Sisakot fel! – extrém versenyen van túl Boros Adrián

Boros Adrián kalandos dél-afrikai edzőtáborozása lassan a végéhez közeledik. Világbajnokunk afféle csattanóként a hétvégén rajthoz állt a zúgókkal tarkított Stihl Umkomaas maratonon. Sisakot, mentőmellényt felvenni! Újabb izgalmas naplóbejegyzés következik.

Zúgókon át
Hír

„Eszméletlen! Egy szóval így tudnám jellemezni a Stihl Umkomaas maratonit. Soha életemben nem láttam még ennyi zúgót egy helyen, egymás után, és ilyen hosszan. Két napos extrém kihívásról beszélünk, amelyen K-2-ben indultam a dél-afrikai Kev Musgravvel, aki bár 38 esztendős, sokszor végigment már ezen a versenyen. Kev ismerte a folyót, a körülményeket, ami azért némi biztonságot jelentett, hiszen fogalmam sem volt arról, hogy mi vár rám. Az első nap egész kellemesen telt. A pályát inkább sziklásnak mondanám, amelyen az erő dominált, de persze akadtak azért kisebb-nagyobb hullámok és zúgók. Ezen a napon 36 kilométert eveztünk, és a hetedik helyen zártunk, de Kev figyelmeztetett: csak most jön a java, rettegett folytatás következik! A folyó már rögtön az elején megtréfált bennünket. A nagyobb zúgók egytől-tízig be vannak számozva és mi mindjárt az egyes számnál fel is borultunk. Ez egy ötven-ötven százalékos zúgó, vagyis, ha meg tudod csinálni, akkor szerencsés vagy, de itt a legjobb egységek is meg tudnak mártózni. Minket körülbelül száz méteren keresztül sodort a víz, mire ki tudtunk szállni és közben arra is figyelnünk kellett, hogy a hajó ne akadjon el, mert féltünk, hogy összetörik. Ez a kis borulás súlyos percekbe került, s mindjárt a tizenegyedik helyen találtuk magunkat. Szerencsére a továbbiakban egész jól, összeszedetten kajakoztunk, igazából nekem fogalmam sem volt arról, hogy hol járunk, a társam csak annyit mondott: figyelj, a hármas-négyes zúgó következik! Az ötödik-hatodik pont is a rizikós részhez tartozott, de mindkettőn sikerrel átmentünk. Ezek egy-két kilométeres hosszúságú szakaszok voltak, amelyek nagyon nehezek, ha egy percre nem figyelünk oda, rossz helyzetben találhatjuk magunkat. Itt már kezdtük megfogni a többieket, a nyolcas számú zúgónál már a nyolcadik helyen álltunk, és az utolsó három kilométeren megcsíptük a hetedik helyet is. Örültem, hogy megcsináltam ezt a versenyt is, hatalmas élmény volt, igazából még most sem hiszem el, hogy milyen szakaszokon mentünk le ezekkel a hajókkal. A verseny érdekessége, hogy sisakot és mentőmellényt kell viselni, mert tényleg kőkemény ez a folyó. Hogy mennyire volt hasznos számomra a dél-afrikai edzőtábor, az itt eltöltött jó pár hét? Március közepe van, idén már többet versenyeztem, mint tavaly összesen, a nehézségek ellenére minden percét élveztem ezeknek a viadaloknak, amelyek meghatározó alapot adnak a szezonomhoz. A most elért hetedik hely önmagában nem mutatja meg azt, hogy mennyire jó formában is vagyok. Pedig érzem, hogy abban vagyok, s így a jövőre nézve úgy gondolom, jó esélyekkel indulok majd az idény összes versenyén.”

Az alábbiakban egy rövid ízelítő látható a versenyről.

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”

Vasbányai Henrik: új edző, új klub, új kihívás

Vasbányai Henrik döntött, edzőt és klubot is váltott az idény végén. Világbajnok kenusunk a Merkapt Mekler SE-ben, korábbi párjával, Németh Szabolcs irányításával fogott neki az őszi munkának.

Hír

Az elmúlt időszakban az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak lett kikiáltva Vasbányai Henrik, aki 2013-ban világbajnok lett Mike Róberttel C-2 1000 méteren, majd a moszkvai és milánói vb-ezüstérem után Rióban, az olimpián nem sikerült dobogóra állnia. A két versenyző útja szétvált, Vasbányai Henrik a 2017-es idényben egyesben szerepelt – nem sok sikerrel. A szezon végén ezért is határozott úgy, hogy edzőt vált, s korábbi párjával, a négy éve edzőként dolgozó Németh Szabolccsal kezdi meg a felkészülést.

„Megújulásra, változásra volt szükségem, s ehhez olyan embert kerestem, akiben szintén ott van a változás lehetősége, az újító szándék – mondja Vasbányai Henrik. – Szabolccsal korábban együtt versenyeztünk, barátok vagyunk, ennek ellenére bízom benne, hogy jól tudunk együtt dolgozni. Hogy mit vár el tőlem? Kemény munkát és olyan hozzáállást, amire lehet építeni.”

„Henrik edzésmunkájával eddig sem volt gond szerintem. Ellenben sokkal precízebben, profibb módon kell az edzésen kívüli életét élnie, mert valójában az is a felkészülése része. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a pihenésre és arra, hogyan készül rá a munkára, az adott versenyre, az egész évre. Ezzel kapcsolatban is elvárásaim vannak vele szemben – mondta a tréner, aki nem fél attól, hogy nem lesz hatással versenyzőjére. – Négy éve kezdtem az edzői pályám, fiatal vagyok, és talán sokan ebben látják a veszélyt, de pontosan ebben rejlik a pozitívuma is a mi munkakapcsolatunknak. Frissességet, új módszereket viszek Henrik felkészülésébe, az elmúlt években rengeteg szakmai képzésen, előadáson vettem részt, s mellettem szól az is, hogy aktív sportolóként olyan sikeres edzők irányításával dolgoztam, mint Bánszki Imre, Ludasi Róbert vagy Szabó Attila.”

Németh Szabolcs új kenus csapatot hoz létre a Merkaptnál, ide tart két fiatal tehetség, Moldován Milán és Koleszár Zoltán, itt edz Simon Sebestyén és itt nevelkedik az idén ifjúsági maratoni világbajnoki címet szerző Fejes Dániel is.

„Ebben a csoportban Henrik lesz a rangidős, ami újdonság számára, mert a KSI-ben ő volt a legfiatalabb. Itt most példát kell mutatnia, ami szintén felelősséget jelent számára – folytatta az edző, aki konkrét tervekről is beszélt. – Henrik az egyesre készül, de nem zárkózunk el semmitől. Azzal az emberrel fog párost is menni, aki a legjobb számára. Ha Mike Robival megy jól, és mindkét fél ezt akarja, akkor természetesen ismét lesz Vasbányai, Mike páros.”

És hogy miként búcsúzott el egymástól Vasbányai Henrik és két edzője, Oláh Tamás, valamint Varga Zsolt?

„Megértették a döntésemet, korrektül, szépen elköszöntünk egymástól – mondta a versenyző. – Az átigazolásom még nem zárult le, de hamarosan pont kerül ennek a végére is. Másfél hete vagyok a Merkaptnál, ahol már most minden a megújulásról szól. S nagyon bízom benne, hogy 2020-ra magabiztos, kiegyensúlyozott ember leszek ebben a sportágban.”