Mégse

Serdülőink taroltak az ORV-n

Közel ötven érmet szereztek a magyarok Pozsonyban, az Olimpiai Reménységek Versenyén, amelyre a világ minden tájáról, 36 országból érkeztek a legjobb serdülő korú kajak-kenusok.

Hír

Szombaton az 500 méteres versenyszámokat rendezték meg, ezekben hat arany-, nyolc ezüst- és öt bronzérem jutott a magyaroknak. Kettős győzelem született a két K-1-es számban a lányoknál. A 16 évesek között Zupkó Vanda győzött Rugási Csilla előtt:

A 17 évesek között pedig Máró Anna nyert, megelőzve Maricza Zsuzsannát.

Ugyancsak aranyérmes a lányok K-2-es versenyében a 15-16 éveseknél a Dráviczki Dóra, Maricza Zsuzsanna egység:

A 17 éveseknél a Boldis Csenge, Angyal Villő kettős nyert, ugyanitt a Máró Anna, Márton Tünde hajóegység harmadikként zárt.

Szintén győzelmet ünnepelhetett a Gönczöl Laura, Opavszky Réka kenu páros a 15-16 éveseknél:

Ezüstérmet gyűjtött be szombaton Tamási Zsombor (K-1), Kurucz Levente (K-1), Panyik Zsombor (K-1 ), Nemes Réka (K-1) és Böszörményi Bendegúz (C-1), továbbá bronzérmet nyert Kiskó Réka (K-1), Győry Ivett (C-1) és Gyányi Levente (C-1).

A vasárnapi 200-as döntőkben – ahogy mondani szokás – folytatódott a magyar éremeső: öt arany-, öt ezüst- és öt bronzérem landolt a zsákban.

Újabb aranyérmet nyert Máró Anna (K-1), a Kulcsár Csenge, Fülöp Fatime (K-2), a Gönczöl Laura, Opavszky Réka (C-2), a Kurucz Levente, Tótpeti Attila (K-2) és a Dráviczki Dóra, Maricza Zsuzsanna (K-2) kettős.

Ezüstérmes lett a sprinttávon a Szellák Szabina, Ujfalvi Laura (K-2) és a Kurdi Csongor, Takács Zsigmond (K-2) egység, valamint Kiskó Réka a kajakos lányok között.

Bronzéremmel zárta a vasárnapot egyesben Zupkó Vanda (K-1), Horányi Dóra (C-1) és Seres Fanni (C-1), valamint Horányi Dóra és Seres Fanni párosban is a dobogóra tudott állni, akárcsak a Máró Anna, Márton Tünde (K-2) kettős.

„Nagyon jól sikerült a verseny, kiválóan szerepeltek a gyerekek – kezdte az értékelést Makrai Csaba szövetségi edző. – A 17 évesek közül néhány meghatározó versenyzőnk hiányzott, de az őket helyettesítők is remekül helytálltak. Külön öröm, hogy a fiú kenusok is több kiemelkedő eredményt elértek. Az ORV megmutatta, hogy

minden korosztályban ott vagyunk a legjobbak között,

főleg a számunkra nagyon fontos 500 és 1000 méteres távokon.”

Összességében 16 arany-, 17 ezüst- és 15 bronzérmet nyertek a magyar fiatalok az Olimpiai Reménységek Versenyén, amely gyakorlatilag a serdülő korosztály legnagyobb világversenye. Ezzel a fantasztikus teljesítménnyel a magyar csapat az éremtáblázat élén végzett, és megnyerte a pontversenyt is.

Már hét aranynál járunk a kínai vébén

A fantasztikus csütörtöki kezdést (három világbajnoki cím) is sikerült túlszárnyalnia a magyar kajak-kenu válogatottnak pénteken a Kínában zajló ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton világbajnokságon. A hét versenyszámból négyben magyar siker született!

Hír

A második nap nem rendeztek a felnőttek számára versenyt, viszont ugyanúgy kettős magyar győzelemmel indult a nap, mint csütörtökön. Az ifi kajakos lányok között párosban a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter egység győzött, utóbbi versenyzőnek az egyes után ez már a második aranyérme volt a vébén. Az ezüstérmet a Csonka Eszter, Csengeri Evelin duó szerezte meg.

Az ifista fiúk ugyanezen számában szintén magyar elsőségnek örülhettünk, hiszen Őry Zsombor és Erdélyi Tamás ért elsőként a célba, ugyanitt Vékássy Bendegúz és Redl András negyedikként zárt.

