Mégse

Érmet és sok tapasztalatot gyűjtöttek maratonistáink

Czéllai-Vörös Zsófiék az örvényes vízbe borulva is ezüstérmesek lettek az egyik leghosszabb és legnehezebb maratoni kajakversenyen Dél-Amerikában, míg Boros Adrián párjával ezúttal néhány másodperccel lemaradt a dobogóról, de jövőre visszatér, hogy versenybe szálljon a győzelemért.

Hír

Czéllai-Vörös Zsófia a vegyes párosoknál a második helyen zárta az argentin Gaston Marcos Figueroával a Rio Negro folyón nyolc napig tartó, több mint 300 kilométeres maraton versenyt.

„Nagyon jó hangulatú verseny volt – kezdte a beszámolót Czéllai-Vörös Zsófia. – Sajnos az első nap az első helyről a

cél előtt 300 méterrel beborultunk az örvényes vízben.

Nem tudtuk megtartani a hajót, és végig küzdöttünk, hogy ledolgozzuk a hátrányt, de sajnos nem sikerült. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ez alatt a verseny alatt is, ami biztos, hogy jó hatással lesz a szezonra, és a további pályafutásomat tekintve is.”

A magyar versenyzőnő kiemelte, hogy az ilyen versenyeken olyan tapasztalatot és élményt szerez, amilyet Magyarországon vagy edzés alatt nem él át, ezért is tartja fontosnak, hogy ehhez hasonló viadalokon elinduljon. Ez volt számára az idei év első állomása, a következő pedig Amszterdamban lesz áprilisban.

„Addig alapozunk, és edzünk a szezonra, de szeretnék még több külföldi versenyen is elindulni” – zárta Czéllai-Vörös Zsófia.

Boros Adrián az ugyancsak argentin Julian Alganarazzal a férfi párosoknál és az összetettben is a negyedikként ért célba. Nekik sem volt szerencséjük, de a maratoni versenyeken nem elég csak a leggyorsabban kajakozni.

„Nagyon élveztem, annak ellenére is, hogy csak negyedikek lettünk, szerintem az eredmény nem tükrözi azt, hogy valójában hova tartozunk ebben a mezőnyben. Az ötödik napnak az első helyről vágtunk neki az összetettben, de nagyon rossz rendszerben volt az indítás. Egymás után indítottak bennünket, nem hagytak elég időt a hajók között, így annak volt a legjobb, aki alapból az összetettben mondjuk a negyedik-ötödik helyen állt, így az ötödik nap a negyedik helyezett felugrott az elsőre, és a végén meg is nyerte a versenyt. Sajnálom, mert szerettünk volna az első két hely valamelyikén végezni,

de nem lehet mindig nyerni”

– mondta Boros Adrián.

A világbajnok magyar kajakos hozzátette, hogy szerinte nem volt még ilyen szoros és változatos verseny itt, a Rio Negro folyón, a több mint 300 kilométer megtétele után is csupán néhány másodperc döntött az első négy helyezett között.

„Jövőre is kaptunk meghívást, úgyhogy valószínűnek tartom, hogy vissza fogok jönni ide, és újra versenybe fogok szállni a győzelemért” – mondta Boros Adrián, aki a verseny után ugyancsak itthon készül a szezonra.

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szöveteség (MKKSZ) Elnökségének határozata 2019. december 12-től 2020. október 31-ig Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Az évzáró ülésen mások mellett arról is döntés született, hogy a Maraton Magyar Bajnokságot 2020-tól a sportág idén szeptemberben elhunyt alelnökéről, Kadler Gusztávról nevezik el.

Hír

Az MKKSZ Elnökségének egyik legfontosabb napirendi pontja az új főtitkár kinevezése volt. A testület először határozatot hozott arról, hogy a szövetség nem ír ki pályázatot a főtitkári poszt betöltésére, majd eldöntötték, hogy az új főtitkár megbízása a jövő szeptemberi tisztújító közgyűlés miatt 2020. október 31-ig tartson.

Schmidt Gábor elnök ezután Kubina Ádámot javasolta a főtitkára posztra, az Elnökség más javaslatot nem tett, a titkos szavazáson pedig

egyhangúlag bizalmat szavazott az MKKSZ eddigi titkárságvezetőjének.

