Sikeres évet zárt a Szekszárdi Kajak-Kenu SE

Pénteken megtartotta hagyományos évértékelőjét a Szekszárdi Kajak-Kenu SE, amelyen beszámoltak a 2016-os év sikereiről és felvázolták az idei esztendő terveit is.

Mérleg
Hír

Az esemény helyszínéül ezúttal is a Fritz Pincészet szolgált, az egyesület sportolói és vezetői, valamint a szponzorok ezúttal is megtöltötték a rendezvénytermet. Az évadzáróra elfogadta a meghívást Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. A tisztséget 2016 óta betöltő korábbi négyszeres világbajnok és Európa-bajnok kenus köszöntőjében kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy ennyi fiatalt foglalkoztat a szekszárdi egyesület, s megemeli a kalapját az elmúlt évben nyújtott kimagasló eredményeik miatt. Hozzátette, bízik abban, hogy néhány, most még fiatal tehetség a 2020-as tokiói olimpián, vagy a 2024-es – akár budapesti – ötkarikás játékokon képviselheti a klubot.

A kapitány után Jámbor Attila, az egyesület igazgatója vette át a szót, aki a tavalyi év edzéslátogatottságáról számolt be. Ebből kiderült, hogy az “újonc” korcsoport kivételével valamennyi csoportnak közel 300 vagy azt meghaladó lehetőséget teremtett meg a klub, s a többsége élt is annak nagy részével. Ezt követően a 2016-os versenyeké volt a főszerep. Jámbor Attila kiemelte, szinte minden hétvégére esett egy-egy verseny, így összesen 14 hazai, valamint négy nemzetközi megmérettetésen vettek részt az egyesület sportolói. Utóbbi kategóriából először a maratoni Európa-bajnokságra került sor, amelyet júliusban rendeztek a spanyolországi Pontevedrában. A kontinensviadalról Nagy Viktória egyesben arany-, párosban Korsós Zsófiával szintén aranyérmet, Balogh Zsófia pedig ezüstérmet szerzett 18 kilométeren. A brandenburgi világbajnokságról sem tértek haza üres kézzel a szekszárdi versenyzők, Nagy a paksi Pupp Noémi mögött második helyen lapátolt be a célba, párosban pedig nem talált legyőzőre Korsóssal az oldalán. Ugyancsak szeptemberben rendezték az Olimpiai Reménységek Versenyét, amelyet egy arannyal és több értékes helyezéssel zárta az SZKKSE. A szegedi megmérettetéssel egy időben tartották Pozsonyban a Hargasov Memorial nemzetközi pénzdíjas versenyt, ahol Korsós Zsófia bizonyult a legjobbnak.

A Szekszárdi KKSE a Tolna Megyei Önkormányzattal és Szekszárd városával konzorciumban szeretné fejleszteni a fadd-dombori edzőtábor infrastruktúráját. Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke elmondta, tavasszal veszi kezdetét az elbírálás, s az egymilliárdos TOP-pályázat egy részéből szeretnék korszerűsíteni a vízi bázist. Dr. Haag Éva, Szekszárd város alpolgármestere kifejtette: a megyeszékhely a tábor megközelítésében, úgy mint az út, illetve a parkoló kialakításában, valamint eszközbeszerzésben (csónakok, evezők, mellények) tud segítségére lenni az egyesületnek.

Forrás: Tolnai Népújság

A rendszer magasabb szintre lép

Fontos határozatokat fogadott el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) múlt héten megrendezett közgyűlése. Dr. Baráth Etele szerint a "sportág parlamentje" nagy lépéseket tett a középtávú fenntarthatóság érdekében és azért is, hogy főleg regionális szinten megtalálja az együttműködési lehetőségeket más szabadtéri sportokkal, illetve gazdálkodó szervezetekkel is.

Hír

Tavaly decemberben, a MKKSZ tisztújító közgyűlésén választották meg a közgyűlés elnökének Dr. Baráth Etelét. Idén ősszel először rendezett a sportág olyan közgyűlést, ami elsősorban szakmai kérdésekben fogadott el határozatokat.

