor már három hétre mennénk, mert most is nagyon feltöltődve jöttem haza.”

Kopasz Bálint elmondása szerint remek formában van, az eddigi téli felkészülése nagyon jól halad, az állóképességével sincs probléma. Hat hétig még itthon készül, március 3-án pedig utazik Sevillába, ahol négy hétig tart majd a melegégövi edzőtábor.