Sikeres évet zárt a Szekszárdi Kajak-Kenu SE

Pénteken megtartotta hagyományos évértékelőjét a Szekszárdi Kajak-Kenu SE, amelyen beszámoltak a 2016-os év sikereiről és felvázolták az idei esztendő terveit is.

Mérleg
Hír

Az esemény helyszínéül ezúttal is a Fritz Pincészet szolgált, az egyesület sportolói és vezetői, valamint a szponzorok ezúttal is megtöltötték a rendezvénytermet. Az évadzáróra elfogadta a meghívást Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. A tisztséget 2016 óta betöltő korábbi négyszeres világbajnok és Európa-bajnok kenus köszöntőjében kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy ennyi fiatalt foglalkoztat a szekszárdi egyesület, s megemeli a kalapját az elmúlt évben nyújtott kimagasló eredményeik miatt. Hozzátette, bízik abban, hogy néhány, most még fiatal tehetség a 2020-as tokiói olimpián, vagy a 2024-es – akár budapesti – ötkarikás játékokon képviselheti a klubot.

A kapitány után Jámbor Attila, az egyesület igazgatója vette át a szót, aki a tavalyi év edzéslátogatottságáról számolt be. Ebből kiderült, hogy az “újonc” korcsoport kivételével valamennyi csoportnak közel 300 vagy azt meghaladó lehetőséget teremtett meg a klub, s a többsége élt is annak nagy részével. Ezt követően a 2016-os versenyeké volt a főszerep. Jámbor Attila kiemelte, szinte minden hétvégére esett egy-egy verseny, így összesen 14 hazai, valamint négy nemzetközi megmérettetésen vettek részt az egyesület sportolói. Utóbbi kategóriából először a maratoni Európa-bajnokságra került sor, amelyet júliusban rendeztek a spanyolországi Pontevedrában. A kontinensviadalról Nagy Viktória egyesben arany-, párosban Korsós Zsófiával szintén aranyérmet, Balogh Zsófia pedig ezüstérmet szerzett 18 kilométeren. A brandenburgi világbajnokságról sem tértek haza üres kézzel a szekszárdi versenyzők, Nagy a paksi Pupp Noémi mögött második helyen lapátolt be a célba, párosban pedig nem talált legyőzőre Korsóssal az oldalán. Ugyancsak szeptemberben rendezték az Olimpiai Reménységek Versenyét, amelyet egy arannyal és több értékes helyezéssel zárta az SZKKSE. A szegedi megmérettetéssel egy időben tartották Pozsonyban a Hargasov Memorial nemzetközi pénzdíjas versenyt, ahol Korsós Zsófia bizonyult a legjobbnak.

A Szekszárdi KKSE a Tolna Megyei Önkormányzattal és Szekszárd városával konzorciumban szeretné fejleszteni a fadd-dombori edzőtábor infrastruktúráját. Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke elmondta, tavasszal veszi kezdetét az elbírálás, s az egymilliárdos TOP-pályázat egy részéből szeretnék korszerűsíteni a vízi bázist. Dr. Haag Éva, Szekszárd város alpolgármestere kifejtette: a megyeszékhely a tábor megközelítésében, úgy mint az út, illetve a parkoló kialakításában, valamint eszközbeszerzésben (csónakok, evezők, mellények) tud segítségére lenni az egyesületnek.

Forrás: Tolnai Népújság

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

A Sulisárkányokra a nap is sütött Sukorón

A sukorói sárkányhajó Nagydíj szombati versenynapján a Sulisárkány, valamint a Roadshow sorozat döntőit rendezték meg. 31 iskolai csapat vetélkedet, a Roadshow-n a Százhalombatta, a Nagydíj váltójában az ESMTK nyert.

Sárkány
Hír

Jó idő fogadta szombat délelőtt a sukorói Sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőit, a Sulisárkányok az elmúlt évek esői után végre napsütésben tudtak vízre szállni, és a felnőttekhez hasonló komoly csatákat vívtak az érmekért.

„Két darab kétszáz méteres időfutamot teljesítettek az egységek, az összetett idejük alapján hirdettünk győzteseket. A középiskolások között a Vajda Dragons, a hetedik-nyolcadik osztályosok korcsoportjában a Fejedelem sárkányai, míg az ötödik-hatodikosok között a Feketés sárkányfiókák nyertek. Jó volt látni, hogy milyen profin működnek ezek a kicsi csapatok is, és boldog vagyok, hogy ilyen nagy létszámban voltak itt Sukorón” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője.

A Roadshowban a Százhalombatta csapata nyert, a Zoltek Dragons és a Tuzsér száz csapás csapata előtt.

„A százhalombattaiak régi motorosok a mezőnyben, remekül összeszokott társaság, míg a bronzérmes tuzsériak először indultak a döntőben. Ők a vásárosnaményi Roadshowról jutottak tovább, s jó látni, hogy a Felső-Tiszán zajló fejlesztéseknek, a szabadidős bázis szélesítésének a mi szakágunkban már érzékelhető az eredménye” – magyarázta Patyi Melinda.

A délután zajló Nagydíjon a váltóversenyek, valamint a 4000 méter került megrendezésre, amelyek látványos küzdelmeket hoztak.

„A váltóban kétszer kétszáz métert teljesítettek a csapatok, a tízüléses mix hajók adták a váltóbotot a húszas egységeknek. Érdekes volt látni, hogy ki, milyen váltást választ, s nagyon izgalmas összecsapások zajlottak. A versenyt az ESMTK nyerte meg a Dunakeszi sárkánylégió és a Tatai Hódy előtt. Ez a szám igazán össze tudja kovácsolni a csapatokat” – folytatta a szakember.

A 4000 méteres távon a senioroknál sok ütközéssel és izgalmas előzésekkel ment a futam. Az első fordulóra a hat hajó szinte egyszerre ért oda, a Römi egység egy picit kilógott a mezőnyből, de ahogy megpróbált ráfordulni a fordítóra összeakadt két másik hajóval, így szinte teljesen keresztbe állt a sárgák hajója. Az ütközésből a körösiek jöttek ki jól, a Römi egység pedig az ötödik helyről verekedte fel magát az ezüstérmes pozícióba. A mastersek versenyében a Dragon Aqua nyert, a körösiek, valamint a Dunakeszi Sárkány Légió előtt.

Az eredmények

Sulisárkányok. III. korcsoport (középiskolások): 1. Vajda Dragon 2:05,36, 2. Dunakeszi Radnóti M. Gimnázium 2:07,16, 3. Feketesereg 2:09,52. II. korcsoport (általános iskolások 7-8. osztály): 1. Fejedelem sárkányai 2:09,38, 2. Ultrahidra1 2:11,90, 3. Kőrösi sárkányok 2:13,16. I. korcsoport (általános iskolások 5-6. osztály): 1. Feketés sárkányfiókák 2:20,74, 2. Sárkányvár 2:20,78, 3. Süsü a sárkány 2:22,56

Roadshow: 1. Százhalombatta 1:49,88, 2. Zoltek Dragons 1:50, 94, 3. Tuzsér száz csapás 1:51,94

Nagydíj. Váltó (2×200 m): 1. ESMTK 1:48,84, 2. Dunakeszi Sárkánylégió 1:52,88, 3. Tatai Hódy 1:52,98

4000 m. Seniorok: 1. Körös Dragon, 2. Römi, 3. Tatai Hódy. Mastersek: 1. Dragon Aqua, 2. Körös Dragon, 3. Dunakeszi Sárkány Légió