Mégse

Érmet és sok tapasztalatot gyűjtöttek maratonistáink

Czéllai-Vörös Zsófiék az örvényes vízbe borulva is ezüstérmesek lettek az egyik leghosszabb és legnehezebb maratoni kajakversenyen Dél-Amerikában, míg Boros Adrián párjával ezúttal néhány másodperccel lemaradt a dobogóról, de jövőre visszatér, hogy versenybe szálljon a győzelemért.

Hír

Czéllai-Vörös Zsófia a vegyes párosoknál a második helyen zárta az argentin Gaston Marcos Figueroával a Rio Negro folyón nyolc napig tartó, több mint 300 kilométeres maraton versenyt.

„Nagyon jó hangulatú verseny volt – kezdte a beszámolót Czéllai-Vörös Zsófia. – Sajnos az első nap az első helyről a

cél előtt 300 méterrel beborultunk az örvényes vízben.

Nem tudtuk megtartani a hajót, és végig küzdöttünk, hogy ledolgozzuk a hátrányt, de sajnos nem sikerült. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ez alatt a verseny alatt is, ami biztos, hogy jó hatással lesz a szezonra, és a további pályafutásomat tekintve is.”

A magyar versenyzőnő kiemelte, hogy az ilyen versenyeken olyan tapasztalatot és élményt szerez, amilyet Magyarországon vagy edzés alatt nem él át, ezért is tartja fontosnak, hogy ehhez hasonló viadalokon elinduljon. Ez volt számára az idei év első állomása, a következő pedig Amszterdamban lesz áprilisban.

„Addig alapozunk, és edzünk a szezonra, de szeretnék még több külföldi versenyen is elindulni” – zárta Czéllai-Vörös Zsófia.

Boros Adrián az ugyancsak argentin Julian Alganarazzal a férfi párosoknál és az összetettben is a negyedikként ért célba. Nekik sem volt szerencséjük, de a maratoni versenyeken nem elég csak a leggyorsabban kajakozni.

„Nagyon élveztem, annak ellenére is, hogy csak negyedikek lettünk, szerintem az eredmény nem tükrözi azt, hogy valójában hova tartozunk ebben a mezőnyben. Az ötödik napnak az első helyről vágtunk neki az összetettben, de nagyon rossz rendszerben volt az indítás. Egymás után indítottak bennünket, nem hagytak elég időt a hajók között, így annak volt a legjobb, aki alapból az összetettben mondjuk a negyedik-ötödik helyen állt, így az ötödik nap a negyedik helyezett felugrott az elsőre, és a végén meg is nyerte a versenyt. Sajnálom, mert szerettünk volna az első két hely valamelyikén végezni,

de nem lehet mindig nyerni”

– mondta Boros Adrián.

A világbajnok magyar kajakos hozzátette, hogy szerinte nem volt még ilyen szoros és változatos verseny itt, a Rio Negro folyón, a több mint 300 kilométer megtétele után is csupán néhány másodperc döntött az első négy helyezett között.

„Jövőre is kaptunk meghívást, úgyhogy valószínűnek tartom, hogy vissza fogok jönni ide, és újra versenybe fogok szállni a győzelemért” – mondta Boros Adrián, aki a verseny után ugyancsak itthon készül a szezonra.

Szegeden lehet a trónfosztás a király számban

Nem mondhatjuk, hogy 2019 eddig Fernando Pimenta éve lenne. A K1 1000 méteren világbajnoki címvédő portugál versenyzőt az idén többször is legyőzték, például Kopasz Bálint is. Mi várható a férfiak király számában a szegedi vébén?

Hír

Talán mindenkinek megvan a kép, amikor egy jetskin állva ünnepli győzelmét Fernando Pimenta a hazai közönség előtt tavaly a portugáliai világbajnokságon a férfiak király száma, a K1 1000 méter döntője után. Pimenta előtte zsinórban háromszor lett Európa-bajnok, a világ tetejére tavaly állhatott fel először, ám tavaly ilyenkor nem fért ahhoz kétség, hogy ennek a számnak ő a legjobb versenyzője. Az idén azonban újabb fordulatot vett a történet, erről is ír világbajnoki beharangozójában a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

A 2019-es év jóval nehezebb Pimenta számára. Egyrészt a duisburgi Világkupán időtlen idők óta először lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, majd az Európa Játékokon sem tudott nyerni, ugyanis legyőzte őt mind 1000, mind 5000 méteren egy bizonyos Kopasz Bálint.