Az Elnökség tárgyalta és elfogadta az idei és a jövő évi költségvetésről szóló beszámolókat, a szabadidős szakág 2020-ra vonatkozó felkészülési programját, valamint tájékoztatót hallgatott meg a sportágspecifikus sportegészségügyi rendszer működéséről. A testület kért még néhány kisebb pontosítást a jövő évi versenynaptárban Boros Gergely szakmai igazgatótól.

A Kolonics György Alapítvány és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közös, fiatal edzőket segítő Karrier követő programjáról Csabai Edvin, az Alapítvány kuratóriumi elnöke, és Horváth Noémi projektvezető számolt be, ezt a tagok szintén elfogadták.

Az Elnökség Schmidt Gábor előterjesztése alapján egyhangú határozatot hozott arról is, hogy a következő szezontól a Maraton Magyar Bajnokság felveszi Kadler Gusztáv nevét. A szövetség néhai alelnöke rengeteget tett a maraton szakág fejlődéséért, emlékét a jövő évtől vándorkupa is őrzi majd, amelyre minden évben felkerül a bajnokságon legjobban szereplő klub neve.

Utolsó napirendi pontként az Elnökség három új tagszervezet felvételéről is döntött, ezzel a szövetségnek már 170 tagja van.

Díjazták az év legjobbjait

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évzáró gáláján ünnepélyes keretek között átadták az év legjobbjainak járó elismeréseket.

Hír

Az évzáró gálát Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke nyitotta meg, aki megköszönte a versenyzők és az edzők mellett a Magyar Kormánynak, a szponzoroknak és a sajtó képviselőinek is az egész éves munkát, támogatást. Az MKKSZ elnöke külön kiemelte, hogy nemcsak az aktuális felnőtt élversenyzőink erősek, és vannak ott a világ élvonalában, hanem a jövő csapata is formálódik, hiszen már sorozatban ötödik éve a magyar a legeredményesebb nemzet az ifjúsági és U23-as világbajnokságon.

Ennek megfelelően először a korosztályos legjobbakat díjazták, az év női kajakosa a gyorsasági vébén három vb-címet nyert Kőhalmi Emese lett, aki maraton világbajnoki aranyérmet is bezsebelt az idén. Az év kenusának Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát, az év férfi kajakosának Redl Andrást, az év férfi kenusának pedig Horváth Benedeket választották. Az év legjobb utánpótlásedzője Gintl Andrea lett.

A maraton világbajnokságon is fantasztikusan szerepeltek a magyarok, megnyerték a pontversenyt és az éremtáblán is az élen végeztek. Itt az év legjobb női kajakosa a két vb-aranyat begyűjtő Kiszli Vanda, az év női kenusa Kisbán Zsófia, az év férfi kajakosa Boros Adrián és Máthé Krisztián, míg az év férfi kenusa Laczó Dániel és Nagy Gergely Balázs lett. Az év maraton edzőjének Sztanity Lászlót választották, aki többek között Csay Renátát és Czéllai-Vörös Zsófiát is felkészítette az idén, ők párosban világbajnokok lettek, Csay már a huszadik vb-aranyát zsebelte be.

Az év női paraversenyzője a szegedi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett Varga Katalin lett, a férfiaknál pedig a 16 évesen világ- és Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter Pált választották a legjobbnak. Az év paraedzője Kiss Péter Pál felkészítője, Pruzsina István lett.

A felnőtt gyorsasági legjobbak díjazása az év női kajakosának járó elismerés átadásával kezdődött, itt Kozák Danuta nyert.

Anői kenusoknál Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső, a férfi kajakosoknál a K-1 1000 méteren világbajnok Kopasz Bálint, a férfi kenusoknál pedig Adolf Balázs vehette át a díjat.

Az év edzője Kopaszné Demeter Irén, Kopasz Bálint édesanyja és edzője lett.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Média díját a Nemzeti Sport kapta 2019-ben.

Az esemény végén bejelentették, hogy a Mercedes-Benz a következő évre autót ad használatra hét versenyzőnek: Kozák Danutának, Medveczky Erikának, Kárász Annának, Balla Virágnak, Kopasz Bálintnak, Kammerer Zoltánnak és a Mercedes család új tagjának, Devecseriné Takács Kincsőnek.

Köszönjük a gyönyörű csokrokat a Virággal egy mosolyért csapatának!

További fotók Facebook-oldalunkon: