Sisakot fel! – extrém versenyen van túl Boros Adrián

Boros Adrián kalandos dél-afrikai edzőtáborozása lassan a végéhez közeledik. Világbajnokunk afféle csattanóként a hétvégén rajthoz állt a zúgókkal tarkított Stihl Umkomaas maratonon. Sisakot, mentőmellényt felvenni! Újabb izgalmas naplóbejegyzés következik.

Zúgókon át
Hír

„Eszméletlen! Egy szóval így tudnám jellemezni a Stihl Umkomaas maratonit. Soha életemben nem láttam még ennyi zúgót egy helyen, egymás után, és ilyen hosszan. Két napos extrém kihívásról beszélünk, amelyen K-2-ben indultam a dél-afrikai Kev Musgravvel, aki bár 38 esztendős, sokszor végigment már ezen a versenyen. Kev ismerte a folyót, a körülményeket, ami azért némi biztonságot jelentett, hiszen fogalmam sem volt arról, hogy mi vár rám. Az első nap egész kellemesen telt. A pályát inkább sziklásnak mondanám, amelyen az erő dominált, de persze akadtak azért kisebb-nagyobb hullámok és zúgók. Ezen a napon 36 kilométert eveztünk, és a hetedik helyen zártunk, de Kev figyelmeztetett: csak most jön a java, rettegett folytatás következik! A folyó már rögtön az elején megtréfált bennünket. A nagyobb zúgók egytől-tízig be vannak számozva és mi mindjárt az egyes számnál fel is borultunk. Ez egy ötven-ötven százalékos zúgó, vagyis, ha meg tudod csinálni, akkor szerencsés vagy, de itt a legjobb egységek is meg tudnak mártózni. Minket körülbelül száz méteren keresztül sodort a víz, mire ki tudtunk szállni és közben arra is figyelnünk kellett, hogy a hajó ne akadjon el, mert féltünk, hogy összetörik. Ez a kis borulás súlyos percekbe került, s mindjárt a tizenegyedik helyen találtuk magunkat. Szerencsére a továbbiakban egész jól, összeszedetten kajakoztunk, igazából nekem fogalmam sem volt arról, hogy hol járunk, a társam csak annyit mondott: figyelj, a hármas-négyes zúgó következik! Az ötödik-hatodik pont is a rizikós részhez tartozott, de mindkettőn sikerrel átmentünk. Ezek egy-két kilométeres hosszúságú szakaszok voltak, amelyek nagyon nehezek, ha egy percre nem figyelünk oda, rossz helyzetben találhatjuk magunkat. Itt már kezdtük megfogni a többieket, a nyolcas számú zúgónál már a nyolcadik helyen álltunk, és az utolsó három kilométeren megcsíptük a hetedik helyet is. Örültem, hogy megcsináltam ezt a versenyt is, hatalmas élmény volt, igazából még most sem hiszem el, hogy milyen szakaszokon mentünk le ezekkel a hajókkal. A verseny érdekessége, hogy sisakot és mentőmellényt kell viselni, mert tényleg kőkemény ez a folyó. Hogy mennyire volt hasznos számomra a dél-afrikai edzőtábor, az itt eltöltött jó pár hét? Március közepe van, idén már többet versenyeztem, mint tavaly összesen, a nehézségek ellenére minden percét élveztem ezeknek a viadaloknak, amelyek meghatározó alapot adnak a szezonomhoz. A most elért hetedik hely önmagában nem mutatja meg azt, hogy mennyire jó formában is vagyok. Pedig érzem, hogy abban vagyok, s így a jövőre nézve úgy gondolom, jó esélyekkel indulok majd az idény összes versenyén.”

Az alábbiakban egy rövid ízelítő látható a versenyről.

“Mesteri” márványtáblát avattunk

Mától márványtábla őrzi a sportág legkiválóbb edzőinek nevét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Latorca utcai székházában. A mesteredzők köszöntésén azok a szakemberek vehettek át emléklapot, akiknek az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit köszönhetjük.

Hír

2001 óta hagyomány, hogy márványtáblára vési fel a kajak-kenu sportág azoknak az Örökös Bajnokoknak a nevét, akik versenyzőként legalább öt világbajnoki elsőséget, vagy egy olimpiai aranyérmet szereztek. Az utóbbi évtizedekben a kiváló versenyzőknél némileg kevesebb szó esett azonban azokról a szakemberekről, akik edzőként hozzájárultak az elmúlt 75 év eredményeihez és pályafutásuk során végigkísérték a legeredményesebb válogatott sportolóinkat. Ezért mostantól újabb márványtábla került fel az MKKSZ székházának falára, amelyre a sportág eddigi 48 mesteredzőjének neve került fel.

“Régi adóságunkat törlesztjük most, csak köszönettel tartozunk azoknak a kollégáknak, akik az elmúlt 75 évben az ország egyik legeredményesebb olimpiai sportágává tették a kajak-kenut. Az itt megjelent kiváló pedagógusok nemcsak eredményes versenyzőket neveltek fel, hanem számtalan olyan fiatalt is, akik az élet más területein bizonyítanak a mindennapokban, ennek ellenére legtöbbjük nem szakadt el teljesen a vízparttól sem. Ráadásul nemcsak sportolók kerültek ki az idősebb edzők kezeik közül, hanem a saját utánpótlásukról gondoskodva olyan kollégákat indítottak el a pályán, akik később maguk is mesteredzők lettek. Nagyon bízom abban, hogy az itt megjelent edzők még hosszú évekig, évtizedekig örökítik majd át a sportág szellemiségét. Megtiszteltetés, hogy a kajak-kenus család nevében köszönetet mondhatok nekik a sok évtizedes nevelőmunkáért” – mondta köszötőjénben Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

A mesteredzők nevét megörökítő máránytáblát két legendás tréner, Füzesséry Gyula és Dávid Géza leplezte le.  A tábla felavatása után az ünnepségen megjelent szakemberek oklevelet vettek át Schmidt Gábortól, valamint Doma Gergőtől, az MKKSZ szakmai igazgatójától.

“Ugyanannyira örültem a legkisebb gyerekek sikereinek a pályám során, mint azoknak a világbajnoki, vagy olimpiai érmeknek, amelyeket a tanítványaim szereztek. Óriási megtiszteltetés volt, amikor 1989-ben mesteredzővé választottak és nagyon jó érzés az is, hogy az én nevem is fent lehet a most felavatott márványtáblán” – mondta el az ünnepségen többek között Vaskuti István és Kövér Márton egykori edzője, Koléder Vilmos.

“A mesteredzők között mindig kakukktojásnak éreztem magam, mert talán az egyetlen vagyok a névsorban, aki soha nem foglakozott felnőtt válogatott versenyzőkkel. Számomra a legnagyobb öröm, hogy olyan sportolókkal foglalkozhattam, akik ma már teljes életet élnek, függetlenül attól, hogy sikeres kajakosok lettek felnőttként, vagy valamilyen civil pályán érnek el sikereket” – tette hozzá Agócs Mihály, aki Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Benedek Dalma és Paksy Tímea nevelőedzője volt.

A kajak-kenu sportág mesteredzőinek névsora:

Gelle Sándor
Granek István
Füzesséry Gyula
Szabó Sándor
Söptei Róbert
Szabó Ferenc
Dr. Parti János
Kolozsvári István
Kulcsár János
Kemecsey Imre
Péhl József
Vén Lajos
Hajba Antal
Babella László
Horváth Péter
Ürögi László
Szántó Csaba
Vajda Vilmos
Dávid Géza
Felkainé Gállos Éva
Angyal Zoltán
Dunai István
Nagy György
Fábián Lászlóné
Farkas Zoltán
Kluka József
Koléder Vilmos
Spang Ottó
Tóth Árpád
Sóti István
Svidró József
Sztanity László
Várkonyi Géza
Vaskuti István
Ludasi Róbert
Gyöngyösi János
Soltész Árpád
Nagy László
Séra Miklós
Sziklenka László
Kása Ferenc
Sári Nándor
Székffy Géza
Simon Miklós
Szabó Attila
Barina József
Agócs Mihály
Szilárdi Katalin

Kortalan Kortárs Kozmannal

Decemberben egy éves a nagy sikerű Kortalan Kortárs című előadássorozat, ami valódi összművészeti élményt nyújt. Az előadások során Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa színésznők kortárs magyar szövegeket visznek színpadra. Minden előadást csak egyetlen egyszer adnak elő a művészek, majd az est témájáról a kétszeres olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok Kozmann Györggyel beszélgetnek a színpadon.

Hír

A vasárnapi előadás témája, “Az első”. A művészek esszéket, novellákat, tárcákat mondanak, énekelnek, sírnak és nevetnek, miközben a képzőművészet, a film és a zene is megjelenik a színpadon. A színésznők az est második felében pedig Szily Nórával beszélgetnek és együtt járják körül az előadás témáját az est vendégével, aki ezúttal a korábbi kiváló kenus, Kozmann György lesz.

Az előadás december 17-én, vasárnap 19.30-kor kezdődik a Mozsár Műhelyben. Jegyrendelés itt.