Sikeres volt a szakmai konferencia Nagyrécsén

A Magyar Kajak-kenu Szövetség az elmúlt hétvégén Nagyrécsén rendezte meg szakmai konferenciáját. A két napos rendezvényen több mint 210 edző, szakember volt jelen.

Konferencia
Hír

Ismét nagy sikerrel zárult az MKKSZ által rendezett szakmai konferencia, amelyre ezúttal is szép számban érkeztek edzők. Faludy András, a szövetség szakmai alelnöke szerint a két nap során sok témát érintettek az előadók, és hasznos információk birtokában távozhattak a szakemberek.

„A dietetikai előadástól kezdve az olimpiai döntők taktikai elemzésén át a légzésszabályozásig sok érdekes téma terítékre került – mesélte Faludy András. – Tihanyi András dietetikus a helyes táplálkozás szükségszerűségéről beszélt, a riói taktikák kapcsán a kenus szakágról Hüttner Csaba, a női kajakról Storcz Botond, a férfi kajakról jómagam tartottam előadást. Baki Dániel sportpszichológiai kérdésekkel foglalkozott, míg Csáky László két edző, Jámbor Attila és Kása Ferenc bevonásával ismét megtartotta interaktív programját, amelyen az utánpótlás korosztállyal kapcsolatos kérdéseket érintették.”

A 2017-es idényről is szó esett Nagyrécsén, Kovács Tamás, az utánpótlás szakág koordinátora a jövő évi versenynaptár tervezetet mutatta be, Schmidt Gábor főtitkár a szövetség szervezeti átalakulásáról és az elkövetkező olimpiai ciklus változásairól beszélt, míg Csabai Edvin szakmai igazgató az elmúlt négy év fejlődéseit mutatta meg: a rossz demográfiai mutatók ellenére klub- és versenyzői létszámban is folyamatosan nő a sportág bázisa. A szakmai igazgató szót ejtett az edzőképzés átalakításáról, s arról, hogy a Testnevelési Egyetemen újraindul a normál szakedző képzés.

Érdekesség, hogy a szakmai konferencián jelen volt honosított szlalom kajakosunk, Marcel Potocny is, aki a szakág utánpótlás neveléséről tartott előadást.

„Marcel beszélt arról, Szlovákiában hogyan készülnek a gyerekek, a szakág valójában erősen kötődik a síkvizes felkészüléshez, hiszen a fiatalok csak 15-16 éves korukban kerülnek vadvízre. Ha a szakág fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseink megvalósulnak, akkor hamarosan, nyolc vagy akár négy év múlva is lehetnek olimpiai reményeink ebben a sportágban – tette hozzá Faludy András.

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Hír

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.

Fontos a sportkapcsolatok erősítése

Kedden meglátogatta a helyi edzőtáborban készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjait Király András László, Magyarország Dél-afrikai nagykövete. A diplomata elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a sportághoz és munkája fontos részének tekinti, hogy erősítse a két ország sportkapcsolatait.

Hír

„Csodálatos élmény volt személyesen találkozni az olimpiai-, világ és Európa-bajnok magyar sportolókkal, ráadásul nekem a kajak valamint a kenu régi kedvenc sportom, hosszú évekkel ezelőtt mindkettőt próbáltam, örülök, hogy tudtam találkozni a mieinkkel – kezdte mondandóját a nagykövet, aki szívesen beszélgetett és szerepelt közös fotókon csapatunk tagjaival, sőt még a motorcsónakba is beült, hogy testközelből kövesse sportolóink edzését.

„Közel 3 éve dolgozom diplomataként ebben az országban, kollégáimmal a tevékenységünk egyik fontos sarokpontja, hogy próbáljuk előre mozdítani a magyar és a dél-afrikai sportkapcsolatokat. Ennek az országnak olyan kivételes földrajzi és éghajlati adottságai vannak, hogy itt a magyar sportolók kiváló körülmények között készülhetnek a téli hónapokban és ezzel talán versenyelőnybe is kerülhetnek. Az a feladatunk, hogy a magyar kajak-kenu sportág képviselőit összekapcsoljuk a helyi vállalkozókkal és sportszerető emberekkel és ezzel megteremtsük egy hosszú távú együttműködés alapjait.”

A diplomata hozzátette, a helyiek különösen kedvelik a kajak-kenu sportágat, ugyanis az afrikai kontinensen nagyra értékelik a fizikai erőt és az egyéni teljesítményt. Király András László szerint azért, mert ezek a tulajdonságok voltak a kulcsai annak, hogy fel lehetett építeni egy modern társadalmat Afrika déli részén.

„A magyar sportolókat pedig különösen szeretik a dél-afrikaiak, mert kivételesen kedves emberek – zárta mondandóját Magyarország pretoriai nagykövete.