„A világbajnoki címért hatalmas harc lesz közte és a hazai közönség előtt versenyző Kopasz Bálint között. A magyar kajakos 2017-ben az ötödik lett a vébén, tavaly a harmadik, az idén már megnyerte az Európa Játékokat, a fejlődése teljesen egyértelműen látszik. Méltó kihívója lesz Pimentának” – írja az ICF.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is bízik Kopaszban. „Azt gondolom, hogy a magyar férfi kajakosok az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartoznak, ezt megmutatta például Kopasz Bálint is az idén az Európa Játékokon és a Világkupán is. Bálintnak ráadásul ez dupla hazai pálya lesz, hiszen Szegeden töltötte élete nagy részét, szóval sokat várunk tőle.”

„Előnnyel fogok itt indulni a vébén – erősítette meg a szövetségi kapitány szavait Kopasz Bálint.

Anyukám főztjeit fogom enni, amit dietetikus tervez meg,

és hazai versenyen egyébként is mindig jobban tudtam teljesíteni. Nagyon sokat fog számítani a szurkolók biztatása.”

Az ICF beharangozó cikkében megjegyzi, hogy beleszólhat a versengésbe a cseh Josef Dostal, aki a riói olimpián ezüstérmes volt, a legutóbbi két vébén egyaránt bronzérmet nyert ebben a számban, és világeseményen egyébként sem szokása lemaradni a dobogóról.

Az esélyesek között tartják még számon a veterán dán Rene Poulsent, a szlovák Peter Gellét, a spanyol Roi Rodriguezt és a francia Etienne Hubert-t, de nem lepődnénk meg, ha Kopasz, Pimenta és Dostal végezne az első háromban. Ezzel a sorrenddel mondjuk ki is egyeznénk.

A maximumtól is több kell a kajakkirálynői címhez Szegeden

Egyike volt a nagy versenyeknek a 2018-as világbajnokságon, a 2019-es vébén azonban „a verseny” lesz – így harangozza be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a női K1 500-as olimpiai számot, amelyben Kozák Danuta és Lisa Carrington nagy csatáját várják.

Hír

Kozák és Carrington – a két legnagyobb név a jelenlegi női kajakban. Mindketten többszörös olimpiai bajnokok, Szegeden pedig összecsapnak egymással K1 500 méteren, amely a nőknél gyakorlatilag ugyanaz a „király szám”, mint a férfiaknál a K1 1000 méter.

A 2012-es londoni olimpia óta dominálja ezt a távot Kozák Danuta, míg a 200 méter Carrington territóriuma volt. Kozák ugyan néha kacérkodott a rövidebb távval, de nem igazán akart áttérni, míg az új-zélandi versenyző egyértelművé tette, hogy szeretné elkobozni a koronát a magyar kajakostól 500 méteren. A riói olimpia óta a tavalyi világbajnokság volt az első komolyabb nemzetközi versenye a szülésből visszatért Kozáknak, aki mindjárt meg is nyerte az 500 egyest, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ki a szám királynője.

Az idén azonban kiderült, hogy ő sem verhetetlen. Igaz, hogy betegség hátráltatta, de az Európa Játékokon kikapott a hazai pályán versenyző Volha Khudzenkától, aki Carringtont is legyőzte már a 2017-es világbajnokságon – Kozák távollétében. A fehérorosz kajakos tavaly Kozák és Carrington mögött harmadik lett a vébén, ő lehet még az, aki beleszól az aranyérem sorsába Szegeden.

Ha jó napot fog ki, a mindössze 23 éves Emma Jörgensen is odaérhet a dobogóra, ahogy tette a riói olimpián is, ahol Kozák mögött ezüstérmes lett, míg az idén az Európa Játékokon bronzérmet szerzett, a 200 métert pedig megnyerte.