“Olyan témákat tűztünk napirendre, amelyek szoros összefüggésben állnak egymással. Bármennyire elcsépelt fogalomnak tűnik, de a fókuszban a fenntarthatóság kérdése volt – mondta Dr. Baráth Etele. – Határozat született arról, hogy a tavaszi közgyűlésre alternatív költségvetést kell tervezni, ami felkészül egy anyagi szempontból nehezebb időszakra. Ennek a határozatnak az a jelentősége, hogy az egyesületek képviselői ezzel önmagukra nézve vállaltak kötelezettségeket és ésszerű módon költik el a rendelkezésükre álló forrásokat. Rengeteg pénz jutott a rendszerbe, az infrastruktúrális fejlesztések nagy része lezajlott, mostantól olyan beruházásokra kell költeni, amelyek a költségek csökkentését, illetve a fenntarthatóságot szolgálják. Szintet léptünk azzal, hogy ilyen kérdéseket meg tudtunk vitatni.”

A közgyűlés a kajak-kenu sport regionális szerkezetének további erősítésével is egyetértett.

“Ezzel szorosan összefügg, hogy elsősorban régiós szinten megtaláljuk a közös munka lehetőségét más szabadtéri sportokkal. Szeretnénk olyan klasztereket létrehozni, amelyek közösen fellépve alakítanak ki együttműködést a saját régiójukban a sporttal, vagy a környezetvédelemmel, egészséges életmóddal összefüggő tevékenységet végző gazdálkodó szervezetekkel.”

Magyarországon is működik olyan gazdasági szövetség, amely tömöríti a magyar GDP 40-50%-át kitermelő vállalatokat. Ezeknek a cégeknek tevékenységük miatt a környezetvédelemmel kapcsolatban van felelőségük, vagy önként vállalnak felelőséget akár egészségügyi programokban. Az alakuló klasztereknek a tervek szerint ezekkel a cégekkel kell partnerséget kialakítani.

“A kajak-kenu sportágnak van barter megállapodása sportszergyártó cégekkel, akik az együttműködés keretében olcsóbban adják nekünk a termékeiket. Közvetlenül tudná támogatni az egyesületeket, ha például energiaitermelő szervezetekkel is tudnánk hasonló szerződést kötni. Ez jelentősen megváltoztathatná az egyes régiókban a sportszponzorációt is.”

A közgyűlés a sportág fenntarthatóságot segítő kérdések megtárgyalása mellett tudomásul vette a kajak-kenu specifikus diagnosztikai-egészségügyi központról és a hozzá tartozó informatikai rendszerek, eszközök kiépítéséről szóló tájékoztatót is.

A közgyűlés felkérte a Szövetség vezetését, hogy tárja fel azokat a partnereket, akikkel ezen a területen hosszabb távú érdemi együttműködést lehet kialakítani, és mindezek ismeretében vizsgálja meg a „szabadtéri” sportokat együttesen, ezen belül a kajak-kenu sportágat is szolgáló együttműködés lehetséges formáit és ezt egy éven belül terjessze a sportág közgyűlése elé.

Átadták a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megújult edzőközpontját

Ünnepélyes keretek között adták át a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megújult edzőközpontját Fadd-Domboriban.

Hír

Ünnepélyes keretek között adták át a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megújult edzőközpontját Fadd-Domboriban. Mint azt Jámbor Attila, az egyesület elnöke elmondta, a korábbi OTP-nyaraló szerkezetileg jó állapotban volt, azonban felújítást igényelt. A 15 millió forintos vételár – melynek közel 80 százalékát az SZKKSE, a fennmaradó hányadának nagy részét a szövetség és Szekszárd város önkormányzata biztosította – mellett még 30 millió forintból szedték ráncba az épületet. Új szigetelést kaptak a helyiségek, kicserélték a villany- és vízvezetéket, valamint a nyílászárókat, de az udvart is új térköves borítás fedi.

Schmidt Gábor, a szövetség elnöke kiemelte, az elmúlt évek elvégzett munkája, valamint e projekt után a regionális központ motorjává vált az egyesület. Ács Rezső polgármester pedig azt hangsúlyozta, most már minden adott ahhoz, hogy hosszú évekig válogatott, illetve világbajnok sportolókat köszönthessenek az edzőközpontban.

Cikk forrása: teol.hu

Fotó forrása: Szekszárdi Vasárnap/Kiss Albert