Mégse

Seprényi Sára a szlalomban talált új kihívást

Magyarországon is egyre inkább a középpontba kerül a szlalom szakág. Potocny Marcel szerepvállalása a sportágban másokat is megmozgatott, a szegedi Seprényi Sára a gyorsasági kajakos pályafutását lezárva átnyergelt a szlalomosok közé.

Hír

Seprényi Sára tavaly nyáron letette a lapátot, U23-as versenyzőként búcsút intett gyorsasági pályafutásának. De ez nem jelentette azt, hogy hátat fordít a sportágnak: Szegeden lett utánpótlás edző és elkezdte építeni szlalomos pályafutását.

„Régóta szemezgettem már a sportág extrémebb részével. Korábban a rafting iránt is érdeklődtem, ám amikor a szövetség honlapján olvastam, hogy Marcel magyar színekben versenyez, úgy döntöttem, megpróbálkozom a szlalommal. A facebookon megkerestem őt, megkérdeztem, hogy tudna-e rám időt fordítani és nagy meglepetésemre rendkívül készséges volt. Az ősz folyamán gyakran megfordultam a családjánál Pozsonyban, ahol szívélyesen fogadtak és el is kezdtük az edzéseket” – mesélte Seprényi Sára, aki a hazai felkészülés érdekében a Tiszán, majd a Maty-éren is bambuszból épített magának saját pályát, hogy gyakorolni tudjon.

„Nagy kihívás ez a váltás, mind fizikálisan, mind szellemileg mást követel meg tőlem a szlalom, de Marcel azt mondta, hogy van bennem lehetőség, hiszen a gyorsasági kajakozásnak köszönhetően erősebb vagyok, mint a szlalomos lányok nagy része, a fizikumom inkább a fiúkéhoz hasonló” – folytatta a versenyző, aki a magyarországi télben egyelőre a szokásos alapozást végzi, kondizik, fut és úszik, de tavasszal lehetősége lesz edzőtáborokba utazni, hosszabb időt tölt el Prágában Potocny Marcelnál és úgy tűnik, csatlakozni tud a nemzetközi szövetség tehetséggondozó programjához is.

„Szeretnék minél hamarabb felzárkózni, és ehhez a Magyar Kajak-Kenu Szövetség minden támogatást megad. Segítenek az edzőtáborozásban és hajót is biztosítanak a számomra. Nem tudom, hogy milyen léptékben tudok fejlődni, de bízom benne, hogy a nyár folyamán már részt tudok venni versenyeken. Természetesen a fő cél a tokiói olimpia lenne és bízom benne, hogy nem lesz lehetetlen kvótát szerezni” – tette hozzá Seprényi Sára.

Szabó Gabriella ismét egy csapatban Kozák Danutával

Az Újpesti Torna Egyletben folytatja a pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella. A rutinos versenyző így ismét egy csapatban készülhet gyerekkori párostársával, Kozák Danutával, akivel mindhárom ötkarikás aranyérmét nyerte.

Hír

“Danával korábban már sokszor bebizonyítottuk, hogy nemcsak a versenyeken vagyunk jó hatással egymásra, hanem a felkészülés alatt is. Vártam már, hogy újra együtt dolgozhassunk,

erős csapatot fogunk alkotni hármasban Lucz Dórival”

– mondta az UTE új versenyzője, aki 11 év után távozott a Budapesti Honvédtól.

Szabó Gabriella a riói játékokat követően több edzőnél is megfordult, az elmúlt három évben mégsem tudott bekerülni a magyar válogatottba. Új klubja színeiben szeretné visszaküzdeni magát a legjobbak közé. A felkészítéséért továbbra is Tóth László felel majd.

A 33 éves Szabó Gabriella 2012-ben Londonban négyesben, négy évvel később, Rio de Janeiróban négyesben és párosban lett olimpiai bajnok, emellett 2008-ban, Pekingben ezüstérmet szerzett, szintén a K-4-es versenyszámban.

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.