Az ifiknél a harmadik páros versenyszámban, férfi kenuban is csak a magyarok hátát nézte a mezőny, itt Horváth Benedek és Nagy Olivér lett a világbajnok, Kollár Kristóf és Hodován Dávid az ötödik helyen kenuzott a célba. Horváth Benedeknek szintén ez volt a második világbajnoki aranya Kínában.

A pénteki negyedik (összesen már a hetedik) magyar vb-címet az U23-asoknál szerezte Katona Lili kajak egyesben, ugyanitt Nagy Viktóra lecsúszott a dobogóról, negyedikként zárt.

További három magyar érem is született még a második napon: Molnár Csenge (C-1 ifi) ezüst-, Laczó Dániel (C-1 U23) és Györgyjakab Máté (K-1 U23) pedig bronzérmes lett. Meczkó Viktória (C-1 ifi) és Béke Kornél (K-1 U23) egyaránt a kilencedik helyen végzett.

A szombati program magyar idő szerint (már csak a felnőtteknek rendeznek versenyt):
2.15 Női C-1
4.00 Férfi C-1
6.30 Női K-1
9.00 Férfi K-1

Csak a hátukat nézte a világ kajakos lányainknak

Az ifi, az U23-as és a felnőtt rövidkörös verseny után a normál távon is magyar győzelem született női kajak egyesben a Kínában zajló maraton kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Kiszli Vanda címvédőként, Czéllai-Vörös Zsófia pedig kihívójaként állt rajthoz szombaton. A magyar versenyzők olyan tempót diktáltak, hogy az egész mezőnyből csupán ketten tudtak velük menni, de az utolsó szakaszon őket is állva hagyták. A véghajrában Kiszli Vanda ritmust váltott, és végül magabiztosan nyerte meg második aranyérmét a vébén, hiszen a rövidkörös versenyben is ő győzött. Ez azt jelenti, hogy eddig minden női kajakos számot magyar versenyző nyert meg a világbajnokságon.

„Nagyon nehéz verseny volt, nagyon erősek és gyorsak voltak a lányok, akárcsak a rövidkörös versenyben – kezdte az értékelést Kiszli Vanda.

Azt hittem, nem tudom befejezni a döntőt,

úgy lüktetett a kezem a végén, de azt mondogattam magamnak, hogy meg tudom csinálni. Tudtam, hogy Zsófi nagyon gyors, hiszen együtt edzünk. Tavaly is én nyertem a vébét, szóval mindenki engem akart megverni, ezért is vagyok ennyire boldog.”

Czéllai-Vörös Zsófia az idei Európa-bajnokság után a vébén is ezüstérmes lett Kiszli Vanda mögött. „Az volt a taktikám, hogy az elejétől nagy iramot diktálok, ez sikerült is, a mezőny nagy része korán meghalt, de egy kicsit én is. Az utolsó futószakasznál csak arra gondoltam, hogy ugorjak ki a hajóból, fussak egy nagyot, de azért maradjon erőm a végére, Vandának azonban több maradt. Sokat fejlődtem tavaly óta, együtt edzettünk az elmúlt hónapokban, és ez sokat számított. Nagyon jól tudtuk segíteni egymást most is.”

Született még egy magyar érem szombaton, női kenu egyesben Kisbán Zsófia harmadik lett, így a rövidkörös versenyben szerzett ezüstérme után nyert egy bronzérmet is, ugyanitt Bragato Giada a hetedik helyen zárt.

A férfiak ugyanezen számában Horváth Márton kilencedikként végzett, a napok óta betegséggel küzdő Dóczé Ádám pedig az antibiotikumtól legyengült, és bár elkezdte a versenyt, de sajnos nem tudta befejezni. Ennek ellenére vasárnap szeretne rajthoz állni párosban.

Férfi kajakban Boros Adrián hatodik, Györgyjakab Máté tizedik lett. Weisz Róbert szövetségi kapitány tájékoztatása szerint Györgyjakab kapott egy időbüntetést szabálytalan bójakerülésért, a versenybírák pedig azt nem vették figyelembe, hogy előtte meglökték őt. Boros Adrián sokáig az élbolyban ment, ám az argentin versenyző kifordította őt, így jelentős hátrányba került, amit már nem tudott behozni.

A magyar válogatott így is toronymagasan vezeti az éremtáblázatot nyolc arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel.

A vasárnapi zárónap programja magyar idő szerint:
2.30 Férfi C-2
5.15 Női K-2
8.15 Férfi k-2