Mégse

Érmet és sok tapasztalatot gyűjtöttek maratonistáink

Czéllai-Vörös Zsófiék az örvényes vízbe borulva is ezüstérmesek lettek az egyik leghosszabb és legnehezebb maratoni kajakversenyen Dél-Amerikában, míg Boros Adrián párjával ezúttal néhány másodperccel lemaradt a dobogóról, de jövőre visszatér, hogy versenybe szálljon a győzelemért.

Hír

Czéllai-Vörös Zsófia a vegyes párosoknál a második helyen zárta az argentin Gaston Marcos Figueroával a Rio Negro folyón nyolc napig tartó, több mint 300 kilométeres maraton versenyt.

„Nagyon jó hangulatú verseny volt – kezdte a beszámolót Czéllai-Vörös Zsófia. – Sajnos az első nap az első helyről a

cél előtt 300 méterrel beborultunk az örvényes vízben.

Nem tudtuk megtartani a hajót, és végig küzdöttünk, hogy ledolgozzuk a hátrányt, de sajnos nem sikerült. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ez alatt a verseny alatt is, ami biztos, hogy jó hatással lesz a szezonra, és a további pályafutásomat tekintve is.”

A magyar versenyzőnő kiemelte, hogy az ilyen versenyeken olyan tapasztalatot és élményt szerez, amilyet Magyarországon vagy edzés alatt nem él át, ezért is tartja fontosnak, hogy ehhez hasonló viadalokon elinduljon. Ez volt számára az idei év első állomása, a következő pedig Amszterdamban lesz áprilisban.

„Addig alapozunk, és edzünk a szezonra, de szeretnék még több külföldi versenyen is elindulni” – zárta Czéllai-Vörös Zsófia.

Boros Adrián az ugyancsak argentin Julian Alganarazzal a férfi párosoknál és az összetettben is a negyedikként ért célba. Nekik sem volt szerencséjük, de a maratoni versenyeken nem elég csak a leggyorsabban kajakozni.

„Nagyon élveztem, annak ellenére is, hogy csak negyedikek lettünk, szerintem az eredmény nem tükrözi azt, hogy valójában hova tartozunk ebben a mezőnyben. Az ötödik napnak az első helyről vágtunk neki az összetettben, de nagyon rossz rendszerben volt az indítás. Egymás után indítottak bennünket, nem hagytak elég időt a hajók között, így annak volt a legjobb, aki alapból az összetettben mondjuk a negyedik-ötödik helyen állt, így az ötödik nap a negyedik helyezett felugrott az elsőre, és a végén meg is nyerte a versenyt. Sajnálom, mert szerettünk volna az első két hely valamelyikén végezni,

de nem lehet mindig nyerni”

– mondta Boros Adrián.

A világbajnok magyar kajakos hozzátette, hogy szerinte nem volt még ilyen szoros és változatos verseny itt, a Rio Negro folyón, a több mint 300 kilométer megtétele után is csupán néhány másodperc döntött az első négy helyezett között.

„Jövőre is kaptunk meghívást, úgyhogy valószínűnek tartom, hogy vissza fogok jönni ide, és újra versenybe fogok szállni a győzelemért” – mondta Boros Adrián, aki a verseny után ugyancsak itthon készül a szezonra.

Kozák Danuta négy érmet nyert az Európa Játékokon

A felkészülése egy betegség miatt nem sikerült tökéletesen, mégis négy számban négy érmet zsebelt be Kozák Danuta a minszki Európa Játékokon.

Hír

A nap híre, hogy megjött a hivatalos állásfoglalás: az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) levele szerint az idei Európa Játékok egyben Európa-bajnokságnak is számít gyorsasági kajak-kenuban.

Csütörtökön délután a 200-as futamokkal folytatódott a verseny (tehát az Eb), már nemcsak nagy szélben, hanem szakadó esőben. Kozák Danuta indította a programot, az ötszörös olimpiai bajnok kajakos az utolsó erőtartalékait is mozgósítva a dán Emma Jörgensen mögött a második helyen ért célba K1 200-on.

„Jól éreztem magam, erősnek. A rajtom jó volt, de Emma gyorsabb volt. Az 500 párosnál nem éreztem magam acélosnak, a többi rendben volt.

Kell azért még edzenem és alapoznom, mert hiányzik”

– mondta Kozák Danuta, aki négy számban indult Minszkben: egy arany- és három ezüstérem a mérlege.

A férfiak ugyanezen számában Birkás Balázs lemásolta válogatott csapattársa teljesítményét, és parádés kajakozással ezüstérmet nyert a francia Maxime Beaumont mögött.

„A vége jó érzés volt, de jólesett az egész pálya is, pedig

egy nagyon erős mezőny jött össze

– kezdte Birkás Balázs. – Nagyon örülök, hogy a négyes tán most meg tudtam mutatni, hogy mi igenis jól megyünk. Ugye a válogatón egyszerre értünk be a négyes tagjaival, ez is mutatja, hogy a többiek is jó versenyzők, és biztos vagyok benne, hogy jól tudunk majd menni a szegedi vébén is.

