Sikeres évet zárt a Szekszárdi Kajak-Kenu SE

Pénteken megtartotta hagyományos évértékelőjét a Szekszárdi Kajak-Kenu SE, amelyen beszámoltak a 2016-os év sikereiről és felvázolták az idei esztendő terveit is.

Mérleg
Hír

Az esemény helyszínéül ezúttal is a Fritz Pincészet szolgált, az egyesület sportolói és vezetői, valamint a szponzorok ezúttal is megtöltötték a rendezvénytermet. Az évadzáróra elfogadta a meghívást Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. A tisztséget 2016 óta betöltő korábbi négyszeres világbajnok és Európa-bajnok kenus köszöntőjében kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy ennyi fiatalt foglalkoztat a szekszárdi egyesület, s megemeli a kalapját az elmúlt évben nyújtott kimagasló eredményeik miatt. Hozzátette, bízik abban, hogy néhány, most még fiatal tehetség a 2020-as tokiói olimpián, vagy a 2024-es – akár budapesti – ötkarikás játékokon képviselheti a klubot.

A kapitány után Jámbor Attila, az egyesület igazgatója vette át a szót, aki a tavalyi év edzéslátogatottságáról számolt be. Ebből kiderült, hogy az “újonc” korcsoport kivételével valamennyi csoportnak közel 300 vagy azt meghaladó lehetőséget teremtett meg a klub, s a többsége élt is annak nagy részével. Ezt követően a 2016-os versenyeké volt a főszerep. Jámbor Attila kiemelte, szinte minden hétvégére esett egy-egy verseny, így összesen 14 hazai, valamint négy nemzetközi megmérettetésen vettek részt az egyesület sportolói. Utóbbi kategóriából először a maratoni Európa-bajnokságra került sor, amelyet júliusban rendeztek a spanyolországi Pontevedrában. A kontinensviadalról Nagy Viktória egyesben arany-, párosban Korsós Zsófiával szintén aranyérmet, Balogh Zsófia pedig ezüstérmet szerzett 18 kilométeren. A brandenburgi világbajnokságról sem tértek haza üres kézzel a szekszárdi versenyzők, Nagy a paksi Pupp Noémi mögött második helyen lapátolt be a célba, párosban pedig nem talált legyőzőre Korsóssal az oldalán. Ugyancsak szeptemberben rendezték az Olimpiai Reménységek Versenyét, amelyet egy arannyal és több értékes helyezéssel zárta az SZKKSE. A szegedi megmérettetéssel egy időben tartották Pozsonyban a Hargasov Memorial nemzetközi pénzdíjas versenyt, ahol Korsós Zsófia bizonyult a legjobbnak.

A Szekszárdi KKSE a Tolna Megyei Önkormányzattal és Szekszárd városával konzorciumban szeretné fejleszteni a fadd-dombori edzőtábor infrastruktúráját. Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke elmondta, tavasszal veszi kezdetét az elbírálás, s az egymilliárdos TOP-pályázat egy részéből szeretnék korszerűsíteni a vízi bázist. Dr. Haag Éva, Szekszárd város alpolgármestere kifejtette: a megyeszékhely a tábor megközelítésében, úgy mint az út, illetve a parkoló kialakításában, valamint eszközbeszerzésben (csónakok, evezők, mellények) tud segítségére lenni az egyesületnek.

Forrás: Tolnai Népújság

Kemény munka és életre szóló élmények Dél-Afrikában

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a dél-afrikai edzőtábor hosszú távon lehet a téli bázisa a magyar kajak-kenusoknak. A válogatott versenyzők tökéletes körülmények között készülhetnek a szezonra, amely az elmúlt évek egyik legizgalmasabb idénye lesz.

Hír

A korábbi világ- és Európa-bajnok kenus márciusban két hetet töltött kint a Dél-Afrikában edzőtáborozó felnőtt és utánpótlás versenyzőkkel, és rendkívül elégedetten tért haza. „Roodeplaat Dam több szempontból is tökéletes hely az edzőtáborhoz, nincs időeltolódás, jók az időjárási körülmények, remek minőségű hajókban tudnak a versenyzők edzeni, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek már van négy saját motorosa is a helyszínen, a helyiek pedig kettőt adtak még ehhez” – kezdte beszámolóját Hüttner Csaba.

A magasan kvalifikált szálláson teljes igényt kielégítő konditerem is van, ami nem mellékes a felkészülés ezen időszakában, hiszen a sok evezés mellett kiegészítő edzéseket is kell tartani. A rengeteg munka mellett kikapcsolódási lehetőség is van a versenyzők számára, egyre másra teszik ki a közösségi oldalakra a szafarilátogatásokon készült, oroszlánsimogatós képeket vagy a vidámparkban felvett videókat.

Nádas Bence újabb találkozása az oroszlánokkal. @bence_nadas #lion #southafrica #cano #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,


„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szigorúan szakmai szempontok alapján választ edzőtábort, de természetesen nem egy utolsó szempont az sem, hogy olyan helyszínt találjunk a versenyzőknek, ahol fel is tudnak töltődni egy egyhetes vagy egy kéthetes ciklus végén. Ha egész héten keményen dolgoznak napi két-három edzéssel, és a hétvégén elmennek egy programra, amely

életre szóló élményt ad nekik, akkor a következő héten nem egy unott, fásult ember száll vízre, ez pedig nem hátrány.

