Boros_Solti_győz2

Solti: végig uraltuk a futamot

2916
Solti László az M1 aktuális csatornán beszélt a hétvégén megnyert Európa-bajnoki címről és arról is, hogy egyesben szeretné megverni Boros Adriánt a világbajnokságot megelőző válogatóversenyen. Weisz Róbert vezetőedző pedig elmondta, hogy minden idők legeredményesebb maratoni versenyzője, a 40 éves Csay Renáta még sokáig szeretne kajakozni, mert tervezi, hogy később a lányával fog párosban indulni.

“Kívülről szorosabbnak tűnt a verseny, mint belülről” – nyilatkozta Solti László, aki vasárnap Boros Adriánnal párosban aranyérmet tudott szerezni a portugáliai Pont de Limában rendezett maraton Európa-bajnokságon.  “Úgy teljesítettük a pályát, ahogy akartuk, minden úgy történt, ahogy elterveztük” – tette hozzá a 2015-es győri világbajnokságon is párosban aranyérmet szerző versenyző.

A dél-afrikai Pietermaritzburgban sorra kerülő vb-re már indulási jogot szerzett a duó, egyesben azonban vár még rájuk egy válogató, amelyen éppen egymás legnagyobb riválisai lehetnek.

“Nagyon készülök, nagy csata lesz, Adrián rutinos versenyző, nem lesz könnyű ellene. Azért bízom abban, hogy meg tudom szorongatni, vagy akár meg is tudom verni” – fogalmazott a Vasas kajakosa, aki a jövő heti, plovdivi gyorsasági Eb-n is ott lesz 5000 méteren.

A magyar küldöttség összesen 27 érmet gyűjtött a maratoni kontinensviadalon, a felnőtteknél 6 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzérem volt a mérleg.

“Mindegyik szakág kiemelkedően teljesített, a legjobban talán a női kajakosok, de a férfi kajakosok is nagyszerűen szerepeltek” – értékelt Weisz Róbert maratoni szakágvezető, aki kiemelte, hogy Boros Adrián szombaton egyesben második lett, ugyancsak nagy csata végén.

A kajakos Csay Renáta egyesben és Bara Alexandrával párosban is nyerni tudott, a kétgyermekes anyuka 40 évesen is Európa legjobbja lett.

“Reni elárulta, hogy az egyes élete egyik legnehezebb futama volt, de ezzel együtt még sokáig akar kajakozni, hiszen van egy lánya, akivel majd szeretne párost evezni” – mondta Weisz Róbert, aki hangsúlyozta, hogy a szakvezetés is reméli, Csay még sokáig lesz a magyar maratoni szakág zászlóvivője.

Az Eb-n bemutatkozott egy új versenyszám, a rövid távú futam, amely a szokásos 28-30 kilométeres távval szemben mindössze 3,5 kilométer, három körből és csupán két futószakaszból áll.

“A cél ezzel az, hogy pörgősebb, látványosabb legyen a küzdelem” – mondta erről a szakágvezető.