A mindössze 19 éves Nagy Bianka hetedik lett C2 200-on, míg a Lucz Anna, Kiss Blanka (szintén nagyon fiatal) páros K2 200-on kilencedikként ért célba.

Délután az 5000 méteres versenyekkel zárul a kajak-kenu program, cikkünket frissítjük Bodonyi Dóra (K1 5000) és Kopasz Bálint (K1 5000) eredményével.

Kopasz Bálint szintet lépett – aranyérmes az Európa Játékokon!

Kopasz Bálint a portugál Fernando Pimentát megelőzve aranyérmet nyert a rendkívül fontos K-1 1000 méteres olimpiai számban a minszki Európa Játékokon. A nehézségek ellenére a Kárász Anna, Kozák Danuta páros is nyert egy ezüstérmet.

Hír

Fantasztikusan indult a nap, hiszen a férfiak király számában, K-1 1000 méteren az A döntőben Kopasz Bálintért szoríthattunk. A fiatal magyar kajakos hat napja ünnepelte 22. születésnapját, és kiváló formában érkezett Minszkbe. A fináléba is a legjobb idővel jutott be, és ennek megfelelően kiválóan is rajtolt.

Legnagyobb riválisával, Fernando Pimentával ellógtak a mezőnytől, és egyértelműen kettőjük különversenyét hozta az egyik legfontosabb olimpiai szám. Pimenta sokáig vezetett, ám a hajrában Kopasz indított, és szinte állva hagyta a portugált. Az utolsó métereken még közelített rá egy kicsit az aktuális világbajnok, de nem tudta befogni Kopasz Bálintot, aki nagy világversenyen először győzte le Fernando Pimentát. Kopasz nemcsak a magyar kajak-kenu válogatott, hanem az egész magyar küldöttség első aranyérmét szerezte a minszki játékokon.

„Hatalmas dolog ez számomra, hogy nyerni tudtam egy ilyen kemény mezőnyben – kezdte Kopasz. – Egy erős finist indítottam az utolsó 200 méteren. Egy rendkívül jó pályát mentem,

zseniálisan osztottam be az erőmet, ennél jobban nem is tudtam volna.

Az utolsó 50 méteren éreztem, hogy jön fel rá Pimenta, pedig nem szoktam figyelni az ellenfeleket. Nagyon elsavasodott a végére a kezem, alig tudtam már mozgatni, ennél többet nem tudtam volna többet beletenni ebbe a pályába, hihetetlenül elfáradtam. Jó alap ez a világbajnokság előtt, de folytatom tovább a munkát, még keményebben fogok edzeni, hogy minél jobban szerepeljek a vébén.”

Kopasz Bálint Facebook-oldalunknak is adott nyilatkozatot:

A következő számban, kenu egyes 1000 méteren Kiss Tamásnak szurkolhattunk, akiben keddről már benne volt egy előfutam és egy középdöntő. Az olimpiai bronzérmes magyar versenyző a rendkívül erős mezőnyben végül hatodik lett, a lengyel Tomasz Kaczor győzött.

A nap harmadik A döntőjében a Kárász Anna, Kozák Danuta páros állt rajthoz, amelynek nem volt egyszerű dolga, hiszen egyrészt Kozák Danuta felkészülését betegség hátráltatta, másrészt egy bivalyerős fehérorosz egység volt a legnagyobb ellenfél. A hazai pályán versenyző Volja Khudzenka, Marina Litvinchuk duó kiváló rajtot vett, és fikarcnyi esélyt sem adott a teljes mezőnynek. A Kárász, Kozák kettős bő másfél perces hátránnyal a második helyen végzett.

Kárász Anna bízott benne, hogy a fehéroroszok elfáradnak. „Pálya közben nem is érzékeltem, hogy ennyire elmentek a fehéroroszok, csak azt láttam, hogy nem mi vagyunk elől. Nem sikerült jól a rajtunk, nem tudom, miért. Készültünk a 200-as indításra, bíztam benne, hogy nem fogják bírni a végét, de

mi sem tudtunk úgy megindulni, ahogy terveztük.

Mindketten azt érezzük, hogy egyre fáradtabbak vagyunk, és napról napra nehezebb.”

Kárász Anna Facebook-oldalunkon is nyilatkozott:

Kozák Danuta sajnos már érzi, hogy a betegsége miatt nincs a legjobb formában. „Éreztem, hogy rossz volt a rajt, nagyon zavart az oldalszél is, pedig nem szoktam vele törődni. El kell ismerni, hogy szépen mentek a fehéroroszok. Sajnos érzem magamon a betegséget, nem vagyok abban a formában, amiben szerettem volna lenni.

Mentjük a menthetőt, de már nincs meg az az erőm, ami kellene.

Az Európa Játékok után lesz egy hosszabb alapozás, bízom benne, hogy a szegedi világbajnokságon jobb formában leszek.”

Az A döntőket a férfi C-2 1000 méteres verseny zárta, amelyben az élete első felnőtt világversenyén induló Kiss Balázs, Dóri Bence fiatal egység a kilencedik helyen végzett.