Arról nem beszélve, hogy itthon csak állatkertben látható állatok, például zebrák mellett eveznek edzés közben” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba nem ment el szó nélkül a dél-afrikai edzőtábor hiányossága mellett sem, ez pedig az étkezés. „Nem a minőséggel, hanem a mennyiséggel van gond. Egyszerűen nincsenek itt felkészülve arra, hogy 30-40 fős csoportokat folyamatosan ellássanak megfelelő mennyiségű étellel. Ha sikerül megoldanunk ezt a problémát, már pedig miért ne sikerülne, akkor onnantól semmi panasz nem lehet majd erre a helyszínre, amely hosszú távon lehet a válogatott téli bázisa.”

Lapozható galéria:

 

Még mindig Dél-afrika. Pazar körülmények közt készülhet a magyar válogatott. #kajakkenusport #canoehungary #trainingcamp

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány a versenyzők formájával is elégedett volt, szerinte mindenki egy-két napon belül fel tudta venni a ritmust, meg tudta csinálni a saját mozgását, amely a nyári körülményeknek is köszönhető. „Nagyon jó teljesítményeket láttam, és bár voltak minimális húzódások, vagy megemlíthetem Kammerer Zoli betegségét is, de mindenki rendbejött két-három nap után. Az itteni időjárásban könnyebb meggyógyulni.”

Hüttner Csaba beszélt arról is, hogy férfi kajakban a hat olimpiai kvótából négyet 500 négyesben lehet megszerezni, és ez hatással van a válogatott versenyzők felkészülésére is. „Nagyon sokan ezért korábban kezdték a felkészülést, hogy a rangsorolóra már jó állapotba kerüljenek. A gyors kajakosok között szinte mindenkiben látok annyi fantáziát, hogy be tudjon kerülni a négyesbe, az adottságok alapján sokaknak helyük lenne a csapathajóban. Ez egy nagyon jó dolog, mert hatalmas a rivalizálás.”

Perfect conditions in #southafrica with @bridgittehartley • • #training #trainingcamp @icfsprint @braca_paddles @nelokayaks @premiumzrt

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány kitért arra, hogy a női kajakosoknál nagy nevek térnek vissza, például Kozák Danuta, Csipes Tamara, Szabó Gabriella vagy Douchev-Janics Natasa, ez ugyancsak hatással van a többi versenyző felkészülésére is. „A távollétükben egy másik generáció bebizonyította, hogy négyesben ők is tudnak már világbajnoki címet nyerni, szóval nagyon nagy kíváncsisággal várom a női kajakosok válogatóját is.”

Lucz Dóra: Ez kemény lesz!

Az Európa-bajnok Lucz Dóra szerint a nagy nevek visszatérésével kőkemény szezon elé néznek a magyar női kajakosok. A 23 éves versenyző Dél-Afrikában készül, ahol az aranybányászattal is megismerkedett.

Hír

Március 4-én érkezett meg Dél-Afrikába és a hónap végéig marad Lucz Dóra. Eddig Szénási Zsófival ketten edzettek, néha beszálltak Kugler Attilához és Bogár Gáborhoz és egyszer Vad Ninettáékhoz, a héten pedig megérkezett testvére, Lucz Noémi, aki csatlakozott hozzájuk.

Hétfőtől péntekig napi két edzés és kiegészítés, szombaton pedig egy hosszabb evezés szerepel a programban. „Elsősorban még a kilométergyűjtésnél tartunk, de már négy-hat-nyolc perces résztávok is előfordulnak, főleg a technikára figyelünk most – kezdte Lucz Dóra. – Az idő nagyon jó, a szél néha fúj, de nem különösebben zavaró. A szállás is nagyon jó, az ételek nem mindig tökéletesek, de összességében kiváló körülmények között vagyunk.”

Közönségük is akad edzés közben a háttérben:

 

🦌🦌😊 #kudu #training #canoe #trainingpartner

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

Lucz Dóra szerint a téli felkészülése remekül sikerült, jó állapotban érkezett ki a melegvízi edzőtáborba. Hogy milyen számokban szerepelhet az idén eredményesen, az nagyban függ a mezőny erősségétől is.

„Ez egyesekre készülök, de nem zárkózom el a csapathajótól sem.

Szívesen lennék például a négyes tagja, ami tudom, hogy nehéz lesz, hiszen tavalyhoz képest többen leszünk. Például visszatér Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Szabó Gabi és Janics Natasa is, szóval kemény lesz!” – mondta a 23 éves Európa-bajnok kajakos.

Azért kikapcsolódni is van lehetőségük, a vasárnapjaik szabadok, akkor tudnak programot szervezni. „Legutóbb a Gold Reef Cityben voltunk, amely egy vidámpark és azon belül van egy aranybánya. ott egy rövid idegenvezetés során megtudhattuk, hogy miként bányásszák az aranyat. A következő hétvégére tervezünk egy szafari túrát” – mondta Lucz Dóra.

Kikapcsolódás a vidámparkban:

Lucz Dóra a kilométerek gyűjtése mellett egy vidámparkba is ellátogatott Dél-Afrikában. Beszámoló az edzőtáborról a kajakkenusport.hu-n. @ldori #kajakkenusport #kajak #canoe #goldreefcity

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,